Helsingin yliopisto haluaa tuottaa tutkimustietoa koko maailman parhaaksi - yhdessä. Juhlavuoden päätteeksi myös Avoin yliopisto tähyää maailmalle osana uraauurtavaa vammaistutkimuksen opintoihin liittyvää hanketta.

Hisayo Katsui on Suomen ainoa vammaistutkimuksen dosentti. Hän opettaa vammaistutkimusta paitsi Helsingin yliopistossa, myös kirgisialaisten yliopistojen lehtoreille osana EU Social Protection System Programme –hanketta. Hanke toteutetaan yhteistyössä kirgisialaisten vammaisjärjestöjen ja Suomen Abilis-säätiön kanssa.

Opiskelijat saavat suorittamistaan, Helsingin yliopiston opetussuunnitelman mukaisista opinnoista opintopisteet Avoimen yliopiston kautta. Hankkeen jälkeen hyvä lähtee konkreettisesti kiertämään, sillä lehtorit käynnistävät vammaistutkimuksen kursseja edelleen omissa yliopistoissaan.

Kuvassa dosentti Hisayo Katsui (vas.) yhdessä kirgisialaisen vammaisaktivistin ja yhteistyökumppaninsa kanssa.

Avoimen yliopiston 40-vuotisjuhlavuoden kaikki 40 lahjaa on nyt ojennettu. Toivotamme kaikille oppimisen ystäville mitä parhainta vuotta 2018!

#avoin40 #40lahjaa #avoinyliopisto #oppiminentekeehyvaa

Opintoihimme osallistuu vuosittain yli 20 000 opiskelijaa. Osa etsii omaa alaansa tai uutta uraa; osa tähtää yliopistoon pääsykokeiden tai väylän kautta; osa vahvistaa jo olemassa olevaa osaamistaan; osa virkistyy uutta opiskellen. Meille Avoimessa kaikki opiskelumotiivit ovat yhtä tärkeitä. Oppiminen tekee aina hyvää!

Vuonna 2018 kutsumme opiskelijat mukaan kehittämään Avointa yliopistoa. Tähän tehtävään perustamme yhteistyössä opiskelijayhdistys HYAYOY:n kanssa upouuden opiskelijaraadin. 

Opiskelijaraatiin ovat tervetulleita kaikki Avoimen yliopiston opiskelijat. Raati toimii pääasiassa verkkoyhteisönä - mutta mikään ei estä tapaamisia myös kasvokkain, jos niin halutaan!

Lisätietoa on luvassa alkutalvesta, mutta mukaan voi ilmoittautua jo nyt:
Ilmoittautuminen Avoimen yliopiston opiskelijaraatiin

Tervetuloa!

Suosittelemme myös:
HYAYOY (opiskelijayhdistyksen keskustelualue Facebookissa)

#avoin40 #40lahjaa #avoinyliopisto #hyayoy #oppiminentekeehyvaa

Studia Generalia on tiedettä kaikille! Studia Generalia -yleisöluentosarjoja on järjestetty Helsingin yliopistossa 1950-luvulta saakka. Vuosittain luennot keräävät yliopistolle ja verkkoon jopa tuhansia tieteen ystäviä. Luentojen tallenteita hyödynnetään myös muun muassa lukioissa ja ikääntyvien yliopistotoiminnassa.

Tämänkertaiseen lahjapakettiin käärimme viime vuosien suosituimpia tai muuten erityisen jännittäviä aiheita. Ole hyvä!

Suosittelemme myös:

Kevään 2018 Studia Generalian teemana on Metsä. Luentosarjan ohjelma julkaistaan tammikuussa, ja luennot alkavat torstaina 15.2.2018.

#avoin40 #40lahjaa #avoinyliopisto #studiageneralia #oppiminentekeehyvaa

Mahdollisuus koulutukseen on paras tie hyvään elämään kaikkialla maailmassa. Avoimen yliopiston henkilökunnan jokavuotisen joululahjakeräyksen tuotto, 100 euroa, käytettiin tänä vuonna Plan Suomen koulustipendeihin. Koulustipendit tukevat erityisesti tyttöjen koulunkäyntiä kehitysmaissa. 

Joululahjan myötä toivotamme kaikille Avoimen yliopiston ja oppimisen ystäville oikein hyvää joulua!

Lue myös:
Plan Suomi - aineettomat lahjat

#avoin40 #40lahjaa #avoinyliopisto #oppiminentekeehyvaa

Juhlavuotemme pian päättyessä haluamme laittaa hyvän kiertämään. Tämänkertaisena lahjanamme kerromme erityispedagogiikan opettajastamme Sai Väyrysestä, jonka osaamista tarvitaan nyt vähän kauempana maailmalla.

Sai on virkavapaalla opettajan velvollisuuksistaan ja työskentelee parhaillaan Suomen suurlähetystössä Addis Abebassa ulkoministeriön kehityspolitiikan erityisasiantuntijana. Hänen tehtäviinsä kuuluu Etiopian opetussektorin kehitysyhteistyön seuranta, ohjaus ja tuloksista raportointi sekä erilaisten vammaishankkeiden seuranta sekä opetukseen liittyvien yhteyksien fasilitointi.

Tässä Sain terveiset Suomeen ja suomalaiselle koulutukselle:

Suomalainen koulutus on monella tavalla erinomaista ja tasa-arvoista. Suomalaiset opetuksen ja koulutuksen alalla työskentelevät ovat pääosin intohimoisesti ja motivoituneesti työhönsä suhtautuvia ammattilaisia – tämä on valtavan hieno voimavara. Kehittyvissä maissa työskentely antaa toisenlaista perspektiiviä opetukseen ja koulutukseen, ja siitä näkökulmasta Suomessa on erinomaiset resurssit laadukkaaseen opetukseen. Ehkä emme vain aina osaa nähdä asiaa niin, tai käyttää niitä resursseja mahdollisimman hyvin. Pitäkää huolta koulutuksesta, kaikilla tasoilla, ja antakaa sen kautta hyviä fiiliksiä kaikille alalla toimiville.

