Avoin yliopisto: Suomi vieraana kielenä

Avoimessa yliopistossa voit opiskella suomen kielen perus- ja keskitason kursseja. Kurssit ovat osa kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelman opintotarjontaa.

Avoimessa yliopistossa voit suorittaa suomen kielen perus- ja keskitason kursseja (A1.1–B2.1). 

Sinulle sopivan kurssitason löydät tutustumalla kielitaidon taitotasokuvauksiin ja tekemällä suomen kielen tasotestin. Apua sopivan kurssin valintaan löydät myös kohdasta Usein kysyttyjä kysymyksiä lukuvuoden 2023-2024 suomen kielen kursseista (alla). 

Kurssien opetuskieli on suomi.

 

Opintotarjonta: Suomi vieraana kielenä

Opintoihin ilmoittaudutaan kurssi kerrallaan. Tarkemmat tiedot löydät kurssin kurssisivulta.

Avoimen yliopiston opinnot ovat maksuttomia Ukrainan kansalaisille kesän 2024 loppuun saakka. Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet: Avoimen yliopiston maksuttomat opinnot Ukrainan kansalaisille

Lukuvuonna 2023-2024 järjestetään seuraavat kurssit:

SYKSY 2023

Peruskielitaito:

 • SUO-111 Peruskielitaito 1A: Suomi 1A (syyskuu) 3 op
 • SUO-111 Peruskielitaito 1A: Suomi 1A (lokakuu) 3 op
 • SUO-112 Peruskielitaito 1B: Suomi 1B (lokakuu) 2 op
 • SUO-130 Peruskielitaito 3: Suomi 3 (syyskuu) 5 op
 • SUO-131 Peruskielitaito 3A: Puhekieli tutuksi 3 op

Itsenäinen kielitaito (lähtötaso noin B1.1.):

 • SUO-210 Itsenäinen kielitaito 1: Työelämän suomea 5 op
 • SUO-240 Itsenäinen kielitaito 4: Kulttuuria ja ajankohtaisia ilmiöitä 2 5 op
 • SUO-241 Itsenäinen kielitaito 4A: Kielioppia verkossa 3 op
 • SUO-242 Itsenäinen kielitaito 4B: Kielioppia verkossa 2 op
   

KEVÄT 2024:

Peruskielitaito:

 • SUO-111 Peruskielitaito 1A: Suomi 1A (tammikuu) 3 op
 • SUO-112 Peruskielitaito 1B: Suomi 1B (tammikuu) 2 op
 • SUO-112 Peruskielitaito 1B: Suomi 1B (maaliskuu) 2 op
 • SUO-121 Peruskielitaito 2A: Suomi 2A (tammikuu) 3 op
 • SUO-122 Peruskielitaito 2B: Suomi 2B (maaliskuu) 2 op
 • SUO-140 Peruskielitaito 4: Suomi 4 (tammikuu) 5 op

Itsenäinen kielitaito (lähtötaso noin B1.1.):

 • SUO-210 Itsenäinen kielitaito 1: Työelämän suomea 5 op
 • SUO-220 Itsenäinen kielitaito 2: Mediasuomen kurssi 5 op
 • SUO-241 Itsenäinen kielitaito 4A: Kielioppia verkossa 3 op
 • SUO-242 Itsenäinen kielitaito 4B: Kielioppia verkossa 2 op
   

Muutokset opetustarjontaan mahdollisia.
Päivitetty 5.6.2023

1.8.2023 lähtien suomen kielen kurssien koodit vaihtuvat,

Sopivaa kurssia valitessasi tutustu huolellisesti opinto-ohjelmaan, josta löydät tiedon kurssin edeltävistä opinnoista ja lähtötaitotasosta. Opinto-ohjelmassa on myös kerrottu kurssin tavoitetaitotaso.

Usein kysyttyjä kysymyksiä suomen kielen kursseista

1. Kysymys: ”En osaa vielä yhtään suomea. Voinko aloittaa suomen opinnot suoraan syksyn toisessa periodissa Suomi 1B-kurssilla?”

Vastaus: Sinun täytyy suorittaa ensin Suomi 1A -kurssi. Sen jälkeen voit siirtyä kurssille 1B. Suomi 1B -kurssin jälkeen voit valita Suomi 2A -kurssin jne.

2. Kysymys: ”Olen suorittanut viime vuonna kurssin Suomi 2B. Nyt haluan jatkaa suomen opintoja! Minkä kurssin voin valita?”

Vastaus: Voit valita jonkin seuraavista kursseista: Suomi 3, Puhekieli tutuksi tai Kaunokirjallisuuden lukupiiri. Jos haluat, niin voit suorittaa vaikka kaikki nämä kurssit!

3. Kysymys: ”Opiskelen nyt Suomi 3 -kurssilla. Mitä voin opiskella seuraavaksi?”

Vastaus: Voit valita jonkin seuraavista kursseista: Suomi 4 tai Puhekieli tutuksi. Jos haluat, niin voit suorittaa vaikka kaikki nämä kurssit!

4. Kysymys: ”En ole suorittanut Helsingin yliopistossa Suomi 3 -kurssia, mutta olen opiskellut suomea itsenäisesti. Luulen, että kielitaitoni on noin A2-tasolla. Voinko ilmoittautua Suomi 4 -kurssille?”

