Tietoja hyväksytyille hakijoille

Tervetuloa jatko-opiskelijaksi Helsingin yliopistoon! Tällä sivulla on kerrottu lyhyesti, miten vastaanotat sinulle tarjotun opiskelupaikan, sekä prosessin seuraavat vaiheet.

Jos sinulle on tarjottu opiskelupaikkaa Helsingin yliopiston tohtoriohjelmissa, toimi tällä sivulla olevien ohjeiden mukaisesti.

Opiskelupaikan vastaanottaminen tehdään Opintopolku.fi-sivuston Oma Opintopolku -palvelua käyttäen. Sinun tulee vastaanottaa opiskelupaikka tai kieltäytyä opiskelupaikasta viimeistään ilmoitettuun määräaikaan mennessä.

Kun olet lähettänyt ilmoituksen, et voi enää peruuttaa tai muuttaa sitä. Jos et ota opiskelupaikkaa vastaan määräaikaan mennessä, menetät sinulle tarjotun opiskelupaikan.

Palveluun kirjautuaksesi tarvitset suomalaiset verkkopankkitunnukset, suomalaisen mobiilivarmenteen tai suomalaisen sähköisen henkilökortin. Jos sinulla ei ole vaadittavaa tunnistustapaa käytössäsi, ota välittömästi yhteyttä Helsingin yliopiston hakijapalveluihin.

Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta, Opintopolku-järjestelmä lähettää sinulle sähköpostiviestin, joka sisältää linkin, jonka kautta pääset ilmoittamaan päätöksestäsi. Opintopolku-järjestelmä lähettää kyseisen viestin 24 tunnin kuluessa valinnan tuloksen julkaisemisesta.

HUOM! Voit ottaa vastaan vain yhden Suomessa korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan yhden lukukauden aikana. Yhden korkeakoulupaikan säännös koskee kaikkia korkeakoulujen tutkintoon johtavia koulutuksia, jotka alkavat 1.8.2016 tai sen jälkeen. Sinulla voi olla useampi tutkinnonsuoritusoikeus eli paikka tutkintoon johtavassa koulutuksessa, mutta opiskelupaikat pitää ottaa vastaan eri lukukausina.

Jos opiskeluoikeus on myönnetty sinulle ehdollisesti, sinun täytyy täyttää ehto annettuun määräaikaan mennessä. Näet mahdollisen ehtosi Oma Opintopolku -palvelussa. Määräaika on sama kuin tarjotun opiskelupaikan vastaanoton määräaika, ellei erikseen muuta ilmoiteta.

Jos et täytä ehtoa määräaikaan mennessä, menetät sinulle myönnetyn opiskelupaikan.

Kun olet ottanut opiskelupaikan vastaan Opintopolussa, viemme sinut automaattisesti opiskelijarekisteriin läsnäolevana opiskelijana ensimmäiselle lukuvuodellesi.

Oili-ilmoittautuminen opiskelupaikan vastaanoton yhteydessä Opintopolussa ei valitettavasti ole käytössä jatko-opiskelijoille.

Jatko-opiskelijat voivat ilmoittautua ensimmäisenä opiskeluvuonna poissaolevaksi vain lakisääteisestä syystä.

Ylioppilaskunnan jäsenyys on vapaaehtoista jatko-opiskelijoille. Jos haluat liittyä Ylioppilaskuntaan, maksa jäsenmaksu ja palauta kuitti sähköpostilla hakijapalveluihin. Täältä voit lukea lisää ylioppilaskunnan jäsenyydestä.

HUOM! Jatkossa sinun tulee ilmoittautua itse vuosittain ilmoittautumisaikana. Lukuvuosi-ilmoittautuminen on pakollista, kunnes sinulle on myönnetty tutkinto. Ilmoittautumisen laiminlyönti johtaa jatko-opinto-oikeuden menetykseen. Sinun tulee myös välittömästi ilmoittaa Opiskelijapalveluille kaikista muutoksista henkilötiedoissasi (nimi, osoite, puhelinnumero).

Voit ilmoittautua poissaolevaksi ensimmäisenä opiskeluvuotenasi tohtorikoulutettavana ainoastaan siinä tapauksessa, että

 • suoritat asevelvollisuuslain, siviilipalveluslain tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain mukaista palvelua
 • olet äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla
 • olet oman sairauden tai vamman vuoksi kyvytön aloittamaan opintojasi.

Poissaolon syystä on lähetettävä todistuskopio Helsingin yliopiston hakijapalveluille. Käytäthän luottamuksellista sähköpostia poissaolosi syyn todistavan asiakirjan lähettämiseen, mikäli asiakirja sisältää esim. terveystietoja tai muita arkaluontoisia henkilötietoja.

HUOM! Jatkossa sinun tulee ilmoittautua vuosittain ilmoittautumisaikana. Lukuvuosi-ilmoittautuminen on pakollista, kunnes sinulle on myönnetty tutkinto. Ilmoittautumisen laiminlyönti johtaa jatko-opinto-oikeuden menetykseen. Sinun tulee myös välittömästi ilmoittaa Opiskelijapalveluille kaikista muutoksista henkilötiedoissasi (nimi, osoite, puhelinnumero).

Huomaa, että opiskeluoikeuden rekisteröimisessä on aina pieni viive. Et siis voi aktivoida käyttäjätunnustasi välittömästi opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen. Kun oikeus on rekisteröity, tee ainakin nämä toimenpiteet:

 • Tiedota ohjaajiasi ja seurantaryhmääsi siitä, että olet saanut opiskelupaikan ja ottanut sen vastaan.
 • Aktivoi käyttäjätilisi päästäksesi esimerkiksi HY:n sähköpostiin ja intranettiin näiden ohjeiden mukaan: Käyttäjätunnuksen aktivointi uusille opiskelijoille | Helpdesk (helsinki.fi) 
  • Huomaa, että jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta tai pankkitiliä, sinun täytyy käydä henkilökohtaisesti Helpdeskin toimistossa.
 • Päivitä tietosi Sisuun
  • Sisussa suunnittelet tohtorintutkintoon kuuluvat opinnot, ilmoittaudut kursseille ja kun aika koittaa, haet tutkintotodistusta (Tarvitset käyttäjätilin.)
 • Ota Thessa käyttöön
  • Thessa on Helsingin yliopiston sähköinen työkalu väitöskirjatyön ohjaukseen, suunnitteluun ja seurantaan. Thessassa voit suunnitella tutkimusprojektisi, seurata omaa edistystäsi ja tehdä ohjaajien kanssa ohjaussuunnitelman (ohjaussopimus).
 • Tutustu Opiskelijan ohjeisiin! Opiskelijan ohjeet -palvelusta löydät kaikki tohtoriopintojasi koskevat ohjeet yhdestä osoitteesta.
  • Palvelua voi selailla kirjautumatta, mutta parhaan käyttökokemuksen saat, jos kirjaudut palveluun yliopiston tunnuksilla. Palvelu tunnistaa tällöin automaattisesti tohtoriohjelmasi ja näyttää juuri sinulle suunnatut ohjeet. Jos käytät palvelua kirjautumatta, muista valita oma tohtoriohjelmasi etusivun koulutusohjelmavalikosta.
  • Opiskelijan ohjeista löytyy kootusti ohjeita uudelle väitöskirjatutkijalle