Sai on maailmalla vuoteen 2020 saakka, ja sen jälkeen erityispedagogiikan opiskelijat saavat jälleen nauttia hänen opetuksestaan Avoimessa yliopistossa!

Suosittelemme myös:
Kasvatustieteiden koulutusohjelma: Erityispedagogiikan opinnot
Yhteiskunnallisen muutoksen koulutusohjelman opinnot

#avoin40 #40lahjaa #avoinyliopisto #oppiminentekeehyvaa

Syksyn opinnot alkavat olla monella pulkassa, ja pian on aika levähtää muiden asioiden ääressä. Lukukauden viimeiset tentit järjestettiin Helsingin yliopiston päärakennuksella maanantaina 18.12. Tenttien päätteeksi yllätimme filosofian historian, kemian perusteiden, antiikin kirjallisuushistorian, museologian, oikeustieteen, ohjelmoinnin perusteiden ja valtiosääntöoikeuden opiskelijamme pienellä suklaalahjalla.

Samalla halusimme selvittää, onko suklaalla terveysvaikutuksia.

Kysyimme ravitsemustieteen opettajaltamme Eeva Voutilaiselta, pitävätkö suklaan väitetyt terveysvaikutukset paikkansa. Eeva vastasi:

Kuten moni on varmasti kokenut, suklaa tuo mielihyvää. Suklaan terveysvaikutukset liittyvät lähinnä tummaan suklaaseen, joka sisältää polyfenoleja, erityisesti flavanoleja. Nämä ovat muun muassa tehokkaita antioksidantteja, ja niiden on todettu edistävän sydänterveyttä – ne voivat muun muassa alentaa verenpainetta. Vaikutukset on tosin todettu lähinnä lyhytaikaisissa tutkimuksissa, ja  pitkäaikaisnäyttö vielä puuttuu.

Avoin yliopisto onnittelee kaikkia syksyn opiskelijoitaan sinnikkäästä työstä tänä syksynä 2018!

#avoin40 #40lahjaa #avoinyliopisto #oppiminentekeehyvaa

Oppiminen tekee hyvää myös vuonna 2018!

Nyt voit tutustua kevään runsaaseen opintotarjontaan! Ilmoittautuminen alkaa 45 päivää ennen kunkin opintojakson alkua, joten vuoden ensimmäisiin opintoihin voi jo ilmoittautua.

Myös kesän 2018 opintojen ennakkotiedot on nyt julkaistu. Voit vaikuttaa kesän lopulliseen opintotarjontaan vastaamalla sitä koskevaan kyselyyn vuoden loppuun mennessä.

Lue lisää:
Uuteen vuoteen! Löydä oma juttusi kevään ja kesän opintotarjonnasta.
Kysely: Toiveet koskien kesäopetusta 2018 (Kysely on päättynyt)
Opintotarjonta aiheittain ja koulutusohjelmittain
Opetushaku

#avoin40 #40lahjaa #avoinyliopisto #oppiminentekeehyvaa

Kirja on yliopisto-opiskelijan keskeinen työkalu. Se avaa ja taustoittaa tieteenalojen keskeisiä kysymyksiä, teorioita ja niiden sovelluksia. Sen avulla oma ymmärrys kasvaa ja syvenee. Kurssikirjoja ei kuitenkaan aina riitä kaikille niitä tarvitseville. Kirjapula voikin olla opintojen hyvin konkreettinen hidaste.

Toivomme, että juhlavuotemme mahdolliset muistamiset ja lahjat osoitettaisiin Helsingin yliopiston kirjastolle, joka palvelee myös Avoimen yliopiston yli 20 000 opiskelijaa joka vuosi. Syntymäpäivälahjoituksia voi tehdä vuoden loppuun saakka. Lahjoituksen yhteydessä kirjoita viestikenttään: Avoin yliopisto 40v. Lämmin kiitos!

Lisätietoa kurssikirjalahjoituksesta yliopiston sivuilla
Katso video: Lahjoita kurssikirja

#avoin40 #40lahjaa #avoinyliopisto #oppiminentekeehyvaa

Tänään juhlimme Suomen satavuotista itsenäisyyttä. Isänmaata ja äidinkieltä voi tarkastella tutkimuksenkin keinoin lukemattomista näkökulmista, ja näin on myös muun muassa Studia Generalia -luentosarjoilla tehtykin. Kokosimme tähän muutaman kiinnostavan luennon viime vuosilta. Hyvää itsenäisyyspäivää!

Professori emeritus Matti Klinge: Sata- vai tuhatvuotias Suomi?
Professori Ulla-Maija Forsberg: Suomen kielen synty
Professori Salla Kurhila: Mikä on äidinkielesi?
Professori Pauli Kettunen: Menestystarinan taakse - historiallinen näkökulma suomalaiseen oppimiseen
Professori Markku Kuisma: Suomi globalisaation vuoristoradalla
Yliopistonlehtori Tuuli Anna Mähönen: Kohtaamiset ennakkoluulojen haastajina

Studia Generalia Suomi - myytit ja todellisuus (kevät 2017)
Kaikki aiemmat Studia Generalia -luentosarjat ja linkit luentotallenteisiin

#avoin40 #40lahjaa #avoinyliopisto #oppiminentekeehyvaa #suomi100

Elämme vuoden pimeimpiä aikoja, ja ulkona liikkuminen ilman heijastinta voi olla ihan oikeasti vaarallista. Koska haluamme varmistaa ystäviemme turvallisuuden, jaamme jouluun saakka heijastimia Tiedekulmassa. Käy hakemassa omasi opintoneuvonnan päivystysaikoina!

