Högskolerådgivning för invandrare

Om du redan har studerat vid en högskola kan vi ge dig råd för att fortsätta eller komplettera studierna. Om du behöver hjälp med karriärplanering kan vi stöda dig i att hitta din karriärväg. Vi ordnar också evenemang kring dessa teman.

Helsingfors universitet erbjuder handledningen Supporting Immigrants in Higher Education (SIMHE) för högutbildade invandrare som är intresserade av att studera vid en finländsk högskola eller söker sin egen karriärväg.

Ta kontakt!

Våra handledare finns här för dig! Läs först igenom svaren på vanliga frågor eller kontakta oss per e-post: simhe@helsinki.fi

När du kontaktar oss, uppge åtminstone

 • dina eventuella planer och frågor
 • dina tidigare studier: vad du har studerat och om du har tagit examen
 • dina språkkunskaper, i synnerhet engelska och finska/svenska
 • vad du vill studera och i hur stor omfattning (en enskild kurs/en hel examen)
 • om du redan har ett beslut om jämställande ska du bifoga det till ditt meddelande
 • din eventuella arbetserfarenhet eller karriärönskemål.
Välkommen till Handledningshörnan

Funderar du på att studera i Finland eller att hitta din egen karriärväg? Kom och prata med SIMHE-handledarna! Du behöver ingen tidsbokning för Handledningshörnan. 

Under vårterminen 2024 hittar du SIMHE-handledarna i Kajsahusets Handledningshörna på adressen Fabiansgatan 30, bredvid huvudingången vid följande datum:

 • 23.5.2024 kl. 12.00-14.00
 • 12.6.2024 kl. 13.00-15.00

Kontrollera alltid på förhand denna sida för att se att det inte har gjorts ändringar i handledningstiderna. De som kommer till rådgivningen betjänas i den ordning de kommer in, du behöver ingen tidsbokning. Vi rekommenderar att du är beredd på att vi inte nödvändigtvis hinner betjäna alla om det är rusning i vår service. 

Om du behöver mer information, kontakta: simhe@helsinki. 

SIMHE-utbildningshandledning

Du kan boka tid för individuell utbildningshandledning. Vi funderar tillsammans på vilken utbildning eller fortbildning som passar dig. Handledningen sker på Centrumcampus och på Zoom.

Fundera över följande innan du kommer till handledningssamtalet: 

 • Vad har jag studerat tidigare och vilka kunskaper har jag? 

 • Är jag intresserad av att komplettera mina tidigare studier till exempel genom att ta enskilda kurser eller en hel ny examen? 

 • Är jag intresserad av att studera inom ett helt nytt område? 

Boka tid via Vihta-systemet. Lediga tider hittar du i bokningskalendern. Välj SIMHE utbildningshandledning bland alternativen. 

För utbildningshandledningen reserveras en timme tid och handledaren ber dig berätta lite om din situation per epost på förhand. 

SIMHE-karriärvägledning

Du kan boka tid till individuell karriärvägledning när du behöver stöd för att söka jobb eller planera din karriär. 

Fundera över följande innan du kommer till karriärvägledningen: 

 • Vad har jag studerat tidigare och var har jag arbetat? 

 • Vilka kunskaper och färdigheter har jag? 

 • Vad vill jag jobba med, vad är jag intresserad av? 

Boka tid via Vihta-systemet. Våra karriärvägledare ger handledning både på Centrumcampus och via nätet på Zoom. Lediga tider hittar du i bokningskalendern. Välj karriärvägledningen för SIMHE bland alternativen. 

För karriärvägledningen reserveras en timme tid och handledaren ber dig berätta lite om din situation på förhand. 

Evenemang och föreläsningar

SIMHE-handledarna ordnar också föreläsningar och evenemang kring aktuella teman som gäller studier och karriärplanering. Evenemangen är avgiftsfria och öppna för alla högutbildade invandrare. Evenemang ordnas både på Centrumcampus och på nätet. Evenemang ordnas på finska eller engelska. Ofta kräver evenemangen anmälan. Varmt välkommen!

Vanliga frågor

Tjänsten är avsedd för invandrare som är intresserade av att studera vid en finländsk högskola eller behöver karriärvägledning. Du får information om hur du kan söka till en finländsk högskola. Om du har studerat vid en högskola förut, kan vi ge dig råd om hur du kan fortsätta dina studier. 

