Världens och samhällets problem löses i första hand inom politiken, och spänningen mellan det förflutna och framtiden är väsentlig i dagens förändringar. Politisk historia ger verktyg för att förstå och kritiskt utvärdera dagens problem och förändringar.
Vetenskapsområdet är historisk-samhällsvetenskapligt varför perspektivet på politik är betydligt bredare än den traditionella statscentreringen. Det omfattar medborgarsamhället, media och olika organiserade och oorganiserade krafter och rörelser.
Politisk historia behandlar föränderliga ekonomiska, sociala och kulturella strukturer som förutsättningar och föremål för politiken. Ett viktigt ämnesområde är politisk behandling och användning av historia. Studiet av internationella relationer sträcker sig från utrikespolitik, krig och diplomati till förändringar av det internationella systemet, globalisering, europeisk integration och icke-statliga transnationella aktörer.
Inom undervisningen och forskningen i politisk historia utvecklas samhällshistoriska angreppssätt i samarbete med ekonomisk och social historia.