Erikoiseläinlääkärikoulutuksen tavoitteena on perehdyttää eläinlääkäri erikoisalansa tieteelliseen tietoon ja antaa hänelle valmiudet alansa erikoiseläinlääkärin tehtäviin, ammattitaidon ylläpitämiseen ja erikoisalansa kehittämiseen sekä toimimiseen erikoiseläinlääkärinä eläinlääkintähuollossa ja muissa erityisosaamista edellyttävissä tehtävissä.
Erikoiseläinlääkärikoulutuksen kokonaislaajuus on 240 opintopistettä, joka edellyttää noin 4 vuoden täysipäiväistä työskentelyä.
Erikoiseläinlääkärikoulutukseen kuuluu yleisosa ja ohjattu käytännön työpaikkakoulutus, kurssimuotoinen teoreettinen koulutus, kirjalliset opintosuoritteet, koulutusohjelmakohtainen kuulustelu, tieteellinen julkaisu sekä muut mahdolliset koulutusohjelmakohtaiset opintosuoritteet.
Yleisosa suoritetaan heti koulutuksen alussa, ennen koulutuksen muiden opintosuoritusten aloittamista. Yleisosa muodostuu vuoden (12 kuukautta) työskentelystä alaan soveltuvissa tehtävissä. Työskentely voi olla koko- tai osa-aikaista. Jos työskentely on osa-aikaista, vaadittu työaika pidentyy vastaamaan 12 kk:n kokoaikaista työkokemusta. Yleisosa ei ole ohjattua erikoistumiskoulutusta, joten erikoistujalla ei ole yleisosan aikana pääohjaajaa tai lähiohjaajaa. Suositeltavaa on, että yleisosaan soveltuva työkokemus on hankittu jo ennen koulutukseen hakemista. Yleisosa voidaan hyväksilukea eläinlääkäriksi valmistumisen jälkeen, mutta ennen koulutuksen alkua hankitun ja koulutusohjelmakohtaiset vaatimukset täyttävän työkokemuksen perusteella. Työkokemuksen hyväksilukemisesta on kerrottu tarkemmin koulutusohjelmakohtaisissa koulutusvaatimuksissa.
Erikoistuja voi aloittaa ohjatun koulutuksen, kun yleisosa on hyväksytysti suoritettu. Yleisosan suorittamisen jälkeen erikoistujalle nimetään pääohjaaja eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta. Pääohjaaja auttaa erikoistujaa ohjatun osan opintojen aloittamisessa ja henkilökohtaisen opintosuunnitelman laatimisessa. Hän ohjaa kirjallisten opintosuoritusten laatimista ja seuraa ja arvioi vuosittain erikoistujan koulutuksen etenemistä. Ohjattu käytännön työpaikkakoulutus suoritetaan tiedekunnassa tai muualla koulutusohjelman ohjausryhmän hyväksymissä työtehtävissä. Erikoistujan tehtävänä on hankkia ohjatun työpaikkakoulutuksen lähiohjaaja. Työpaikkakoulutuksen laajuus, tavoitteet ja hyväksyttävien työtehtävien ja koulutuspaikkojen kriteerit määritellään koulutusohjelmakohtaisissa vaatimuksissa.
Erikoiseläinlääkärikoulutuksesta on kerrottu tarkemmin yleisissä ja koulutusohjelmakohtaisissa koulutusvaatimuksissa.
Erikoiseläinlääkärikoulutuksen yleiset ja koulutusohjelmakohtaiset koulutusvaatimukset ovat voimassa 1.1.2022 alkaen. Opinto-oikeuden 1.1.2022 tai sen jälkeen saaneet erikoistuvat eläinlääkärit suorittavat opintonsa näiden koulutusvaatimusten mukaisesti.
Erikoiseläinlääkärin tutkintoa suorittamaan voidaan ottaa henkilö, jolla on oikeus toimia laillistettuna eläinlääkärinä Suomessa.
Suositeltavaa on, että hakija on työskennellyt vähintään vuoden (12 kuukautta) erikoistumisalaan soveltuvissa tehtävissä eläinlääkäriksi valmistumisen jälkeen. Soveltuva työkokemus voidaan hyväksilukea osaksi koulutusta. Tämän työkokemuksen hyväksilukemisesta on kerrottu tarkemmin koulutusohjelmakohtaisissa koulutusvaatimuksissa.
Koulutukseen haku tapahtuu kahdesti vuodessa.
Hakuaika keväällä 2023:
Koulutusohjelmakohtaiset hakulomakkeet ja tiedot tarvittavista liitteistä löytyvät tältä sivulta. Hakemusten käsittelyaika on viisi viikkoa. Hakemusten käsittelyn yhteydessä tarkistetaan hakijan ammatinharjoittamisoikeuden voimassaolo Ruokaviraston ylläpitämästä julkisesta eläinlääkärirekisteristä. Valintapäätöksistä tiedotetaan hakijoita sähköpostitse.
Hakulomakkeet avautuvat haun ollessa käynnissä. Varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat liitteet sähköisessä muodossa ennen kuin alat täyttää hakemusta. Liitteet tallennetaan hakulomakkeelle.
Alta löydät vaaditut ja valinnaiset liitteet koulutusohjelmittain.
Vaaditut liitteet:
Valinnaiset liitteet:
Vaaditut liitteet:
Valinnaiset liitteet:
Vaaditut liitteet:
Valinnaiset liitteet:
Vaaditut liitteet:
Valinnaiset liitteet:
Huomaa, että ohjatun käytännön työpaikkakoulutuksen (perus- ja syventävä osa) alkaessa sinun tulee olla työ- tai virkasuhteessa koulutusohjelman hyväksymään koulutuspaikkaan (ks. koulutusohjelmakohtaiset koulutusvaatimukset).
Vaaditut liitteet:
Valinnaiset liitteet:
Vaaditut liitteet:
Valinnaiset liitteet: