Avoin yliopisto: Arkeologia

Arkeologia on kulttuurien tutkimuksen kandiohjelman ja kulttuuriperinnön maisteriohjelman opintosuunta. Osa arkeologian opinnoista tarjotaan kaikille avoimina yliopisto-opintoina. Voit opiskella yksittäisiä kursseja tai laajemman opintokokonaisuuden (15 op).

Kaikki ihmistoiminta jättää aineellisia jälkiä, kuten esineitä, jätettä, rakenteita, muutoksia maaperään, kasvillisuuteen tai maisemaan. Näitä jälkiä tutkiva arkeologia on monitieteinen ala.

Arkeologian opinnoille on ominaista pitkä aikaperspektiivi: sen tutkimuskohteet ulottuvat varhaisimmasta kivikaudesta aina nykyhetkeen asti.

Kulttuurien tutkimuksen kandiohjelmaan soveltuvia opintoja

Voit opiskella arkeologian opintotarjonnasta joko sinulle sopivia yksittäisiä kursseja tai arkeologian opintokokonaisuuden (15 op). Useimmiten kurssit sopivat kaikille aiheesta kiinnostuneille! Lisätiedot voit tarkistaa kunkin kurssin kurssisivulta.

Voit opiskella joko koko kokonaisuuden (15 op) tai sinulle sopivia yksittäisiä kursseja. Arkeologian opintokokonaisuus | koostuu arkeologian tieteenalaopinnoista, jotka ovat Helsingin yliopiston arkeologian tutkinto-opiskelijoilla osa arkeologian aineopintoja.

Arkeologian opintokokonaisuus toteutetaan yhteistyössä koulutusohjelman kanssa. Koulutusohjelman järjestämillä kursseilla on rajallinen määrä paikkoja. Lisätiedot kurssisivuilla.

Tieteenalaopinnot, pakolliset kurssit 15 op kokonaisuuteen suorita kaikki alla olevat kurssit. Jokaiselle kurssille ilmoittaudutaan erikseen.

Arkeologian teemaopintoja toteutetaan yhteistyössä koulutusohjelman kanssa; Avoimen opiskelijat osallistuvat koulutusohjelman opetukseen. Kursseilla on rajallinen määrä paikkoja.

Teemaopinnot ovat Helsingin yliopiston arkeologian tutkinto-opiskelijoilla osa arkeologian aineopintoja. Avoimina opintoina voit suorittaa osan teemaopinnoista.

Teemaopintojen kurssit Voit opiskella sinulle sopivia kursseja yksittäin. Jos suoritat useampia kursseja, jokaiselle kurssille ilmoittaudutaan erikseen.

Voit opiskella arkeologiasta 25 op aineopintoja (tieteenalaopinnot 15 op + teemaopintoja 10 op) lukuvuonna 2023-2024.

Kulttuurien tutkimuksen perusopinnoista on avoimina opintoina tarjolla yhteensä 25 op lukuvuonna 2023-2024. Löydät kurssit kulttuurien tutkimuksen sivulta.

Lisätietoa väylähausta yliopiston verkkosivuilla avoimen väylän haku.

Pilotoimme osassa kesäopinnoista 2024 uutta SISU-järjestelmää. Kesän pilotissa ovat mukana hum. tiedekunnan aineet sekä psykologia. Löydät näiden pilotoitavien aineiden kesäopinnot kootusti.

Kulttuuriperinnön maisteriohjelmaan soveltuvia opintoja

Voit opiskella yksittäisiä kursseja.

Opiskele arkeologian maisteritason opintoja. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautuminen kurssisivulla. Maisteriopinnot eivät muodosta kokonaisuutta.

Temaattiset kurssit Arkeologiaa temaattisesti -kurssit ovat arkeologian syventäviä opintoja. Voit opiskella sinulle sopivia yksittäisiä temaattisia kursseja. Jos suoritat useampia kursseja, ilmoittaudu jokaiselle erikseen. Temaattiset kurssit ovat usein uniikkeja luentojaksoja. Niissä opiskelijoilla on mahdollisuus tutustua teemaan alan tutkijan johdolla. Nämä opinnot ovat usein monitieteisiä ja niiden järjestävänä yksikkönä voi olla myös jokin muu maisteriohjelma. Syvennä osaamistasi ja tutustu tarjontaan!
Meriarkeologia Opiskele meriarkeologiaa! Kurssin järjestää koulutusohjelma, jonka opetukseen avoimen opiskelijoita voi osallistua.
Kurssit Voit opiskella sinulle sopivia yksittäisiä kursseja. Jos suoritat useampia kursseja, ilmoittaudu jokaiselle erikseen.
Ohjeita opiskeluun ja opintoneuvonta

Löydät opiskeluun liittyvää tärkeää tietoa Opiskelijan ohjeista.

Uudelle opiskelijalle: Tutustu opiskelun muistilistaan, josta löydät kootusti opiskelun eri vaiheisiin liittyvät käytännöt ja ohjeet. 

Mikäli et löydä kysymykseesi vastausta, ota yhteyttä!

Olet tervetullut osallistumaan myös kaikille avoimiin ja maksuttomiin Opiskelutaito-webinaareihin! Webinaarit on toteutettu usean korkeakoulun yhteistyönä.

Opiskelukokemus: Petra

Arkeologia on kiehtonut taiteilija Petra Tuomista lapsesta saakka. Opiskelu Helsingin yliopiston Avoimessa yliopistossa on ollut antoisaa ja tuonut onnistumisen kokemuksia.

Tuominen suosittelee Avoimen yliopiston opintoja kaikille, jotka tuntevat vaikka vain pientäkin kipinää tiettyä aihetta tai tieteenalaa kohtaan.

Ole vain rohkea, tartu uuteen asiaan ja tee parhaasi!
Opiskelu yliopistotasolla on antanut minulle hyvän olon: Olen oppinut paljon uutta ja voin myös olla ylpeä näistä saavutuksistani.
Sinua voisi kiinnostaa myös
Tutkinto-opiskelijaksi?

Tutustu koulutusohjelmiin ja opiskelijaksi hakemiseen

Ennen syksyä 2023 järjestetyt opinnot

Katso ennen syksyä 2023 järjestetyt opinnot opintotarjonnan hausta.