Promootio-tietokirja

Tero Halosen kirjoittama Promootio-tietokirja valaisee promootioperinteen historiaa aina 1600-luvulta nykypäivään. Kirjan on tilannut riemuvuoden kunniaksi Helsingin yliopisto, sen kustantaa Otava ja se ilmestyy 20.3.2023.
Promootio - elävän yliopistoperinteen historiaa

Uusia näkökulmia suomalaiseen juhlakulttuuriin!

Akateemisen elämän helmi on promootio, jossa maisterit ja tohtorit saavat arvomerkkinsä arvokkain, tarkoin säädellyin menoin. Suomessa vuodesta 1643 siihen on kuulunut tiedettä ja ylentymistä akateemiseen asemaan, mutta myös runoutta, riemua ja skandaaleja.

Eurooppalainen promootioperinne on säilynyt elinvoimaisena ilmiönä Suomen yliopistoissa. Yhteisöissään toistuvana se nostaa esiin ajankohtaisia yhteiskuntakysymyksiä. Jokaiselle osallistujalle taas promootio on ainutlaatuinen juhla täynnä ylisukupolvista yhteisöllisyyttä.

Filosofian tohtori Tero Halonen on Helsinki-Seuran toiminnanjohtaja ja kokenut tietokirjailija. Historioitsija Halonen väitteli tohtoriksi Helsingin yliopistossa vuonna 2010. Hän on kirjoittanut useiden helsinkiläisten talojen historiikkeja, muun muassa Olofsborg – Katajanokan jugendlinnan vuosisata (2002), Sydväst. Tehtaankatu 21 – Laivurinkatu 33 (2007), Koitere. Merikatu 3 – Laivanvarustajankatu 4 (2010). Hän oli vuonna 2017 julkaistun Presidentinlinna-kirjan (SKS) pääkirjoittaja ja on kirjoittanut myös muun muassa kirjat Postikortteja Helsingistä. Pääkaupungin kuvia John Roiton korttikokoelmista (2007), Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisten tiedekunnan 100-vuotishistorian I osa (2008), helsinkiläisen Oy Hedengren Ab:n 100-vuotishistoriikin (2018) ja Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan 150-vuotishistoriikin (2002).