Ohjelma

Riemuvuonna promootioilmiötä tutkitaan ja juhlitaan monesta eri näkökulmasta. Ohjelmaan kuuluu mm. promootioaiheisen tietokirjan julkaisu, uuden promootiokantaatin kantaesitys, promootioaiheinen näyttely, promootiopodcast, yleisöluentoja sekä erilaisia kaupunkitapahtumia yliopiston ulkopuolella. Keväällä 2023 viettävät lisäksi neljä tiedekuntaa promootioita: Oikeustieteellinen, teologinen, eläinlääketieteellinen sekä filosofinen tiedekunta, jonka sadannessa promootiossa vihitään paitsi tohtoreita edelleen myös maistereita.
TAPAHTUMAKALENTERI

Sarja yleisötapahtumia: "Promootion henki - Elävä perinne, riemu ja rituaalit"

 

Promootion henki – elävä perinne?

 

Miten ja miksi promootioperinne on voinut säilyä aina vuodesta 1643? Saako perinteitä muuttaa? Pitääkö promootiota päivittää vastaamaan tämän päivän arvoja? Miten Helsingin yliopiston promootiot heijastavat ajan henkeä sekä mm. uskontoon, ilmastoon ja inkluusioon liittyviä teemoja?

Elävän perinnön teemavuoden ja promootion riemuvuoden kunniaksi järjestettävässä paneelikeskustelussa ovat mukana professori Laura Kolbe, professori Tuomas Heikkilä ja queer-opiskelijajärjestö Qaareva r.y:n edustaja. Moderaattorina toimii Kristina Ranki. Tilaisuuden avaa ylijohtaja Elina Anttila.

Tilaisuudessa julkistetaan myös promootion riemuvuoden juomalaulukilpailun voittaja!

 

Paikka: Kansallismuseon auditorio, Mannerheimintie 34

Aika: keskiviikko 19. huhtikuuta 2023 klo 17.00–18.30

 

Tilaisuuden järjestävät: Promootion riemuvuosi 2023, Helsinki Alumni -yhteisö, Helsingin yliopiston alumniyhdistys ja Kansallismuseo.

Tervetuloa!

 

Ilmoittaudu tästä: https://www.lyyti.fi/reg/Promootion_henki_Elava_perinne_5790

 

 

Välähdyksiä promootioperinteestä 

Nopealiikkeinen, hauska ja tietorikas tapahtuma

perjantaina 10.2.2023 klo 15–17 Tiedekulman Stagessa

 

Mikä ihme on promootio? Mistä sen vaihtelevissa mutta ikiaikaisissa rituaaleissa on kyse? Oliko promootio elämäsi kohokohta vai provosoidutko sen päivitystä kaipaavista muodoista? Luuletko tietäväsi jo kaiken promootion historiasta?

Riippumatta siitä, oletko valmistuva tohtori tai maisteri ja pohdit promootioon osallistumista, tai töissä yliopistolla mutta epätietoinen sen omista seremonioista - tai vain kiinnostunut akateemisen kulttuurin ilmenemismuodoista, on tämä tapahtuma sinulle!

Tervetuloa promootion riemuvuoden ensimmäiseen osallistavaan yleisötapahtumaan. Poikkea kahville tai lasilliselle Tiedekulmaan kuulemaan viihdyttävää tietoa ja osallistu valistavaan leikkiin! Mukana keskustelussa on eri promootioroolien ja -tahojen edustajia. Useita lyhyitä ohjelmanumeroita, elävää kuvaa ja diagnostinen promootiovisa.

Tilaisuus striimataan ja sen kieliä ovat suomi, ruotsi, englanti ja latina.

Vapaa pääsy! 

Ilmoittaudu tästä 

Järjestäjät: Helsingin yliopiston alumniyhdistys, Promootion riemuvuosi ja Helsinki Alumni -yhteisö.

