Unika data, toppmodern teknik och vetenskaplig expertis i världsklass – allt det här kan Helsinki Institute of Life Science HiLIFE vid Helsingfors universitet erbjuda företag. Det mångvetenskapliga institutet grundades 2017 och har snabbt stärkt sitt samarbete med näringslivet.
– Under 2019–2022 har HiLIFE:s finansiering av företag nästan tredubblats, säger institutets direktör, professor Jari Koistinaho.
För närvarande uppgår finansieringen till cirka 17 miljoner euro och cirka 25 samarbetsprojekt pågår. Målet är att HiLIFE i framtiden ska ge upphov till allt fler kommersiella framgångar och uppfinningar som förbättrar människans dagliga liv.
Under de närmaste åren vill institutet etablera långvariga, strategiska partnerskap med företag och erbjuda laboratorielokaler på campus för näringslivets behov. Forskare erbjuds stöd vid kommersialiseringen och vid ansökan om finansiering av Business Finland, Europeiska innovationsrådet och pelare 3 i Horisont Europa. Samarbetet med olika fakulteter kommer också att stärkas eftersom mångvetenskap skapar en gynnsam grogrund för uppfinningar.
– Innovationsverksamheten vid Helsingfors universitet har fått en flygande start. Vi behöver inte uppfinna hjulet på nytt själva, utan vi lär oss snabbt av våra föregångare, säger Koistinaho.
Var och en av HiLIFE:s tre operativa enheter har sina egna styrkor. Institutet för molekylärmedicin i Finland (FIMM) är bland annat känt för sina unika prov- och datasamlingar. Särskilt FinnGen-projektet har fått stor uppmärksamhet, eftersom det kombinerar genetiska data och hälsodata från mer än 520 000 finländare, vilket öppnar möjligheter att förstå mekanismerna bakom olika sjukdomar. I det tredelade, 150 miljoner euro stora projektet medverkar läkemedelsjättar som Pfizer och GlaxoSmithKline.
– Det vetenskapliga genomslaget för projektet är enormt, beskriver Koistinaho.
Den cancerforskning som FIMM och HiLIFE bedriver tillsammans med Medicinska fakulteten och HUS är också på internationell toppnivå. Till exempel har flaggskeppsprojektet iCAN redan gett upphov till över 50 uppfinningsanmälningar. I projektet använder forskare bland annat AI för att förutse cancerbehandlingarnas effekt på patienterna.
Institutet för bioteknik har för sin del beviljats 15 ERC-anslag för konkurrensutsatta projekt sedan 2010. Forskarna vid institutet arbetar med flera Research to Business-projekt där de bland annat söker lösningar för odlat kött och för produktionen av rekombinanta proteiner. Institutet tar fram data om arternas evolution och studerar även stamceller som kan användas för att skapa innovativa behandlingar för sjukdomar.
– Vi har mycket potential som intresserar läkemedelsföretag, säger Koistinaho.
Centrum för neurovetenskap arbetar med banbrytande hjärnforskning. Ett av dess fokusområden är depressionsforskning, för vilken Helsingfors universitet och dess samarbetspartner har beviljats över 2 miljoner euro i finansiering av Wellcome Leap. Målet är att utveckla riktade behandlingar för olika undertyper av depression som kan identifieras med hjälp av modern hjärnavbildningsteknik.
Den banbrytande forskningen möjliggörs av HiLIFE:s internationellt utvärderade forskningsinfrastrukturer, som institutet investerar över 10 miljoner euro i årligen. Det handlar bland annat om verktyg för cellforskning, tjänster från Försöksdjurscentret som stöder läkemedelsutveckling, utrustning i hjärnlaboratoriet – och naturligtvis yrkeskunnig personal.
Även företag kan utnyttja infrastrukturerna som köpta tjänster. I fortsättningen kan de skräddarsys till lämpliga paket som underlättar verksamheten vid både små och stora företag.
– Företagen behöver inte själva skaffa sig kunskapen och utrustningen.
Koistinaho anser att även den akademiska världen drar nytta av ett tätare samarbete med företag. Samarbetet ger toppublikationer, öppnar nya karriärvägar för forskare och bidrar till att attrahera EU-finansiering – samtidigt som det naturligtvis ger mer resurser till universitetet.
– Samarbetet och innovationsverksamheten vid internationellt framgångsrika universitet har kommit för att stanna.
Kontakta oss så planerar vi ett projekt enligt dina individuella behov: business@helsinki.fi