Uusille tohtorikoulutettaville

Kun sinut hyväksytään suorittamaan tohtoriopintoja Helsingin yliopistossa, saat hyväksymiskirjeen tiedekunnastasi. Hyväksymiskirjeessä sinua ohjeistetaan siihen, miten otat tohtorikoulutuspaikan vastaan ja miten ilmoittaudut ensimmäiselle lukuvuodelle tohtorikoulutettavana. Jos et ota opiskelupaikkaa vastaan tiedekunnan antamassa määräajassa, menetät opiskelupaikkasi.

Huomioithan, että voit ilmoittautua poissaolevaksi ensimmäisenä opiskeluvuotenasi tohtorikoulutettavana ainoastaan siinä tapauksessa, että

  • suoritat asevelvollisuuslain, siviilipalveluslain tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain mukaista palvelua,
  • olet äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla
  • olet oman sairauden tai vamman vuoksi kyvytön aloittamaan opintojasi.

Kun tohtorikoulutusoikeutesi kirjataan Helsingin yliopiston opiskelijarekisteriin, sinne kirjataan paitsi perustietosi myös tieto siitä, mihin tohtoriohjelmaan kuulut ja ovatko tohtoriopintosi pää- vai sivutoimisia.

Jos olet olet aloittanut tohtorikoulutettavana jo aiemmin, katso ilmoittautumisohjeet Opiskelijoiden ohjeesta Lukuvuosi-ilmoittautuminen.

Yhden paikan säännös laajenee kaikkiin korkeakoulujen tutkintoon johtaviin koulutuksiin. Muutos koskee koulutuksia, jotka alkavat 1.8.2016 tai sen  jälkeen. Yhden opiskelupaikan säännös koskee kaikkia tutkinnonsuoritusoikeuden hakuja.

Yhden korkeakoulupaikan säännös lyhyesti:

  • Voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.
  • Muutos koskee myös korkeakoulujen jatkotutkintoja eli lisensiaatin ja tohtorin tutkintoja.
  • Siirtohaussa saatu paikka korkeakoulussa ei kuulu säännöksen piiriin.
  • Sinulla voi olla useampi tutkinnonsuoritusoikeus eli paikka tutkintoon johtavassa koulutuksessa, mutta opiskelupaikat pitää ottaa vastaan eri lukukausina.

Kun olet ottanut opiskelupaikan vastaan ja tehnyt lukuvuosi-ilmoittautumisen, tietosi tallennetaan yliopiston opiskelijarekisteriin Oodiin muutaman viikon kuluessa.

Jos yliopistoon hakiessasi annoit sähköpostiosoitteesi, sinulle ilmoitetaan sähköpostitse, kun tietosi on tallennettu. Tämän jälkeen voit aktivoida käyttäjätunnuksesi Helsingin yliopiston tietojärjestelmiin.

Jos yliopistoon hakiessasi et antanut sähköpostiosoitettasi tai et muista annoitko sen, odota, että saat opiskelutodistuksen postitse ja aktivoi vasta sen jälkeen käyttäjätunnuksesi.

Aktivoimalla käyttäjätunnuksesi sähköisesti valitsemalla oman tunnuksesi ja sähköpostiosoitteesi, saat käyttäjätunnuksen myös esimerkiksi ulkomailta käsin.

Palvelu toimii Nordean, Osuuspankin, Danske Bankin, Aktian, Tapiolan, Ålandsbankenin ja Handelsbankenin tunnuksilla. Mahdollisissa ongelmatapauksissa voi ottaa yhteyttä yliopiston Helpdeskiin.

Tarkemmat ohjeet käyttäjätunnuksen aktivoimisesta löydät Helsingin yliopiston tietotekniikkakeskuksen laatimalta ohjesivulta. Aktivoidessasi käyttäjätunnuksen sitoudut noudattamaan tietojärjestelmien käyttösääntöjä sähköisellä allekirjoituksella.

Huom! Tämä ohje ei koske niitä opiskelijoita, joilla on jo olemassa käyttäjätunnus. Heidän tunnuksensa säilyy ennallaan. Aiemman tunnukset aktivointiin tarvitset suomalaiset verkkopankkitunnukset, Suomen poliisin myöntämä sähköisen henkilökortin ja kortinlukijalaitteen tai mobiilivarmenteen.

Kun uuden opinto-oikeuden saanut jatko-opiskelija on ilmoittautunut läsnä- tai poissaolevaksi, hänelle postitetaan muutaman viikon kuluessa opiskelutodistus.

Opiskelutodistuksesta käy ilmi opinto-oikeus Helsingin yliopistossa sekä tiedot ilmoittautumisesta läsnä- tai poissaolevaksi.

Helsingin yliopistossa on käytössä tohtorikoulutettavien rekisteriseuranta. Rekisteriseurannan avulla tohtoriopintojen edistymistä on mahdollista seurata, ja niille tohtorikoulutettaville, jonka opinnot uhkaavat viivästyä, voidaan tarjota tukea ja ohjausta.

Seuranta koskettaa niitä Helsingin yliopistossa kirjoilla olevia tohtorikoulutettavia, joiden opinto-oikeuden myöntämisestä on kulunut kuusi vuotta tai enemmän ja joiden tutkinto on vielä kesken. Opintojen edistymistä seurataan aina vuosittain keväisin.

Tohtorikoulutettavan, jonka tutkinto ei valmistu ennen lukuvuoden päättymistä (31.7.), on laadittava henkilökohtainen opintosuunnitelma. Opintosuunnitelman tehtävänä on auttaa opiskelijaa suunnittelemaan omien opintojensa etenemistä.

Rekisteriseuranta ei vaikuta opinto-oikeuteen, mutta opiskelija saa läsnäoloilmoittautumisen eston. Poissaoloilmoittautuminen kuitenkin sallitaan. Läsnäoloilmoittautumisen esto poistetaan, kun opiskelija esittää tekemänsä opintosuunnitelman, jonka tiedekunta hyväksyy. Tämän jälkeen opiskelija voi ilmoittautua läsnäolevaksi ja jatkaa normaalisti opintojaan.