Opintoneuvonta päivystää Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4) 21.12. saakka:
maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin klo 12-14
keskiviikkoisin klo 14-16.

Lisäksi onnekkaimmat saavat heijastimen suoraan kotiosoitteeseen tilaamansa todistuksen ohessa!

Opintoneuvonnan tavoitat myös chatilla, sähköpostitse ja puhelimitse.
Lisätietoa ja yhteystietoja

#avoin40 #40lahjaa #avoinyliopisto #oppiminentekeehyvaa

Juhlavuotemme huipentuu torstaina 23.11. syntymäpäiviin, joita viettää kanssamme yli 300 ystäväämme: opiskelijoita, opettajia, yhteistyökumppaneita ja entisiä avoimelaisia.

Vaikka emme voineet kutsua mukaan aivan kaikkia, haluamme kuitenkin tarjota jokaiselle pienen palan juhlaa: Opettajiemme miniluennot, Akateemiset vartit ovat verkossa kaikkien katsottavissa:

AKATEEMISET VARTIT
Torstaina 23.11.2017 klo 16.00-17.30

Katso Akateemiset vartit tallenteena.

 • Juhani E. Lehto: Nuorten digitaalinen käyttäytyminen ja uni
 • Eeva Voutilainen: Ruokarytmi ja hyvinvointi
 • Salli Hakala: Uhkakuvat ja kriisit globaalin media-ajan ilmiönä
 • Miira Niska: Millä taidoilla töihin? Työelämätaidot ja yliopisto-opiskelijoiden työllistyvyys

Puheenjohtajana ja illan isäntänä toimii Avoimen yliopiston johtaja Jaakko Kurhila.

Ota hyvä asento, kohota vaikka malja kanssamme ja nauti!

Juhlaterveisin
Avoin yliopisto

#avoin40 #40lahjaa #avoinyliopisto #oppiminentekeehyvaa

20.11. vietetään YK:n kansainvälistä Lasten oikeuksien päivää. Sen tarkoituksena on muistuttaa lapsen oikeuksien sopimuksesta ja herättää keskustelua lasten hyvinvointiin liittyvistä asioista.

Lasten oikeuksien päivänä ojennamme lahjaksi nämä aina ajankohtaiset Studia Generalia -luennot:

Suosittelemme myös:

#avoin40 #40lahjaa #avoinyliopisto #oppiminentekeehyvaa

 

Avoin yliopisto-opetus sai alkunsa Lahdessa ja Mäntsälässä, kun syksyllä 1977 oli ensimmäistä kertaa mahdollista aloittaa Suomen ja Skandinavian historian, kasvatustieteen, sosiaalipolitiikan ja sosiologian kaikille avoimet opinnot.

Vaikka Lahdella ei omaa yliopistoa olekaan, on se tätä nykyä yhä vireämpi korkeakoulukaupunki. Uudella Lahden Yliopistokampuksella toimivat Helsingin yliopiston, Aalto yliopiston ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston yksiköt. Tutkimuksen painopistealoja ovat ympäristö, käytäntölähtöinen innovaatiotoiminta ja hyvinvointi. Avoimen yliopiston opintoja voi Lahdessa opiskella paitsi verkko-opintoina, myös Päijät-Hämeen kesäyliopistossa.

Marraskuussa vierailimme jokavuotisessa Lahden Tiedepäivässä. Sen yhteydessä arvoimme lahtelaisille oppimisen ystäville kaksi opintojaksoamme. Onnittelut voittajille!

Lue lisää:
Lahden Yliopistokampus
Päijät-Hämeen kesäyliopisto

#avoin40 #40lahjaa #avoinyliopisto #oppiminentekeehyvaa

Vid Öppna universitetet kan du studera kurser också på svenska. Många av dem ordnar vi i samarbete med Svenska social- och kommunalhögskolan.

Svenska social- och kommunalhögskolan, "Soc&kom", är en samhällsvetenskaplig, svenskspråkig enhet vid Helsingfors universitet. Den utgör en viktig del av tvåspråkigheten vid universitet. I videoklippet berättar tre forskare om studier och forskning vid Soc&kom: Studier i samhällsvetenskaper vid Helsingfors universitet (YouTube)

Glad Svenska veckan!

Läs också:
Öppna universitetets webbsidor på svenska
Öppna universitetets studier på svenska
Svenska social- och kommunalhögskolan

#avoin40 #40presenter #öppnauniversitet #lärandeärnärande

Avoimen yliopiston 20 päätoimisen ja yli 300 sivutoimisen opettajan avulla yli 20 000 opiskelijan maailmankuva avartuu joka vuosi.

Osana 40-vuotisjuhlavuottamme pyysimme opiskelijoitamme kiittämään ja kehumaan sellaisia Avoimen yliopiston opettajia, jotka ovat erityisesti jääneet heidän mieleensä. Kiitosta saivat seuraavat nykyiset ja entiset opettajamme:

 • Katriina Järvinen, sosiaalipsykologia
 • Lasse Lehtonen, japanilainen kulttuuri ja musiikki
 • Maaria Linko, sosiologia
 • Päivi Onkamo, bioinformatiikka
 • Kari Paakkunainen, valtio-oppi
 • Jaana Paanetoja, työoikeus
 • Irma Perttula, kotimainen kirjallisuus
 • Pirkko Raudaskoski, aikuiskasvatustiede
 • Kimmo Vehkalahti, yhteiskuntatilastotiede
 • edesmennyt Jukka Tontti, sosiaalipsykologia

Avoin yliopisto välittää kehut oikeisiin osoitteisiin. Kiitos!

