Alumnitapahtumat
Tutustu kevään 2023 alumniohjelmaan, löydä sinua kiinnostavat tapahtumat ja ilmoittaudu mukaan!
Tulevat tapahtumat

Tilaisuudet järjestetään läsnä- ja etätilaisuuksina. Varmista ilmoittautuessasi, onko tapahtuma verkossa vai paikan päällä.

28.3. Alumnipäivä: Energiamurros – uhka vai mahdollisuus?

29.3. Alumnträffen 2023

30.3. Studia Generalia: Mikä on ChatGPT?

4.4. Share & Learn: Tunne itsesi ja johda itseäsi hybridityössä

19.4. Promootion henki: Elävä kulttuuriperintö - Promootio 1643-2023

27.4. London Alumni Club -tapaaminen

27.4. Think & Lead: Strateginen johtaminen

4.5. Tiedekirjaklubi: Sankari ja antisankari — Mannerheim-kultin pitkä vuosisata

10.5. Hel­sin­ki Alumni In­sight: Aivokirurgi Juha Hernesniemi: Elämäntyö ja opit

24.5. Share & Learn: Hyöty-yrtti retki

1.6. Promootion henki: Riemullinen promootio - taidetta tieteen keskiössä

7.6. Helsinki Alumni kv-valmistujien juhla

Katso alta lisätiedot ja ilmoittaudu mukaan! Ilmoittautuminen ohjelmiin alkaa yleensä noin kuukautta ennen tapahtumaa.

Monet tapahtumistamme täyttyvät nopeasti. Päivitä yhteystietosi, niin varmistat, että kuulet tapahtumista ensimmäisten joukossa. Helpoiten päivität yhteystietosi Helsinki Alumni Hubin profiilissasi. Kirjaudu Helsinki Alumni Hubiin.

28.3. Alumnipäivä: Energiamurros – uhka vai mahdollisuus?

Aika: tiistai 28.3.2023 klo 17-19
Paikka: Metsätalo, sali 1. Unioninkatu 40. 

Alumnipäivä on alumniemme vuoden tärkein tapahtuma. Tapahtumassa on vuosittain vaihtuva teema, joka on tiukasti kiinni tässä hetkessä ja antaa näkökulmaa tulevaan. Tarjolla on terävän tiedesisällön lisäksi rentoa yhdessäoloa muiden alumnien kanssa.

Alumnipäivä 2023 järjestetään tiistaina 28.3.2023. Teemana on energia.

Energiamurros - uhka vai mahdollisuus? 
Energiamurros vaikuttaa meihin kaikkiin. Alumnipäivässä pysähdymme pohtimaan, mitä tämä oikein tarkoittaa.
 
Alumnipäivä tuo alumnimme yhteen. Vastauksia etsitään Helsingin yliopiston Metsätalon suuressa salissa toimittaja, VTM Reetta Rädyn johdolla. Keskustelemassa ovat alumnimme professori Eva Heiskanen Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksesta ja Energiateollisuus ry:n energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa.

Alumni, päivitä tietosi maailmasta. Tervetuloa keskustelemaan energia-aiheesta tiistaina 28.3.2023 klo 17.00.

29.3. Alumnträffen 2023

Aika: keskiviikko 29.3.2023 klo 15.00-16.30 (online) + 17-19 after work verkostoitumistilaisuudet (läsnä)
Paikka: Onlinetilaisuus (linkki ilmoittautuneille) ja paikan päällä eri tilat Helsingissä, Turussa ja Vaasassa
Kieli: ruotsi

Alumnträffen 2023: Ett arbetsliv, flera generationer - när trampar vi varandra på tårna?

Helsingin yliopisto, Arcada, Hanken, Novia ja Åbo Akademi kutsuvat alumnit, yliopistojen henkilöstön, opiskelijat ja muut aiheesta kiinnostuneet seuraamaan yhteistä mielenkiintoista tilaisuutta teemalla "Yksi työelämä, monta sukupolvea - milloin astumme toistemme varpaille?" Tilaisuus on ruotsinkielinen.

Tapahtuman aikana syvennymme sukupolvien välisen yhteistyön aihepiiriin Mitä arvoja eri sukupolvilla on, ja miten voit johtaa eri-ikäisiä työntekijöitä parhaalla mahdollisella tavalla? Tilaisuudessa nostetaan esiin erilaisia näkökulmia sukupolvien yli työskentelystä sekä annetaan vinkkejä siihen, miten uskallat käydä vaikeita keskusteluja. Kuulet myös alumnipaneelimme keskustelevan tästä aiheesta ja voit itse pohtia aihetta muiden alumnien kanssa after work -tilaisuuksissamme eri paikkakunnilla.

30.3. Studia Generalia: Mikä on ChatGPT?

Aika: torstai 30.3.2023 klo 17-19
Paikka: Stage, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4 ja striimi

Kevään 2023 Studia Generalia -luentosarja käsittelee tekoälyyn ja ihmismieleen liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä eri tieteenalojen näkökulmista.

OpenAI:n marraskuussa 2022 julkistamaa ChatGPT:tä on kutsuttu arvauskoneeksi, chattailevaksi tekoälyksi ja spleinausteknologiaksi. Mikä ChatGPT oikein on ja miten se toimii? Missä määrin ChatGPT:n kielitaito vastaa ihmisen kielitaitoa? Tietääkö se, mitä se sanoo, vai eikö se ymmärrä mitään? Ajatteleeko se vai tuottaako se vain merkityksetöntä hölynpölyä? Mitä ChatGPT:stä ylipäätään pitäisi ajatella ja miten siitä pitäisi puhua? Kognitiotieteen, filosofian, kieliteknologian ja tietojenkäsittelytieteen tutkijat keskustelevat ihmismielestä, kielestä ja tekoälystä.

Voit osallistua tapahtumaan paikan päällä Tiedekulmassa tai verkon kautta etänä. 

 

4.4. Share & Learn: Tunne itsesi ja johda itseäsi hybridityössä

Aika: tiistai 4.4.2023 klo 16.00–17.30
Paikka: Sali 302, Athena-talo, Siltavuorenpenger 3 A
 
Millaista on itselle oma ja kestävä itsensä johtaminen? On tärkeää osata tunnistaa oman työn perustehtävä kaikesta arjen sälästä tänä monipaikkaisen työn aikana. Tunnistaa, miksi teen työtäni, ei vain miten teen sen. Itsensä johtamisen ytimessä ovat muun muassa itsensä tunteminen, tavoitteiden asettamisen taidot, omien ja ryhmän tarpeiden huomiointi, sisäiset palkkiot ja sisäisen puheen säätely.

Tule mukaan tunnistamaan, mikä on sinulle riittävää ja palkitsevaa työn arjessa. Näihin teemoihin ja niistä keskustelemaan meidät johdattaa alumnimme FT Aura Nortomaa. Tervetuloa!

