Moniresistentit bakteerit suomalaisilla eläinlääkäreillä

Metisilliinille resistentti Staphylococcus aureus (MRSA) ja laajakirjoisia beetalaktamaaseja tuottavat enterobakteerit (extended-spectrum beta-lactamase producing Enterobacteriaceae, ESBL-PE) ovat lisääntyneet Suomessa eläimillä ja ihmisillä.

Tuotantoeläimiin liitetty MRSA (livestock-associated MRSA, LA-MRSA) on hyvin yleinen suomalaisilla teurassioilla, ja sen osuus ihmisten MRSA-tapauksista on noussut noin 3 %:iin viime vuosina. Eläinten parissa työskentelevien, kuten tilallisten ja eläinlääkärien, tiedetään olevan suuremmassa riskissä saada LA-MRSA-tartunta. Suomessa ESBL:ää tuottavat Escherichia coli ja Klebsiella pneumoniae ovat yhteydessä lisääntyneisiin ihmisten tartuntatapauksiin. Kansainväliset tutkimukset ovat osoittaneet ESBL-PE:n olevan yleisempi tilallisilla kuin muulla väestöllä.

Tutkimushankkeen tavoitteena on selvittää MRSA:n ja ESBL-PE:n esiintyvyys suomalaisilla eläinlääkäreillä. Lisäksi hankkeessa selvitetään tartuntoihin liittyviä riskitekijöitä, kuten eläinkontakteja, matkustusta, sairaala- ja antibioottihoitoa, sekä suomalaisten eläinlääkärien hygieniakäytäntöjä.

Hanketta on rahoittanut Työsuojelurahasto.

Hanke on päättynyt ja julkaistu artikkeli löytyy osoitteesta: https://doi.org/10.1111/zph.12619.