Tohtorikoulutuspaikan vastaanottaminen

Kun sinut hyväksytään suorittamaan tohtoriopintoja Helsingin yliopistossa, saat hyväksymiskirjeen tiedekunnastasi. Hyväksymiskirjeessä sinua ohjeistetaan siihen, miten otat tohtorikoulutuspaikan vastaan ja miten ilmoittaudut ensimmäiselle lukuvuodelle tohtorikoulutettavana. Jos et ota opiskelupaikkaa vastaan tiedekunnan antamassa määräajassa, menetät opiskelupaikkasi.

Huomioithan, että voit ilmoittautua poissaolevaksi ensimmäisenä opiskeluvuotenasi tohtorikoulutettavana ainoastaan siinä tapauksessa, että

  • suoritat asevelvollisuuslain, siviilipalveluslain tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain mukaista palvelua,
  • olet äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla
  • olet oman sairauden tai vamman vuoksi kyvytön aloittamaan opintojasi.

Kun tohtorikoulutusoikeutesi kirjataan Helsingin yliopiston opiskelijarekisteriin, sinne kirjataan paitsi perustietosi myös tieto siitä, mihin tohtoriohjelmaan kuulut ja ovatko tohtoriopintosi pää- vai sivutoimisia.

Jos olet olet aloittanut tohtorikoulutettavana jo aiemmin, löydät ilmoittautumisohjeet Opiskelijan ohjeet -palvelusta.

Yhden paikan säännös laajenee kaikkiin korkeakoulujen tutkintoon johtaviin koulutuksiin. Muutos koskee koulutuksia, jotka alkavat 1.8.2016 tai sen  jälkeen. Yhden opiskelupaikan säännös koskee kaikkia tutkinnonsuoritusoikeuden hakuja.

Yhden korkeakoulupaikan säännös lyhyesti:

  • Voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.
  • Muutos koskee myös korkeakoulujen jatkotutkintoja eli lisensiaatin ja tohtorin tutkintoja.
  • Siirtohaussa saatu paikka korkeakoulussa ei kuulu säännöksen piiriin.
  • Sinulla voi olla useampi tutkinnonsuoritusoikeus eli paikka tutkintoon johtavassa koulutuksessa, mutta opiskelupaikat pitää ottaa vastaan eri lukukausina.

Kun uuden opinto-oikeuden saanut jatko-opiskelija on ilmoittautunut läsnä- tai poissaolevaksi, hänelle postitetaan muutaman viikon kuluessa opiskelutodistus, mikäli hänen osoitteensa on ulkomailla. Suomessa asuvat opiskelijat voivat tulostaa opiskelutodistuksen itse WebOodista sen jälkeen, kun ovat aktivoineet käyttäjätunnukset. Tarkemmat ohjeet opiskelutodistuksen tilaamiseen löydät Opiskelijan ohjeet -palvelusta.

Opiskelutodistuksesta käy ilmi opinto-oikeus Helsingin yliopistossa sekä tiedot ilmoittautumisesta läsnä- tai poissaolevaksi.

Kun olet ottanut opiskelupaikan vastaan ja tehnyt lukuvuosi-ilmoittautumisen, tietosi tallennetaan yliopiston opiskelijarekisteriin Oodiin muutaman viikon kuluessa. Kun olet saanut ilmoituksen tietojen tallentamisesta, voit aktivoida yliopiston käyttäjätunnuksesi ja alkaa käyttää yliopiston sähköisiä palveluista. Tarkemmat ohjeet käyttäjätunnuksen aktivointiin löydät Opiskelijan ohjeet -palveluun kootuista uuden tohtorikoulutettavan ohjeista.

Jos olet muuttamassa Helsinkiin, asunnon etsiminen kannattaa aloittaa heti, kun olet ottanut tarjotun opiskelupaikan vastaan. Ohjeita asunnon etsimiseen löydät Opiskelijan ohjeet -palvelusta.