Opinnot on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat suorittaneet opettajan tutkinnon muualla kuin Suomessa, ja jotka ovat saaneet tutkinnostaan Opetushallituksen rinnastamispäätöksen.
Kevään 2023 haussa voi hakea suorittamaan rinnastamispäätöksen edellyttämiä suomenkielisiä kasvatustieteellisen tiedekunnan järjestämiä varhaiskasvatuksen opettajan, luokanopettajan, erityisopettajan ja aineenopettajan opintoja. Tässä haussa ei voi hakea suorittamaan opetettavan aineen täydentäviä opintoja.
Hausta järjestettiin infotilaisuus 9.11.2022, jossa kerrottiin opintoihin hakemisesta ja opinnoista.
Hakuaika lukuvuonna 2023-2024 alkaviin opintoihin on päättynyt (hakuaika 6.2.2023-24.2.2023 klo 15.00)
Opintoihin valitut opiskelijat saavat erillisoikeuden kasvatustieteellisen tiedekunnan järjestämiin rinnastamispäätöksen mukaisiin pedagogisiin ja kasvatustieteellisiin kelpoisuusopintoihin.
Pedagogiset ja kasvatustieteelliset kelpoisuusopinnot toteutetaan yhdessä Kasvatustieteellisen tiedekunnan perustutkinto-opiskelijoiden kanssa opintosuuntien lukujärjestysten mukaisesti. Opetus on suomen kielellä. Opetusta on klo 8–20 välillä, opinnot vaativat läsnäoloa. Opinnot alkavat opintosuunnasta ja suoritettavista opintojaksoista riippuen joko syksyllä 2023 tai keväällä 2024.
Rinnastamispäätöksen edellyttämät kelpoisuusopinnot ovat maksuttomia. Matka- ja muista mahdollisista kustannuksista opiskelija vastaa itse. Opiskelijaetuja, kuten ateriaetua tai opiskelijakorttia ei ole mahdollista saada opintojen aikana.
Opintoihin valituilla opiskelijoilla on rinnastamispäätöksen edellyttämien pedagogisten ja kasvatustieteellisten opintojen lisäksi mahdollisuus osallistua maksutta 1–2:lle Humanistisen tiedekunnan tarjoamille oman kielitason mukaisille suomen kielen kursseille.
Jokaiselle opiskelijalle tehdään opintojen alkaessa henkilökohtainen opintosuunnitelma rinnastamispäätökseen ja suomen kielen taitotasoon perustuen, jossa määritellään rinnastamispäätöksen mukaiset suoritettavat opintojaksot sekä kartoitetaan mahdolliset suoritettavat suomen kielen kurssit. Opiskelijoille on tarjolla kohdennettua tukea ja ohjausta opintojen aikana.
Opintoihin voidaan kevään 2023 haussa valita yliopiston valintaperusteiden mukaisesti enintään 20 uutta opiskelijaa suorittamaan rinnastamispäätöksen mukaisia pedagogisia ja kasvatustieteellisiä kelpoisuusopintoja.
Erillishaussa on neljä valintaryhmää. Valintaryhmä, johon haetaan, määräytyy rinnastamispäätöksen perusteella. Suluissa on mainittu kussakin valintaryhmässä valittavien erillisten opiskelijoiden enimmäismäärät:
*Mikäli aikuisopetukseen suuntautuvien aineenopettajien valintakiintiö ei täyty ja peruskoulu- ja lukio-opetukseen suuntautuvien valintakiintiössä on tilaa, voidaan peruskoulu- ja lukio-opetukseen suuntautuvien valintakiintiöön harkinnan mukaan valita enemmän kuin 5 opiskelijaa (kuitenkin niin, ettei aineenopettajien valintaryhmän yhteiskiintiö 8 opiskelijaa ylity).
Samalla hakukierroksella voi hakea vain yhdessä valintaryhmässä.
Opiskelijan tulee osoittaa suomen kielen taito jollakin yllä mainituista tavoista.
Suomenkielisissä kouluissa ja päiväkodeissa työskentelyyn vaaditaan erinomainen suullinen ja kirjallinen suomen kielen taito. Työnantaja voi työpaikkaa haettaessa vaatia todistuksen kielitaidosta.
