Maahanmuuttajien korkeakouluneuvonta
Helsingin yliopisto tarjoaa neuvontaa maahanmuuttajille, jotka ovat kiinnostuneita opiskelusta suomalaisessa korkeakoulussa. Yliopiston neuvontapalveluissa saat tietoa siitä, miten voit hakea suomalaiseen korkeakouluun. Jos olet jo opiskellut korkeakoulussa, voimme neuvoa opintojen jatkamisessa tai täydentämisessä. Autamme sinua hahmottamaan mahdollisuutesi suomalaisessa koulutusjärjestelmässä.
Ota yhteyttä

Neuvojamme ovat täällä sinua varten! Katso ensin vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota meihin yhteyttä sähköpostilla: simhe@helsinki.fi.

Kun otat meihin yhteyttä, kerro ainakin seuraavista asioista:

  • mahdollisista suunnitelmistasi ja kysymyksistäsi
  • aiemmista opinnoistasi: mitä olet opiskellut, oletko valmistunut
  • kielitaidostasi (erityisesti englanti ja suomi/ruotsi)
  • mitä haluat opiskella, ja kuinka paljon (yksittäinen kurssi – kokonainen tutkinto)
  • jos sinulla on jo rinnastuspäätös, liitäthän sen mukaan viestiin

Näiden tietojen avulla pystymme auttamaan sinua paremmin.

Usein kysytyt kysymykset

1. Kenelle SIMHE-palvelu on tarkoitettu?

Palvelu on tarkoitettu maahanmuuttajille, jotka ovat kiinnostuneita opiskelusta suomalaisessa korkeakoulussa. Yliopiston neuvontapalveluissa saat tietoa siitä, miten voit hakea suomalaiseen korkeakouluun. Jos olet jo opiskellut korkeakoulussa, voimme neuvoa sinua siinä, kuinka voit jatkaa opiskelua.

2. Olen suorittanut ulkomailla tutkinnon ja haluan tehdä töitä Suomessa, mitä teen?

Mikäli haluat toimia sellaisessa ammatissa, johon vaaditaan tietty koulutus Suomessa (esimerkiksi opettaja, lääkäri, psykologi, sairaanhoitaja), tulee sinun hakea esimerkiksi Opetushallitukselta tai Valviralta tutkinnon tunnustamista.

Opettajien opintojen tunnustamisen tekee Opetushallitus, jonka sivuilta löytyy lisätietoja: Opetushallituksen verkkosivut

Terveydenhuollon alalla tutkinnon tunnustamisen tekee Valvira. Lisätietoja löytyy Valviran verkkosivuilta 

Ota yhteys neuvontapalveluun sen jälkeen, kun olet saanut päätöksen Opetushallitukselta tai Valviralta. Autamme sen jälkeen lisäopintoihin hakeutumisessa!

Kaikki tutkintojen tunnustamista vaativat ammatit löydät tältä verkkosivulta: Opetushallitus - päätökset pätevyydestä ammattiin 

Sinun ei tarvitse hakea tutkinnon tunnustamista, jos ammattisi ei ole Opetushallituksen listalla.

3. Kieliopinnot ja mikä kielitaitotaso vaaditaan opintoihin?

Mikäli haet suomenkieliseen tai ruotsinkieliseen koulutukseen, tulee kielitaidon olla vähintään tasolla B2.

Kun haet opiskelijaksi, katso tarkat ohjeet siitä, kuinka osoitat kielitaitosi: Kielitaidon osoittaminen 

Suomen kielen opintoja on tarjolla Helsingin yliopiston Avoimessa yliopistossa. Löydät suomen kielen opinnot täältä: Suomi vieraana kielenä

4. Olen turvapaikanhakija ja minulla ei ole alkuperäisiä todistuksia käymistäni kouluista, kuinka voin hakea koulutukseen?

Jos et ole pystynyt liittämään hakemukseesi kaikkia normaalisti vaadittuja liitteitä, tai jos liitteet eivät ole maasäännön mukaisia, ole yhteydessä osoitteeseen simhe@helsinki.fi. Kerro viestissäsi hakemusnumerosi ja että et pysty toimittamaan kaikkia vaadittuja liitteitä. Tämän jälkeen hakijapalvelut ovat sinuun yhteydessä, ja saat sähköpostilla tarkemmat ohjeet pakolaisaseman todistamisesta. Katso lisää ohjeita täällä: Pakolaisasemassa oleva hakija

5. Haluan opiskella, mutta en halua suorittaa tutkintoa, mitä mahdollisuuksia minulla on?

Voit opiskella useimpien alojen opintoja Avoimessa yliopistossa ilman, että olet tutkinto-opiskelija. Avoimessa yliopistossa voit opiskella omaksi huviksesi, oppiaksesi uutta tai vaikka parantaa kielitaitoasi opiskelemalla jotain sellaista alaa, josta olet kiinnostunut. Avoimessa yliopistossa opiskelu on maksullista. Katso lisätietoa avoimesta yliopistosta: Avoimen yliopiston opinnot 

Useimmissa tiedekunnissa voidaan myöntää oikeus suorittaa ns. erillisiä opintoja. Opiskeluoikeus rajoittuu siihen aineeseen ja siihen arvosanaan tai opintokokonaisuuteen, jonka suorittamiseen oikeus on myönnetty. Opinnot ovat maksullisia eivätkä ne johda tutkintoon.

Lue lisää erillisistä opinnoista: Opiskelijan ohjeet - erilliset opinnot 

Erillinen opinto-oikeus voidaan myöntää vain sellaiseen opetukseen jota ei ole Avoimessa yliopistossa.

SIM­HE – sup­por­ting im­mi­grants in hig­her educa­tion

Helsingin yliopisto kuuluu Supporting Immigrants in Higher Education (SIMHE) -verkostoon. Verkoston toiminnan tavoitteena on maahanmuuttajien koulutuspolkujen ja kotoutumisen tukeminen. Muut verkostoon kuuluvat korkeakoulut ovat Turun ja Jyväskylän yliopistot sekä Metropolia, Karelia ja Oulun ammattikorkeakoulut.

Toiminnan tavoite on maahanmuuttajien ohjaaminen suomalaiseen korkeakoulutusjärjestelmään liittyvissä kysymyksissä. Oppilaitoksiin hakemisen lisäksi neuvontaa saa esimerkiksi aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen (AHOT) prosesseista ja täydennyskoulutuksesta. Tarkoituksena on nopeuttaa maahanmuuttajan kotoutumista ja helpottaa pääsemistä työelämään hänen osaamistaan vastaavaan asemaan.