1. Varmista, että olet hakukelpoinen tohtorikoulutukseen. Sinulla tulee olla joko suomalainen ylempi korkeakoulututkinto tai ulkomainen tutkinto, joka on verrattavissa suomalaiseen ylempään korkeakoulututkintoon. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ulkomaisen tutkinnon on annettava suoritusmaassaan kelpoisuus tohtorikoulutukseen.
Tutustu sekä yleisiin hakukelpoisuutta koskeviin sääntöihin, että tohtoriohjelmasi sivuilta löytyviin mahdollisiin ohjelmakohtaisiin tarkennuksiin hyvissä ajoin ennen hakemista.
Kelpoisuusvaatimuksiin kuuluvat myös kielitaitovaatimukset. Helsingin yliopisto vaatii kaikilta hakijoiltaan todistuksen akateemisesta kielitaidosta joko suomen, ruotsin tai englannin kielessä. Tutustu kielitaitovaatimuksiin hyvissä ajoin ennen hakua, jotta ehdit tarvittaessa suorittaa kielitaitotestin.
Voit todistaa kielitaitosi missä tahansa näistä kolmesta kielestä riippumatta siitä, millä kielellä kirjoitat väitöskirjasi. Se kieli, jonka taidon todistat, merkitään tutkinnonsuorituskieleksesi. Huomaathan, että Helsingin yliopistolla on tarkka lista hyväksytyistä tavoista todistaa kielitaito. Mikään listan ulkopuolinen tapa ei kelpaa.
2. Valitse tieteenala ja etsi sinulle parhaiten sopiva tohtoriohjelma. Tohtorikoulutusta järjestetään Helsingin yliopistossa 32 tohtoriohjelmassa, jotka on jaettu neljän tutkijakoulun alle. Rajat ohjelmien välillä ovat joustavia, ja tohtoriopiskelija voi yleensä osallistua myös muiden tohtoriohjelmien järjestämille kursseille. Tohtoriopiskelija kuuluu tohtoriohjelman kautta yhteen tutkijakouluista.
Valitessasi tohtoriohjelmaa voit toimia kahdella tavalla:
- Tutustu ohjelmien verkkosivuilla niiden kuvaukseen, opetusohjelmaan ja toimintaan. Kun olet löytänyt sinua kiinnostavan ja tutkimusaiheeseesi sekä taustaasi sopivan tohtoriohjelman, tutustu ohjelmassa toimivien ohjaajien tutkimusprofiileihin.
- Etsi ensin ohjaaja ja keskustele hänen kanssaan tohtoriohjelman valinnasta.
3. Etsi ohjausta. Ohjaajan löytäminen on usein olennainen vaihe hakuprosessissa. Etsintä kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, eli jo kuukausia ennen hakukierroksen alkua. Monet tohtoriohjelmat edellyttävät, että sinulla on ohjaaja tai kaksi jo siinä vaiheessa, kun jätät hakemuksen.
Ohjaaja on monella tapaa väitöskirjantekijän tärkein tuki. Hän ohjaa väitöskirjatutkimusta ja luotsaa väittelijän tohtorikoulutuksen läpi.
Hyvä lähtökohta mahdollisen ohjaajan löytämiselle Helsingin yliopistosta on yliopiston tutkimusportaali. Tutkijat päivittävät tiedon viimeisimmistä tutkimuksistaan ja muusta tieteellisestä toiminnastaan tutkimusportaaliin. Portaalin ”tutkimusyksiköt”-osiosta löydät tiedekuntakohtaiset listat vastuullisista tutkijoista. Voit myös etsiä hakutoiminnolla ja sopivilla hakusanoilla alasi vastuullisia tutkijoita ja tutkimusryhmiä.
Kannattaa myös huomata, että monilla tutkimusryhmillä on oma verkkosivustonsa, jolta löytyy tietoa tutkimusryhmästä.
Löydettyäsi mahdollisen ohjaajan, ole häneen yhteydessä keskustellaksesi tutkimusideoistasi ja suunnitelmistasi. Huomaathan, että professorit ja tutkijat saavat kymmenittäin sähköposteja tohtorikoulutuksesta kiinnostuneilta. Jos haluat, että sähköpostisi huomataan, mahdolliselle ohjaajalle kannattaa antaa hänen tarvitsemansa tieto nopeasti, selkeästi ja ammattimaisesti.
4. Valitse tavoitetutkintosi. Moni tohtoriohjelma on monitieteinen tai tieteidenvälinen, ja ohjelmissa voi suorittaa usean eri tiedekunnan myöntämiä tutkintoja. Kun haet, sinun tulee merkitä hakulomakkeelle tavoitetutkintosi.
Tavoitetutkinnon valinta riippuu akateemisesta taustastasi. Erilaiset aiemmat tutkinnot antavat kelpoisuuden eri tohtorintutkintoihin. Saat lisätietoa valitsemasi tohtoriohjelman mahdollisista tavoitetutkinnoista tohtoriohjelman omilta verkkosivuilta.
5. Valmistele hakuasiakirjasi. Jos et toimita asiakirjoja ohjeiden mukaan ja määräaikaan mennessä, hakemuksesi voidaan hylätä. Sinun on toimitettava paperiset, virallisesti oikeaksi todistetut kopiot ylemmän korkeakoulututkintosi tutkintotodistuksesta ja opintosuoritusotteesta Helsingin yliopiston hakijapalveluihin.
Tarkista, koskeeko sinun asiakirjojasi jokin maakohtainen erityisvaatimus. Mikäli erityisvaatimus on voimassa, sitä on noudatettava. Erityisvaatimus menee yleisten vaatimusten edelle. Maakohtaisen vaatimuksen noudattamatta jättäminen voi johtaa hakemuksesi hylkäämiseen.
Jos olet suorittanut ylemmän korkeakoulututkintosi Helsingin yliopistossa, sinun ei tarvitse toimittaa paperisia kopioita koulutusasiakirjoistasi.
6. Ota selvää rahoitusmahdollisuuksista. Tohtorintutkinnon suoritusoikeus Helsingin yliopistossa ei sisällä rahoitusta. Rahoituksen hakemiseen on tarjolla monia eri vaihtoehtoja. Ennen tutkinnon suoritusoikeuden hakemista on tärkeää, että tutustut rahoitusmahdollisuuksiin ja teet alustavan suunnitelman siitä, miten rahoitat opintosi.