#avoin40 #40lahjaa #avoinyliopisto #oppiminentekeehyvaa

Ajankohtainen ja kaikille avoin paneelikeskustelu avaa Avoimen yliopiston verkkokurssin Poliittiset ja uskonnolliset ääri-ilmiöt mediayhteiskunnassa 5 op maanantaina 6.11.2017 klo 17.
 

Keskustelijoina ovat kansanedustaja, kansainvälistä rauhantyötä tehnyt Pekka Haavisto, jihadismin tutkija Atte Kaleva, sekä Helsingin Sanomien toimittaja Jukka Huusko. Tilaisuuden alustaa professori Johanna Sumiala ja juontaa Avoimen yliopiston viestinnän opettaja, valtiotieteiden tohtori Salli Hakala. Tervetuloa!

Aika: maanantai 6.11.2017 klo 17.00-19.00
Paikka: Helsingin yliopiston Tiedekulma (Yliopistonkatu 4)
Tilaisuuden tallenne

Lue lisää tilaisuudesta ja verkkokurssista
Tapahtuma Facebookissa
Opinto-ohjelma

Suosittelemme myös:
Politiikan ja viestinnän koulutusohjelman opinnot Avoimessa yliopistossa

#avoin40 #40lahjaa #avoinyliopisto #oppiminentekeehyvaa

Torstaina 26.10. Avoimella yliopistolla oli ilo olla mukana Koe kampus! -tapahtumassa, jossa lukiolaiset pääsevät kurkistamaan pääkaupunkiseudun korkeakouluihin.

Oman alan pohdinta on kaikille iso juttu. Keskustelu valintakokeista luopumisesta ja ylioppilastutkinnon painoarvosta korkeakoulujen sisäänpääsyssä ei varmasti helpota asiaa, kun selkeää tietoa tulevaisuuden menettelyistä ei vielä ole.

Avoin yliopisto on hyvä vaihtoehto silloin, jos oma ala on vielä mietinnässä tai edessä on välivuosi. Avoimessa voi tutustua eri tieteenalojen opintoihin, etsiä omaa alaa, saada uusia kavereita ja suorittaa opintoja jo ennakkoon. Avoimessa suoritetut opinnot ovat samoja kuin yliopistossa, ja ne kirjataan yliopiston opintosuoritusrekisteriin. Opiskellessa yliopisto tulee tutuksi, tiedot ja taidot karttuvat kuin huomaamatta.

Koe kampus! -tietoiskuumme osallistui 25 ihastuttavaa nuorta, jotka saavat lahjaksi opinto-oikeuden valitsemalleen Avoimen yliopiston opintojaksolle. Tervetuloa Avoimeen!
Avoimen yliopiston opintotarjonta

#avoin40 #40lahjaa #avoinyliopisto #oppiminentekeehyvaa #koekampus 

 

Syksyn Studia Generalia -yleisöluennoilla tarkastellaan erilaisten asioiden ja ilmiöiden kääntöpuolia – pimeämpiäkin. Sarjan ensimmäisessä illassa torstaina 19.10. puhutaan terveydestä: Mitä tapahtuu, kun lääkkeestä tulee addiktio? Entä jos lika onkin hyväksi? Luennoimassa ovat professori Tari Haahtela ja dosentti Petri Hyytiä. Professori Petri Ylikoski johdattaa luentosarjan teemaan puhumalla siitä, miksi seurausten ennakointi voi olla tieteessä vaikeaa.

Luennot järjestetään Helsingin yliopiston uudessa Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4) 19.10.–16.11.2017 torstaisin klo 18.00–20.00. Luentoja voi seurata myös verkossa suorina lähetyksinä ja jälkikäteen.

Luentosarjan koko ohjelma
Aiemmat Studia Generaliat ja luentojen tallenteet

Studia Generalia on tiedettä kaikille. Tervetuloa!

Suosittelemme myös:

Helsingin yliopiston uusi Tiedekulma on tutkijoiden, opiskelijoiden ja kaikkien kaupunkilaisten yhteinen kohtaamispaikka keskellä yliopiston keskustakampusta. Tiedekulmassa tapahtuu paljon viikon jokaisena päivänä. Kannattaa tulla tutustumaan!
Tiedekulma.fi

#avoin40 #40lahjaa #studiageneralia #tiedekulma

 

4.10. vietetään valtakunnallista Eläinten päivää.

Uskollisten ystäviemme kunniaksi nostamme esiin professori Hannes Lohen Studia Generalia -luennon syksyltä 2016. Luennossaan Hannes Lohi havainnollistaa esimerkkien avulla sitä, miten koirien geenitutkimus voi edistää sekä omaa että parhaan ystävämme terveyttä ja hyvinvointia.

Hannes Lohi työskentelee Helsingin yliopistossa molekyyligenetiikan professorina lääketieteellisessä ja eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa. Hänen tutkimusryhmänsä on rakentanut yhden maailman suurimmista koirien biopankeista. Moneen kertaan palkittu hanke on johtanut useisiin läpimurtoihin sairausgenetiikassa. Tutkimus on tuottanut myös uusia kaupallisia innovaatioita, jotka muuttavat eläinlääkäreiden arkea ja lemmikkien hoitoa maailmanlaajuisesti.

Katso verkkoluento:
Professori Hannes Lohi: Koira tieteen palveluksessa

Voit lukea lisää Hannes Lohen ja hänen tutkimusryhmänsä työstä - ja osallistua tutkimukseen myös oman lemmikkisi kanssa:
Koirangeenit.fi.

