Inom ramen för projektet formuleras sätt att utveckla entreprenörskap och ledarskapet på växande lantbruksföretag.
– Förutsättningen för att vi också i framtiden ska ha ett fungerande lantbruk i vårt land är att vi satsar på en utveckling av gårdarna, säger John Sumelius, professor i lantbruksekonomi. – Gårdarna behöver bättre verktyg för att handskas med risk och osäkerhet och med ledning av anställda. En viktig fråga är hur vi kunde bättre utnyttja de erfarenheter från styrning av lantbruksföretag i andra europeiska länder.
Stiftelsen Finlandssvenska Jordfonden har som ändamål att understöda och verka för grundandet av företag för att förbättra lantbruket i svenskbygderna. Stiftelsen grundades 1946 av Svenska småbruk och egna hem Ab.
– Projektet i sig är oerhört viktigt, säger Kristian Westerholm, ordförande för Jordfonden.
– Men, det är också en del av vårt arbete för att höja på profilen för lantbruket som en form av företagande. Vi hoppas att den här satsningen på ett projekt som det här också ska locka fler svenskspråkiga studerande till fakulteten.
Anders Strandberg, ombudsman för Stiftelsen Finlandssvenska Jordfonden, är glad över samarbetet.
– Jag hoppas det här projektet ska ge många konkreta resultat som går att skala upp till andra framåtsträvande företag inom branschen. Utbyte av erfarenheter och förädling av dem är nu av yttersta vikt för att tackla de framtida utmaningarna.
Donationen kommer inom ramen för det statliga motfinansieringsprogrammet. Staten kapitaliserar universiteten 2020–2022 genom motfinansiering, vilket innebär att staten lägger till ett visst belopp för varje euro i privata donationer som universiteten får in under perioden 15.6.2020–30.6.2022.