Avoimen väylän haku

Tällä sivulla on tietoa avoimen väylän hausta, hakuajoista ja opintojen suorittamisesta. Kevään 2024 hakuaika alkaa 13.3. ja päättyy 27.3. klo 15.00.
Mikä on avoimen väylän haku?

Avoimen väylän haussa voit hakea Helsingin yliopistoon tutkinto-opiskelijaksi, jos olet suorittanut opintoja avoimessa yliopistossa.

Opiskelupaikkaa ei saa automaattisesti, vaan sitä tulee erikseen hakea. Vaatimukset vaihtelevat koulutusohjelmittain. Valinta perustuu tavallisesti opintojen määrään ja opintomenestykseen. Avoimen väylän perusteella täytettäviä paikkoja on rajoitetusti.

Hakuaika vuonna 2024

Vuonna 2024 avoimen väylän hakuaika alkaa 13.3.2024 klo 8 ja päättyy 27.3.2024 klo 15.00.

Yliopistojen avoimen väylän haku tapahtuu Opintopolku.fi -palvelussa täyttämällä hakemus hakuajan päättymiseen mennessä. Avoimen väylän haulle on Opintopolussa oma hakemuslomakkeensa.

  • Haussa ovat mukana yliopistojen hakukohteet, joihin voi hakea avoimen yliopiston opintojen perusteella. Poikkeuksena kasvatusalan yhteisvalinnan hakukohteet, jotka ovat mukana korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa.
  • Voit hakea samalla hakemuslomakkeella suomalaisten yliopistojen avoimen väylän hakukohteisiin.
  • Voit hakea korkeintaan kuuteen eri hakukohteeseen.
  • Sinun tulee järjestää hakukohteet mieluisuusjärjestykseen siten, että ylimpänä lomakkeella on se hakukohde, johon haluat päästä eniten. 
  • Sinulle voidaan tarjota avoimen väylän haussa vain yhtä opiskelupaikkaa koulutuksesta, jonka priorisoit hakulomakkeella korkeimmalle ja johon valintamenestyksesi riittää. 

Valintaperusteet vaihtelevat yliopistoittain ja hakukohteittain. Kutakin koulutusohjelmaa koskevat hakuohjeet voit katsoa Opintopolku.fi -palvelussa. Katsothan Opintopolussa lukevista valintaperusteista, mitä opintoja sinun tulee olla suorittanut, jotta voit hakea avoimen väylän haussa.

Yliopistoilla on myös erilaisia liitepyyntöihin liittyviä toimitustapoja ja aikatauluja. Jos haet useiden eri yliopistojen hakukohteisiin, sinulla voi olla erilaisia liitepyyntöjen määräaikoja.

Yliopistot julkaisevat avoimen väylän hakukohteiden tuloksia eri aikoihin, kuitenkin viimeistään to 4.7.2024. Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään 11.7.2024 klo 15.00. Muistathan, että voit ottaa vastaan vain yhden paikan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta, eli jos esimerkiksi saat opiskelupaikan sekä toisessa yhteishaussa että yliopistojen avoimen väylän haussa, voit ottaa vain jommankumman paikan vastaan.

Opintojen suorittaminen

Jos haluat suorittaa opintoja Helsingin yliopiston Avoimessa yliopistossa avoimen väylän hakua varten, tutustu Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston opintotarjontaan: Avoimet yliopisto-opinnot koulutusohjelmittain. Lue lisää opiskelusta Avoimessa yliopistossa:

 

Opiskelijatarina: Aleksin matka maantieteilijäksi

Maantiede kiinnosti Aleksi Laurialaa jo kouluaikoina, mutta tie vei ensin toisaalle. Paikka tutkinto-opiskelijaksi avautui aikuisena avoimen yliopiston opintojen ja avoimen väylän kautta.

Lauriala kannustaa kaikkia kokeilemaan avoimen yliopiston opintoja.

– Ne eivät sido sinua mihinkään, mutta siellä voit tutustua mihin tahansa tieteenalaan tai koulutukseen. Monilla aloilla voi kuten maantiedossa kohdallani päästä myös avoimen väylää pitkin sisään tutkinto-opiskelijaksi ilman pääsykoetta.

Tutustu Aleksi Laurialan opiskelijatarinaan.

Hakuneuvonta, valintaperusteet ja tilastot