Share & Learn- tilaisuuksissa alumnit jakavat osaamistaan ja kouluttavat kollegoita ajankohtaisista aiheista ja käytännön taidoista. Tilaisuudet antavat mahdollisuuden oppia, verkostoitua, vaihtaa ajatuksia ja kehittyä yhdessä muiden alumnien kanssa.

19.4. Promootion henki: Elävä kulttuuriperintö - Promootio 1643-2023

Aika: keskiviikko  19.4.2023 klo 17-19
Paikka: Kansallismuseo, Mannerheimintie 34

Vuonna 2023 Helsingin yliopistolla vietetään Promootion riemuvuotta järjestyksessä sadannen filosofisen tiedekunnan promootion kunniaksi. Riemuvuoden monipuoliseen ohjelmaan kuuluu mm. Kansalliskirjaston näyttely, promootion historiasta kertova tietokirja, podcastsarja, muistitietokeruu, juomalaulukilpailu sekä useita yleisötilaisuuksia. Tutustu ohjelmaan.

Osana monipuolista ohjelmaa Promootion riemuvuosihanke, Helsinki Alumni -yhteisö ja Helsingin yliopiston Alumniyhdistys järjestävät yhdessä kolmiosaisen tapahtumasarjan Promootion henki – Elävä perinne, riemu ja rituaalitjoka tarjoaa niin väläyksiä promootion historiasta, kriittistä pohdintaa promootion perinteistä kuin elävää promootiotaidetta.

Tapahtumasarjan toinen osa Elävä kulttuuriperintö: Promootio 1643–2023 on kriittinen paneelikeskustelu perinteen merkityksestä. Vastaako promootioperinne vielä 2000-luvulla yhteiskunnan muuttuviin tarpeisiin? Tapahtuman tarkempi ohjelma täsmentyy ja ilmoittautuminen avautuu myöhemmin.

27.4. London Alumni Club -tapaaminen

Aika: 27.4.2023 klo 18-20
Paikka: The Ship & Shovell (1-3 Craven Passage), Lontoo

Lontoon Alumniklubi tapaa rennoissa merkeissä kevätkaudella. Tule verkostoitumaan ja keskustelemaan siitä, millaisia alumniaktiviteetteja Lontoon alueen Alumni & Friends -verkostolle haluaisit järjestettävän. Mukaan ilmoittautuneille pientä tarjoilua.

27.4. Think & Lead: Strateginen johtaminen

Aika: torstai 27.4.2023 klo 8.00-10.00
Paikka: Huone 531, Fabianinkatu 24, Helsinki
Kieli: suomi

Aamun alustajana ja kanssamme strategisen johtajuuden teemasta keskustelemassa on Helsingin yliopiston alumni, Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntija Anmari Brink Pacius. Anmari on kokenut johtaja, yrittäjä, mentori ja hallituksen jäsen. Vastuullisuus, luottamus ja turvallisen ympäristön luominen ovat hänen tekemisissään kantava voima.

Rajoitettu paikkamäärä.

Think & Lead on ohjelma sinulle, Helsingin yliopiston alumni, joka haluat urallasi edetä asiantuntijasta johtajaksi, tai haluat kehittää valmiuksiasi toimia esihenkilönä. Ohjelman kautta pääset jakamaan omaa kokemustasi, opit ja saat tukea muilta alumneilta sekä saat uusia näkökulmia johtamiseen akateemisesta tutkimuksesta, yritysmaailmasta sekä kolmannen sektorin edustajilta.

4.5. Tiedekirjaklubi: Sankari ja antisankari — Mannerheim-kultin pitkä vuosisata

Aika: keskiviikko 4.5.2023 klo 17–18:30
Paikka: Lounge, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4

Harva henkilö Suomen historiassa elähdyttää, kiinnostaa, raivostuttaa ja ärsyttää yhtä paljon kuin Gustaf Mannerheim. Tämä mielikuvien myyttinen sotasankari, päälahtari, menneen ajan aristokraatti ja kosmopoliitti sekä seksualisoitu suurmies on nostettu jalustalle yhä uudestaan ja myös vedetty alas sieltä.

Historioitsija Tuomas Tepora perkaa Sankari ja antisankari -kirjassaan Mannerheimista luotuja mielikuvia ja syitä siihen, miksi hänen ympärilleen on rakentunut valtava henkilökultti.

Tiedekirjaklubissa kirjailija ja alumnit kohtaavat kiinnostavien tiedekirjojen parissa. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Gaudeamuksen kanssa.

10.5. Hel­sin­ki Alumni In­sight: Aivokirurgi Juha Hernesniemi: Elämäntyö ja opit

Aika: keskiviikko 10.5.2023 klo 18–19
Paikka: Stage, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4 ja striimi

Kevään toisessa Helsinki Alumni Insightissa maailmankuulu aivokirurgi, Helsingin yliopiston emeritusprofessori Juha Hernesniemi kertoo alumneillemme elämäntyöstään sekä siitä, millainen merkitys kansainvälisellä yhteistyöllä on suomalaisen huippuosaamisen tunnetuksi tulemisessa globaalisti.

Voit osallistua Helsinki Alumni Insightiin paikan päällä Tiedekulmassa tai verkon kautta etänä. 

Helsinki Alumni Insight on tapahtumasarja, jossa intohimoiset vaikuttajat jakavat osaamistaan, kokemuksiaan ja näkemyksiään. Ajatuksiaan, joilla muutetaan asenteita, ihmisiä ja yhteiskuntaa. Maailman parhaaksi.

24.5. Share & Learn: Hyöty-yrtti retki

Aika: keskiviikko 24.5.2023 klo 17.00–19.30 (luento n. 30 min, maastoretki)
Paikka: Sali 2402, Biokeskus 3, Viikinkaari 1, josta siirrytään maastoon

Tilaisuus alkaa luennolla Viikin Biokeskus 3:n tiloissa, jossa käymme läpi perustiedot villiyrttien keräämisestä, turvallisesta käytöstä sekä muutaman keskeisen kasvin esittelyn. Sen jälkeen siirrymme alumni Anna Peltola-Vuoren opastuksella tutustumaan, millaisia yrttejä ja hyötykasveja Viikin maastosta löytyy.

Varaa yllesi vaatteet, jossa on rento ja hyvä liikkua luonnossa sekä kosteuttakin kestävät jalkineet. Pienessä sateessa lähdemme luontoon, mutta kaatosateella käymme villiyrtit läpi sisällä. Tervetuloa mukaan!

Share & Learn- tilaisuuksissa alumnit jakavat osaamistaan ja kouluttavat kollegoita ajankohtaisista aiheista ja käytännön taidoista. Tilaisuudet antavat mahdollisuuden oppia, verkostoitua, vaihtaa ajatuksia ja kehittyä yhdessä muiden alumnien kanssa.

