Koulutukseen hakeminen

Kliinisen mielenterveyspsykologian erikoispsykologikoulutus on suunnattu sinulle, jolla on psykologian maisterin tai sitä vastaava tutkinto (Valviran laillistus Suomessa) ja joka toimit kliiniseen mielenterveyspsykologiaan liittyvissä tehtävissä.

Kliininen mielenterveyspsykologia syventää mielenterveyden häiriöiden hoitoon ja ennaltaehkäisyyn liittyvää arviointi-, konsultointi- ja interventio-osaamista hyödyntäen monipuolisesti eri psykologisia tietomalleja ja menetelmiä. Koulutuksessa painotetaan sekä transdiagnostista että häiriökohtaista lähestymistapaa. Myös kehittyvän palvelujärjestelmän ja -tarpeen pohjalle rakentuvan ammatillisen identiteetin sekä kehittävän asiantuntijuuden näkökulmat ovat vahvasti esillä.

Koulutuksen erityisenä kohderyhmänä ovat mielenterveyspotilaan hoitoketjussa erikoissairaanhoidossa tai perustasolla toimivat psykologit yli organisaatiorajojen. 

Koulutus antaa valmiudet toimia itsenäisenä erityisasiantuntijana mielenterveyskentällä psykologisen arvioinnin, konsultoinnin ja interventioiden parissa näyttöön perustuvien mallien pohjalta. Koulutus antaa myös valmiudet toimia kehittävänä erityisasiantuntijana.

2025 opiskelijavalinta
  • Haku alkaa: 14.1.2025 (Opintopolku)
  • Haku päättyy: 30.1.2025
  • Aloituspaikat: 40
  • Koulutuksen kesto: Koulutus kestää 3 vuotta ja se suoritetaan työn ohessa monimuoto-opintoina. Koulutus alkaa syksyllä 2025 ja päättyy keväällä 2028.
  • Koulutuksen hinta: 70 opintopisteen koulutuksen kokonaishinta on 8400 euroa (120 euroa per op). Opintomaksun voi maksaa 1, 3 tai 6 erässä.
  • Koulutuksen kieli: Erikoistumiskoulutuksen opetuskieli on suomi. Koulutuksen suorittaminen edellyttää suomen kielen osaamista. Opintojaksoihin liittyvät kirjalliset tehtävät voi tehdä suomeksi tai ruotsiksi.

Kliinisen mielenterveyspsykologian erikoispsykologikoulutuksen 2025 opiskelijavalinnan valintaperusteet on vahvistettu lääketieteellisen tiedekunnan tiedekuntaneuvostossa 17.9.2024. Valintaperusteet kokonaisuudessaan ovat luettavissa tästä linkistä (PDF-tiedosto). 

Hakutiedot julkaistaan syksyn 2024 aikana Opintopolku-verkkopalvelussa ja haussa käytetään Opintopolun hakulomaketta.

Katso myös usein kysytyt kysymykset (kysymyksiä ja vastauksia päivitetään syksyn 2024 aikana). Voit lähettää kysymyksiä myös sähköpostitse osoitteella meilahti-specialist@helsinki.fi.

Valintaperustekuvaus

Koulutukseen valittavilta edellytetään hakuajan päättyessä:

  • suoritettuna psykologian maisterin tutkinto tai sitä vastaava tutkinto 
  • oikeus toimia laillistettuna psykologina Suomessa (Tieto Valviran rekisteristä) 
  • mahdollisuus tehdä kliinistä potilastyötä opintojen aikana 
  • vähintään yksi vuosi (12 kk) kokoaikaiseksi muutettua psykologin työtehtävissä hankittua työkokemusta laillistettuna psykologina (pois lukien keskeytykset).

