Avoin yliopisto: Uskontotiede
Uskontotiede on Helsingin yliopiston kulttuurien tutkimuksen kandiohjelman opintosuunta. Osa uskontotieteen opinnoista tarjotaan avoimina yliopisto-opintoina kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Uskontotiede käsittelee uskontoa kulttuurisena, yhteisöllisenä ja yhteiskunnallisena ilmiönä. Tutkimus ei rajoitu mihinkään tiettyyn uskontoon, vaan kohdistuu uskontoihin yleismaailmallisesti.

Uskontotiede tutkii toisaalta yksityisen ihmisen uskontoa ja uskonnollista kokemusta, toisaalta uskontoa kulttuuri- ja luonnonympäristön sekä yhteiskunnan osana. Uskontoa lähestytään monitieteisesti.

Uskontotieteen opintokokonaisuudet ja yksittäiset kurssit

Voit opiskella uskontotieteen opintotarjonnasta joko sinulle sopivia yksittäisiä kursseja tai suorittaa laajempia opintokokonaisuuksia (15 op tai 30 op). Joihinkin kursseihin voi liittyä esitietovaatimuksia. Tarkemmat tiedot löydät kurssin sivulta. Opintoihin ilmoittaudutaan kurssi kerrallaan.

Lukuvuoden 2022-23 koko kurssitarjonnan julkaisu valitettavasti viivästyy. Osa syksyn 2022 kursseista on jo julkaistu, lisää avoimia kursseja julkaistaan elo-syyskuussa. Kevään 2023 kurssitarjonta julkaistaan myöhemmin syksyllä 2022.

Opintokokonaisuuden voi suorittaa joko 15 op:n tai 30 op:n laajuisena. Uskontotieteen perusteet 5 op on pakollinen opintojakso. Muut opintojaksot (10-25 op) voi valita tarjolla olevista vaihtoehdoista. Valinnaisten opintojaksojen tarjonta voi vaihdella vuosittain.

Pakollinen kurssi Kokonaisuuteen sisältyy yksi pakollinen kurssi. Muut kurssit (10-25 op) voit valita tarjolla olevista vaihtoehdoista.
Valinnaiset kurssit Voit valita alla olevista kursseista kaksi tai viisi suorittamasi opintokokonaisuuden laajuuden mukaan.

Tarjonnassamme voi olla myös muita uskontotieteen opintoja, esimerkiksi yksittäisiä maisterivaiheen opintoihin sopivia opintojaksoja. Kurssitarjonta vaihtelee vuosittain.

Maisterivaiheen opintoja Avoimen yliopiston opintotarjonnassa voi ajoittain olla jaksoja, jotka soveltuvat myös maisteriohjelman opinnoiksi. Nämä opinnot ovat usein monitieteisiä ja niiden järjestävänä yksikkönä voi olla myös jokin muu maisteriohjelma.
Ohjeita opiskeluun ja opintoneuvonta

Tärkeää tietoa opiskeluihisi liittyen löydät Opiskelijan ohjeista.

Uudelle opiskelijalle: Tutustu opiskelun muistilistaan, josta löydät opiskelun eri vaiheisiin liittyvät käytännöt ja ohjeet kootusti.

Mikäli et löydä kysymykseesi vastausta, ota yhteyttä!

Tutkinto-opiskelijaksi?

Tutustu koulutusohjelmiin ja opiskelijaksi hakemiseen.