Forskarnas natt är ett vetenskapsevenemang som firas i hela Europa för att bekanta den breda publiken med vetenskap och forskarnas arbete. Evenemanget den 27.9 2024 är avgiftsfritt och innehåller ett mångsidigt program för både barn och vuxna.
Dagsprogram för barn i centrala Helsingfors, Mejlans, Vik och Gumtäkt
Under workshopparna på campus får barn och unga under dagens lopp bekanta sig med forskarnas arbete och arbetsplatser på de fyra campusområdena vid Helsingfors universitet. Workshopparna är kostnadsfria.
Anmäl din förskole-, skol- eller utbildningsgrupp till valfri workshop senast den 20 september 2024 med hjälp av de formulär som finns under rubrikerna för workshoparna nedan. Workshoparna kommer att fyllas i den ordning de anmäls.
Du hittar mer information om workshopparna på blanketterna. Om språket för workshopen är både finska och engelska, säges detta i fältet för workshopen. Se till att du väljer rätt tid för din grupp. Kontrollera klassrummets och byggnadens adress i det bekräftelsemeddelande du får innan du planerar din resplan. För hjälp med att planera din rutt, se till exempel campussidorna och HRT:s reseplaneraren. Kom i god tid före workshopen. I bekräftelsemeddelandet får du också anvisningar om hur du deltar i workshopen.
I Gumtäkt kommer vi bekanta oss med geovetenskapernas, geografins och de falska nyheternas värld, solstormar och kemi under tre olika workshopar: Godis och ljus, Godis och lasrar, Mät ditt eget NMR-spektrum, samt ALD – mera effektiva datorer, ett atomlager i taget. I Mejlans bekantar vi oss med cancerforskning och i Vik med mikrober och växternas hälsa, mäter skog med laserpejling, samt djurens varningsfärger. I centrumcampus kommer vi att skapa animationer med hjälp av artificiell intelligens ock bekanta oss med våra platser för egenmakt.
- Testaa medialukutaitosi: harhaanjohtavan tiedon tunnistaminen maailman uutisista (Perusopetuksen luokat 5-9, sekä lukio)
- Bjurböle meteorite impact! (Kindergarten and preschool group, Primary and secondary school students. Daghem, förskola, grundskola, gymnasium)
- From the Sun to the Earth: the journey of solar storms (Kindergarten and preschool group. Primary and secondary school students. Daghem, förskola, grundskola, gymnasium, yrkesutbildning.)
- Karkkeja ja valoja (förskola och grundskola)
- Karkkeja ja lasereita (gymnasium)
- Mittaa oma NMR-spektri (gymnasium)
- ALD – tehokkaampia tietokoneita atomikerros kerrallaan (gymnasium)
- Rakenna seismometri ja hyppää maanjäristys (Förskola eller årskurs 1-3/6-9) (från årskurs 4 och uppåt/10 år och uppåt)
- Tutustu syöpätutkimuksen saloihin! / Dive into the world of cancer research! (Besöket är lämpligt för elever i årskurs 9 och gymnasiet samt för studerande inom social- och hälsosektorn. 9th graders and up, incl. students of universities of applied sciences. )
- Eläinten varoitusvärit –työpaja (Från förskola till gymnasieskola)
- Mikrobit ja kasvien terveys (Grundskoleelever (årskurs 8-9) eller gymnasieelever (gymnasieskolan))
- Laserkeilaus paljastaa puiden ja metsien salaisuuksia (Företrädesvis gymnasieskola/folkhögskola)
- AI opetusvideot / AI teaching videos (För grundskole- och gymnasieelever)
- Voiman paikka (Grundskoleelever, årskurs 3-6.)
Kvällsprogram på Observatoriet och Vetenskapshörnan
På kvällen kan vem som helst bekanta sig med vetenskapens fascinerande värld på Observatoriet (kl. 17-20) och Vetenskapshörnan (kl. 16-20) under ledning av forskare. Dessutom kan du dyka in i världsalltets hemligheter på Observatoriets permanenta utställning.
Exempel på forskarnas presentationer: Hundra år av seismiska mätningar i Finland * Ett flyktrum med fysiktema * Hur profilerar internetjättarna oss? * Testa din medieläskunskap – hur missleds vi med kartor, bilder eller diagram? * Människocentrerad forskning och vård * Mikrober och växternas hälsa * Handarbete och vetenskap – handarbetsvetenskap! * Vilka miljöfaktorer ger oss styrka? * Klimatförändring, minskning av biologisk mångfald och framtidens skogar * Sustainability transformation in society * Latest research with Bjurböle meteorites – meteoritnedslag i Bjurböle
Adress Kopernikuksentie 1, Helsingfors (Observatoriet) och Yliopistonkatu 4, Helsingfors (Vetenskapshörnan)
Programmet i Observatoriet och Vetenskapshörnan och Observatoriets utställningar är öppna avgiftsfritt för alla och man behöver inte anmäla sig till dem.
