Livsmedelsövervakning

Konsumenternas möjligheter att försäkra sig om trygga och äkta livsmedel är mycket begränsade. Därför behövs samhällelig livsmedelsövervakning. Forskningen om livsmedelsövervakning fokuserar på att undersöka övervakningens effektivitet. Målet är att främja folkhälsan genom att förebygga matförgiftningar och främja rättvis konkurrens i livsmedelsbranschen genom att motarbeta livsmedelsbedrägerier.

WHO uppskattar att över 20 miljoner människor i Europa årligen insjuknar på grund av förorenade livsmedel. I Finland uppskattas antalet fall till flera tiotusen årligen. Matförgiftningar orsakar omänskligt lidande och samhällskostnader. Livsmedelsövervakningen genomförs av samhället med huvudsakligt syfte att skydda konsumenterna från att bli bedragna eller insjukna på grund av förorenade livsmedel. Konsumenterna själva har mycket begränsade metoder att försäkra sig om att livsmedelsbranschen följer livsmedelsregleringarna. Av den här orsaken har i praktiken alla länder opartisk livsmedelsövervakning som genomförs av samhället.

Forskningen i livsmedelsövervakning fokuserar på att undersöka övervakningens effektivitet. Med effektivitet kan exempelvis avses livsmedelsövervakningens förmåga att förebygga och avlägsna missförhållanden anslutna till livsmedelssäkerheten samt förmåga att förebygga matförgiftningar. Att bedöma hur väl livsmedelsövervakningen lyckas är svårt, eftersom det tills vidare saknas bra mätare för rutinmässig kontroll av övervakningens effektivitet. Med hjälp av forskning kan övervakningens ändamålsenlighet utvecklas genom att bedöma vilken betydelse olika övervakningssystem, övervakningsmetoder och övervakningsåtgärder har för livsmedelssäkerheten och livsmedelsbranschen.

Våra forskningsobjekt är bland annat livsmedelsövervakningens betydelse för förekomsten av matförgiftning, användning och utveckling av övervakningsmetoder, såsom granskningar och tvångsåtgärder, standardisering av livsmedelsövervakningen, förbättring av livsmedelsbranschens egen riskkontroll, bekämpning av livsmedelsbedrägerier samt ansvarsfördelning av livsmedelsövervakningen mellan samhället och näringen.  

Fenomenen som undersöks är mångdimensionella, så granskningen förutsätter ett tvärvetenskapligt förhållningssätt. I forskningen strävar vi efter att närma oss fenomenen ur livsmedelsövervakningsmyndighetens, livsmedelsbranschens och konsumentens synvinkel.