#avoin40 #40lahjaa #avoinyliopisto #oppiminentekeehyvaa

 

 

Avoimen yliopiston johtaja Jaakko Kurhila on opetuksen intohimoinen kehittäjä ja oppimisen puolestapuhuja. Tässä hänen tervehdyksensä Avoimen opiskelijoille!

Suosittelemme myös Jaakon Studia Generalia -luentoa viime keväältä:
Digiloikkia tulevaisuuteen

#avoin40 #40lahjaa #avoinyliopisto #oppiminentekeehyvaa

 

Opiskelun olohuone on Avoimen yliopiston opiskelijoiden kohtaamispaikka Helsingin yliopiston uudessa Tiedekulmassa. Luvassa on kiinnostavia alustuksia, samanhenkistä seuraa ja yhteistä keskustelua.

Syksyn ensimmäisessä olohuoneessa 2.10. keskustellaan työn ja opiskelun yhteensovittelusta: Miten se oikein onnistuu? Millaista on opiskelu työn ja arjen muiden toimien lomassa? Mitä opiskelu antaa työlle – ja mitä työ opiskeluun?

Aiheesta alustaa tohtorikoulutettava Tarja Tuononen Helsingin yliopistosta. Omista tarinoistaan kertovat aikuisopiskelijat ja toistensa työkollegat Tanja Parkkonen ja Marko Mikkola. Olohuone järjestetään yhteistyössä opiskelijayhdistys HYAYOY:n kanssa.

Aika: maanantai 2.10. klo 18-20
Paikka: Helsingin yliopiston Tiedekulma, Basement (Yliopistonkatu 4)

Tervetuloa!

Suosittelemme myös:
Opiskelijayhdistys HYAYOY
Tiedekulma

#avoin40 #40lahjaa #avoinyliopisto #opiskelunolohuone #oppiminentekeehyvaa

Mitä populismi on?
Miten se vaikuttaa yksittäiseen kansalaiseen, mediaan ja viestinnän tutkimukseen?

Populismi on päivän sana julkisessa keskustelussa. Siihen liittyy helposti totuuden vääristely, valheuutiset ja faktojen puute. Koska populismi rakentuu mediajulkisuuden varaan, tarvitaan viestintä- ja mediakentällä uudenlaista osaamista, jolla vastata sen mukanaan tuomiin haasteisiin.

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan populismista, mediasta sekä viestinnän alan tutkimuksesta ja opinnoista Helsingin yliopistossa! Alustajana viestinnän dosentti Juha Herkman.

Aika: perjantai 15.9.2017 klo 8.30-10.00
Paikka: Porthania, lehtisali (Yliopistonkatu 3, 2. kerros)

Järjestää:
Koulutus- ja kehittämispalvelut HY+
Helsingin yliopiston Avoin yliopisto

Tutustu viestinnän koulutuksiin HY+:ssa
Tutustu viestinnän opintoihin Avoimessa yliopistossa

#avoin40 #40lahjaa #avoinyliopisto #HYplus #oppiminentekeehyvaa

Miten sovittaa opiskelu arjen muiden toimien lomaan?
Kauanko kestää esseen kirjoittaminen?

Tervetuloa pohtimaan opintojen suunnittelua ja ajankäyttöä kaikille avoimeen webinaariin! Aiheesta alustaa KM Satu Vuoksenranta Helsingin yliopistosta.

Aika: keskiviikko 13.9.2017 klo 17.30-19.00
Webinaari aloittaa avointen korkeakoulujen yhteisten opiskelutaitoiltojen sarjan.
Lisätietoa syksyn opiskelutaitoiltojen teemoista ja aikataulusta

Suosittelemme myös:
Kehitä opiskelutaitojasi!

#avoin40 #40lahjaa #avoinyliopisto #oppiminentekeehyvaa

Lukeminen on erottamaton osa yliopisto-opiskelua. Opinnot vaativat muun muassa laajojen tekstikokonaisuuksien omaksumista, olennaisen ja epäolennaisen erottamista toisistaan, merkityssuhteiden havaitsemista ja kriittistä otetta. Onneksi omia lukemisen taitojaan voi kehittää vielä aikuisenakin!

Suosittelemme:

Tieteellisten tekstien lukeminen. Opiskelutaitoilta verkossa 20.9.2017.

Katariina Soine: Oivaltava lukeminen. Tietoa, vinkkejä ja harjoituksia opiskelussa tarvittavaan lukutaitoon.

Professori Pirjo Hiidenmaa: Monimuotoinen tietokirjallisuus. Studia Generalia -verkkoluento

Hyvää kansainvälistä lukutaitopäivää 8.9.2017!

#avoin40 #40lahjaa #avoinyliopisto #oppiminentekeehyvaa

Lantakuoriainen on ekosysteemimme pieni, mutta tärkeä osa. Sen toimet kierrättävät ravinteita, edistävä kasvien kasvua ja leviämistä, hillitsevät loiskantoja ja vähentävät lannan metaanipäästöjä. Aiemmin lantakuoriaisen ajateltiin myös suojelevan karjaa, tuovan onnea ja ennustavan tulevaa satoa. Lantakuoriaista käytettiin myös kyynpureman lääkitsemiseen!

Käännä katseesi luonnon pienimpiin ja kuuntele dosentti Tomas Roslinin Studia Generalia -verkkoluento: Lantakuoriainen maailmankaikkeudessa

Suosittelemme myös:
Biologian opinnot Avoimessa yliopistossa
Maantieteen opinnot Avoimessa yliopistossa

Hyvää Suomen luonnon päivää!