Forskarnas natt på Vetenskapsmuseet Lågan
Gratis inträde till utställningarna på Vetenskapsmuseet Lågan fredagen den 27.9 2024 kl. 16-20.
Har du redan sett de nya utställningarna på Vetenskapsmuseet Lågan? Välkommen på besök! Utställningen ”Mat till alla” låter dig tugga av något som rör allas vår vardag: hur har vetenskapen påverkat vad vi äter? Var kommer maten ifrån? Vi bjuder på en stor portion vetenskapshistoria kryddad med en nypa humor. Utställningen utmanar besökaren till att fundera på våra uppfattningar om mat.
Den permanenta utställningen ”Eld och lågor för vetenskap” berättar historier om universitetet och människorna där. På hurdana platser utförs forskning och hur har olika vetenskapsgrenar påverkat uppkomsten och utvecklingen av Finland?
Adress Fabiansgatan 33, Helsingfors.
I Vetenskapshörnan kan du bekanta dig med forskarnas framställningar:
Helsinki Institute of Sustainability Science
HELSUS kommer att presentera exempel på mångvetenskaplig forskning vid Helsingfors universitet, vilken kommer att möjliggöra och handleda hållbarhetsreformer i samhället. Utställningen ger också information om hur besökarna kan bidra till en mera hållbar framtid.
Organisatör: HELSUS Coordination Unit
Klimatförändring, minskning av naturens mångfald, och skogar
Hur påverkas skogarna, skogarnas kolsänkor, och organismerna som lever i skogen av klimatförändringen och minskningen av naturens mångfald? Har användningen av trä som en del av hållbart byggande någon inverkan på den välmåga människor erfar och kan mätas? Hurdana verktyg har vi nu och i framtiden för att mäta skogar? Vid det här ståndet får du göra metan- och koldioxidmätningar, krama om olika träd, och reda ut vilket som är ditt favoritträd. Du kan också få se på ljus framställt av trädens löv, vilket annars är osynligt för människoögat, och som avslöjar hur trädet mår. Vi erbjuder också information om olika skogsinsekter och deras hemliga sociala liv, och du får iaktta insekter med mikroskop, lära dig identifiera spåren efter var insekterna har ätit, samt en detektivuppgift där du lär dig om pollinerarnas färgsyn och beteende med hjälp av UV-lampor. Dessa aktiviteter passar både barn och vuxna.
Organisatör: Forskningsgrupper vid avdelningen för forstvetenskap vid Helsingfors universitet
Handarbete och vetenskap - handarbetsvetenskap
Vid handarbetsvetenskapens stånd virkar vi tillsammans växter och lär oss om växtfärgning i BioColour-projektet. Du kan prova på olika metoder för virkning och om du vill, delta i att virka en grönvägg. Vi har också ställt ut en samling intressanta och fantasirika virkade växter som har gjorts som en del av grundstudierna i handarbetsvetenskap.
Organisatör: Anna Kouhia, Laura Virta, Saara Tahvanainen, Milla Plit
Mikrober och växternas hälsa
Mikroberna som bor i växternas rotsystem har en stor betydelse för hur växterna växer, ger avkastning och utstår sjukdomar. Mikroberna kan t.ex. frigöra näringsämnen som är bundna till jordmånen så att växterna kan utnyttja dem, och hålla växtpatogena bakterier i schack genom konkurrens eller parasitism. Kom till Vik och se hur vi studerar nyttiga och skadliga mikrober, och hur man kan utnyttja mikrober inom jordbruket. Samtidigt kan du se Helsingfors universitets samlingar av mikrobstammar som avdelningen för mikrobiologi (HAMBI) ansvarar för.
Organisatör: Ville Frimans forskningsgrupp
Hur profilerar jättarna inom sociala media oss?
Workshopen handlar om Somekone, en simulator för sociala media, som utvecklats av projektet Generation AI. Somekone, som riktar sig till grundutbildningen, lär oss hurdan information apparna för sociala media samlar in om oss och hur informationen utnyttjas till profilering och marknadsföring.