 

 

Riemullinen promootio - taidetta tieteen keskiössä

Promootiomusiikkia ja - esityksiä

torstaina 1.6.2023 klo 16-17.30 Espan lavalla, Esplanadinpuistossa

Tule fiilistelemään promootion historiaa ja kesän aloitusta! Luvassa on perinteistä promootiomusiikkia, tutustumista promootiomuotiin, sekä näytelmällinen sukellus 1600-luvun promootioon. Taiteellisissa merkeissä tutustutaan siis niin promootion pitkiin perinteisiin kuin nykyhetken muutoksiin. 

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Tervetuloa mukaan!

Katso tilaisuuden tallenne täältä.

   Riemuvuoden avaustapahtuma 20.III.2023

   Riemuvuoden avaustapahtuma kokoaa maaliskuun 20. päivänä 2023 promootion ystävät yhteiseen juhlaan yliopiston juhlasalissa.

   Tässä tilaisuudessa julkistetaan kaikki kevään kunniatohtorit neljästä eri tiedekunnasta, esitetään kantaesityksenä uusin promootiokantaatti, julkistetaan Tero Halosen promootiosta kertova tietokirja sekä promootioaiheinen näyttely.

   Tilaisuus on kaikille avoin, mutta ilmoittautuminen vaaditaan. Tumma puku. Kutsua saa levittää!

   Ilmoittaudu tästä

   Tervetuloa!

   Tilaisuutta voi seurata myös striimin kautta.

   Floran päivä 13.V.2023

   Floran päivää on vietetty perinteisesti ylioppilaiden juhlana

   Vuonna 1848 Floran päivänä ylioppilaat lauloivat ensimmäistä kertaa Runebergin ja Paciuksen Maamme-laulun, josta tuli kansallislaulu. Toukokuun 13. päivänä ylioppilaat ja promootiohenkiset kokoontuvat vieläkin perinteisesti Kumtähden kentälle puolenpäivän aikaan.

   Filosofisen tiedekunnan promootiotoimikunta valitsee tänä päivänä myös yleisen seppeleensitojan perinteen mukaisesti.

    

    

   Promootio on Akateemisessa Kirjakaupassa!

   Toukokuussa promootio näkyy myös Esplanadilla Akateemisen Kirjakaupan ikkunassa sekä sisällä liikkeessä, jossa Tero Halosen tietokirja Promootio (Otava) on myytävänä.

   Filosofisen tiedekunnan aktipäivänä perjantaina 26.5. aamupäivällä Akateeminen näyttää suorana striiminä promootioaktin kokonaisuudessaan kirjakaupan asiakkaille. Olitpa perinteen vankkumaton kannattaja, joka haluat näyttää ystävillesi minkälaisesta seremoniasta on kyse, tai mitään aavistamaton kirjakauppaan satunnaisesti flaneerannut kaupunkilainen, on nyt ensimmäistä kertaa Helsingissä mahdollista seurata promootiota julkisessa sisätilassa yliopiston ulkopuolella!

   Montako tuntia kestät katsoa, kun valmistuneet kävelevät parnassolle vastaanottamaan seppeleensä tai hattunsa ja miekkansa? Tunnistatko yliopiston johtoa tai opiskelukavereita? Pyörtyykö joku? Osaako priimusmaisteri vastata hänelle esitettyyn kysymykseen? Tuntuuko ehkä siltä, että nyt kannattaisi sännätä kotiin saattamaan se roikkuva opinnäytetyö valmiiksi, jotta ensi kerran voisit olla osa tätä riemun rituaalia?

   Promootiolive, promootiotiedekunnista laajimman ja promovendirikkaimman rituaalin seuraaminen, kestää noin kolme tuntia ja mahdollistaa mukana olon, vaikket olisikaan kutsuvieraiden, promovendien tai seppeleensitojien onnellisessa joukossa juhlasalissa. Tuo mukaan ystäväsi ja osoittakaa läsnäolollanne traditionalistista mieltä!

   Striimiä kommentoimassa on paikan päällä mukana Akateemisen Kirjakaupan entinen johtaja, vuoden 1982 gratisti filosofian maisteri Stig-Björn Nyberg. 

   Iltapäivällä 26.5. Akateemisen Kohtaamispaikalla tapaamme yli kaksisataa sivua promootion historiasta kirjoittaneen historioitsija FT Tero Halosen, jota haastattelee salaperäinen yllätyshaastattelija.