Neurovetare och finländska företag söker sätt att förutse effekten av depressionsbehandlingar

Det finns en stor innovationspotential i HiLIFE-institutets neurovetenskapliga forskning vid Helsingfors universitet. Satu och Matias Palva gör ett banbrytande arbete som hjälper att skräddarsy behandlingar för personer med depression.
Det här handlar det om
  • Professorerna Satu och Matias Palva och deras forskningsgrupp har fått 720 000 euro i finansiering av Business Finland.
  • Tillsammans med finländska företag ska de nu undersöka hur man bättre kan förutse effekten av magnetstimulering och andra behandlingar mot depression.
  • Projektet tar avstamp iHiLIFE:s innovativa hjärnforskning. Institutets neurovetare har deltagit i utvecklingen av Meliora-spelet och i det ambitiösa Wellcome Leap-samarbetet.
Patienten och samhället gynnas när en lämplig behandling hittas snabbt

Individuella behandlingar för psykiska sjukdomar är framtid inom psykiatrin. Sådana behandlingar utvecklas också av neurovetarna Satu och Matias Palva vid HiLIFE. De håller på att starta ett intressant företagssamarbete som går ut på att utarbeta individuella modeller som förutser hur patienter med depression svarar på behandlingar för att på så sätt förbättra deras livskvalitet.
 

Många studier har visat att endast cirka en tredjedel av patienterna får betydande nytta av varje behandlingsförsök.

 Matias Palva, professor och gruppledare, HiLIFE-institutet, Helsingfors universitet / Aalto-universitetet


Det varierar mycket från person till person hur effektiva behandlingar mot depression är, och ibland måste man pröva sig fram för att hitta den bästa behandlingen. Det här leder både till mänskligt lidande och höga kostnader. Den globala kostnaden för depression och ångest beräknas snart uppgå till 16 biljoner dollar per år.

– Utveckling av nya metoder för riktade behandlingar skulle kunna påskynda tillgången till vård och dessutom spara pengar för samhället, säger Satu Palva

Forskarparet som länge har arbetat ihop har tagit sig an utmaningen tillsammans med finländska företag. Finansieringen de fått från Business Finland för 2024–2026 kommer att användas för att förbättra identifieringen av olika typer av depression med hjälp av biomarkörer. Detta skulle göra det möjligt att skapa ett mer exakt individuellt "fingeravtryck" av hjärnans funktion för varje patient och förutsäga hur olika behandlingar fungerar på den enskilda patienten.

AI-prognoser kan hjälpa läkare att fatta bättre beslut

I bästa fall öppnar forskningen nya affärsmöjligheter för inhemska hälsoteknikföretag. Projektet följs redan av MEGIN, Peili Vision, Nexstim och Sooma Medical.

– De metoder som utvecklas har stor kommersiell potential. Hälsoteknik är en av de snabbast växande marknaderna, och där finns tillsvidare få aktörer, säger Satu Palva.

Projektet skapar en vetenskaplig grund som kan användas vid utvecklingen av olika AI -baserade behandlingsrekommendationer för läkare. Rekommendationerna ska hjälpa att välja rätt behandling för varje patient. 

Studien kommer att genomföras av Helsingfors universitet, Matias Palvas andra hemorganisation Aalto-universitetet samt Tuukka Raij, biträdande överläkare i psykiatri vid HUS-sammanslutningen.

Utarbetandet av behandlingsprognoser testas på personer som får medicinering och terapi – men också på patienter som behandlas med magnetstimulering. Det vore viktigt att bättre kunna förutsäga de individuella effekterna av behandlingar.

– Den här behandlingen rekommenderas för personer som inte mår bättre av medicinering, förklarar Matias Palva.

Kunskap från topprojekt gynnar företagen

Fröna till nya innovationer kommer från HiLIFE:s långa traditioner inom depressionsforskning. Under de senaste åren har paret Palva och deras kollega, professor Eero Castrén, medverkat i det ambitiösa MCPsych-projektet, som finansierats av Wellcome Leap. Projektet sammanför forskare från hela världen för att utforska mekanismerna bakom depression.

– Det har varit ett helt otroligt projekt, säger Satu Palva som leder teamet i Helsingfors.

Tack vare projektet har hon och hennes kollegor kunnat samla in värdefulla hjärnavbildningsdata från patienter med depression. De data som samlats in kommer att användas för att identifiera olika underkategorier av sjukdomen.

Sökningen av biomarkörer underlättas också av den kunskap om mänskligt beteende som erhållits vid utvecklingen av spelet Meliora under ledning av Matias Palva. Under arbetets gång har man haft nytta av Helsingfors universitets kunnande inom hjärnavbildning. Det innovativa spelet för behandling av depression är för tillfället på väg mot en marknadslansering i ett spin-off företag vid Aalto-universitetet. 

– Digitala terapier vinner snabbt terräng och har en utmärkt potential att fylla luckor i det nuvarande behandlingsutbudet, säger Matias Palva.

På väg mot ett ökat samarbete med näringslivet

Företag kan också vänta sig nya idéer från Centrum för neurovetenskap vid HiLIFE när det gäller behandling av andra sjukdomar. Institutet bedriver mångvetenskaplig preklinisk forskning om mekanismerna bakom flera hjärnsjukdomar.

Paret Palva tror att mötet mellan näringslivet och den akademiska världen kommer att leda till insikter som gynnar båda parter.

– Till exempel kan beräkningsmodeller för sjukdomar i hjärnan vara intressanta för både neuroteknik- och hälsovårdsföretag. När modellerna förenas med tekniska applikationer kan patienterna erbjudas mer individuella behandlingar, säger Satu Palva.

Det finns en enorm tillämpningspotential inom neurovetenskapen. Vi utvecklar beräkningsmodeller som ska förutse sjukdomar i hjärnan. Vi söker också nya biomolekyler och nya användningsområden för gamla läkemedel. Allt det här kan förändra de nuvarande behandlingsmetoderna.
Är du intresserad av samarbete med Helsingfors universitet?

Kontakta oss så planerar vi ett projekt enligt dina individuella behov: business@helsinki.fi

Samarbetet i ett nötskal

Projektet Towards digital personalised psychiatry, som leds av Satu och Matias Palva, söker nya lösningar för att klassificera olika typer av depression och förutse deras terapisvar. Business Finland har beviljat projektet Co-Research-finansiering på 720 000 euro för 2024–2026. I Helsingfors universitets och Aalto-universitetets projekt deltar HUS samt samarbetspartnerna MEGIN, Peili Vision, Nexstim och Sooma Medical. I bästa fall kan forskningen användas för att utveckla digitala verktyg som hjälper vårdpersonal att välja rätt behandling för varje patient.
 

Mer information om samarbetet
 

Satu Palva, professor och direktör för Centrum för neurovetenskap, HiLIFE-institutet, Helsingfors universitet

Matias Palva, professor och gruppledare, HiLIFE-institutet, Helsingfors universitet / Aalto-universitetet