Hae kandi- ja maisteriohjelmiin

Tutustu miten kevään haut etenevät

Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään 11.7.2024 ennen klo 15.00.

MInäkö Helsingin yliopistoon?

Tutustu opiskelijoidemme kertomuksiin opiskelusta ja opiskelija-elämästä. Opiskelijaelämä on Helsingin yliopistossa aktiivista. Esimerkiksi ainejärjestöjen ja osakuntien piiristä löydät paljon yhteistä toimintaa ja ystäviä.

Uskalla olla sinä

Helsingin yliopistossa monitieteisyys on aidosti osa opintojasi. Laadukkaat koulutusohjelmat ja laaja kurssitarjonta auttavat sinua löytämään omat kiinnostuksen kohteet ja rakentamaan omannäköisesi tutkinnon. Maailman parhaimpiin kuuluvassa yliopistoyhteisössä olet huippututkimuksen ja -opetuksen äärellä; pääset vaikuttamaan tieteen voimalla ja saat hyvät työllistymismahdollisuudet. Uskalla olla sinä ja hae opiskelemaan Helsingin yliopistoon.

Haluatko tietoa hakuajoista ja opiskelusta suomen- ja ruotsinkielisissä koulutusohjelmissamme? Tilaa Hakijauutisia -uutiskirje.

Viisi mahdollisuutta hakea opiskelemaan

Helsingin yliopiston kandi- ja maisteriohjelmiin on viisi eri hakua ja kolme hakuaikaa. Suomen- ja ruotsinkieliset koulutusohjelmat ovat mukana korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa. Useat kandiohjelmat ovat myös mukana Avoimen väylän haussa ja siirtohaussa. Englanninkieliselle kandiohjelmalle on oma hakunsa, kun taas kansainvälisten maisteriohjelmien haussa on mukana ne maisteriohjelmat, joissa voit opiskella suomen ja ruotsin lisäksi myös englanniksi.

Helsingin yliopiston suomen- ja ruotsinkieliset koulutusohjelmat ovat mukana korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa.

Kandiohjelmat johtavat alempaan korkeakoulututkintoon, kun taas maisteriohjelmat johtavat ylempään korkeakoulututkintoon.

 • Yhteishaun kandiohjelmiin haetaan tyypillisesti ylioppilastutkinnon, ammatillisen perustutkinnon tai muun toisen asteen tutkinnon suorittamisen jälkeen.
 • Suoraan yhteishaun suomen- ja ruotsinkielisiin maisteriohjelmiin voi hakea vain, jos on jo suorittanut alemman korkeakoulututkinnon tai suorittaa sen määräaikaan mennessä.

Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta kandiohjelmiin hyväksytyille uusille opiskelijoille myönnetään samalla oikeus suorittaa kandidaatin tutkinnon jälkeen myös maisterin tutkinto.

​Löydät kunkin koulutusohjelman valintaperusteet Opintopolusta. Tutustu myös Yhteishaku-sivustoomme, jolta löydät ohjeita hakemiseen sekä opiskelijavalinnan tulosten julkaisun jälkeiseen aikaan.

 

Useimmat Helsingin yliopiston suomen- ja ruotsinkieliset kandiohjelmat ovat mukana avoimen väylän haussa.

Avoimen väylän haussa

 • hakijalta edellytetään aiempia opintoja avoimessa yliopistossa tai niihin rinnastettavia kotimaisia yliopisto-opintoja. Vaaditut opinnot on kerrottu tarkemmin Opintopolussa kunkin kandiohjelman valintaperusteissa.
 • hakijalla ei kuitenkaan tarvitse olla ylioppilastutkintoa, ammatillista perustutkintoa tai muuta korkeakoulukelpoisuuden tuottavaa tutkintoa.
 • hakevalla ei voi olla voimassa olevaa suomalaisen korkeakoulututkinnon suoritusoikeutta.

Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta kandiohjelmiin hyväksytyille uusille opiskelijoille myönnetään samalla oikeus suorittaa kandidaatin tutkinnon jälkeen myös maisterin tutkinto. Avoimessa väylässä ei voi kuitenkaan hakea suoraan maisteriohjelmiin.

Tutustu myös Avoimen väylän haku -sivustoomme, jolta löydät ohjeita hakemiseen sekä opiskelijavalinnan tulosten julkaisun jälkeiseen aikaan.

 

Useimmat Helsingin yliopiston suomen- ja ruotsinkieliset kandiohjelmat ovat mukana siirtohaussa.

Siirtohaku on tarkoitettu niille hakijoille, joilla on alemman korkeakoulututkinnon suoritusoikeus jossakin suomalaisessa korkeakoulussa ja haluavat siirtää sen johonkin Helsingin yliopiston kandiohjelmaan. Siirto voi tapahtua tiettyjä rajoituksia lukuun ottamatta myös Helsingin yliopiston kandiohjelmien välillä.

Siirtohaussa hakevilta edellytetään

 • aiempia uuteen tutkinto-ohjelmaan soveltuvia korkeakouluopintoja. Vaaditut opinnot on kerrottu tarkemmin Opintopolussa kunkin kandiohjelman valintaperusteissa.
 • että siirron kohteena olevassa tutkinnonsuoritusoikeudessa on riittävästi tutkinnonsuoritusaikaa jäljellä.

Siirtohaussa hyväksytylle opiskelijalle myönnetään tutkinnonsuoritusoikeus saman tasoiseen tai saman tasoisiin tutkintoihin kuin minkä perusteella hän haki.

Tutustu myös Siirtohaku-sivustoomme, jolta löydät ohjeita hakemiseen sekä opiskelijavalinnan tulosten julkaisun jälkeiseen aikaan.

 

Helsingin yliopistolla on yksi täysin englanninkielinen kandiohjelma Bachelor’s Programme in Science.

Kyseinen kandiohjelma johtaa alempaan korkeakoulututkintoon, mutta opiskelijaksi hyväksytyt saavat oikeuden suorittaa kandiohjelman jälkeen myös maisterin tutkinnon eli ylemmän korkeakoulututkinnon.

Löydät ohjelman valintaperusteet Opintopolusta (englanniksi). Tutustu myös englanninkielisen kandiohjelman sivustoomme, jolta löydät ohjeita hakemiseen sekä opiskelijavalinnan tulosten julkaisun jälkeiseen aikaan.

Kandiohjelmaan on kaksi hakuaikaa

Molempina hakuaikoina haetaan seuraavana syksynä alkavaan koulutukseen.

Yhteishaun kanssa samanaikaisesti oleva kevään hakuaika on tarkoitettu hakijoille, jotka ovat suorittaneet tai ovat hakukeväänä suorittamassa

 • suomalaisen ylioppilastutkinnon
 • International Baccalaureate -tutkinnon
 • European Baccalaureate -tutkinnon tai
 • Helsingin saksalaisen koulun Reifeprüfung- tai Deutsches Internationales Abitur -tutkinnon.

Muut hakijat hakevat joulu-tammikuun hakuaikana. 

 

Syksyllä alkaviin kansainvälisiin maisteriohjelmiin haetaan jo talvella joulu-tammikuussa. Tarkemmat hakuajat varmistuvat vuosittain keväisin.

Kansainvälisissä maisteriohjelmissa voit opiskella suomen ja ruotsin lisäksi myös englanniksi. Voit hakea niihin opiskelijaksi, jos olet jo suorittanut alemman korkeakoulututkinnon tai suoritat sen määräaikaan mennessä.

Maisteriohjelmat johtavat ylempään korkeakoulututkintoon.

Tutustu Hae kansainvälisiin maisteriohjelmiin -sivuun, jolta löydät ohjeita hakemiseen sekä opiskelijavalinnan tulosten julkaisun jälkeiseen aikaan. ​Kunkin koulutusohjelman valintaperusteet löydät Opintopolusta.