#avoin40 #40lahjaa #avoinyliopisto #oppiminentekeehyvaa

#luonnonpäivät

Ääriliikkeet, terrorismi, pelko ja vihapuhe ovat jälleen valitettavan ajankohtaisia puheenaiheita Suomessa ja koko maailmassa. Asiat ovat monimutkaisia ja ne herättävät monenlaisia tunteita. Usein oman näkemyksen muodostaminen onkin vaikeaa. Selkänojaksi näihin tilanteisiin suosittelemme tutkittua ja perusteltua tietoa.

Dosentti Leena Malkki: Ääriliikkeet ja terrorismi
Tutkija Krista Lagus: Sosiaalisen median tarttuvat tunteet

Suosittelemme myös:
Kaikki Studia Generalia -verkkoluennot
Poliittiset ja uskonnolliset ääri-ilmiöt mediayhteiskunnassa 5 op (verkkokurssi, alk. 31.10.2017)

#avoin40 #40lahjaa #avoinyliopisto #oppiminentekeehyvaa

Oppiminen tekee hyvää, ja terveellinen ruoka tekee hyvää oppimiselle!

Yllätimme infotilaisuuden 17.8. osallistujat tarjoamalla heille porkkanoita. Välipala otettiin vastaan ilahtunein ilmein!

Tiesitkö tämän?

 • Porkkanan latinankielinen nimi on Daucus Carota.
 • Porkkanaa on viljelty Espanjassa ja Vähä-Aasiassa jo 1100-luvulla.
 • Porkkanasta saa muun muassa C-, A- ja K-vitamiineja sekä kaliumia ja seleeniä.
 • 100g porkkanaa sisältää 5,6g hiilihydraattia; 0,2g rasvaa, 0,6g proteiinia ja 33 kcal energiaa.
 • Porkkana on Suomen avomaalla kasvatetuista vihanneksista käytetyin. Se valittiin Vuoden Vihannekseksi vuonna 2000.
 • Porkkana sopii lähes kaikkiin ruokavalioihin!

Lähde:
www.fineli.fi
www.kasvikset.fi

Suosittelemme myös:
Ravitsemustieteen opinnot
Ravitsemustieteen opiskelu kannattaa!
Syksyn infotilaisuuden materiaalit

#Avoin40 #40lahjaa
#avoinyliopisto #oppiminentekeehyvaa

Uuden oppiminen on lahja jo itsessään. Tänä lukuvuonna haluamme puhua siitä, millaista hyvää oppiminen voi tehdä meille, ympäristöllemme - ja vaikka koko maailmalle!

Markon, Outin, Annan ja Tiinan kohdalla opiskelu on muuttanut koko elämää. Heidän tarinoitaan yhdistää tiedonjano, uudet suunnat ja maailmankuvan avartuminen opiskelun myötä.

On hienoa päivittäin oppia uutta ja huomata, että ymmärtää ympäröivää maailmaa paremmin. (Anna)

Elämänmittaisen oppimisen mahdollisuudet ovat Suomessa maailman parhaat. Toivomme, että jokainen löytää niistä omansa!

Lue Markon, Outin, Annan ja Tiinan tarinat kokonaisuudessaan
Tutustu Avoimen yliopiston opintotarjontaan aiheittain ja koulutusohjelmittain
Opiskelijablogi Elämää ja opintoja - mahdollisuuksien avoin yliopisto

#avoin40 #40lahjaa
#avoinyliopisto #oppiminentekeehyvaa

Tasa-arvo on Avoimen yliopiston kantavia perusperiaatteita, ja yhdessä emoyliopiston kanssa liputamme sen puolesta.

Myös useilla Studia Generalia -luennoilla on tarkasteltu sitä, miten voisimme paremmin ymmärtää toisiamme ja tuntea suurempaa myötätuntoa toinen toisiamme kohtaan. Katso tai kuuntele seuraavat luennot:

Professori Kai Kaila: Milloin ihmisestä tulee yksilö?
Dosentti Heta Gylling: Yksilön synty yhteiskunnassa
Dosentti Laura Visapää: Empatia, yhteisymmärrys ja kieli
Professori Anne-Birgitta Pessi: Myötätunnolla tulokseen
Studia Generalia Muuttuvat maailmankuvat: Mikä on normaalia?

Suosittelemme myös sukupuolentutkimuksen opintoja:
Sukupuolen teoretisoinnin perusteet 5 op (alk. 15.8.)
Sukupuoli ja kulttuuri 5 op (verkkotentti)
Sukupuoli ja yhteiskunta 5 op (verkkotentti)

Toivotamme kaikille iloista Pride-viikkoa! 

#avoinyliopisto #avoin40 #40lahjaa #helsinkipride

Nyt juhlitaan uusia ylioppilaita ja ammattiin valmistuneita!

Kymmenen päivänsankaria saa lahjaksi opintojamme. Arvontaan voi osallistua viikon ajan (3.-10.6.), ja onnekkaille ilmoitetaan voitosta henkilökohtaisesti.

Avoin yliopisto on loistava mahdollisuus etsiä omaa alaa, tutustua yliopisto-opintoihin ja viettää vaikka välivuotta. Opiskella voi yliopistolla, verkossa ja opistoissa ympäri maan. Opinnot vastaavat Helsingin yliopiston tutkintovaatimuksia, ja suoritukset on mahdollista liittää myöhemmin yliopistotutkintoon. 

Paljon onnea arvontaan - ja tuleville poluille!

Osallistu arvontaan

Avoin yliopisto - löydä oma polkusi
Ennakkotietoa lukuvuoden 2017-2018 opinnoista
Kesäopinnot 2017

#avoin40 #40lahjaa

Yhteistyö on yksi Avoimen yliopiston menestystarinan kulmakivistä niin yliopistolla kuin sen ulkopuolellakin. Kansalais- ja työväenopistot, kansanopistot ja kesäyliopistot ovat mahdollistaneet avoimen yliopisto-opiskelun ympäri maan - jo ennen ensimmäistäkään verkkokurssia.  

