Opiskelu

Elintarviketieteiden koulutus antaa mahdollisuudet verkostoitua, tutustua alaan ja sen vaikuttajiin ja opiskella soveltavien luonnontieteiden parissa antaen hyvän pohjan maisteriopinnoille monessa eri koulutusohjelmassa.
Miksi elintarviketieteiden kandiohjelma?

Valmistuttuasi elintarviketieteiden kandidaatiksi

  • tunnet elintarvikkeiden tuotantoketjun raaka-aineista kulutukseen ja osana kestävää biotaloutta
  • ymmärrät elintarvikkeiden ravintoarvoon, laatuun ja kemialliseen sekä mikrobiologiseen turvallisuuteen vaikuttavien tekijöiden luonnontieteellisen perustan
  • osaat soveltaa luonnontieteellistä tietoa elintarvikkeisiin
  • osaat työskennellä erilaisissa laboratorioympäristöissä.

Kandidaatiksi valmistumisen jälkeen, pääosa opiskelijoista jatkaa maisterinopintoihin. 

Alat, joihin voit suunnata maisterivaiheessa:

 Voit pyrkiä myös muihin maisteriohjelmiin Suomessa tai ulkomailla.

Rakenne ja sisältö

Mitä elintarviketieteiden kandidaatin tutkinnossa käytännössä opiskellaan?

  • Opintojen aikana perehdyt elintarviketieteisiin ja niitä tukeviin luonnontieteisiin (kuten kemiaan, biologiaan ja fysiikkaan) luentojen ja pienryhmäopetuksen avulla, jolloin teoria ja käytäntö kulkevat käsi kädessä. 
  • Perusopinnoissa tutustut elintarvikekemiaan ja -teknologiaan, mikrobiologiaan ja ravitsemustieteeseen. 
  • Aineopinnoissa syvennyt elintarviketieteisiin. Tutuiksi tulevat elintarvikkeiden laatuun vaikuttavat tekijät, aistittavat, kemialliset ja fysikaaliset ominaisuudet sekä pakkaaminen ja prosessointi.
  • Opintoihisi sisältyy runsaasti työkursseja, joilla kehität laboratoriotyöskentelytaitojasi.

Lisäksi opintosi:

  • kehittävät taitoasi tunnistaa ja ratkaista alan keskeisiä ongelmia 
  • perehdyttävät sinua elintarviketeollisuuteen ja muihin alan toimijoihin sekä alalla tapahtuviin muutoksiin 
  • harjoittavat asiantuntijuuteen liittyviä viestintä- ja kielitaitojasi sekä tieteellistä ja kriittistä ajatteluasi.
Opetuskieli

Koulutusohjelman pääasiallinen opetuskieli on suomi, mutta joitain opintoja ja suurin osa opetusaineistosta tarjotaan englanninkielisinä. Koulutusohjelman opetus- ja tutkintokielet ovat suomi ja ruotsi. Sinulla on siis aina mahdollisuus tehdä kurssitehtävät ja tentit suomeksi tai ruotsiksi riippumatta opetuskielestä.

Kurssit ja opetus

Elintarviketieteiden kandidaatin tutkinto (ETK) on laajuudeltaan 180 opintopistettä (op). Pääosa kandidaatin opinnoista on kaikille yhteisiä. Lisäksi tutkinnossa on tilaa valinnaisille opinnoille, joita voit suunnata oman mielenkiintosi tai toiveissasi olevan maisteriohjelman mukaan. Voit suuntautua elintarvikekemiaan, -teknologiaan ja -mikrobiologiaan tai ravitsemustieteeseen. Lisäksi voit valita opintojaksoja esimerkiksi molekyylibiotieteestä, taloustieteestä ja ympäristötieteistä tai perehtyä vaikkapa ruoan perustuotantoon tai kuluttaja- ja kehitysmaakysymyksiin.