Organisatör: Forskarna Kaiju Kangas, Sini Davies och Kati Sormunen från projektet Generation AI
Testa din medieläskunnighet: hur man känner igen missvisande information i världsnyheterna
Alla av oss läser, hör och ser nästan dagligen nyheter och händelser från världen i medierna. Nyheterna når oss snabbt och nyhetsflödet är oändligt. Vår vardag fylld av nyheter färgas t.ex. av nyheter om skogsbränder, hungersnöd, människohandel, krig och konflikter. Dessa är alla geografiska fenomen. Kartorna, bilderna, videofilmerna, texten eller sådant som diagram i nyheterna överför denna geografiska information till oss. Då kan man kalla dem geomedia. En sådan lavin av geomedia om världen och dess händelser kräver en god, kritisk geomedialäskunnighet. Det är lätt att föra läsaren bakom ljuset med kartor, diagram, fotografier och andra former av geomedia, vare sig med flit eller i misstag. Har du en god geomedialäskunnighet eller blir du vilseledd? Kom och testa din kunskap!
Organisatör: CRITICAL-projektet vid avdelningen för geovetenskaper och geografi
Kraftstället
Vilken är din plats för kraft och vad är det som gör den sådan? Under workshopen diskuterar vi ställen som är viktiga för oss med hjälp av postkort och andra inspirerande material. Vi funderar på vilka faktorer i vår omgivning som ger oss kraft och hur våra kraftställen påverkar vår vardag.
Organisatör: Terhi Ainiala & Pia Olsson
Människocentrerad forskning och vård
Patienter är aktiva deltagare och inflytelserika aktörer i sin egen vård. Hur förverkligas patientcentrering och delaktighet i forskning och vård? Kom och bedöm din livskvalitet! Vid vår monter kan du också testa din snabbhet och fingerfärdighet med små labrör och lära dig om rättigheterna för dem som ger biobanksamtycke.
Organisatör: iCAN – Digital Precision Cancer Medicine, (HUS / HU i samarbete), Helsingfors Biobank, Blodtjänst biobank, HUS Plastikkirurgi
I Observatoriet kan du bekanta dig med forskarnas framställningar:
HIPScapeRoom – ett flyktrum med tema högenergifysik
Du har omkring en halv timme på dig att fly undan högenergifysikens snaror. Max. 10 personer/session, anmälan samma kväll vid ingången till flyktrummet i Observatoriet.
En partikel fysik
Vad är partikelacceleratorer? Hur kan man observera strålning? Vad ligger bakom experimentell partikelfysik? Kom och hör vad en teoretisk fysiker riktigt sysslar med och vad t.ex. standardmodellen är. Efter att du bekantat dig med partikelfysikens värld kan du delta i ett litet partikelquiz med några frågor.
Organisatör: Forskningsinstitutet för fysik
Latest research with Bjurböle meteorites
Bjurböle meteorite impacted sea ice close to Porvoo 125 years ago. The meteorite collection is still valuable in topical research. We will show you how Bjurböle is utilized to calibrate ASPECT hyperspectral camera sent to space to study composition of asteroids. You can laser-scan the meteorites to study their shapes in 3D, and investigate X-ray microtomography sections to visualize voids within the meteorites.
Organisers: Tomas Kohout, Arto Luttinen
Den nyaste forskningen om Bjurböle -meteoriterna
Bjurböle-meteoriten slog ned i havsisen nära Borgå för 125 år sedan. Meteoritsamlingen är fortfarande värdefullt forskningsmaterial. Vi visar hur Bjurböle kan användas för att kalibrera ASPECT-hyperspektrumkameran, som skickats upp i rymden, för studier av asteroiders sammansättning. Man kan laserskanna den tredimensionella formen på meteoriten och studera håligheterna och andra strukturer på insidan med röntgenmikrotomografi.
Organisatör: Tomas Kohout, Arto Luttinen
Hundra år av seismiska mätningar i Finland
I år har det gått hundra år sedan de första seismiska mätningarna utfördes i Finland. Trots att den naturliga seismiska aktiviteten i vårt land inte förorsakar oro i vårt samhälle har de seismiska mätningarna som görs här flera viktiga användningar och tillämpningar. Med hjälp av mätningarna kan vi t.ex. utvärdera den seismiska hotbilden vid kärnkraftverk, studera förekomsten av jordbävningar i vår berggrund, identifiera seismiskt aktiva områden och delta i den världsomspännande övervakningen av kärnvapenprov. Ni är varmt välkomna att höra mera om den seismiska mätningens historia, lära er mera om seismicitet, samt om de nuvarande och kommande forskningsinriktningarna inom seismologin.
Organisatör: Experter vid Institutet för seismologi