1.6. Promootion henki: Riemullinen promootio - taidetta tieteen keskiössä

Aika: torstai 1.6.2023 klo 16-18
Paikka: Espan lava, Eteläesplanadi 1

Vuonna 2023 Helsingin yliopistolla vietetään Promootion riemuvuotta järjestyksessä sadannen filosofisen tiedekunnan promootion kunniaksi. Riemuvuoden monipuoliseen ohjelmaan kuuluu mm. Kansalliskirjaston näyttely, promootion historiasta kertova tietokirja, podcastsarja, muistitietokeruu, juomalaulukilpailu sekä useita yleisötilaisuuksia. Tutustu tarkempaan ohjelmaan.

Osana monipuolista ohjelmaa Promootion riemuvuosihanke, Helsinki Alumni -yhteisö ja Helsingin yliopiston Alumniyhdistys järjestävät yhdessä kolmiosaisen tapahtumasarjan Promootion henki – Elävä perinne, riemu ja rituaalitjoka tarjoaa niin väläyksiä promootion historiasta, kriittistä pohdintaa promootion perinteistä kuin elävää promootiotaidetta.

Tapahtumasarjan kolmas ja viimeinen osa Riemullinen promootio – Taidetta tieteen keskiössä järjestetään keskellä Riemuvuoden neljää promootiota, ja luvassa on elävää ja riemukasta promootiotaidetta vuosisatojen varrelta keskellä kaupunkia. Tapahtuman tarkempi ohjelma täsmentyy pian. Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista.

7.6. Helsinki Alumni kv-valmistujien juhla

Aika: 7.6.2023 klo 17-18 (yhteistilaisuus) & afterit klo 18-20
Paikka: Ensin yhteinen tilaisuus Zoomissa ja afterit Thirsty Scholarissa

Helsinki Alumni juhlistaa lukuvuonna 2022-2023 valmistuneita ja valmistumassa olevian kv-tutkinto-opiskelijoitamme. Yhteisessä Zoom-tilaisuudessa alumnimme Roberto D'Abrosca inspiroi osallistujia ja vararehtori Kai Nordlund tuo Helsingin yliopisto terveiset ja onnittelun. Mukaan ovat lämpimästi tervetulleita myös koulutusohjelmien ohjelmajohtajat ja koulutussuunnittelijat. 

Zoom-tilaisuuden jälkeen juhlistamme kasvokkain Helsingin keskustassa valmistumisia. Myös tänne ovat tervetulleita kiinnostuneet alumnit ja kv-koulutusohjelmien parissa työskentelevät.

Menneet tapahtumat
20.3. Promootion riemuvuoden avajaiset

Aika: maanantai 20.3.2023 klo 17-19
Paikka: Yliopiston juhlasali, Aleksanterinkatu 5

Vuonna 2023 Helsingin yliopistolla vietetään Promootion riemuvuotta järjestyksessä sadannen filosofisen tiedekunnan promootion kunniaksi. Riemuvuoden monipuoliseen ohjelmaan kuuluu mm. Kansalliskirjaston näyttely, promootion historiasta kertova tietokirja, podcastsarja, muistitietokeruu, juomalaulukilpailu sekä useita yleisötilaisuuksia. Tutustu tarkempaan ohjelmaan.

Kaikille avoimen riemuvuoden juhlallisen avaustapahtuman ohjelmassa on muun muassa riemuvuoden kunniatohtoreiden esittely, Cecilia Damströmin säveltämän uuden promootiokantaatin Science Frictions kantaesitys sekä Tero Halosen kirjoittaman historiateoksen Promootio. Elävän yliopistoperinteen historiaa julkistaminen. Kaikkien promootion ystävien must-tapahtuma!

9.3. Helsinki Alumni Online

Aika: 9.3.2023 klo 17.00–18.00 (EET)
Paikka: Zoom (linkki lähetetään rekisteröityneille)
Kieli: Englanti

Helsinki Alumni tarjoasi kansainväliselle alumniverkostolle verkostoitumismahdollisuuksia verkkotapahtumien muodossa, ajankohtaisten aiheiden äärellä keskustellen. Tässä illassa inspiraatiopuhujanamme toimii alumnimme, Associate Director (Future Earth US Global Hub), Veera Mitzner.

Kävimme keskustelua kansainvälisen tiedeyhteisön ja tutkimuksen roolista kestävyysmurroksessa ja opimme lisää Future Earth -organisaation toiminnasta Veeran inspiroimana.

7.3. Tiedekirjaklubi: Valtioaamun aika - Suomen suuriruhtinaskunta 1809-1863

Aika: tiistai 7.3.2023 klo 17–18:30
Paikka: Lounge, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4

Kristiina Kalleisen Valtioaamun aika -teos monipuolistaa kuvaa autonomisen suuriruhtinaskunnan ensimmäisistä vuosikymmenistä sekä suomalaisten ja venäläisten suhteista. Sensuurista, virkabyrokratiasta ja santarmivalvonnasta huolimatta kehitys oli ripeää monilla yhteiskunnan aloilla. Teos on synteesi ajanjaksosta, jolloin versoi ajatus Suomen omasta valtiollisuudesta ja laskettiin perusta myöhemmin toteutetuille yhteiskunnallisille uudistuksille.

Tiedekirjaklubissa kirjailija ja alumnit kohtaavat kiinnostavien tiedekirjojen parissa. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Gaudeamuksen kanssa.

2.3. Studia Generalia: Turvallisuus ja luottamus algoritmien aikakaudella

Aika: torstai 2.3.2023 klo 17-19
Paikka: Stage, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4 ja striimi

Kevään 2023 Studia Generalia -luentosarja käsittelee tekoälyyn ja ihmismieleen liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä eri tieteenalojen näkökulmista.

Miten digitalisaatio vaikuttaa kansalaisen turvallisuuteen ja luottamukseen julkishallintoa kohtaan? Mitä hankalakäyttöisistä tietojärjestelmistä seuraa? Miten digitaalisia työvälineitä korjataan ja kehitetään suuntaan, jossa ne auttavat rakentamaan hyvinvoivaa yhteiskuntaa?

Mm. näitä kysymyksiä tarkastellaan yhteiskunta- ja oikeustieteen näkökulmista keskittyen sosiaali- ja terveydenhuollon APOTTI-tieto- ja toiminnanohjausjärjestelmään. 

Voit osallistua tapahtumaan paikan päällä Tiedekulmassa tai verkon kautta etänä. 

 

1.3. Think & Lead: Yksilöllisen uran rakentaminen ja palvelevan johtamisen rooli

Aika: keskiviikko 1.3.2023 klo 17.00-18.30
Paikka: Kaisa-sali (huone 7062), Fabianinkatu 30
Kieli: englanti

Miten rakentaa oman näköinen ura? Mitä ovat tärkeimmät palvelevan johtamisen piirteet?

Huomioithan, että tämä Think & Lead on suunnattu seuraavien kansainvälisten koulutusohjelmien opiskelijoille, tohtorialumneille sekä kiinnostuneille max. 5 vuotta sitten valmistuneille alumneillemme.