Opintosuunnitelmaasi sisältyy:

Tieteenalakohtaiset opinnot

  • Elintarviketieteiden perusopinnot 25 op
  • Elintarviketieteiden aineopinnot   38 op (sisältää tutkielman 6 op)  

Luonnontiedeopinnot 52 op

  • perusopinnot: fysiikka, tilastotiede, matematiikka 
  • kemian opintokokonaisuus
  • mikrobiologia, biokemia

Vaihtoehtoiset ja valinnaiset opinnot 42 op
Asiantuntijatehtäviin valmentavat opinnot 5 op
Työelämäopinnot 5 op
Viestintä- ja kieliopinnot 10 op
Tieto- ja viestintätekniikan ja tiedonhallinnan perusteet 3 op

Tutustu elintarviketieteiden kandiohjelman tutkintorakenteeseen ja kursseihin Opiskelu-palvelussa

Opinnäytetyö

Kandidaatin tutkielmassa perehdyt sinua kiinnostavaan elintarvike- tai ravitsemustieteen aiheeseen, opit laatimaan tieteellisen tutkielman omalla äidinkielelläsi ja käyttämään lähdeaineistoja kriittisesti. 

Opiskelu ja opiskelijaelämä

Uudet ja vanhat opiskelijat täyttävät Helsingin yliopiston kampukset joka syksy lukuvuoden alkaessa. Iso osa opiskelijaelämästä tapahtuu Viikin, Kumpulan, Meilahden ja Keskustan kampusalueilla. Opiskelijat arvostavat kotiyliopistossaan etenkin monipuolista opintotarjontaa sekä kanssaopiskelijoitaan.

Tutustu alla yliopisto-opiskelijan opiskeluympäristöön kotimaassa ja ulkomailla sekä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan tarjoamiin mahdollisuuksiin opiskelijoille. Voit lukea myös asioista, jotka sisältyvät opintojen aloittamiseen.

Lue lisää opiskelijaelämästä.

 

Viikin kampus ja opiskelijaelämä Viikissä

Elintarviketieteiden kandiohjelma on yksi maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan neljästä kandiohjelmasta. Tiedekunta sijaitsee Helsingin yliopiston Viikin kampuksella, n.10 km päässä keskustasta. Alueelle on leimallista avarat pellot ja Vanhankaupunginlahti, joka on kaupunkilaisten suosittu ulkoilu- ja virkistysalue. 

Viikin kampus on biotieteiden, maatalous- ja metsätieteiden sekä farmasian ja eläinlääketieteen opetuksen ja tutkimuksen keskittymä. 

Maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa toimii kymmenkunta ainejärjestöä. Opiskelijakulttuurin muodostavat tiedekunnan aktiiviset opiskelijat. Monet Viikissä tunnetut tapahtumat ovat opiskelijalähtöisiä ja poikkitieteellisiä tapahtumia, jotka ovat yhdistäneet viikkiläisiä jo vuosia.

Kansainvälistyminen

Elintarviketieteiden opiskelijoilla on hyvät mahdollisuudet kansainväliseen opiskelijavaihtoon. Osa tutkinnosta on mahdollista opiskella ulkomaisissa yliopistoissa. Myös maisteriohjelmien eri maista tulevat opiskelijat sekä kansainväliset tutkijat tuovat kansainvälistä syvyyttä opintoihin.

Verkostot

Viikin biotieteiden kampus tarjoaa monia mahdollisuuksia rikastuttaa opiskelua ja tutkintoa. Opetus ja tutkimus kattavat elintarviketuotantoketjun eri osat ja osaamista voi myös syventää hyödyntäen Helsingin yliopiston muuta opetusta.

Elintarviketieteet toimivat tiiviissä yhteistyössä alan tutkimuslaitosten ja teollisuuden kanssa. Niiden toimintaan ja työpaikkamahdollisuuksiin voi tutustua harjoittelun suorittamisen aikana ja opinnäytetöissä. Opintoihin kuuluu myös ekskursioita. Alan opiskelijana on mahdollisuus osallistua aktiiviseen järjestötoimintaan.

Tutustu lisää elintarvikeylioppilaiden ainejärjestöön Lipidiin.

Lisätietoa ohjelmasta