Opiskelijoiden valinta perustuu valintamenettelyyn, joka on yksivaiheinen. Kaikki hakukelpoisuuden ehdot täyttävät hakijat kutsutaan soveltuvuuskokeeseen. Lopullinen valinta tapahtuu soveltuvuuskokeen perusteella.
Soveltuvuuskoe
Soveltuvuuskoe toteutetaan ryhmähaastatteluna valintaryhmittäin.
Soveltuvuuskoe pisteytetään asteikolla 0–30. Arviointikohteita on kolme. Jokainen arviointikohde pisteytetään asteikolla 0–10. Kokeessa arvioidaan:
Jotta hakija voi tulla valituksi, hänen on saatava kustakin osa-alueesta vähintään 2 pistettä. Valintakokeessa hakijoita verrataan toisiin saman kiintiön hakijoihin, eivätkä hylkäysrajan ylittävät pistemäärät ole absoluuttisia arvioita henkilön soveltuvuudesta opettajaksi.
Mikäli lopullisessa valinnassa saman pistemäärän saaneita hakijoita on enemmän kuin opintoihin voidaan valita, heidät sijoitetaan valintajonoon seuraavien kriteerien perusteella:
Jos hyväksymisrajalla olevilla hakijoilla on näiden kriteerien soveltamisen jälkeen sama pistemäärä, hyväksytään kaikki tasatilanteessa olevat.
Hakuaika: 6.2.2023 klo 8.00 – 24.2.2023 klo 15.00. Haku lukuvuonna 2023-2024 alkaviin opintoihin on päättynyt.
Hakulomakkeelle tulee lisätä jäljennökset seuraavista todistuksista:
Liitteitä voi täydentää 3.3.2023 klo 15.00 mennessä (todistuksen yleisestä kielitutkinnosta voi toimittaa 6.4.2023 klo 15.00 mennessä. Täydentävät liitteet lähetetään salatulla sähköpostilla. Salatun sähköpostin lähettämiseen käytetään Securemail-suojausta. Mene osoitteeseen https://securemail.helsinki.fi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi sekä varmenne niille varattuihin kenttiin ja valitse “continue”, jonka jälkeen pääset kirjoittamaan viestin ja lisäämään liitteet. Kirjoita viestin otsikoksi: “Haku erillisiin rinnastamispäätöksen mukaisiin opintoihin/liitteet/oma nimesi”. Kirjoita viestin vastaanottajaksi kati.e.jarvinen@helsinki.fi
Soveltuvuuskokeet järjestetään Helsingissä 25.-26.4.2023. Soveltuvuuskokeisiin kutsuttaville lähetetään tiedot sähköpostitse viimeistään 14.4.2023.
Lopullisen valinnan tulokset ilmoitetaan kaikille hakijoille sähköpostitse viimeistään 10.5.2023.
Alaikäisten turvallisuuden sekä potilas- ja asiakasturvallisuuden edistämiseksi opiskelijaksi ottamiseen on tullut rajoituksia vuoden 2012 alusta. Rajoitukset koskevat seuraavia aloja: lääketiede, hammaslääketiede, logopedia, psykologia, farmasia sekä sosiaalityö ja opettajankoulutus. Näillä aloilla edellytetään, että opiskelijaksi otettava on terveydentilaltaan ja toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai harjoitteluun.
Terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä rajoitus ei ole este opiskelijaksi ottamiselle, jos sen vaikutukset voidaan kohtuullisin toimin, esimerkiksi erityisjärjestelyin, poistaa. Tarkoituksena ei ole muutenkaan asettaa tarpeettomia esteitä vammaisten tai muista fyysisistä tai psyykkisistä rajoitteista kärsivien henkilöiden koulutukseen pääsylle. Rajoituksia sovelletaan vain niissä tilanteissa, joissa on selvää, ettei hakija voi terveydentilaansa tai toimintakykyynsä liittyvästä syystä osallistua koulutukseen. Myös aiempi opiskeluoikeuden peruuttaminen voi olla este opiskelijaksi ottamiselle. Tämän vuoksi opiskelijaksi hakevan tulee ilmoittaa yliopistolle tällaisesta päätöksestä jo hakuvaiheessa. Jos opiskelija on hakuvaiheessa salannut tiedon opiskeluoikeuden peruuttamisesta koskevasta päätöksestä, joka olisi voinut estää hänen valintansa opiskelijaksi, yliopisto voi peruuttaa opiskeluoikeuden.