  • Intercultural Encounters
  • Global Politics and Communication
  • Urban Studies and Planning
  • Contemporary Societies
  • Changing Education

Rajoitettu paikkamäärä.

Think & Lead on ohjelma sinulle, Helsingin yliopiston alumni, joka haluat urallasi edetä asiantuntijasta johtajaksi, tai haluat kehittää valmiuksiasi toimia esihenkilönä. Ohjelman kautta pääset jakamaan omaa kokemustasi, opit ja saat tukea muilta alumneilta sekä saat uusia näkökulmia johtamiseen akateemisesta tutkimuksesta, yritysmaailmasta sekä kolmannen sektorin edustajilta.

28.2. Hel­sin­ki Alumni In­sight: Akateemisen arvotutkimuksen salat - mitä arvotutkimus paljastaa suomalaisten arvoista vaalikeväänä?

Aika: tiistai 28.2.2023 klo 18–19
Paikka: Stage, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4 ja striimi

Suomalaisessa politiikassa arvoristiriidat ovat korostumassa. Arvoerot kytkeytyvät äänestäjienkin tasolla hyvin erilaisiin näkemyksiin siitä, mikä suunta ja millaisia päätöksiä nyt tarvittaisiin.

Totunnainen puhe suomalaisista arvoista piilottaa taakseen erisuuntaisuutta ja kehkeytyvää polarisoitumista. Moniarvoistuvassa yhteiskunnassa tarvittaisiin laajenevaa dialogista vuorovaikutusta, mutta tällä hetkellä monet toiminnan mekanismit vaikuttavat päinvastaisesti.

Kevään ensimmäisessä Helsinki Alumni Insightissa Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja ja väitöskirjatutkija Jaakko Kaartinen avaa arvotutkimuksen saloja ja kertoo, miten suomalainen arvomaailma näyttäytyy näin vaalikeväänä. Kuulemme myös, kuinka tieteellistä arvotutkimusta käytetään poliittisen päätöksenteon tukena.

Voit osallistua Helsinki Alumni Insightiin paikan päällä Tiedekulmassa tai verkon kautta etänä. 

Helsinki Alumni Insight on tapahtumasarja, jossa intohimoiset vaikuttajat jakavat osaamistaan, kokemuksiaan ja näkemyksiään. Ajatuksiaan, joilla muutetaan asenteita, ihmisiä ja yhteiskuntaa. Maailman parhaaksi.

7.–16.2. Mitä puolueet lupaavat tutkimukselle ja koulutukselle?

Aika: 7.-16.2.
Paikka: Think Lounge, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4

Tiedekulman Think Loungessa pääset kuulemaan helmikuussa puolueiden näkemyksiä siitä, mikä on tutkimuksen, koulutuksen ja tieteen asema seuraavalla hallituskaudella. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia eikä niihin ole ennakkoilmoittautumista.

Ti 7.2. klo 16–17 Vasemmistoliiton paneelikeskustelu

Ke 8.2. klo 9–10 Keskustan tilaisuus

Ma 13.2. klo 12–14 Yhdessä eteenpäin – RKP:n koulutus-, tutkimus- ja innovaatiopoliittiset tavoitteet

Ti 14.2. klo 12–14 Osaamispolku 2030: SDP:n haluaa nostaa Suomen koulutuksen kärkimaaksi

Ke 15.2. klo 11–12 Kokoomuksen tilaisuus

To 16.2. klo 9–10 Vihreät: Tutkimuksella ja osaamisella kestävää kasvua

To 16.2. klo 16–17 Kristillisdemokraatit esittelevät koulutuspoliittisia eduskuntavaalitavoitteitaan

15.2. Alumni Talks: Teknologia syrjäytymisen ehkäisijänä?

Aika: keskiviikko 15.2.2023 kello 17–18.30
Paikka: Minerva-tori, Siltavuorenpenger 5a

Korona-aika sai monet opiskelijat tuntemaan yksinäisyyttä, jäämään jälkeen opinnoissaan ja jopa keskeyttämään ne. Opettajatkin olivat tutkimusten mukaan Korona-aikana erityisen raskaassa asemassa ja ovat vasta nyt saaneet osan työnimustaan takaisin. Nyt olemme siirtyneet takaisin lähi- ja hybridiopetukseen. Onko opiskelijoiden ohjausta ja tukea mahdollista lisätä, ilman että se kuormittaa opettajia entisestään? Voiko pedagogiseen tutkimukseen perustuvasta teknologiasta olla tässä hyötyä?

Tilaisuudessa kuultiin viimeisimmät tutkimustulokset muutoksista nuorten ja opettajien hyvinvoinnissa. Oppimisen, hyvinvoinnin ja siihen liittyvän teknologian kysymyksiin meille olivat vastaamassa alumnimme CPO Joonas Merikko Annie Advisorilta sekä väitöskirjatutkija Erika Maksniemi Minds Hub tutkimusryhmästä Helsingin yliopistolta.

Alumni Talks -illoissa asiantuntija-alumni kertoo itseään kiinnostavasta ja kaikille ajankohtaisesta aiheesta. Tule kuulemaan, millaisiksi timanteiksi ajatukset ovat tiivistyneet! Onko sinulla itselläsi osaamista, jonka haluat jakaa jossain tulevista Alumni talks -illoista? Kerro siitä meille.

10.2. Promootion henki: Välähdyksiä promootioperinteestä

Aika: perjantai 10.2.2023 klo 15-17
Paikka: Stage, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4 ja striimi

Mikä ihme on promootio? Mistä sen vaihtelevissa mutta ikiaikaisissa rituaaleissa on kyse? Oliko promootio elämäsi kohokohta vai provosoidutko sen päivitystä kaipaavista muodoista? Luuletko tietäväsi jo kaiken promootion historiasta?

Riippumatta siitä, oletko valmistuva tohtori tai maisteri ja pohdit promootioon osallistumista, tai töissä yliopistolla mutta epätietoinen sen omista seremonioista - tai vain kiinnostunut akateemisen kulttuurin ilmenemismuodoista, on tämä tapahtuma sinulle!

Promootion riemuvuoden ensimmäinen osallistava yleisötapahtuma tarjosi Tiedekulmassa viihdyttävää tietoa ja osallistu valistavaan leikkiin! Mukana keskustelussa olivat eri promootioroolien ja -tahojen edustajia. Useita lyhyitä ohjelmanumeroita, elävää kuvaa ja diagnostinen promootiovisa.

Tilaisuuden kieliä olivat suomi, ruotsi, englanti ja latina. Linkki tapahtuman striimiin. 

Vuonna 2023 Helsingin yliopistolla vietetään Promootion riemuvuotta järjestyksessä sadannen filosofisen tiedekunnan promootion kunniaksi. Riemuvuoden monipuoliseen ohjelmaan kuuluu mm. Kansalliskirjaston näyttely, promootion historiasta kertova tietokirja, podcastsarja, muistitietokeruu, juomalaulukilpailu sekä useita yleisötilaisuuksia. Tutustu tarkempaan ohjelmaan.