Juhlavuotemme yhdeksännen lahjan ojennamme yhteistyökumppanillemme, 60-vuotiaalle Espoon työväenopistolle. Sen ansiosta espoolaiset voivat nauttia Helsingin yliopiston avoimista yliopisto-opinnoista omilla kotikulmillaan. Ensi lukuvuonna Espoon työväenopistossa voi opiskella muun muassa erityispedagogiikkaa, kasvatustieteitä, psykologiaa, sosiaalitieteitä ja kognitiotiedettä.

Lukuvuonna 2017-2018 opintoihimme voi osallistua myös Alkio-opistossa, Helsingfors Arbiksessa, Helsingin aikuisopistossa, Helsingin Evankelisessa opistossa, Hämeen kesäyliopistossa, Järvenpään opistossa, Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistossa, Porvoon kansalaisopistossa, Päijät-Hämeen kesäyliopistossa, Tampereen kesäyliopistossa, Työväen Akatemiassa ja Vantaan aikuisopistossa.

Onnea ja menestystä, Espoon työväenopisto!

Suosittelemme myös:
Avoin yliopisto-opetus Espoon työväenopistossa
Ennakkotietoa lukuvuoden 2017-2018 opinnoista (yhteistyöoppilaitokset)
Avoimen yliopiston yhteistyöoppilaitokset
Yhteistyöhön kanssamme?

#avoin40 #40lahjaa

 

Opiskelu - kuten elämä muutenkaan - ei saisi olla liian totista puuhaa. On hyvä tehdä monipuolisesti asioita, joiden avulla palautuu ja joista tulee hyvä mieli.

Tällä viikolla halusimme yllättää Maailmankaikkeus nyt -kurssin opiskelijat. Leffaliput kahdelle sai opiskelijamme Emilia Remes, joka viettää perjantaina nimipäiväänsä. Toivottamme Emilialle hauskaa leffailtaa! Myös muut kurssin opiskelijat ja opettajamme Kyösti Ryynänen saivat suunsa makeiksi suklaalla.

Suosittelemme myös:
Elämää ja opintoja. Opiskelijamme bloggaavat opiskelusta, arjesta ja juhlasta.

#avoin40 #40lahjaa

 

 

 

Äidit tarvitsevat päiviinsä paljon puhtia. Tämänkertainen lahjamme onkin äitienpäivän herkkuaamiainen, jonka tarjoilee Avoimen yliopiston ravitsemustieteen lehtori Eeva Voutilainen. Aamiaisen voi koostaa monin tavoin, sen mukaan mistä oma äiti tykkää!

Äitienpäivän herkkuaamiainen
Lautasellinen puuroa, 3-4 rkl mysliä tai 2-3 dl täysjyvämuroja tai
2 viipaletta täysjyväleipää, kasvirasvalevitettä, 2-3 viipaletta juustoa tai leikkelettä, kasviksia, kananmunaa
sekä
1-2 dl maitoa, jugurttia, viiliä, raejuustoa tai rahkaa ja 1-2 dl marjoja
tai 3-4 dl  smoothieta, joka sisältää maitovalmistetta, viljaa, pähkinöitä tai siemeniä
kahvia tai teetä

Juhlapäivänä ohjetta voi soveltaa ja vaihtaa leivät vaikka ihaniin marjamuffineihin:  

Mustaherukkamuffinit (12 kpl)
2 kananmunaa
1 dl hienoa kidesokeria
1¼ dl täysjyvävehnäjauhoja
1¼ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
(1 tl vaniljajauhetta, kardemummaa, kanelia, inkivääriä tai muuta maustetta mielen mukaan)
1 dl pullomargariinia tai rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
1 dl piimää
2 ½ dl mustaherukoita (pakastemarjat kotimaisia)
pieniä muffinivuokia tai muffinipelti
voiteluun pullomargariinia

1. Sekoita keskenään kuivat aineet.
2. Vatkaa sekaisin munat ja sokeri.
2. Lisää muna-sokeriseokseen rasva, piimä kuivat aineet ja lopuksi marjat.
3. Jaa taikina tukeviin vuokiin (tai voideltuihin muotteihin).
4. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Valmistusaika: 35 min
Yhdessä annoksessa (1 kpl) energiaa 150 kcal (620 kJ)

Tärkeintä on yhdessä syöminen ja hyvästä ruuasta nauttiminen.
Mukavia ruokahetkiä ja hyvää äitienpäivää!

Lähde sekä lisää vinkkejä arkeen ja juhlaan:
Soili Soisalo, Eeva Voutilainen: Ruokarytmi – hyvän mielen ruokavalio. Tammi 2017.

Tutustu myös:
Ravitsemustieteen opinnot Avoimessa yliopistossa
Ennakkotietoa lukuvuoden 2017-2018 opinnoista

#avoin40 #40lahjaa

Vappu on koko kansan yhteinen karnevaali, jolloin juhlitaan työtä ja kevättä. Avoin yliopisto osallistuu ilonpitoon ojentamalla kuudennen lahjansa helsinkiläisille opiskelijoille: Tule noutamaan haalarimerkkimme Conduksen kaikille opiskelijoille avoimilta Merkkimarkkinoilta tiistaina 25.4. klo 11.30-12.30! Merkkimarkkinat pidetään Minerva-talon K1-kerroksessa klo 10-14 (Siltavuorenpenger 5).

