Valmistuneiden työllistyminen

Helsingin yliopiston uraseuranta kerää tietoa valmistuneiden työllistymisestä ja työelämän osaamistarpeista. Uraseurannan avulla pyrimme kartoittamaan, kuinka hyvin yliopistokoulutus pystyy vastaamaan työelämän haasteisiin, ja kerättyä tietoa hyödynnetään muun muassa nykyisten opiskelijoiden työelämävalmiuksien kehittämiseen.
Maistereiden työllistyminen

Helsingin yliopistosta valmistuneet ylemmän korkeakoulututkinnon, farmaseutin ja varhaiskasvatuksen opettajan tutkinnon suorittaneet työllistyvät hyvin. Viisi vuotta valmistumisen jälkeen töissä oli 94 %, työttömänä 1,5 % ja työvoiman ulkopuolella vajaa 5 %. Työvoiman ulkopuolella oleviksi luetaan esimerkiksi päätoimiset opiskelijat. Työssä olevien osuus työvoimasta oli erittäin korkea 98 %.

Uraseurantakyselyyn vastanneista yli neljä viidestä on tyytyväinen tutkintoonsa työuran kannalta, työskentelee hyvin koulutustasoaan vastaavissa työtehtävissä ja pystyy hyödyntämään työssään yliopistossa opittuja taitoja ja tietoja.

Helsingin yliopiston 11 tiedekunnasta valmistuneet päätyvät moninaisiin asiantuntijatehtäviin. Viisi vuotta valmistumisen jälkeen 16 % toimi opetus- tai kasvatustehtävissä, 16 % asiakas- ja potilastyössä ja 18 % hallinto-, suunnittelu- ja kehitystehtävissä. Reilu kymmenesosa vastaajista teki tutkimustyötä.

Kolmasosa uraseurantakyselyyn vastanneista työskentelee yrityksissä ja joka neljäs on kuntien palkkalistoilla. Myös valtio, yliopistot ja kolmas sektori ovat merkittäviä työllistäjiä.

Tohtorien työllistyminen

Helsingin yliopistosta valmistuneet tohtorit työllistyvät hyvin. Kolme vuotta valmistumisen jälkeen töissä oli 96 %, työttömänä 1 % ja työvoiman ulkopuolella 3 %. Työssä olevien osuus työvoimasta oli erittäin korkea 99 %.

Uraseurantakyselyyn vastanneista yli neljä viidestä työskentelee hyvin koulutustasoaan vastaavissa työtehtävissä, pystyy hyödyntämään työssään yliopistossa opittuja taitoja ja tietoja ja on tyytyväisiä tutkintoonsa työuran kannalta.

Yli 44 prosenttia tohtoreista tekee päätyökseen tutkimusta. Tohtorien työtehtävien kirjo on laaja, koulutus- ja tiedealasta riippuen. Kolmasosa tohtoreista työllistyy yliopistosektorille, 19 % yrityksiin ja 18 % kuntasektorille.

Tutustu tarkemmin Uraseurantakyselyiden tuloksiin

Uraseurantakyselyiden tulokset on koottu kaikille avoimeen Power BI-raporttiin. Raportilta voit esimerkiksi selvittää mitkä tekijät ovat vastaajien mielestä vaikuttaneet heidän työllistymiseensä tai mitä taitoja työelämässä tarvitaan eniten. Vastauksia voi verrata tiedekunnittain tai suhteessa kaikkiin Helsingin yliopiston vastaajiin. Osa tiedoista on ollut mahdollista esittää jopa tiedekuntatasoa tarkemmin. Raportilla on kyselytulosten lisäksi myös Tilastokeskuksen aineistoon perustuvia tilastotietoja valmistuneiden työmarkkinatilanteesta.

Lisätietoa aineistoista ja apua raportin käyttöön

Uraseurantakyselyt toteutetaan vuosittain ja aineisto kerätään lokakuun ja joulukuun välisenä aikana. Yliopistot saavat tiedot käyttöönsä seuraavan vuoden alussa ja aineisto päivitetään tähän raporttiin kevään aikana. Vuonna 2024 kerätty kyselyaineisto päivittyy syksyyn 2025 mennessä.

Uraseurantakysely lähetetään vuosittain kaikille viisi vuotta sitten ylemmän korkeakoulututkinnon, farmaseutin tai lastentarhanopettajan tutkinnon suorittaneille sekä kolme vuotta sitten tutkintonsa suorittaneille tohtoreille. Tiedonkeruu toteutetaan keskitetysti Tampereen yliopiston Tilastollisen tutkimuspalvelun TUPA:n ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen toimesta, yhteistyössä yliopistojen  työelämä- ja urapalveluiden Aarresaari-verkoston uraseurantaryhmän kanssa. Lisätietoa kyselyn tietosuojailmoituksesta, joka löytyy tämän sivun kohdasta 'Mikä uraseuranta ja miksi sitä tehdään'.