Osana monipuolista ohjelmaa Promootion riemuvuosihanke, Helsinki Alumni -yhteisö ja Helsingin yliopiston Alumniyhdistys järjestävät yhdessä kolmiosaisen tapahtumasarjan Promootion henki – Elävä perinne, riemu ja rituaalitjoka tarjoaa niin väläyksiä promootion historiasta, kriittistä pohdintaa promootion perinteistä kuin elävää promootiotaidetta.

7.2. Yliopistosta urapolulle

Aika: tiistai 7.2.2023 klo 17–18.30
Paikka: Keltainen sali, Unioninkatu 33

Onneksi olkoon vuoden 2023 aikana valmistunut maisteri! Aloita kevät hyvässä seurassa ja tule tapaamaan muita alumneja rennossa työelämäillan merkeissä tiistaina 7.2.2023. 

Illan pääpuhujana on Helsingin yliopiston alumni Roberto D'Abrosca. Italiasta kotoisin ja yli 15 vuotta Suomessa asunut Roberto D’Abrosca on kokenut tiiminvetäjä sekä sertifioitu business- ja uravalmentaja. Hänen intohimonsa ovat (työ)elämän merkityksellisyyden löytäminen sekä yksilöiden ja tiimien kasvun tukeminen valmentavalla otteella.
 
Keskustelemme illan aikana itsetuntemukseen, uramahdollisuuksien kirkastamiseen, tavoitteiden asettamiseen ja työhyvinvointiin liittyvistä asioista. Illan aikana käydään myös vapaamuotoista keskustelua. Sinulla on mahdollisuus vaihtaa kokemuksia ja esittää sinua askarruttavia urasuunnitelmiin ja työelämään liittyviä kysymyksiä.

Tule inspiroitumaan, verkostoitumaan ja kohtamaan muita uran alkuvaiheessa olevia alumneja.

Järjestämme vastaavan tilaisuuden kaksi kertaa vuodessa uusille alumneille. 

6.2. HY+digiaamu: Kestävää hyvinvointia yhdessä – hyvän työelämän puolesta

Aika: keskiviikko 6.2.2023 klo 9-10
Paikka: Online, webinaari

HY+digiaamussa pohdittiin, miten voimme onnistua yhdessä luomaan hyvää työelämää.

Aiheen alustajana toimi Kaisa Vuorinen, joka on positiivisen psykologian moniosaaja, yrittäjä, opettaja, kouluttaja ja Sitran Ratkaisu100-kilpailun voittajan, Huomaa hyvä! -idean, perustaja. Kaisa on tunnustettu vahvuuksien ja hyvän huomaamisen puolestapuhuja ja kysytty moniosaaja. Hän on myös vastuukouluttaja HY+:n uudessa Positiivisen psykologian verkovalmennuksessa.

15.12. Helsingin yliopiston kestävyys- ja vastuullisuusverkoston lanseeraustilaisuus

Aika: 15.12.2022 klo 15.45–18
Paikka: Tiedekulma, Think Lounge. Tilaisuus striimataan

Tervetuloa mukaan kestävyys- ja vastuullisuusverkoston ensimmäiseen tapaamiseen. 

Helsingin yliopiston kestävyys- ja vastuullisuusverkosto edistää muutosta kohti kestävämpää yliopistoa ja yhteiskuntaa. Verkosto tarjoaa paikan oppimiselle, verkostoitumiselle ja vaikuttamiselle kestävyyden ja vastuullisuuden parissa. 

13.12. Tiedekirjaklubi: Naisia valtaistuimella - Kuningattaria ja keisarinnoja uuden ajan alun Euroopassa

Aika: 13.12.2022 klo 16–17:30
Paikka: Helsingin yliopisto, Kielikeskus

Pekka Valtosen teos Naisia valtaistuimella lähtee yhdentoista suvereenin naishallitsijan mukaan aikamatkalle heidän hoveihinsa. Se seuraa hallinnon uudistamista, tieteiden ja taiteiden vaalimista, henkilökohtaisen elämän käänteitä ja joskus häikäilemätöntäkin valtapeliä. Valtaan päästyään naishallitsijoiden oli usein kamppailtava sukupuoleensa liitettyjä ennakkoluuloja vastaan.

Tapaamme muun muassa Englannin ”Verisen” Maria I Tudorin, joka vaali uskoa, sekä Espanjan Isabella Katolilaisen, joka rahoitti Kolumbuksen tutkimusmatkoja. Samalla selviää, millaista oli Maria Teresian poliittinen viisaus ja kuinka vain hallitsijan puolisoksi matkannut saksalainen Sophie nousi Venäjän yksinvaltiaaksi, joka muistetaan Katariina Suurena.

Tiedekirjaklubissa kirjailija ja alumnit kohtaavat kiinnostavien tiedekirjojen parissa. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Gaudeamuksen kanssa.

13.12. Sweden Alumni Club -ilta Tukholmassa

Aika: 13.12.2022
Itse museokierros klo 18 (GMT+1), jonka jälkeen mahdollisuus osallistua live joulu-jazz -tilaisuuteen
Paikka: Armémuseum, Riddargatan 13, Tukholma (Ruotsi) & Artilleriet

Ruotsin alumniklubi kutsui kaikki kiinnostuneet mukaan mielenkiintoiselle museokierrokselle Armémuseumille tarjoten osallistujille pääsymaksun museokierrokselle. Kierroksen jälkeen ilta jatkui pienen tarjoilun ja live jazz-tilaisuuden puitteissa.

8.12. Alumni Talks: Suru

Aika: 8.12.2022 kello 17–18
Paikka: Athena, sali 302 (Siltavuorenpenger 3 A, Helsinki)

Jokainen meistä menettää jossain vaiheessa elämää läheisen. Jokainen meistä suree ajallaan ja omalla tavallaan, yksin tai yhdessä, mutta vastoin omaa tahtoaan ei kenenkään pitäisi jäädä yksi surussaan.

Alumni Talks -illan aiheena oli tällä kertaa suru. Aiheesta kirjan toimittanut Helsingin yliopiston alumni, dosentti Tuuli Lahti kertoi illassamme surevien tukemisesta ja sureville suunnatuista palveluista. Illassa avattiin näköaloja myös surun yhteisöllisiin ja yhteiskunnallisiin ulottuvuuksiin. Tilaisuus oli tarkoitettu kaikille, joita suru tavalla tai toisella koskettaa.

Alumni Talks -illoissa asiantuntija-alumni kertoo itseään kiinnostavasta ja kaikille ajankohtaisesta aiheesta. Tule kuulemaan, millaisiksi timanteiksi ajatukset ovat tiivistyneet! Onko sinulla itselläsi osaamista, jonka haluat jakaa jossain tulevista Alumni talks -illoista? Kerro siitä meille.

