Avoimen väylän haussa voit hakea Helsingin yliopistoon tutkinto-opiskelijaksi, jos olet suorittanut opintoja avoimessa yliopistossa.
Opiskelupaikkaa ei saa automaattisesti, vaan sitä tulee erikseen hakea. Vaatimukset vaihtelevat koulutusohjelmittain. Valinta perustuu tavallisesti opintojen määrään ja opintomenestykseen. Avoimen väylän perusteella täytettäviä paikkoja on rajoitetusti.
Vuonna 2024 avoimen väylän hakuaika alkaa 13.3.2024 klo 8 ja päättyy 27.3.2024 klo 15.00.
Yliopistojen avoimen väylän haku tapahtuu Opintopolku.fi -palvelussa täyttämällä hakemus hakuajan päättymiseen mennessä. Avoimen väylän haulle on Opintopolussa oma hakemuslomakkeensa.
Valintaperusteet vaihtelevat yliopistoittain ja hakukohteittain. Kutakin koulutusohjelmaa koskevat hakuohjeet voit katsoa Opintopolku.fi -palvelussa. Katsothan Opintopolussa lukevista valintaperusteista, mitä opintoja sinun tulee olla suorittanut, jotta voit hakea avoimen väylän haussa.
Yliopistoilla on myös erilaisia liitepyyntöihin liittyviä toimitustapoja ja aikatauluja. Jos haet useiden eri yliopistojen hakukohteisiin, sinulla voi olla erilaisia liitepyyntöjen määräaikoja.
Yliopistot julkaisevat avoimen väylän hakukohteiden tuloksia eri aikoihin, kuitenkin viimeistään to 4.7.2024. Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään 11.7.2024 klo 15.00. Muistathan, että voit ottaa vastaan vain yhden paikan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta, eli jos esimerkiksi saat opiskelupaikan sekä toisessa yhteishaussa että yliopistojen avoimen väylän haussa, voit ottaa vain jommankumman paikan vastaan.
Jos haluat suorittaa opintoja Helsingin yliopiston Avoimessa yliopistossa avoimen väylän hakua varten, tutustu Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston opintotarjontaan: Avoimet yliopisto-opinnot koulutusohjelmittain. Lue lisää opiskelusta Avoimessa yliopistossa:
Maantiede kiinnosti Aleksi Laurialaa jo kouluaikoina, mutta tie vei ensin toisaalle. Paikka tutkinto-opiskelijaksi avautui aikuisena avoimen yliopiston opintojen ja avoimen väylän kautta.
Lauriala kannustaa kaikkia kokeilemaan avoimen yliopiston opintoja.
– Ne eivät sido sinua mihinkään, mutta siellä voit tutustua mihin tahansa tieteenalaan tai koulutukseen. Monilla aloilla voi kuten maantiedossa kohdallani päästä myös avoimen väylää pitkin sisään tutkinto-opiskelijaksi ilman pääsykoetta.