Ohjelma
Riemuvuonna promootioilmiötä tutkitaan ja juhlitaan monesta eri näkökulmasta. Ohjelmaan kuuluu mm. promootioaiheisen tietokirjan julkaisu, uuden promootiokantaatin kantaesitys, promootioaiheinen näyttely, promootiopodcast, yleisöluentoja sekä erilaisia kaupunkitapahtumia yliopiston ulkopuolella. Keväällä 2023 viettävät lisäksi neljä tiedekuntaa promootioita: Oikeustieteellinen, teologinen, eläinlääketieteellinen sekä filosofinen tiedekunta, jonka sadannessa promootiossa vihitään paitsi tohtoreita edelleen myös maistereita.
TAPAHTUMAKALENTERI

Sarja yleisötapahtumia: "Promootion henki - Elävä perinne, riemu ja rituaalit"

 

Välähdyksiä promootioperinteestä 

Nopealiikkeinen, hauska ja tietorikas tapahtuma

perjantaina 10.2.2023 klo 15–17 Tiedekulman Stagessa

 

Mikä ihme on promootio? Mistä sen vaihtelevissa mutta ikiaikaisissa rituaaleissa on kyse? Oliko promootio elämäsi kohokohta vai provosoidutko sen päivitystä kaipaavista muodoista? Luuletko tietäväsi jo kaiken promootion historiasta?

Riippumatta siitä, oletko valmistuva tohtori tai maisteri ja pohdit promootioon osallistumista, tai töissä yliopistolla mutta epätietoinen sen omista seremonioista - tai vain kiinnostunut akateemisen kulttuurin ilmenemismuodoista, on tämä tapahtuma sinulle!

Tervetuloa promootion riemuvuoden ensimmäiseen osallistavaan yleisötapahtumaan. Poikkea kahville tai lasilliselle Tiedekulmaan kuulemaan viihdyttävää tietoa ja osallistu valistavaan leikkiin! Mukana keskustelussa on eri promootioroolien ja -tahojen edustajia. Useita lyhyitä ohjelmanumeroita, elävää kuvaa ja diagnostinen promootiovisa.

Tilaisuus striimataan ja sen kieliä ovat suomi, ruotsi, englanti ja latina.

Vapaa pääsy! 

Ilmoittaudu tästä 

Järjestäjät: Helsingin yliopiston alumniyhdistys, Promootion riemuvuosi ja Helsinki Alumni -yhteisö.

 

Elävä kulttuuriperintö: Promootio 1643–2023

Kriittinen paneelikeskustelu perinteen merkityksestä

keskiviikkona 19.4.2023 klo 17–19 Kansallismuseon auditoriossa

 

Riemullinen promootio - taidetta tieteen keskiössä

Promootiomusiikkia ja - esityksiä

torstaina 1.6.2023 klo 16-18 Espan lavalla, Esplanadinpuistossa

 

Kevään aikana toteutetaan kolmikielinen tapahtumasarja yhteistyössä Helsingin yliopiston alumnien ja Alumniyhdistyksen kanssa.

Teemoina ovat yhteiskunnalliset aiheet mm. identiteeteistä ja kulttuuriperinnöstä, totuudesta, vapaudesta, sivistyksestä ja yhteisöllisyydestä.

Mitä tarkoittaa, että Helsingin yliopisto on hyvinvoiva yhteisö? Vastaako promootioperinne yhteiskunnan muuttuviin tarpeisiin?

Näyttävätkö akateemiset perinteet vastuullista esimerkkiä?

Vapaa pääsy.

   Riemuvuoden avaustapahtuma 20.III.2023

   Riemuvuoden avaustapahtuma kokoaa maaliskuun 20. päivänä 2023 promootion ystävät yhteiseen juhlaan yliopiston juhlasalissa.

   Tässä tilaisuudessa julkistetaan kaikki kevään kunniatohtorit neljästä eri tiedekunnasta, esitetään kantaesityksenä uusin promootiokantaatti, julkistetaan promootiosta kertova tietokirja sekä promootioaiheinen näyttely.

   Tilaisuus on kaikille avoin, mutta ilmoittautuminen vaaditaan.

   Ilmoittaudu tästä

   Tervetuloa!

    

   Floran päivä 13.V.2023

   Floran päivää on vietetty perinteisesti ylioppilaiden juhlana

   Vuonna 1848 Floran päivänä ylioppilaat lauloivat ensimmäistä kertaa Runebergin ja Paciuksen Maamme-laulun, josta tuli kansallislaulu. Toukokuun 13. päivänä ylioppilaat ja promootiohenkiset kokoontuvat vieläkin perinteisesti Kumtähden kentälle puolenpäivän aikaan.

   Filosofisen tiedekunnan promootiotoimikunta valitsee tänä päivänä myös yleisen seppeleensitojan perinteen mukaisesti.

    

    

   Promootio on Akateemisessa Kirjakaupassa!

   Toukokuussa promootio näkyy myös Esplanadilla Akateemisen Kirjakaupan ikkunassa sekä sisällä liikkeessä, jossa Tero Halosen tietokirja Promootio (Otava) on myytävänä.

   Filosofisen tiedekunnan aktipäivänä perjantaina 26.5. aamupäivällä Akateeminen näyttää suorana striiminä promootioaktin kokonaisuudessaan kirjakaupan asiakkaille. Olitpa perinteen vankkumaton kannattaja, joka haluat näyttää ystävillesi minkälaisesta seremoniasta on kyse, tai mitään aavistamaton kirjakauppaan satunnaisesti flaneerannut kaupunkilainen, on nyt ensimmäistä kertaa Helsingissä mahdollista seurata promootiota julkisessa sisätilassa yliopiston ulkopuolella!

   Montako tuntia kestät katsoa, kun valmistuneet kävelevät parnassolle vastaanottamaan seppeleensä tai hattunsa ja miekkansa? Tunnistatko yliopiston johtoa tai opiskelukavereita? Pyörtyykö joku? Osaako priimusmaisteri vastata hänelle esitettyyn kysymykseen? Tuntuuko ehkä siltä, että nyt kannattaisi sännätä kotiin saattamaan se roikkuva opinnäytetyö valmiiksi, jotta ensi kerran voisit olla osa tätä riemun rituaalia?

   Promootiolive, promootiotiedekunnista laajimman ja promovendirikkaimman rituaalin seuraaminen, kestää noin kolme tuntia ja mahdollistaa mukana olon, vaikket olisikaan kutsuvieraiden, promovendien tai seppeleensitojien onnellisessa joukossa juhlasalissa. Tuo mukaan ystäväsi ja osoittakaa läsnäolollanne traditionalistista mieltä!

   Striimiä kommentoimassa on paikan päällä mukana Akateemisen Kirjakaupan entinen johtaja, vuoden 1982 gratisti filosofian maisteri Stig-Björn Nyberg. 

   Iltapäivällä 26.5. Akateemisen Kohtaamispaikalla tapaamme yli kaksisataa sivua promootion historiasta kirjoittaneen historioitsija FT Tero Halosen, jota haastattelee salaperäinen yllätyshaastattelija.