1.12. Ko­kei­le kes­tä­vyyt­tä -työ­pa­ja­ta­pah­tu­ma

Aika: 1.12. klo 16–19
Paikka: Tiedekulma

Astu kes­tä­väm­pään maa­il­maan Tiede­kulmassa! Täs­sä koko per­heen työ­pa­ja­ta­pah­tu­mas­sa pää­set hyp­pää­mään pa­rem­paa tu­le­vai­suut­ta ra­ken­ta­vien tut­ki­joi­den saap­pai­siin mo­ni­puo­lis­ten työ­pa­jo­jen äärellä. Työ­pa­ja­pis­teil­lä voit mm. tu­tus­tua eri­lai­siin pa­pui­hin ja pal­ko­kas­vei­hin, maa­la­ta luon­nos­ta saa­ta­vil­la vä­reil­lä sekä ko­keil­la hais­ta­mi­sen ky­ky­jä­si!

Tule Tie­de­kul­maan 1.12. klo 16 alkaen tutustumaan kestäviin ratkaisuihin tut­ki­joi­den ja tie­de­kas­vat­ta­jien kanssa! 

Tapahtuma on tarkoitettu kaikenikäisille, ja kokeilupisteet ovat avoinna klo 16–19. Tapahtumassa voi vierailla koska tahansa aukioloajan puitteissa. Tiedekulma tuottaa tapahtuman yhteistyössä Helsingin yliopiston tiedekasvatusverkoston kanssa. 

Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista. Lue lisää työpajatapahtumasta.

Heu­re­ka Tie­de­kul­mas­sa

Tiedekeskus Heureka tuo Tiedekulmaan maistiaiset Kiertotehdas- ja Katastrofien keskellä -näyttelyistä Suunnanmuutos-ohjelmasarjan ajaksi. Tutustu kestävän tuotteen suunnitteluun, ja pohdi kuvakyselyn avulla, mitä esineitä oikeasti tarvitset. Pärjäisitkö 72 tuntia ilman ulkopuolista apua? Testaa pelaamalla varautumispeliä.

Heurekan pisteen löydät Tiedekulmasta 22.11.–1.12. Stage-alueen vasemmalta puolelta ensimmäisestä kerroksesta.

1.12. Think & Lead: Riittävän hyvä ura

Aika: 1.12.2022 klo 8.15–10
Paikka: Zoom

Miten vetää rajat työlle? Miten tunnistaa riittävän hyvä omassa työssä? Miten välttää uupumus ja ylläpitää omaa jaksamista?

Helsingin yliopiston alumnni, tietokirjailija, työelämävalmentaja ja yrittäjä Aurora Airaskorpi on pohtinut näitä kysymyksiä tietokirjoissaan ja virittää meitä keskustelemaan jokaista koskevasta aihepiiristä. Hänen alustuksensa sisältää tietoa ja vertaistukea sekä vinkkejä, joiden avulla pidät pääsi kasassa jatkuvasti muuttuvassa työelämässä. Luento sopii niin työntekijöille kuin esihenkilöille.

Tapahtuma on täynnä, mutta voit ilmoittautua jonoon.

Think & Lead on ohjelma sinulle, Helsingin yliopiston alumni, joka haluat urallasi edetä asiantuntijasta johtajaksi, tai haluat kehittää valmiuksiasi toimia esihenkilönä. Ohjelman kautta pääset jakamaan omaa kokemustasi, opit ja saat tukea muilta alumneilta sekä saat uusia näkökulmia johtamiseen akateemisesta tutkimuksesta, yritysmaailmasta sekä kolmannen sektorin edustajilta.

30.11. USA alumniverkoston tapaaminen Bostonissa

Aika: 30.11.2022 klo 18-20 (ET)
Paikka: Cambridge Brewing Company (1 Kendall Square Bldg 100, Cambridge, MA 02139)

Rento HY Alumni & Friends -verkostotapaaminen kutsuu sinut verkostoitumaan ja inspiroitumaan. Mukana vararehtori Kai Nordlund. Pientä tarjoilua, mistä syystä etukäteisilmoittautuminen. Tilaisuus on avec.

 

30.11. Koh­ti kes­tä­vää yh­teis­kun­taa - Tutkijat kohtaavat poliitikot Tiedekulmassa

Aika: 30.11. klo 17
Paikka: Tiedekulma ja striimi

Kuin­ka koko yh­teis­kun­ta muu­te­taan niin, et­tei ku­kaan jää jal­koi­hin? Täs­sä ta­pah­tu­mas­sa tut­ki­jat haas­ta­vat po­lii­ti­kot Tie­de­kul­man Sta­gel­la edus­kun­ta­vaa­lien alla. Mitä tu­le­van hal­li­tuk­sen pi­tää ot­taa huo­mioon, kun se ot­taa as­ke­lia koh­ti kes­tä­väm­pää yh­teis­kun­taa?

Tapahtuman teemoina ovat muun muassa energiamurros, sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus ja demokratian puolustaminen kriisien aikakaudella.

Mukana ovat tutkijat Simo Kyllönen, Eva Heiskanen ja Janne Hukkinen sekä poliitikot neljästä eri puolueesta. Juontajana toimii Hanna Nikkanen.  

Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista. Lue lisää Kohti kestävää yhteiskuntaa -tapahtumasta.

 

28.11. Tiedekulma: Tu­le­vai­suu­den ruo­ka

Aika: 28.11. klo 17
Paikka: Tiedekulma ja striimi

Yhä useam­pi ih­mi­nen nä­kee näl­kää. Juu­ri nyt glo­baa­lia ruo­ka­krii­siä pa­hen­taa Ve­nä­jän hyök­käys Ukrai­naan. Taus­tal­la on kui­ten­kin suu­rem­pia ke­hi­tys­kul­ku­ja: il­mas­ton­muu­tok­sen ja luon­non köyh­ty­mi­sen ta­kia koko ruu­an­tuo­tan­to­jär­jes­tel­mä on mie­tit­tä­vä uu­del­leen, pi­kai­ses­ti. Mi­ten ruo­ka­krii­si rat­kais­taan? Mitä syöm­me tu­le­vai­suu­des­sa ja kuin­ka ruo­kam­me tuo­te­taan? 

Ruokajärjestelmän tulevaisuutta Tiedekulmassa pohtivat kestävien ruokajärjestelmien apulaisprofessori Hanna Tuomisto, tutkijatohtori Kari Koppelmäki ja kehityspolitiikan neuvonantaja Sanna-Liisa Taivalmaa. Keskustelun juontaa Alma Onali.

Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista. Lue lisää Tulevaisuuden ruoka -tapahtumasta.

