Tohtorikoulutuspaikan vastaanottaminen

Oletko uusi tohtorikoulutettava Helsingin yliopistossa? Ennen kuin voit aloittaa, sinun täytyy ottaa tohtorikoulutuspaikka vastaan ja ilmoittautua yliopistoon. Tältä sivulta löydät myös muuta uusille tohtorikoulutettaville suunnattua tietoa.

Huom! Koronavirustilanne vaikuttaa syksyllä yliopiston toimintaan ja ulkomailta Suomeen muuttavien uusien tohtorikoulutettavien saapumiseen. Lisää tietoa alempana tällä sivulla.

Kun sinut hyväksytään suorittamaan tohtoriopintoja Helsingin yliopistossa, saat hyväksymiskirjeen tiedekunnastasi. Hyväksymiskirjeessä sinua ohjeistetaan siihen, miten otat tohtorikoulutuspaikan vastaan ja miten ilmoittaudut ensimmäiselle lukuvuodelle tohtorikoulutettavana. Jos et ota opiskelupaikkaa vastaan tiedekunnan antamassa määräajassa, menetät opiskelupaikkasi.

Huomioithan, että voit ilmoittautua poissaolevaksi ensimmäisenä opiskeluvuotenasi tohtorikoulutettavana ainoastaan siinä tapauksessa, että

 • suoritat asevelvollisuuslain, siviilipalveluslain tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain mukaista palvelua,
 • olet äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla
 • olet oman sairauden tai vamman vuoksi kyvytön aloittamaan opintojasi.

Kun tohtorikoulutusoikeutesi kirjataan Helsingin yliopiston opiskelijarekisteriin, sinne kirjataan paitsi perustietosi myös tieto siitä, mihin tohtoriohjelmaan kuulut ja ovatko tohtoriopintosi pää- vai sivutoimisia.

Jos olet olet aloittanut tohtorikoulutettavana jo aiemmin, löydät ilmoittautumisohjeet Opiskelijan ohjeet -palvelusta.

Yhden paikan säännös laajenee kaikkiin korkeakoulujen tutkintoon johtaviin koulutuksiin. Muutos koskee koulutuksia, jotka alkavat 1.8.2016 tai sen  jälkeen. Yhden opiskelupaikan säännös koskee kaikkia tutkinnonsuoritusoikeuden hakuja.

Yhden korkeakoulupaikan säännös lyhyesti:

 • Voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.
 • Muutos koskee myös korkeakoulujen jatkotutkintoja eli lisensiaatin ja tohtorin tutkintoja.
 • Siirtohaussa saatu paikka korkeakoulussa ei kuulu säännöksen piiriin.
 • Sinulla voi olla useampi tutkinnonsuoritusoikeus eli paikka tutkintoon johtavassa koulutuksessa, mutta opiskelupaikat pitää ottaa vastaan eri lukukausina.

Huomaathan, että maailmanlaajuinen koronavirustilanne vaikuttaa lukuvuonna 2020-2021 sekä yliopiston toimintaan että ulkomailta Suomeen muuttavien uusien tohtorikoulutettavien saapumiseen.

 • Opetus järjestetään yliopistolla kevätlukukaudella pääsääntöisesti etäopetuksena. Yliopisto suosittelee myös ohjauksen järjestämistä etäyhteyksin.
 • Myös uusien tohtorikoulutettavien orientaatiotilaisuudet järjestetään etäyhteyksin.
 • Yliopiston tilojen käyttöä on rajoitettu ja henkilökunta tekee pääsääntöisesti etätyötä. Tavoitat meidät sähköpostitse ja puhelimitse. Kotitiedekuntasi jatko-opintopalvelujen ja muiden tohtorikoulutettavien palvelujen yhteystiedot löydät yliopiston Opiskelijan ohjeet -palvelusta.
 • Mikäli olet muuttamassa Suomeen, huomaathan, että koronavirustilanne vaikuttaa myös matkustamiseen ja oleskelulupien hakuun. Lue tarvittaessa lisää englanninkielisiltä sivuilta.
 • Yliopiston päivittyvältä koronavirustilanne-sivulta saat yleistä tietoa poikkeuksellisen tilanteen vaikutuksista yliopiston toimintaan.

Kun uuden opinto-oikeuden saanut jatko-opiskelija on ilmoittautunut läsnä- tai poissaolevaksi, hänelle postitetaan muutaman viikon kuluessa opiskelutodistus, mikäli hänen osoitteensa on ulkomailla. Suomessa asuvat opiskelijat voivat tulostaa opiskelutodistuksen itse WebOodista sen jälkeen, kun ovat aktivoineet käyttäjätunnukset. Tarkemmat ohjeet opiskelutodistuksen tilaamiseen löydät Opiskelijan ohjeet -palvelusta.

Opiskelutodistuksesta käy ilmi opinto-oikeus Helsingin yliopistossa sekä tiedot ilmoittautumisesta läsnä- tai poissaolevaksi.

Kun olet ottanut opiskelupaikan vastaan ja tehnyt lukuvuosi-ilmoittautumisen, tietosi tallennetaan yliopiston opiskelijarekisteriin Oodiin muutaman viikon kuluessa. Kun olet saanut ilmoituksen tietojen tallentamisesta, voit aktivoida yliopiston käyttäjätunnuksesi ja alkaa käyttää yliopiston sähköisiä palveluista. Tarkemmat ohjeet käyttäjätunnuksen aktivointiin löydät Opiskelijan ohjeet -palveluun kootuista uuden tohtorikoulutettavan ohjeista.

Jos olet muuttamassa Helsinkiin, asunnon etsiminen kannattaa aloittaa heti, kun olet ottanut tarjotun opiskelupaikan vastaan. Ohjeita asunnon etsimiseen löydät Opiskelijan ohjeet -palvelusta.