"Rektorn är en möjliggörare” – nya rektorn vill vässa högskolans fokus

Soc&koms nya rektor Petra Kouvonen vill förbättra arbetsvälmåendet, skärpa högskolans profil och öka dess samhällspåverkan.

Tangentbordet smattrar och det hörs glada skratt från arbetsrummet på fjärde våningen. Inne på rummet sitter Soc&kom nya rektor Petra Kouvonen, som har hunnit jobba vid högskolan i lite över en månad.  

– Jag tycker det är väldigt roligt att få vara här på Soc&kom och särskilt roligt har det varit att se alla studerande och hur de tillför liv och rörelse i huset. Personalen har också tagit emot mig väl och jag har fått mycket briefing och nya nätverk.  

Kouvonen axlade ansvaret som rektor för Soc&kom mitt i en fyraårsperiod, då förra rektorn Tuomas Martikainen bytte jobb efter ett och ett halvt år vid högskolan. Men enligt Kouvonen har allt gått smidigt hittills, trots att hon hoppat på ett rullande tåg.  

– Det är såklart väldigt mycket nytt att ta in och jag lär mig något nytt varje dag. Men bara man tar en sak i taget så går det bra. På många punkter får jag dessutom hjälp och jag behöver inte göra allt ensam. Så allt som allt känns det inspirerande och roligt.    

Viktigt att finnas på plats då det behövs   

Kouvonen är doktor i sociologi från Helsingfors universitet och har innan rektorsjobbet bland annat arbetat som direktör för Itla - Självständighetsjubileets barnstiftelse, som projektledare på Nordens Välfärdscenter i Stockholm samt före det på NAD - Nordiskt center för alkohol och drogforskning. 

Hon säger att hon sökte jobbet som rektor eftersom det knyter ihop mycket av det som hon arbetat med tidigare.  

– Jag upplever att jag har en förståelse för den här uppgiften genom mina tidigare erfarenheter i ledarskap, implementeringsforskning, administration och ekonomi. Jag ville utnyttja mina kunskaper i de här områdena i en ny miljö. Dessutom har jag under de senaste åren jobbat mycket med samhällspåverkan och jag tror att jag har mycket att tillföra Soc&kom på den punkten.  

Kouvonen anser att en av rektorns viktigaste uppgifter är att möjliggöra att alla som arbetar vid Soc&kom kan arbeta jobba på ett vettigt sätt och leva upp till sin fulla potential.  

–  Man måste kunna finnas där då man behövs, klara av att delegera och att förstå att alla inte är bra på allt och att de inte behöver vara det heller. Man behöver alltså ha en överblick över högskolan och se vems insatser som passar bäst på olika ställen. I bästa fall leder det här till att rektorn är en möjliggörare som både kan sparra och inspirera. 

“Soc&kom ska vara bäst i Norden” 

Kouvonen säger att Soc&kom har en plikt att se till att de som studerar vid högskolan får en bra utbildning. Hon påpekar att det är möjligt enbart om personalen mår bra och har goda arbetsförutsättningar.  

– Jag vill att personalen ska känna att de har tid att jobba med sina faktiska uppgifter och att studenterna får tillräckligt med stöd att klara av sina studier i förväntad takt och inte känner sig utbrända.  

På frågan om vad som är Soc&koms utmaningar för tillfället nämner Kouvonen det faktum att kunskapsbaserat beslutsfattande inte prioriteras samhället just nu.  

– Mängden information är enorm och missinformation flödar på olika kanaler. En av våra största utmaningar blir därför hur ska vi nå fram med vårt budskap, så att framtida praktiker, beslutsfattare och tjänstemän känner till oss och kan använda sig av den kunskap vi bidrar med. 

Kouvonen säger att det handlar om att profilera sig, att fokusera på vissa saker och prioriterar bort andra saker. 

– Jag ser att det finns mycket som vi kan förbättra här. Soc&kom har ett specialkunnande inom många samhällsrelevanta områden som vi skulle kunna lyfta fram mer. Jag är väldigt ivrig på få att arbeta med de här frågorna och min vision är att vi ska vara bäst i Svenskfinland och i Norden inom de saker vi väljer att fokusera på.