Romanikielen tutkimuksen kohteena on Euroopassa nykyisin puhuttavat romanikielen murteet. Opinnoissa perehdytään romanikielen ja -kulttuurin tutkimuksen peruskäsitteisiin ja otetaan haltuun Suomen romanikielen tai muun Euroopassa puhuttavan romanikielen murteen perusteet. Lisäksi opit tuntemaan romanien historiaa ja kulttuuria.
Voit tutustua oppiaineeseen tarkemmin katsomalla esittelyvideo, jossa vanhempi yliopistonlehtori Kimmo Granqvist esittelee opintoja:
Romanikielen ja -kulttuurin opinnot
Voit opiskella romanikielen- ja kulttuurin opintotarjonnasta sekä perus- että aineopintokokonaisuudet.
Lukuvuoden 2024-2025 opintotarjonta julkaistaan kesäkuun 2024 loppuun mennessä.
Opinnot järjestetään Avoimen yliopiston ja Kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelman yhteistyönä.
Opinnot järjestetään Avoimen yliopiston ja Kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelman yhteistyönä.
ROM-530 opintokokonaisuudesssa pääpaino on Suomessa puhuttavassa romanikielessä eli Suomen romanikielessä. Lisäksi opiskelija perehtyy muualla Euroopassa puhuttaviin romanikielen murteisiin.
Opintokokonaisuus koostuu kolmesta opintojaksosta. Romanikieli I (5 op) on Suomen romanikielen peruskurssi. Romanikieli II (5 op) syventää opiskelijan romanikielen taitoa. Johdatus romanikielen rakenteeseen ja kehitykseen (5 op) käy läpi romanikielen historiaa Intiasta ja Eurooppaan sekä sen rakennetta ja murteita, painottaen Suomen romanikieltä.
ROM-520 pintokokonaisuus ”Romanikulttuurit” on johdatus romanien kulttuurielämän eri puoliin sekä romanikulttuurin vaikutuksiin.
Opintojakso koostuu kolmesta opintojaksosta: Johdatus romanikulttuureihin (5 op) perehdyttää opiskelijan romanikulttuureihin ja romanien elämäntapoihin, arvoihin, uskomuksiin sekä maailmankuviin. Romanimusiikki (5 op) johdattaa opiskelijan romanien monipuoliseen musiikkikulttuuriin sekä Suomessa että muualla Euroopassa. Romanien kirjallisuus teatteri ja elokuva (5 op) syventää opiskelijan tietämystä romanien kirjallisuuden, teatterin ja elokuvataiteen historiasta ja nykypäivästä.
ROM-510 opintokokonaisuus ”Romanit yhteiskunnassa” on kolmesta opintojaksosta koostuva perehdytys Euroopan romanien historian, yhteiskunnallisen aseman ja uskontojen peruskysymyksiin.
Opintojakso romanien historiaa (5 op) käsittelee romanien vaiheita Intian maaperältä (n. 1000 eaa.), vaellusta Eurooppaa ja elämää Suomessa. Romanit Euroopan Unionissa (5 op) tarkastelee varsinkin Itä-Euroopan romanien poliittista aktivismia ja etnistä mobilisaatiota erityisesti sosialismin jälkeisenä aikana 1990-luvulta nykypäivään ja EU:ssa. Romanit ja uskonnot (5 op) on katsaus romanien uskonnolliseen elämään sekä historiallisesta että nykypäivän näkökulmasta.
Jos olet suorittanut aiempina vuosina romanikielen ja -kulttuurin opintoja, voit tarkistaa oheiselta sivulta opintosuoritustesi vastaavuuden nykyisten kurssien kanssa.
Tietoa aiemmin järjestetyistä opinnoista löydät Opiskelu-palvelun kurssihausta.
Löydät opiskeluun liittyvää tärkeää tietoa Opiskelijan ohjeista.
Uudelle opiskelijalle: Tutustu opiskelun muistilistaan, josta löydät kootusti opiskelun eri vaiheisiin liittyvät käytännöt ja ohjeet.
Mikäli et löydä kysymykseesi vastausta, ota yhteyttä!
Avoimessa yliopistossa suorittamasi opintopisteet kirjataan Helsingin yliopiston opintotietojärjestelmään, ja ne on mahdollista hyödyntää yliopistotutkinnossa myöhemmin. Opinnoista on apua myös, jos valmistaudut seuraaviin valintakokeisiin.
Moniin Helsingin yliopiston koulutusohjelmiin on mahdollista hakea avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen perusteella. Tätä vaihtoehtoa kutsutaan avoimen väylän hauksi.