Tulevaisuuden kestävät tiedepohjaiset innovaatiot johtotähtinä Slushissa 

Helsingin yliopisto ja Helsingin Innovaatiopalvelut Oy (HIS) tuovat Slushin valokeilaan yhteensä 16 tutkimusinnovaatioihin perustuvaa spinout-yritystä ja kaupallistamishanketta, joista osa on jo matkalla kansainväliseen menestykseen.

Helsingissä 17.–18. marraskuuta järjestettävä kansainvälisen startup-kentän suurtapahtuma Slush 2022 houkuttelee tuhansia osallistujia eri puolilta maailmaa. Virallisina pääkumppaneina Helsingin yliopisto ja Helsingin Innovaatiopalvelut Oy (HIS) tuovat näytille 16 yliopistotutkimukseen pohjaavaa spinout-yritystä ja pitkällä kaupallistamisvaiheessa olevaa tutkimushanketta, jotka edustavat alansa huippututkimusta.  

Helsingin yliopiston lääketieteen, farmasian, ruokateknologian ja fysiikan tutkimusta ovat esittelemässä innovaatioiden takana olevat tutkijat itse. Osa heistä on mukana ensimmäistä kertaa, ja osalle päättäjien ja sijoittajien tapaaminen Slush-kontekstissa on tuttua jo edellisiltä vuosilta.  

Kaupallistamishankkeissa kyse on pitkäjänteisestä työstä, ja osa hankkeista kypsyy kaupallistamisprosessissa aina itsenäiseksi spinout-yritykseksi asti. Yhtenä esimerkkinä Helsingin yliopistosta ponnistaneesta spinoutista on Sluhissakin mukana oleva Uute Scientific, jonka kehittämää Re-Connecting Nature® -valmistetta voidaan käyttää ihovoiteen aktiiviaineena tai sitä voidaan yhdistää kankaisiin tehostamaan ihmisen immuunijärjestelmän toimintaa. Tällä hetkellä ”biodiversiteettijauhetta” sisältäviä tuotteita on tarjolla kuluttajille jo kymmeniä, ja valmiste on patentoitu Euroopassa ja Yhdysvalloissa.  

Elämäntieteet tuovat sujuvuutta, mukavuutta ja edistyksellisyyttä arkeen 

Lääketieteen ja farmasian innovaatioita Slushissa edustavat keksinnöt potilaalle näkyvistä käytännön sovelluksista aina molekyyliteknologiaan asti.  

Esimerkiksi Medixmicron mikroneulalaastarit kuljettavat lääkkeen kivuttomasti ihon läpi satojen pienten, ihoon liukenevien mikroneulojen avulla ilman, että tarvitsee käyttää perinteistä injektioneulaa.  

Kantasoluteknologia puolestaan tarjoaa aivosairauksien tutkimiseen ja hoitoon kokonaan uusia mahdollisuuksia. Potilaan omista soluista voidaan kasvattaa miniaivoja, joiden avulla voidaan säätää aivosairauksien lääkehoitoa juuri potilaalle sopivaksi. Yksilölliseen lääketieteeseen liittyvää potilaskohtaista hoitoa tavoitellaan myös kolesterolilääkityksen optimoimiseen sopivan analyysityökalun avulla. 

Hydrogeeli, jota voidaan 3D-tulostaa tulevaisuudessa varakudoksiksi ja elävien solujen kasvualustaksi voi kuulostaa yllättävältä, mutta edistyksellisyyttä vaativat yhtä paljon hankkeet rokotteiden säilyvyyden parantamiseksi, haitallisten NAD-metaboliittien löytämiseksi verestä ja terapeuttisten proteiinien tehokkaampaan tuotantoon.  

Kestävää ja maukasta proteiinia  

Eläinproteiinien käytön laaja korvaaminen kestävyysmurroksen tavoitteiden mukaisilla proteiineilla edellyttää, että korvaavat tuotteet ovat helppokäyttöisiä ja maukkaita.  

Yhdenlaisen ratkaisun tarjoaa MyShroom, joka kehittää sienirihmastoon perustuvaa mykoproteiinia. Sieniproteiinin maku on miellyttävä ja rakenne luonnostaan "lihamainen", joten sen käyttö suoraan lihaa korvaavana tuotteena tai raaka-aineena onnistuu helposti. 

OleoFlow puolestaan kehittää uudenlaisia, terveellisempiä rasvoja elintarviketeollisuuden tarpeisiin. Uuden teknologian avulla rasvaiset elintarvikkeet voidaan muokata terveellisimmiksi, mutta silti rakenteeltaan alkuperäisen kaltaisiksi tuotteiksi. Samalla on mahdollista korvata palmuöljyä kotoisemmilla tuotteilla.  

Helsingin yliopiston innovaatiot esillä Slushissa kahdeksatta kertaa  

Helsingin Innovaatiopalvelut Oy eli HIS vie Helsingin yliopiston tutkimusta startup-kentän johtavaan tapahtumaan Slushiin vuosien kokemuksella. Tänä vuonna Helsingin yliopisto ja HIS ovat Slushissa jo kahdeksatta kertaa.  

– On hienoa seurata eturintamassa, kuinka pitkäjänteisellä työllä ja panostuksella tutkimushanke kypsytetään itsenäiseksi spinout-yritykseksi. Näistä Helsingin yliopistosta ponnistaneista spinouteista meillä on jo lähes 25 esimerkkiä. Kaupallistamishankkeiden tukeminen matkalla kohti yhtiöittämistä ja myöhempää menestystä on HISin päätavoite, kertoo Helsingin Innovaatiopalvelut Oy:n toimitusjohtaja Jari Strandman

 – Slush tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden laajentaa kansainvälistä verkostoa myös Suomen markkinan ulkopuolelle. Parhaassa tapauksessa Helsingin yliopiston huippututkimuksesta kumpuavista innovaatioista hyötyvät ihmiset eri puolilla maailmaa. Tieteen vaikutus jo aivan lähitulevaisuutemme on suorastaan käsinkosketeltava. Esimerkiksi aivan tuore spinoutimme  MegaSense kehittää maailmanlaajuisesti hyödynnettävää ilmansaasteiden havainnointijärjestelmää, joka kerää tarkkaa tietoa lähiympäristön tilasta. 

Virallinen oheistapahtuma Unicorner   

Slushin ensimmäisen päivän iltana Helsingin yliopiston Tiedekulmaan odotetaan saapuvaksi yleisöä talon täydeltä, kun Slushin virallinen oheistapahtuma Unicorner kokoaa tutkijat, päättäjät ja sijoittajat verkostoitumaan ja kuulemaan, kuinka tiedepohjaisilla ratkaisuilla voidaan vaikuttaa laajasti eri yhteiskunnan alueisiin. Unicornerin keynote-puheenvuorossa sekä paneelissa pohditaan ratkaisuja maailmaa uhkaaviin ruoantuotannon haasteisiin. 

_______________

Lisätiedot:

Harriet Haras-Refael, Helsingin Innovaatiopalvelut Oy