Biologiset tutkimusasemat

Tiedekunnan biologiset tutkimusasemat toimivat osaamiskeskittyminä ja tukikohtina monitieteisille tutkimushankkeille ja pitkäaikaisseurannoille.
Tutkimusasemamme ovat Hangon Tvärminnessä, Hämeenlinnan Lammilla ja Enontekiön Kilpisjärvellä. Tutkimusasemat ovat avoinna myös yhteisöille ja yksityisille vierailijoille.

Tule vierailemaan - asemat ovat sinua varten

Oletko tutkija, opiskelija, koululainen tai muuten vain kiinnostunut? Löydät vastaukset käytännön kysymyksiin asemakohtaisilta sivuilta.

Tutkimusasemat mahdollistavat maailmanluokan monitieteisen luonnon tutkimisen. Asemat tarjoavat pääsyn luontoon, tutkimusinfrastruktuurien palveluihin sekä aineistoihin ja tietoon. Yhdistämällä tutkimus, opetus ja innovaatiot pystymme ymmärtämään ilmastonmuutosta, luontokatoa ja kestävää kehitystä. Asemat ovat yliopiston paikallinen linkki paikalliseen yhteiskuntaan, elinkeinoelämään ja kansalaisiin.

Kil­pis­jär­ven bio­lo­gi­nen asema

Kilpisjärven biologisella asemalla tutkitaan pohjoista luontoa ja ympäristöä.

Tutkimuksen keskiössä ovat pitkäaikaisseurannat, jotka kartoittavat ympäristön tilaa. Vanhin niistä on myyrien kannanvaihtelun tutkimus, joka alkoi jo vuonna 1946. Erilaiset ilmastonmuutoksen tutkimukseen liittyvät hankkeet ovat yhä keskeisempi osa aseman toimintaa.

Kilpisjärven biologinen asema sijaitsee Saana-tunturin kupeessa, Norjan ja Ruotsin rajojen tuntumassa. Asemalla on toimintaa vuoden ympäri ja se tarjoaa monipuolisia palveluita niin tutkijoille ja opiskelijoille kuin muille kävijöille.

Lammin biologinen asema

Lammin biologisella asemalla tutkitaan pohjoista havumetsävyöhykettä ja sen vesistöjä.

Asema tarjoaa erinomaiset laboratorio- ja muut infrastruktuuripuitteet monipuoliselle ympäristön tutkimiselle. Tutkimuksen kohteina ovat muun muassa havumetsävyöhykkeen ekosysteemit, vedenlaatu ympäröivissä vesistöissä ja taudinaiheuttajat vesistöissä.

Kanta-Hämeessä sijaitseva Lammin biologinen asema toimii ympäri vuoden ja tarjoaa mahdollisuuksia monimuotoiseen tutkimukseen ja opetukseen. Asemaa ympäröivät Hämeen lehtevät metsät, Suomen syvimpiin kuuluva Pääjärvi ja perinteinen peltomaisema, jotka tarjoavat lähes loputtomat mahdollisuudet erilaisiin koe- ja tutkimusjärjestelyihin. Asema tarjoaa palveluitaan myös kokousten ja seminaarien järjestäjille ja aseman ympäristön tiede- ja luontopolkuihin voi tutustua kuka vain!

Tvärminnen eläintieteellinen asema

Tvärminnen eläintieteellinen asema (TZS) on meriasema, joka sijaitsee Suomenlahden suulla Itämerellä, Hangon lähellä. Se toimii korkeatasoisen biologisen tutkimuksen tukikohtana ja moninaista korkeatasoista biologista tutkimusta on tehty jo vuodesta 1902.

Asema tarjoaa tutkijoille erinomaiset puitteet rannikkoekosysteemien tutkimukseen, sisältäen mm. laboratorioita, tutkimusaluksia, näytteenottotarvikkeita ja muuta infrastruktuuria. Tutkimuksen painopisteinä ovat Suomenlahden vähäsuolaiset rannikkovedet sekä evoluutio- ja populaatiobiologia.

Asemalla on toimintaa vuoden ympäri ja se tarjoaa monipuolisia palveluita myös seminaarien ja kokouksien järjestäjille. Asema on avoinna ympäri vuoden ja toivottaa tervetulleeksi sekä kotimaiset että ulkomaiset tutkijat.

Tutkimusasemien johtaja

Tiettyä tutkimusasemaa koskevissa asioissa ota yhteyttä suoraan asemaan.

Helsingin yliopiston tutkimusasemaverkosto