Yliopistot saavat käyttöönsä vain itseään koskevan datan. Vastaukset käsitellään luottamuksellisesti ja tulokset raportoidaan niin, että yksittäistä vastaajaa ei voida tunnistaa. Kyselyiden valtakunnalliset tulokset raportoidaan opetushallinnon tilastopalvelussa Vipusessa

Helsingin yliopisto ostaa vuosittain Tilastokeskukselta tilastoja yliopistosta valmistuneiden työllistymiseen, palkkaukseen ja jatkokouluttautumiseen liittyen.

Sijoittuminen koulutuksen jälkeen -tilaston kuvaus (Tilastokeskus, https://stat.fi/tilasto/dokumentaatio/sijk

Uraseurantakyselyiden tulokset ja Tilastokeskuksen sijoittumistilastot ovat osittain saatavissa myös opetushallinnon tilastopalvelu Vipusessa. Vipusessa käytetty raportoinnin luokittelu poikkeaa joiltain osin Helsingin yliopiston käyttämästä luokittelusta.

Raportointi on toteutettu Power BI –ohjelmalla ja toteutuksessa on pyritty tekemään sisältö mahdollisimman saavutettavaksi. Power BI:n ohje raportin käyttämisen helppokäyttötoiminnoista löytyy alla olevasta linkistä: https://learn.microsoft.com/fi-fi/power-bi/create-reports/desktop-accessibility-consuming-tools

Erikseen pyydettäessä aineistoja voidaan toimittaa saavutettavammassa muodossa (esim. .xlsx- tai .csv-tiedostoja taulukoista, vaihtoehtoisia väriskaaloja kuvaajiin). Pyynnön voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen uraseuranta@helsinki.fi

 

Mikä uraseuranta ja miksi sitä tehdään?

Helsingin yliopisto kerää tietoa valmistuneiden sijoittumisesta työelämään ja työelämän osaamistarpeista uraseurantakyselyillä. Kysely toteutetaan valtakunnallisesti yliopistojen työelämä- ja urapalveluiden Aarresaari-verkoston yhteistyönä ja mukana ovat kaikki yliopistot.

Uraseurantakysely lähetetään vuosittain kaikille viisi vuotta sitten ylemmän korkeakoulututkinnon, farmaseutin tai lastentarhanopettajan tutkinnon suorittaneille sekä kolme vuotta sitten tutkintonsa suorittaneille tohtoreille.

  1. Uraseurantakysely auttaa hahmottamaan, mihin töihin valmistumisen jälkeen voi päästä.
    Uraseurantatieto on tärkeää sekä yliopistoon hakevien, että yliopistossa jo opiskelevien urapohdinnoille. Vaikka se ei kerro oikeita vastauksia siitä, mitä opiskelijan tai hakijan pitäisi tehdä, tieto on arvokas peili omien valintojen pohtimisessa. Minkälaisiin tehtäviin aiemmin valmistuneet ovat sijoittuneet? Minkälaiset asiat ovat olleet tärkeitä heidän työllistymiselleen? Minkälaista osaamista opintojen aikana olisi järkevää kehittää työuran näkökulmasta? Tätä tietoa ei saada mistään muualta yhtä kattavasti.
     
  2. Uraseuranta auttaa kehittämään opetusta ja koulutusta.
    Koulutusohjelmat käyvät vuosittain läpi uraseurantakyselyn tulokset. Vastausten pohjalta on kehitetty työelämän osaamistarpeisiin vastaavia opetusta, kuten työelämä- ja projektikursseja.
     
  3. Työelämä muuttuu – mitä työelämätaitoja työssä tarvitaan?
    Työelämän murroksesta puhutaan paljon. Tätä muutosta voidaan ymmärtää vain, jos sitä seurataan, analysoidaan ja tutkitaan. Uraseurantakyselyn tulokset analysoidaan tarkkaan ja ne käsitellään tiedekunnissa, koulutusohjelmissa ja tutkijakouluissa. Tuloksia hyödynnetään koulutuksen sisällön kehittämisen lisäksi muun muassa uraohjauksessa ja urasuunnittelua tukevilla kursseilla.
     
  4. Uraseurantakyselyn vastaukset vaikuttavat Helsingin yliopiston saamaan rahoitukseen.
    Kyselyvastausten perusteella arvioidaan ja vertaillaan esimerkiksi korkeakouluista valmistuneiden työllistymisen laatua ja tyytyväisyyttä suorittamaansa tutkintoon.
Lisätietoja valmistuneiden työllistymisestä