Työkokemukseksi lasketaan varsinainen työssäoloaika psykologin työtehtävissä. Vuosiloman voi laskea osaksi työkokemusta. Muut palkalliset tai palkattomat yli kahden viikon mittaiset poissaolojaksot eivät kerrytä työkokemusta. Työkokemus on voinut karttua pidemmällä aikavälillä, esimerkiksi kaksi vuotta 50 % työtä. Työkokemuksen tulee olla dokumentoitua. Työkokemusta lasketaan hakuajan päättymiseen 30.1.2025 asti.

Soveltuvaksi työkokemukseksi katsotaan psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa sekä laajemmin mielenterveyspotilaan hoitoketjussa toimiminen (esimerkiksi perus- ja työterveyshuolto sekä sosiaalihuolto ja kolmannen sektorin toimijat). Vapaaehtoistyötä ei katsota soveltuvaksi työkokemukseksi.

Kaikki hakukelpoisuuden kriteerit tulee täyttää.

Yhteensä enintään 40. Koulutus toteutuu, jos on vähintään 31 hakukelpoista hyväksyttävissä olevaa hakijaa, jotka ottavat myönnetyn opiskelupaikan vastaan.

Jos sinut hyväksytään, saat opiskeluoikeuden erikoistumiskoulutuksen suorittamiseen kliinisen mielenterveyspsykologian erikoispsykologikoulutuksessa. Erillinen opinto-oikeus on määräaikainen ja voimassa kolme lukuvuotta. 

Erikoistumiskoulutus on maksullista koulutusta. 70 opintopisteen laajuisen erikoispsykologikoulutuksen kokonaishinta on 8400 euroa (120 euroa per opintopiste). Opintomaksun voi maksaa 1, 3 tai 6 erässä.

Hakupisteiden määräytyminen

Silloin kun kaikkia hakukelpoisia hakijoita ei voida hyväksyä koulutukseen, hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen alla kerrotun pisteytyksen mukaisesti. Jos hakukelpoisia hakijoita on enemmän kuin koulutukseen hyväksyttävien enimmäismäärä (40), valinnan ratkaisee hakijan saama kokonaispistemäärä. Hakupisteiden maksimipistemäärä on 42 pistettä, katso kohdat 1–3. Tarkemmat pisteytyskriteerit on kerrottu valintaperustetiedostossa (PDF).

  1. Työkokemus kliinisen psykologian alan työstä (0–30 pistettä)
  2. Kokemus kliinisestä hallinnollisesta ja/tai kehittämisvastuusta (0–6 pistettä)
  3. Psykologian alaan liittyvä julkaisutoiminta (0–6 pistettä)

Tasapistetilanne

Tasapistetilanteessa hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen seuraavasti:

Mikäli kaksi tai useampi hakija on lopullisessa valinnassa tasapisteissä, ratkaistaan heidän keskinäinen järjestyksensä työkokemuspisteiden perusteella siten, että 

  • ensin huomioidaan luokkaan 1 kuuluva työkokemus,
  • toiseksi luokkaan 2 kuuluva työkokemus ja 
  • kolmanneksi luokkaan 3 kuuluva työkokemus. 

Hakijoita voidaan asettaa varasijoille valintapisteiden mukaisessa järjestyksessä. Varasijojen osalta käytetään samoja tasapistekriteerejä.

Opiskelupaikan vastaanottaminen

Valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 29.4.2025 mennessä.

Opiskelijaksi hyväksytyn on vahvistettava hänelle tarjotun opiskelupaikan vastaanottaminen sähköisesti Oma opintopolku -palvelussa. Tarkempi aika ilmoitetaan hyväksymisviestissä. Erikoispsykologikoulutukseen hyväksytyn ja myönnetyn opiskelupaikan vastaanottaneen tulee lisäksi täyttää opiskelumaksujen maksusuunnitelmaa koskeva e-lomake (linkki toimitetaan hyväksytyille). Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova eikä sitä voi muuttaa tai peruuttaa. Opiskelupaikan vastaanottaminen tarkoittaa myös sitoutumista opiskelumaksujen maksamiseen.

