Keskeisiä tutkimusaloja Helsingin yliopistossa ovat aikasarjaekonometria, peliteoria ja soveltava mikrotalousteoria sekä makrotaloustiede. Näiden lisäksi yksittäisten tutkijoiden aiheet kattavat taloustieteen saran indeksiteoriasta ja etiikasta yrittäjyyden ja neuvotteluiden teoriaan.
Makrotalouden ja rahoitusmarkkinoiden dynamiikan empiirinen tutkimus perustuu erilaisiin aikasarja-aineistoihin kuten esim. kansantalouden tilinpidon tuottamiin kokonaistaloutta kuvaaviin sarjoihin, osaketuottoihin ja korkoihin. Aikasarjaekonometrinen tutkimus sisältää sekä tilastollisten menetelmien kehitystä että niiden soveltamista empiirisessä taloustieteellisessä tutkimuksessa. Tutkimusalalla tutkimus on viime aikoina keskittynyt ns. rakenteellisiin vektoriautoregressiivisiin malleihin ja ns. ei-kausaalisiin ja ei-käännettäviin aikasarjaprosesseihin, joita voidaan erityisesti soveltaa tulevaisuutta koskevia odotuksia sisältäviin taloudellisiin malleihin. Malleja on menestyksellisesti sovellettu mm. inflaation mallintamiseen ja ennustamiseen sekä osatuottojen ennustettavuuden tutkimiseen.
Peliteoria on matematiikan osa-alue, jonka kehittämiseen myös taloustieteilijät ovat osallistuneet. Se tutkii eri päätöksentekijöiden välistä strategista riippuvuutta. Alalla on sovellettu tämä menestyksellisesti mm. seuraaviin kohteisiin: Parinmuodostus taloudellisena ilmiönä; toiminta ”ohuilla markkinoilla”, joissa päätöksentekijät pystyvät ennakoimaan toistensa reaktioita; sekä maineenmuodostuksen vaikutus talouspolitiikan toimivuuteen.
Makrotaloustiede tutkii taloutta kokonaisuutena ja kokonaistaloudellisia ilmiöitä kuten taloudellista kasvua, tuotantoa, työttömyyttä, inflaatiota, raha- ja finanssipolitiikkaa, valuuttakursseja ja vaihtotasetta sekä talouskriisejä. Tutkimusalalla tehtävä makrotaloudellinen tutkimus sisältää sekä taloudellisen kasvun että suhdannevaihtelujen ja talouspolitiikan tutkimusta.
Taloudellinen kasvu
Talouden kasvutekijöiden ja suhdannevaihteluiden tutkimus kuuluvat makrotaloustieteen perusteisiin. Tutkimusalalla on tutkittu erityisesti kansainvälisen kaupan, globalisaation (esim. talousliittojen muodostumisen), ympäristötekijöiden ja taloudellisten instituutioiden (esim. työmarkkinoiden rakenteen) vaikutusta talouskasvuun. Väestötaloustieteessä on tutkittu mm. ilmansaasteiden vaikutusta kuolleisuuteen ja talouskasvuun.
Suhdannevaihtelut ja talouspolitiikka
Kokonaistaloudellisia ilmiöitä ja talouspolitiikan vaikutuksia tutkitaan teoreettisten ja estimoitujen dynaamisten, stokastisten yleisen tasapainon mallien avulla. Keskeisiä tutkimuskohteita ovat suhdannevaihtelut sekä raha- ja finanssipolitiikka. Viimeaikainen tutkimus kohdistuu rahoitusjärjestelmän ja pankkien makrotaloudellisiin vaikutuksiin.
Julkistalous
Julkiset menot ovat noin 50 prosenttia bruttokansantuotteeseen suhteutettuna Suomessa ja muissa laajan julkisen sektorin maissa. Siksi on ensiarvoisen tärkeää ymmärtää, kuinka julkiset palvelut, tulonsiirrot sekä verotus tulisi järjestää, ja miten valitut politiikkatoimet vaikuttavat ihmisten ja yritysten toimintaan. Yksikön tutkimus käyttää laajoja rekisteripohjaisia mikroaineistoja, jotka usein kattavat koko väestön, näiden kysymysten soveltavaan tutkimukseen ja pyrkii selvittämään syy-seuraussuhteita talouspolitiikan vaikutuksesta talouden toimintaan.