24.11. Tiedekulma: Mi­ten käy ka­pi­ta­lis­min?

Aika: 24.11. klo 17
Paikka: Tiedekulma ja striimi

Mil­lai­nen on tu­le­vai­suu­den ta­lous, joka ot­taa ny­kyis­tä pa­rem­min huo­mioon maa­pal­lon ra­jal­li­set re­surs­sit? Onko ta­lous­kas­vua ja ym­pä­ris­tö­krii­sien hi­das­ta­mis­ta mah­dol­lis­ta yh­dis­tää? Täs­sä ta­pah­tu­mas­sa kes­kus­tel­laan sii­tä, mik­si ja mi­ten ta­lous­jär­jes­tel­mäm­me pi­tää muut­tua ym­pä­ris­tö­krii­sien myö­tä.  

Tulevaisuuden kestävää taloutta pohtivat taloustieteilijä Sixten Korkman, Sitran Kestävyysratkaisut-teeman johtaja Mari Pantsar, tutkijatohtori Tero Toivanen sekä yliopistotutkija Tuuli Hirvilammi. Keskustelua luotsaa Jari Hanska.  

Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista.

22.11. Tiedekulma: Mi­ten tä­hän on tul­tu ja mi­ten kor­jaam­me suun­nan?

Aika: 22.11. klo 17
Paikka: Tiedekulma ja striimi

Eläm­me ym­pä­ris­tö­krii­sien ai­ka­kaut­ta. Mi­ten tä­hän on tul­tu ja mi­ten kor­jaam­me suun­nan?  

Tässä tapahtumassa pysähdytään hetkeksi pohtimaan, kuinka oikein päädyimmekään nykyiseen tilanteeseen. Mitkä käytännöt, tavat ja tottumukset ovat ajaneet ihmiskunnan suhteellisen lyhyessä ajassa kohti maapallon kantokyvyn rajoja? Ja kuinka kurssi korjataan? 
 
Mukana ovat Helsingin yliopistosta professori ja varadekaani Mikko Saikku, kotitaloustieteen ja -opetuksen professori Minna Autio ja tutkijatohtori Viola Hakkarainen. Tapahtuman juontaa Liisa Mayow.  

Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista.

Il­lan esi­tyk­set:

  • Mik­ko Saik­ku: Ym­pä­ris­tö­krii­sien ly­hyt his­to­ria
  • Min­na Au­tio: Kuin­ka yli­ku­lu­tuk­ses­ta tuli nor­maa­lia?
  • Vio­la Hak­ka­rai­nen: Mitä tar­koit­taa kes­tä­vyys­mur­ros ja mi­ten sitä koh­ti kul­je­taan?
28.9.-16.11. Tiedekulman Pinnalla: Eurooppa murroksessa

Aika: 28.9.2022, 19.10.2022 ja 16.11.2022
Paikka: Tiedekulma ja striimi

Eu­roop­pa on vuon­na 2022 mur­rok­ses­sa. Ve­nä­jän hyök­käys Ukrai­naan aset­ti Eu­roo­pan uu­teen ti­lan­tee­seen, jos­sa epä­var­muus ja uh­ka­ku­vat hei­jas­tu­vat myös ta­val­li­sen eu­roop­pa­lai­sen ar­keen. Ta­pah­tu­mat ovat saa­neet mo­net ar­vioi­maan uu­del­leen kä­si­tyk­siä Eu­roo­pas­ta, so­das­ta ja kan­sain­vä­li­ses­tä po­li­tii­kas­ta. Mikä on muut­tu­nut, min­ne olem­me me­nos­sa? Entä mi­ten ku­lu­neen vuo­den ta­pah­tu­mat aset­tu­vat osak­si Eu­roo­pan his­to­ri­aa ja ke­hi­tys­tä?  

Syksyllä 2022 Tiedekulman Pinnalla-sarjassa avataan Euroopassa käynnissä olevaa muutosta tutkitun tiedon avulla. Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksen ja Tiedekulman yhteistyössä tuottamissa keskusteluissa tarkastellaan sotaa 2020-luvun Euroopassa, eurooppalaisia identiteettejä ja kansainvälisen järjestyksen kriisiä. 

Tutustu Pinnalla-sarjan tapahtumiin tarkemmin ja tule Tiedekulmaan syksyllä 2022 oppimaan lisää Euroopan murroksesta ja syistä murroksen taustalla! Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista.

15.11. Hel­sin­ki Alumni In­sight: Luonnon monimuotoisuus - muutosta tekemässä

Aika: 15.11.2022 klo 18–19
Paikka: Tiedekulma

Luonnon monimuotoisuuteen liittyvän tiedon jakaminen on mullistunut viime vuosina. Se on vaatinut kulttuurinmuutosta, teknistä kehittämistä ja tiivistä yhteistyötä tiedon tuottajien ja käyttäjien välillä. Jotta luontokato saadaan pysäytettyä, tietoa on huomioitava entistäkin laaja-alaisemmin kaikessa maankäytössä. Tarvitaan myös uudenlaista seurantatietoa. 

Syksyn toisessa Alumni Insightissa Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseo Luomuksen johtaja Aino Juslén keskustelee kanssamme avoimen tiedon merkityksestä luontokadon pysäyttämiseksi.  

Helsinki Alumni Insight on tapahtumasarja, jossa intohimoiset vaikuttajat jakavat osaamistaan, kokemuksiaan ja näkemyksiään. Ajatuksiaan, joilla muutetaan asenteita, ihmisiä ja yhteiskuntaa. Maailman parhaaksi.

Voit osallistua Helsinki Alumni Insightiin paikan päällä Tiedekulmassa tai verkon kautta etänä. 

11.-12.11. Farmasian Päivät

Aika: 11.-12.11.2022
Paikka: Messukeskus, Helsinki

Tervetuloa tapaamaan Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan edustajia ja kuulemaan ajankohtaista asiaa farmasian alalta.

 

8.11. Tiedekirjaklubi: Tutankhamonin salaisuudet - Arkeologinen matka muinaiseen Egyptiin

Aika: 8.11.2022 klo 16–17:30
Paikka: Kaisa-sali (huone 7062), Kaisa-Kirjasto 7. krs

Tutankhamon on nykyään Egyptin tunnetuin faarao, koska hänen hautansa löydettiin lähes koskemattomana vuonna 1922.

Minna Silverin teos Tutankhamonin salaisuudet astuu nuoren faaraon elämään ja aikaan arkeologin näkökulmasta. Haudasta löytyviä johtolankoja seuraten arkeologi ryhtyy salapoliisityöhön avatakseen niin yksilön kuin hänen yhteiskuntansakin historiaa. Uudet tutkimusmenetelmät paljastavat yhä uutta tietoa muinaisten egyptiläisten elämästä, tavoista ja uskomuksista.

Kirja juhlistaa haudan löydöstä lähtenyttä satavuotista tutkimustaivalta. Se avaa kiinnostavasti myös suomalaisten ja muiden pohjoismaalaisten osuutta Tutankhamonin ja muinaisen Egyptin tutkimuksissa.

Tiedekirjaklubissa kirjailija ja alumnit kohtaavat kiinnostavien tiedekirjojen parissa. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Gaudeamuksen kanssa.

