Forskningsresultat bekräftade att aminosyran L-cystein som marknadsförs som kosttillskott lindrade symptomen på baksmälla.
Baksmälla är en för många bekant känsla dagen efter att man druckit alkohol. Till symptomen hör bl.a. illamående, huvudvärk och allmän ångest. Dessa symptom orsakar betydande problem runtom i världen på grund av nedsatt funktionsförmåga, t.ex. på arbetsplatser.
I en studie som publicerats i tidskriften
I en dubbelblindad studie som genomfördes under ledning av docenten i biokemi
L-cystein reagerar med etanolens första ämnesomsättningsprodukt acetaldehyd. Acetaldehyd är en giftig ämnesomsättningsprodukt som orsakar största delen av symptomen på baksmälla och det är också ett cancerframkallande ämne. I studien observerades ett statistiskt signifikant samband mellan L-cystein och färre symtom på baksmälla. Samma effekt observerades i fråga om samtliga typer av symptom, dvs. L-cystein lindrade huvudvärk, illamående, stress och ångest.
Det här är internationellt sett den första studien som påvisar att en aminosyra, som L-cystein, kan lindra symptomen på baksmälla.
I studien deltog universitetslektor
Forskningen har bl.a. finansierats av det finländska företaget Catapult Cat som säljer ett kosttillskott som innehåller L-cystein.
Källa:
L-Cysteine Containing Vitamin Supplement Which Prevents or Alleviates Alcohol-related Hangover Symptoms: Nausea, Headache, Stress and Anxiety,
Alcohol and Alcoholism, agaa082,
Ytterligare information:
Docent Peter Eriksson
E-post: peter.cj.eriksson@helsinki
Universitetslektor Markus Metsälä
E-post: