Plagenin uimarannalla Hangon keskustassa Kolavikenissä voit oppia tuntemaan Itämeren pinnanalaista elämää. Tvärminnen eläintieteellisen aseman snorklauspolku vie sinut pinnan alla kuudelle eri pisteelle, joilla näet erilaisia meressä eläviä kasveja, leviä ja eläimiä. Jokaisella pisteellä on pohjalla kyltti, jossa on tietoa eri lajeista.
Snorklauspolku on noin 500 metriä pitkä ja syvyys vaihtelee 1-2,5 metrin välillä. Pisteillä 1-4 syvyys on sopiva lapsille ja vasta-alkajille, pisteet 5-6 ovat hieman syvemmällä.
Jotta näkisit pinnan alla, tarvitset sukellusmaskin. Snorkkeli ja uimaräpylät helpottavat snorklausta.
Muista, että snorklaus tapahtuu omalla vastuulla, älä koskaan mene yksin snorklaamaan!
Opi tuntemaan pinnanalainen elämä
Kolaviken on rannikonläheinen elinympäristö, jossa on hienoja rakkohaurupuskia ja meriajokasniittyjä.
Rakkohauru on levä, joka kiinnittyy kiviin ja kallioihin kiinnittäytymislevyn avulla ja tarjoaa elinympäristön monille pikkueläimille.
Hiekkapohjilla kasvavissa meriajokasniityissä asuu pikkukaloja, kuten siloneuloja ja kampeloita.
Monet lajit elävät myös kaivautuneina pehmeisiin hiekkapohjiin. Opi tuntemaan Itämeren kolme yleisintä simpukkalajia: idänsydänsimpukka, hietasimpukka ja liejusimpukka!
Seuraa merentutkimusta Kolavikenissä
Helsingin yliopiston Tvärminnen eläintieteellinen asema tekee myös merentutkimusta Kolavikenissä.
Keltainen mittauspoiju seuraa lämpötilan, suolapitoisuuden, happipitoisuuden, pH:n ja sameuden vaihtelua merivedessä. Poiju kuuluu poijuverkostoon (Monicoast), ja jäättömänä aikana voit seurata niiden mittaamaa tietoa reaaliajassa.
ARMS on tutkimusväline, joka kerää tietoa meressä esiintyvistä lajeista. Samanlaisia välineitä löytyy kaikkialta maailman meristä, ja niitä ne ovat erityisen käyttökelpoisia vieraslajien, kuten merirokon, seurannassa. ARMS-levyt nostetaan merestä säännöllisin väliajoin ja niistä löytyvät lajit analysoidaan geneettisin menetelmin.