Opiskelija voidaan tietyissä hyvin rajoitetuissa tapauksissa velvoittaa esittämään todistus huumausainetestistä. Tämä tulee lähinnä kyseeseen tilanteissa, joissa testaaminen on välttämätöntä opiskelijan toimintakyvyn selvittämiseksi ja tiettyjen laissa yksityiskohtaisesti määriteltyjen lisäehtojen täyttyessä.
Vuonna 2012 tai myöhemmin opiskelijaksi hyväksytyltä opiskelijalta voidaan opiskelukyvyn arviointia varten pyytää myös otetta rikosrekisteristä. Otetta voidaan pyytää vain niiltä opiskelijoilta, joiden opintoihin liittyvä harjoittelu tai muut tehtävät edellyttävät alaikäisten parissa työskentelyä, ja sitä pyydetään ennen harjoittelun tai tehtävien alkamista. Alaikäisten turvallisuuden edistämiseksi on tarpeen tietää, ettei harjoitteluun menevällä opiskelijalla ole rikosrekisterimerkintää tietyistä vakavista rikoksista (seksuaalirikokset, tahalliset henkirikokset, törkeä pahoinpitely, törkeä ryöstö ja huumausainerikokset).
siltavuori-student@helsinki.fi
Tämän haun kautta ei voi hakea opetettavan aineen täydentäviin opintoihin. Opetettavasta aineesta ja suoritettavista opinnoista riippuen opetettavan aineen opintoihin voi olla mahdollista hakeutua tiedekuntien erillishakujen kautta.
Millä tahansa alemmalla korkeakoulututkinnolla ei voi hakea näihin opintoihin. Voit hakea alemmalla korkeakoulututkinnolla tässä haussa ainoastaan varhaiskasvatuksen opettajan täydentäviin opintoihin, mutta tällöin tutkintosi tulee olla rinnastettu kasvatustieteen kandidaatin tutkintoon ja päätöksessä tulee olla lisävaatimuksena varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuuteen vaadittavia täydentäviä opintoja.
Näissä opinnoissa voi suorittaa ainoastaan rinnastamispäätöksessä määrätyt pedagogiset ja/tai kasvatustieteelliset kelpoisuusopinnot. Muista opettajan ammattipätevyyksiä tuottavista erillisopinnoista löytyy tietoa kasvatustieteellisen tiedekunnan verkkosivuilta.
Katso vastaus edelliseen kysymykseen.
Kyllä voit. Mikäli sinulla ei vielä hakuaikana 6.-24.2.2023 ole YKI-testitodistusta, voit lähettää sen viimeistään 6.4.2023 klo 15.00 mennessä salatulla sähköpostilla osoitteeseen kati.e.jarvinen@helsinki.fi Katso ohjeet salatun sähköpostiviestin lähettämiseen sivun kohdasta hakeminen ja liitteet.
Tietoa YKI-testistä, testipäivistä sekä testiin ilmoittautumisesta löytyy Opetushallituksen sivuilta. Huomaathan, että todistuksen saamisessa kestää testipäivän jälkeen noin 2 kuukautta. Jotta todistus ehtii kevään 2023 hakuun, tulee sinun osallistua tammikuun 2023 testipäivään.
Voit olla yhteydessä kasvatustieteellisen tiedekunnan opiskelijapalveluihin osoitteeseen siltavuori-student@helsinki.fi tai maahanmuuttajille suunnattuun korkeakouluneuvontaan osoitteeseen simhe@helsinki.fi.
Opetus opintojaksoilla toteutuu lähiopetuksena, etäopetuksena, hybridiopetuksena tai näiden yhdistelmänä. Opiskelu vaatii läsnäoloa Helsingissä ja esimerkiksi opetusharjoittelun aikana ei ole mahdollista työskennellä samaan aikaan kokopäiväisesti.
Opiskelijan saamasta rinnastamispäätöksestä riippuu se, kuinka paljon opintoja on suoritettavana ja kuinka tiiviisti ne aikataulullisesti sijoittuvat.