Forskningsrön om hjärnan, gener och kvinnors hälsa i Tankehörnans evenemangsserie Terveys nyt (Hälsa nu)

Hur påverkar generna och könet hälsan? Vad borde vi förstå om hjärnan? Och vad borde alla veta om klimakteriet? Välkommen till Helsingfors universitets tankehörna för att höra om den senaste hälsoforskningen. Evenemangsserien Terveys nyt ordnas 9–23.4.2024.

I Tankehörnans evenemangsserie Terveys nyt får vi höra om aktuella rön inom forskningen om hälsa och den medicinska forskningen. Vi får under seriens tre evenemang sätta oss in i den färskaste kunskapen om hjärnans funktion, kvinnors hälsa och genernas inverkan på hälsan. Serien avslutas med den populära workshoppen för hela familjen, Min dag som läkare.

Talare på evenemangen är toppexperter i hälsa bland annat från Helsingfors universitet. Kom med och lyssna på och erfar vad den färskaste forskningen berättar om hälsa!

Evenemangsserien ordnas av Helsingfors universitet.

Kvällen för kvinnors hälsa 9.4 kl. 17–19: forskning om förlossningar och klimakteriet

Varför är Finland det tryggaste landet att föda barn i? Och vad borde alla veta om klimakteriet? Vårt kön påverkar vår hälsa och behandlingen av sjukdomar på många sätt. Vad avslöjades i en hälsostudie där tusentals finländska kvinnor deltog? 

Kom till Tankehörnan tisdagen den 9 april kl. 17–19 för att höra om den senaste forskningen om kvinnors hälsa. Kvällen består av tre separata intervjuer som leds av Satu Sirkiä.

Kvällens program:

Hur påverkar könet hälsan? Akademiforskare Taru Tukiainen (Helsingfors universitet) och kliniska läraren, specialistläkare Kaisu Luiro-Helve (Helsingfors universitet och Helsingfors universitetssjukhus HUS) 

Hur är det att föda barn i Finland? Barnmorskan, forskare Mikko Tarvonen (Helsingfors universitetssjukhus HUS) 

Vad borde alla veta om klimakteriet? Docenten, avdelningsöverläkare Hanna Savolainen-Peltonen (Helsingfors universitet och Helsingfors universitetssjukhus HUS)

Mer information om evenemanget, livestream och inspelning. 

Vad berättar generna om hälsan? 11.4 kl. 17–18.30

Samma läkemedel eller kost passar inte alla. Hur hjälper den snabbt ökande genetiska informationen oss att skräddarsy förebyggande och behandling av sjukdomar? Många har gjort ett DNA-test eller överlämnat prov till en biobank. Hur kan genetisk information utnyttjas i hälso- och sjukvården? 

Välkommen till Tankehörnan torsdagen den 11 april kl. 17–18.30, för att höra hur framtidens allt mer individualiserade behandlingar ser ut.

Äldre forskare Nina Mars, professor i farmakogenetik Mikko Niemi och universitetslektor Tiina Jääskeläinen från Helsingfors universitet diskuterar genernas inverkan på hälsan. Evenemanget leds av Rosa Kettumäki

Mer information om evenemanget, livestream och inspelning.

Förstå din hjärna 17.4 kl. 17–19

Varför krånglar minnet och hur kan vi vårda våra hjärnor? Varför ser vi spöken och tror på konspirationsteorier? Varför lär sig inte vuxna främmande språk lika lätt som barn? 

Forskare från Helsingfors universitet hjälper dig att förstå din hjärna i Tankehörnan onsdagen den 17 april kl. 17–19. Kvällen består av tre separata intervjuer som leds av Jari Hanska.

Kvällens program:

Hur fungerar minnet och hur kan vi vårda det? Äldre universitetslektor Sanna Koskinen 

Vad vet vi om språkinlärning? Professor i kognitionsvetenskap Riikka Möttönen 

Varför tror våra hjärnor på konstiga saker? Universitetsforskare Jukka Häkkinen

Mer information om evenemanget, livestream och inspelning.

Workshoppen Min dag som läkare 23.4 kl. 16–19

Bekanta dig med en läkares arbete, pröva dina kunskaper i kemi, kika in i en hjärna eller ta med ditt mjukisdjur på en hälsokontroll!

I en workshop för hela familjen i Tankehörnan tisdagen den 23 april kl. 16–19 får du titta på myggor och fästingar i mikroskop, pyssla DNA-armband och pröva på att bedriva vetenskap i praktiken tillsammans med forskare och vetenskapsfostrare. 

Försöksstationerna är öppna i Tankehörnan (Universitetsgatan 4, Helsingfors) under hela evenemanget den 23 april kl. 16–19. Läs mer om workshopparna på evenemangets webbsida. 

Tankehörnan ordnar evenemanget i samarbete med Helsingfors universitets nätverk för vetenskapsfostran.

Bekanta dig också med utställningen Aivokorjaamo

Forskningsgruppen Aivokorjaamo (BRAIN✓REPAIR) forskar i nya sätt att reparera nervdegeneration och hjärnskador. Forskningsgruppens mål är att hitta nya metoder för att mäta hur sjukdomar framskrider och mål för läkemedel, i syfte att utveckla bättre behandlingar mot stroke och Parkinsons sjukdom.

På Tankehörnan visas illustrationer som ger en inblick i gruppens forskning och hur hjärnan fungerar. Kom och bekanta dig med utställningen!

Läs mer om utställningen på Tankehörnans webbplats. 

Evenemangen i serien Terveys nyt är öppna för alla, och du kan följa dem både på plats på Tankehörnan (Universitetsgatan 4, Helsingfors) och via livestreamen på Tankehörnans webbplats. Videoinspelningarna av alla evenemang, med undantag av workshopparna, publiceras i efterhand på Tankehörnans Youtubekanal och podcasterna på de vanligaste podcast-apparna.