Päiväni lääkärinä -työpajatapahtuma

Tule Tiedekulmaan tutustumaan lääkärin työhön! Tiedekulman koko perheen työpajatapahtumassa tiistaina 23.4. klo 16–19 pääset tutustumaan happoihin ja emäksiin, vierailemaan aivojenkorjauslaboratoriossa ja kokeilemaan tutkijoiden ja tiedekasvattajien kanssa, miten tiedettä tehdään käytännössä.

Hyppää lääkärin ja tutkijan saappaisiin perheen, kavereiden tai vaikka treffikumppanin kanssa! Tiedekulman koko perheen työpajatapahtumassa tiistaina 23.4. klo 16–19 pääset kokeilemaan tutkijoiden ja tiedekasvattajien kanssa, miten lääketiedettä tehdään käytännössä.  

Kokeile kemistintaitojasi, kurkista aivojen sisälle, askartele DNA-rannekoru tai tee pehmolelullesi terveystarkastus! Katso alta tarkemmat tiedot päivän työpajoista. Tiedekulma tuottaa tapahtuman yhdessä Helsingin yliopiston tiedekasvatusverkoston kanssa. 

Tutustu työpajoihin

Syötkö happoja ja pesetkö suusi saippualla? 

Mitä ovat hapot ja emäkset ja miten ne vaikuttavat terveyteemme? Tiesitkö, että kehomme pH-tasapaino on keskeinen terveytemme ylläpitäjä ja että esimerkiksi vatsamme happamuus auttaa torjumaan taudinaiheuttajia? 

Työpajassa pääset tutkimaan, mitkä arkipäivän ruoat, saippuat ja hammastahnat ovat happamia ja mitkä emäksisiä. Testaa, osaatko laittaa tutut tuotteet happamuusjärjestykseen ja tutki samalla, onko omassa suussasi emäksistä vai hapanta – ja mitä se kertoo terveydestäsi! 

Pisteen järjestää Kemianluokka Gadolin. Suosittelemme työpajaa yli 4-vuotiaille. 

Eläinten, ihmisten ja ympäristön yhteinen terveys 

Miten eläinten ja ympäristön terveys vaikuttavat ihmisiin? Tässä työpajassa tutkitaan eläinten, ihmisten ja ympäristön yhteisen terveyden merkitystä havainnollistavien aktiviteettien kautta. Pääset mm. tutustumaan hyttysiin ja punkkeihin mikroskoopin avulla.  

Pisteen järjestää HOH Helsinki One Health –verkosto ja se soveltuu kaikenikäisille. 
 
Kiehtovat geenit ja muut yksilölliset eromme  
 
Kuka söi Samulin suklaat? Auta tutkijoita selvittämään karkkivarkaus! Samalla tutustut geenitutkimuksen ja molekyylibiologian tutkimusmenetelmiin ja mahdollisuuksiin. 

DNA sisältää kaikkien eliöiden rakennusohjeet. Vaikka eläimet ovat keskenään hyvin erilaisia, geenimme ovat usein varsin samankaltaisia. Työpajassa pääset perehtymään DNA:n rakenteeseen mm. rakentamalla suosikkieläimesi DNA-ketjua mukailevan rannekorun. Pääset myös näkemään, miten laboratoriossa tehdään näkymättömästä näkyvää mikroskooppien ja muiden laitteiden avulla. 

Pisteen järjestää Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM. Suosittelemme työpajaa yli 5-vuotiaille. 

Nallesairaala

Tuo pehmolelusi terveystarkastukseen! Uuden Lastensairaalan lääkärien ja hoitajien vetämässä Nallesairaalassa pääset ohjatusti tekemään nallellesi, nukellesi tai pehmolelullesi terveystarkastuksen. Miten nallelta mitataan pituus, paino ja päänympärys? Entä miten lasta laitetaan paikalleen tai sydäntä kuunnellaan stetoskoopilla? Ota siis oma nalle tai pehmo mukaan ja tule oppimaan sairaalan ammattilaisten arjesta! 

Pisteen järjestävät Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta ja HUS Lasten ja nuorten sairaudet. Suosittelemme työpajaa yli 3-vuotiaille. 

Aivojenkorjauslaboratorio

Aivot ohjaavat kaikkea toimintaamme ja vaikuttavat terveyteemme ratkaisevasti. Miltä näyttää aivojen sisällä? Entä mitä ovat mikroglia, astrosyytti ja hermosolu? Aivojenkorjauslaboratoriossa pääset tutustumaan aivojen toimintaan monipuolisten aktiviteettien kautta. Tule tutustumaan aivojen rakenteeseen, katsele mikroskoopilla aivoleikkeitä ja askartele itsellesi aivoavaimenperä! 

Pisteen järjestää Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan Brain Repair -laboratorio. Suosittelemme työpajaa yli 5-vuotiaille.

Tutustu samalla käynnillä myös Tiedekulmassa esillä olevaan Brain repair -tutkimusryhmän Aivokorjaamo-näyttelyyn.

 

Tapahtuma on avoin yleisölle klo 16–19, ja työpajoissa voi vierailla koska tahansa työpajojen aukioloajan puitteissa. Tapahtuma on osa Helsingin yliopiston Tiedekulman Terveys nyt -tapahtumasarjaa.