Vastaus: Suomi 4 -kurssi on todennäköisesti hyvä valinta sinulle. Sinun kannattaa kuitenkin tehdä vielä netissä oleva taitotasotesti ja katsoa, millaisen arvion saat kielitaidostasi. Voit myös ottaa yhteyttä Suomi 4 -kurssin opettajaan ja kysyä hänen ohjeitaan.

5. Kysymys: ”Olen suorittanut Suomi 4 -kurssin tänä vuonna, mutta huomasin, että Suomi 5 -kursseja ei enää lukuvuonna 2023 - 2024 ole! Mitä ihmettä teen?”

Vastaus: Ei hätää! Voit valita syksyllä 2023 minkä tahansa näistä kursseista: Työelämän suomea, Kulttuuria ja ajankohtaisia ilmiöitä 2, Kieliopin verkkokurssi. Keväällä 2024 sinulle sopivia kursseja on Työelämän suomea, Mediasuomea ja Kieliopin verkkokurssi.

6. Kysymys: ”Olen suorittanut Suomi 5 -kurssin tänä vuonna, mutta huomasin, että Suomi 6 -kursseja ei enää lukuvuonna 2023 - 2024 ole! Voinko jatkaa suomen opintoja?”

Vastaus: Tietenkin voit! Voit valita syksyllä 2023 Kulttuuria ja ajankohtaisia ilmiöitä 2 -kurssin tai Kieliopin verkkokurssin. Keväällä 2024 voit valita Mediasuomea-kurssin tai Kieliopin verkkokurssin.

7. Kysymys: "Olen käynyt Suomi 1-6 -kurssit. Puhekieli tutuksi -kurssi kiinnostaa minua tosi paljon. Voinko suorittaa sen tänä lukuvuonna?"

Vastaus: Puhekieli tutuksi -kurssi sopii parhaiten noin A2-tasolle, eli se on tarkoitettu opiskelijoille, jotka ovat opiskelleet suomea 10-20 opintopistettä. Todennäköisesti tämä kurssi ei siis ole paras vaihtoehto sinulle. Sinulle sopisi esimerkiksi Kieliopin verkkokurssi.

 

Lisätietoa kursseista: avoin-studen@helsinki.fi
 

Päivitetty 9.8.2023

1.8.2023 lähtien suomen kielen kurssien koodit vaihtuvat,

Sopivaa kurssia valitessasi tutustu huolellisesti opinto-ohjelmaan, josta löydät tiedon kurssin edeltävistä opinnoista ja lähtötaitotasosta. Opinto-ohjelmassa on myös kerrottu kurssin tavoitetaitotaso.

Peruskielitaito Lukuvuonna 2023–2024 kurssit järjestetään etäkursseina Zoomissa.
Itsenäinen kielitaito (lähtötaso noin B1.1.) Lukuvuoden 2023–2024 kursseja järjestetään seka lähiopintoina että etäkursseina Zoomissa.

Ylimmän tason suomen kurssit (B2–C2)

Ne opiskelijat, joiden kielitaito on jo edistyneellä tasolla (vähintään Eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B2.1) voivat kehittää kirjoitetun tai puhutun suomen kielen taitojaan osallistumalla Suomen kielen ja kulttuurin opintosuunnan kursseille.

Ennakkotiedot lukuvuoden 2023–2024 kursseista julkaistaan 31.3.2023 sivulla:
Ennakkotietoa tulevista opinnoista.

Kurssit Sopivaa kurssia valitessasi tutustu huolellisesti opinto-ohjelmaan, josta löydät tiedon kurssin edeltävistä opinnoista ja lähtötaitotasosta. Opinto-ohjelmassa on myös kerrottu kurssin tavoitetaitotaso.
Etsitkö muita kieliopintoja?

Avoimessa yliopistossa voit opiskella myös muun muassa Helsingin yliopiston kielikeskuksen avoimia kielikursseja, suomen kieltä sekä kielten kandi- ja maisteriohjelman opintoja. Myös monien muiden koulutusohjelmien tarjonnassa on kieleen ja kulttuuriin liittyviä opintoja. 

Ohjeita opiskeluun ja opintoneuvonta

Löydät opiskeluun liittyvää tärkeää tietoa Opiskelijan ohjeista.

Uudelle opiskelijalle: Tutustu opiskelun muistilistaan, josta löydät kootusti opiskelun eri vaiheisiin liittyvät käytännöt ja ohjeet. 

Mikäli et löydä kysymykseesi vastausta, ota yhteyttä!

Olet tervetullut osallistumaan myös kaikille avoimiin ja maksuttomiin Opiskelutaito-webinaareihin! Webinaarit on toteutettu usean korkeakoulun yhteistyönä.

Tutkinto-opiskelijaksi?

Tutustu koulutusohjelmiin ja opiskelijaksi hakemiseen. 

Ennen syksyä 2023 järjestetyt opinnot

Katso ennen syksyä 2023 järjestetyt opinnot opintotarjonnan hausta.

Ovet auki avoimeen! Avoimen yliopiston infotilaisuus verkossa 31.8.2023

Tilaisuudessa kuulet avoimen yliopiston opintotarjonnasta, opiskelusta avoimessa yliopistossa sekä aikuiskoulutustuesta. Varaamme aikaa myös kysymyksille. Tervetuloa!