Condus on Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden yhteistyöjärjestö. Lisätietoa Merkkimarkkinoista Facebookissa

P.S. Avoimen yliopiston kesä alkaakin heti vapun jälkeen. Vielä ehdit mukaan!
Tutustu kesän 2017 opintotarjontaan.

Lauantaina 22.4. marssitaan tieteen ja tutkimuksen puolesta. Tiedemarssien tarkoituksena on muistuttaa tutkitun tiedon merkityksestä maailmassa, jossa vaihtoehtoiset faktat ja valemediat ovat viime aikoina yleistyneet.

Helsingissä kulkue lähtee Kansalaistorilta klo 12. Marssin jälkeen voi kuulla kiinnostavia yleisöluentoja yliopiston päärakennuksessa. Esiintymässä ovat muun muassa kosmologi Syksy Räsänen, tietokirjallisuuden ja -kirjoittamisen professori Pirjo Hiidenmaa sekä kognitiotieteen dosentti Minna Huotilainen.

Avoimen yliopiston opinnot nojaavat tutkittuun tietoon ja avaavat siihen perustuvia näköaloja maailmaan. Juhlavuotemme viidentenä lahjana arvomme Tiedemarssille osallistuneiden kesken Avoimen yliopiston opintoja. Arvontaan voi osallistua Avoimen yliopiston ständillä yliopiston päärakennuksessa (Fabianinkatu 33). Tule!

Suosittelemme myös:
Tiedemarssi Facebookissa
Marssi tieteen puolesta lauantaina 22.4.
Vietä kesä opiskellen: Avoimen yliopiston kesäopinnot

#tiedemarssi #sciencemarch #siksitiede #avoin40

 

Tällä viikolla juhlitaan kevättä ja pääsiäistä! Sen kunniaksi Siltavuoren opiskelijapalveluissa on tarjolla kulhollinen suklaamunia. Tule piipahtamaan ja laita samalla suu makeaksi!

Siltavuoren opiskelijapalvelut palvelevat Helsingin yliopiston ja Avoimen yliopiston opiskelijoita tällä viikolla ma-ti klo 12-15 ja ke klo 10-13. Kiirastorstaina opiskelijapalvelut on suljettu. Paikka: Minerva-talon K1-kerros, Siltavuorenpenger 5A.

Lisätietoa Avoimen yliopiston opintoneuvonnasta

Kevätaurinko houkuttelee ulos, kesälomaan on vielä matkaa ja vielä pitäisi jaksaa opiskella. Juhlavuoden kolmas lahjamme on pedagogisen yliopistonlehtori Saara Revon vinkit opiskeluun ja jaksamiseen: miten rakentaa ja ylläpitää motivaatiota; miten vahvistaa omia opiskelutaitoja; miten välttää vitkuttelu; miten huomata omat vahvuudet ja onnistumiset - ja miten palkita itseään, kun urakka on valmis?

"Opiskelu vaatii ennen kaikkea ponnistelua ja työntekoa. Opiskellessa on pakko kyseenalaistaa omat ennakkokäsitykset. Yliopisto-opiskelu kysyykin uskallusta avautua uudelle tiedolle ja muuttaa omaa maailmankuvaansa. Lisäksi opiskelu vaatii rohkeutta yrittää, onnistua ja epäonnistua. Uskallus kuitenkin kannattaa. Kun onnistut haastavassa tehtävässä, se lisää itseluottamustasi."

Katso video

Suosittelemme myös:
Kehity oppijana
Oppimis- ja motivaatiopsykologia 5 op (alk. 10.5.2017)

Juhlavuoden toinen lahjamme on kognitiotieteen dosentti, aivotutkija Minna Huotilaisen kiinnostava Studia Generalia -luento: Tarttuuko stressi? 

"Elämme maailmassa, jossa huokoisuus on kadonnut. Tyhjyyteen tuijottelun ja tekemättömyyden hetkiä ei työelämässä enää ole. Tästä johtuen oman ja työyhteisön stressin sääteleminen on muuttunut aiempaa tärkeämmäksi työelämätaidoksi.”

Minna Huotilainen tutkii Helsingin yliopistossa ihmisen tiedonkäsittelyä, oppimista, tarkkaavaisuutta ja muistia aivotutkimuksen menetelmin. Hänelle myönnettiin viime viikolla Helsingin yliopiston J.V. Snellman -tiedonjulkistamispalkinto. Avoin yliopisto onnittelee! Samalla kysymme: Miten voisimme itse kukin vähentää stressiä yhteisöissämme - ja vahvistaa vaikkapa työn iloa?

Katso verkkovideotallenne:
Minna Huotilanen: Tarttuuko stressi?

Suosittelemme myös:
Minna Huotilaiselle J.V.Snellmanin palkinto
Minna Huotilaisen puhe Helsingin yliopiston vuosijuhlassa 24.3.2017 (pdf)
Psykologian opinnot Avoimessa yliopistossa
Kognitiotieteen opinnot Avoimessa yliopistossa

Torstaina 23.3.2017 klo 17.00–19.00
Porthania, luentosali PI (Yliopistonkatu 3)

Avoimen yliopiston johtaja Jaakko Kurhila, matematiikan didaktiikan professori Markku S. Hannula ja tietokirjallisuuden ja -kirjoittamisen professori Pirjo Hiidenmaa tarkastelevat sitä, miltä Suomen tulevaisuus näyttää tiedon, sivistyksen ja oppimisen peilissä. Tilaisuus on osa kevään 2017 Studia Generalia -luentosarjaa Suomi – myytit ja todellisuus. Se on kaikille avoin, ja sitä voi seurata myös verkossa. Tervetuloa!

Katso verkkovideona

Lisätietoa Studia Generalia -blogissa
Studia Generalia kevät 2017: Suomi - myytit ja todellisuus