Om du vill arbeta inom ett yrke som kräver en viss utbildning i Finland (t.ex. lärare, läkare, psykolog, sjukskötare) ska du ansöka om erkännande av examen till exempel hos Utbildningsstyrelsen eller Valvira. 

Erkännande av lärarstudier beviljas av Utbildningsstyrelsen. Du hittar mer information på deras webbplats: Utbildningsstyrelsens webbplats. 

Inom hälso- och sjukvården är det Valvira som beviljar erkännande av examina. Mer information hittar du på Valviras webbplats.  

Ta kontakt med SIMHE-tjänsten när du har fått beslutet från Utbildningsstyrelsen eller Valvira. Sedan hjälper vi dig att söka till tilläggsstudier! 

Alla yrken som kräver erkännande av examen finns på den här webbsidan: Utbildningsstyrelsens beslut om behörighet för yrke.  

Om ditt yrke inte finns på Utbildningsstyrelsens lista behöver du inte ansöka om erkännande av examen. Om du behöver handledning och stöd för att planera din karriär och/eller söka jobb kan du kontakta SIMHE-karriärvägledarna. 

Om du söker till utbildning på svenska eller finska, måste dina språkkunskaper vara på minst nivå B2. Kraven på språkkunskaper kan variera beroende på ansökningsmål. 

Sätten att påvisa språkkunskaper beror på vilken utbildning du söker till, så se närmare anvisningar om uppgifterna om ditt ansökningsmål. Observera att varje högskola har sina egna sätt att verifiera språkkunskaper. 

Studier i finska erbjuds till exempel vid Helsingfors universitets öppna universitet. Du hittar studierna i finska här: Finska som främmande språk 

Om du inte har kunnat bifoga alla de bilagor som krävs i normala fall, eller om bilagorna inte uppfyller specialkraven enligt land, vänligen kontakta adressen simhe@helsinki.fi. Ange ditt ansökningsnummer i meddelandet och att du inte kan lämna in alla de bilagor som krävs. Efter det kontaktar vi dig och du får ett e-postmeddelande med närmare anvisningar om hur du kan påvisa din flyktingstatus. Ytterligare anvisningar här: Sökande med flyktingstatus.

Du kan studera flera olika ämnen vid öppna universitetet utan att du behöver vara examensstuderande. Vid öppna universitetet kan du studera för ditt eget nöjes skull, för att lära dig något nytt eller för att förbättra dina språkkunskaper genom att studera ett ämne du är intresserad av. Öppna universitetsstudier är oftast avgiftsbelagda. Ytterligare information om öppna universitetet: Studier vid öppna universitetet  

Fristående studier 

De flesta fakulteterna kan också bevilja rätt att genomföra så kallade fristående studier. Studierätten är begränsad till det ämne och den studiehelhet som den har beviljats för. Ofta är studierna avgiftsbelagda och de leder inte till examen. 

Läs mer om fristående studier: Instruktioner för studerande – Fristående studier.  

Fristående studierätt kan endast beviljas för sådan undervisning som inte ordnas av öppna universitetet. 

SIMHE – Supporting Immigrants in Higher Education

Helsingfors universitet ingår i nätverket Supporting Immigrants in Higher Education (SIMHE). Syftet med nätverket är att stödja invandrares utbildningsvägar och integrering.  

De övriga högskolorna som är med i nätverket är Jyväskylä universitet, Yrkeshögskolan Karelia, Yrkeshögskolan Metropolia, Uleåborgs yrkeshögskola, Yrkeshögskolan Savonia, Tammerfors högskolesamfund, Åbo universitet, Vasa universitet och Yrkeshögskolan Arcada

Målet för SIMHE-verksamheten är att handleda invandrare i frågor som gäller det finländska högskolesystemet och arbetslivet. Invandrare erbjuds också karriärvägledning kring arbetslivsfrågor. Syftet är att påskynda integreringen av invandrare och underlätta deras övergång till arbetsuppgifter som motsvarar deras utbildning. SIMHE-ansvarshögskolornas verksamhet koordineras av Utbildningsstyrelsen. 

Följ SIMHE-aktiviteter i Facebook!