Resistentit bakteerit elintarvikkeissa

Mikrobilääkkeille vastuskykyisiä bakteereja löydetään eri elintarvikkeista. Liha voi kontaminoitua teurasprosessin aikana ja vihannekset ja hedelmät esimerkiksi ristikontaminaation kautta. Eläimistä ja elintarvikkeista peräisin olevat bakteerit voivat aiheuttaa sairauksia ihmisissä, ja myös mikrobilääkkeille vastustuskykyiset bakteerit voivat tarttua ihmiseen elintarvikkeiden välityksellä.

Tässä hankkeessa tutkitaan vähittäismyynnin tuontielintarvikkeita, joita on tuotu Suomeen EU:n sisältä ja ulkopuolelta. Näytteitä otetaan erilaisista elintarvikeryhmistä, mukaan lukien liha, merenelävät, hedelmät ja vihannekset. Näytteet tutkitaan ESBL-, AmpC- ja karbapenemaasintuottajien varalta. Bakteerien resistenssigeenit selvitetään kokogenomisekvensoinnin avulla. Hanke toteutaan vuosien 2018 – 2019 aikana.

Hanketta rahoittaa Elintarvikkeiden Tutkimussäätiö ja Walter Ehrströmin säätiö.