Oikaisumenettely

Mikäli opiskelijavalintaa koskeva päätös on mielestäsi virheellinen, voit vaatia päätöksen oikaisua tulosten julkaisun jälkeen (määräaika ilmoitetaan tulosviestissä). Kevään 2025 opiskelijavalinnan oikaisuvaatimukset toimitetaan Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan ammatillisen jatkokoulutuksen opintoasioihin.

Opiskeluoikeus

Erikoistumiskoulutuksen opiskeluoikeuden myöntää Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta. Opiskeluoikeus myönnetään 3 vuodeksi ja se alkaa 1.8.2025 ja päättyy 31.7.2028. Opinnot on aloitettava, kun opiskeluoikeus astuu voimaan. Opintojen aloitusta ei voi siirtää. Opiskeluoikeudelle voi saada jatkoa vain perustellusta syystä ja opiskeluoikeuden olleessa vielä voimassa. Lisäaikahakemuksessa on eriteltävä puuttuvat opintosuoritukset ja esitettävä suunnitelma siitä, miten aikoo suorittaa ko. opinnot loppuun.

Todistuskopiot

Kaikki liitteet pdf-muodossa tallennettuna.

Hakijan vastuulla on toimittaa liitteet sellaisessa muodossa, että niistä käy selkeästi ilmi valintaperusteissa mainitut seikat. Hakijan vastuulla on tarkistaa, että kaikki tarvittavat liitteet on lähetetty.

Sähköiseen hakemukseen liitettävien liitteiden ei tarvitse olla virallisia jäljennöksiä, kopiot riittävät. Koulutukseen hyväksyttyjen hakijoiden alkuperäiset todistukset tarkistetaan opiskelupaikan vastaanottamisen yhteydessä. 

Liitteet ladataan hakulomakkeelle (Opintopolussa).

  • Todistus haun perusteena olevasta tutkinnosta (ulkomailla suoritetun tutkinnon osalta lisäksi Opetushallituksen rinnastuspäätös tai Valviran laillistuspäätös).
  • Todistus oikeudesta toimia laillistettuna psykologina Suomessa (Valviran laillistuspäätös).
  • Todistukset kaikesta psykologiksi laillistamisen jälkeisestä psykologian alan työkokemuksesta mukaan lukien nykyinen työpaikka. Todistuksista tulee ilmetä psykologisen työn määrä ja laatu sekä alkamis- ja päättymisajat, kokoaikaisuus/osa-aikaisuus (prosenttiosuus tai tuntimäärä) ja mahdolliset yli kahden viikon mittaiset palkalliset tai palkattomat poissaolot (vuosilomat lasketaan työkokemukseen). Työkokemusta lasketaan hakuajan päättymiseen 30.1.1025 asti.
  • Todistukset kliinisestä hallinnollisesta ja/tai kehittämisvastuusta saadusta kokemuksesta. Todistuksista tulee ilmetä hallinnollisen ja/tai kehittämistyön osuus henkilötyövuodesta.
  • Kopiot pisteytettäväksi esitettävien julkaisujen etusivuista.

Lisäksi hakemukseen tulee liittää vapaamuotoinen työnantajan todistus siitä, että hakija voi suorittaa erikoispsykologikoulutuksen opetussuunnitelmassa ilmoitetut opintojaksosuoritukset (tehtävät ja potilastyö) omassa työssään. Opintojaksojen sisällöt ja suoritustavat ilmoitetaan 2025–2028 opetussuunnitelmassa. Katso verkkosivu: Koulutuksen sisältö

Ulkomailla psykologin laillistuksen saaneet 

Jos hakijalla on aiemmin hankittu oikeus toimia laillistettuna psykologina muussa maassa (jossa vastaava laillistuskäytäntö kuin Suomessa), voi hakija liittää tästä todistuksen hakemukseen. 

Ulkomailla hankitun laillistuksen jälkeistä soveltuvaksi arvioitua työkokemusta ja kokemusta kliinisestä hallinnollisesta ja/tai kehittämisvastuusta voidaan huomioida hakemuksen pisteytyksessä.