2.-4.11. Eläinlääkäripäivät - maan suurin vuosittainen alan täydennyskoulutustapahtuma

Aika: 2.-4.11.2022
Paikka: Messukeskus, halli 3. Helsinki

Eläinlääkäripäivät ja näyttely pidetään 2.-4. marraskuuta 2022 Messukeskuksessa, hallissa 3.

Maan suurin vuosittainen alan täydennyskoulutustapahtuma. Tämän vuoden yleisteemana on digitalisaatio.

Eläinlääkärien luennot suunnittelee Eläinlääkäriliiton koulutusvaliokunta. Päivät järjestää Suomen Eläinlääkäriliitto konsulttinaan omistamansa Fennovet Oy:n kongressipalvelu.

Eläinlääkäriliiton jäsenet osallistuvat jäsenhintaan.

1.11. Sha­re & Learn: Pitch! - Innostavan tiivistämisen taito

Aika: 1.11.2022 klo 17–19 
Paikka: Minerva-tori K226 (Siltavuorenpenger 5 A, Helsinki)

Pitch -työpaja! Opi rakentamaan vaikuttava Pitch -puhe luovalla tavalla!

Tässä Share & Learn -illassa opittiin, kuinka tuoda osaaminen esiin uskottavasti, toimivasti ja ytimekkäästi. Illassa kävimme läpi hyvän Pitchin ja esiintymisen peruselementit sekä pääsimme yhdessä harjoittelemaan Pitchin tekemistä.

Helsingin yliopiston alumni (FM, TeM) Elsa Ervasti on esiintymisvalmentaja, joka on valmentanut satoja suomalaisia start up- ja pk-yrittäjiä esiintymisessä ja pitchaamisessa. Hänen erityisalaansa valmentajana ovat lavapreesensin sekä yleisökontaktin rakentaminen.  Elsa Ervasti on julkaissut teoksen Pitch! - Innostavan tiivistämisen taito! (Kustantamo S&S, 2020) yhdessä Helsingin sanomien toimittajan Joonas Turusen kanssa.

Share & Learn- tilaisuuksissa alumnit jakavat osaamistaan ja kouluttavat kollegoita ajankohtaisista aiheista ja käytännön taidoista. Tilaisuudet antavat mahdollisuuden oppia, verkostoitua, vaihtaa ajatuksia ja kehittyä yhdessä muiden alumnien kanssa.

5.-26.10. Think Company HELSEED työpajasarja

Aika: 5.10, 12.10, 19.10 ja 26.10. klo 17-19 (EET)
Paikka: Kolme ensimmäistä työpajaa Zoomissa, 26.10. LIVE-toteutus Helsingissä

Think Company järjestää suositun HELSEED-työpajasarjan yrittäjyysaiheiden ympärillä myös syksyllä 2022. Toteutus englanniksi. Alla lyhyesti työpajojen aiheet:

5.10: Creating a business plan
12.10: Investor Clinic + Q&A
19.10: Legal Q&A
26.10: Pitch Clinic

Alumnit lämpimästi tervetulleita työpajoihin. Voi valita oman kiinnostuksen mukaan joko yhden tai vaikka kaikki työpajat. Kannattaa huomioida, että viimeinen työpaja järjestetään Helsingissä, Tiedekulmassa eli siitä ei ole etätoteutusta, kuten kolmesta ensimmäisestä. Lue lisää työpajasarjasta ja ilmoittaudu mukaan!

24.10. Sweden Alumni Club -ilta Tukholmassa

Aika: 24.10.2022
Itse keskustelutilaisuus klo 17.30-18.30 (GMT+1), klubin verkostoitumistapaaminen klo 16.30 alkaen
Paikka: Suomi-instituutti, Snickarbacken 4, Tukholma (Ruotsi)

Sweden Alumni Club kutsuu kaikki kiinnostuneet mukaan ajankohtaiseen keskustelutilaisuuteen. Vierailijapuhujina HY alumni Mika Salminen (THL) sekä Karin Tegmark Wisell (Folkhälsomyndigheten i Sverige). Tilaisuus ruotsinkielinen.

Ruotsin alumniklubi kutsuu alumniverkoston osallistumaan ennen tilaisuutta, klo 16.30 alkaen, rentoon verkostoitumishetkeen instituutin talvipuutarhaan. Pientä tarjoilua.

20.10. Helsinki Alumni International -ilta verkossa

Aika: 20.10.2022 klo 17.30–19 (EET)
Paikka: Zoom

Helsinki Alumni tarjoaa kansainväliselle alumniverkostolle verkostoitumismahdollisuuksia verkkotapahtumien muodossa, ajankohtaisten aiheiden äärellä keskustellen. Tässä kansainvälisessä illassa keskustelua käydään siitä, miten Ukrainan sodan muutokset ovat vaikuttaneet alumniemme elämiin työelämäkontekstissa.

Alumnimme Mariam Tokmazihvili ja Alexandra Biris jakoivat oman työkenttänsä ja kokemustensa kautta näkökulmia aihepiiriin. Tämän jälkeen pääsimme yhteisen interaktiivisen keskustelun kautta pureutumaan aiheeseen sekä verkostoitumaan.

14.10. USA Alumni -verkoston tilaisuus Washington DC

Aika: 14.10.2022 klo 17–19.30 (UTC-4, New York Time)
Paikka: Takoda Bar (715 Florida Avenue NW), Washington DC

Rento tapaaminen Washington DC:n alueen alumnien kanssa. Paikalla olivat myös valtiotieteellisen ja humanistisen tiedekunnan varadekaanit Hanna Wass ja Mikko Saikku, joiden kanssa pääsi keskustelemaan yliopiston ajankohtaisista asioista.

6.10. EU Alumni Clubin tilaisuus Brysselissä

Aika: 6.10.2022 klo 19–21 (CET)
Paikka: Helsinki EU Office, Bryssel

Pääsimme verkostoitumaan Helsingin yliopiston alumnikollegojen kanssa ja keskustelemaan siitä, miten EU-insituutioihin löydettäisiin lisää osaavia suomalaisia työskentelemään. Illan aikana Helsingin yliopiston vararehtori Hanna Snellman ja hallintojohtaja Esa Hämäläinen toivat lisäksi ajankohtaistervehdyksen yliopistolta ja EU Alumni Clubin jäsenet kertoivat klubin toiminnasta.

Think Company HELSEED työpajasarja

Aika: 5.-26.10.2022
Paikka: online Zoom paitsi 26.10. fyysinen tapahtuma yliopistokampuksella

Yrittäjäksi ryhtyminen ei ole selkeä vaiheittainen prosessi monille meistä – varsinkaan, jos et ole saanut esiopetusta liiketoiminnan alalla. Tämän lisäksi yrittäjyyttä voidaan usein pitää reittinä, jonka yllä roikkuu ”rajoitettu pääsy” - merkki; päällystetty vain nerokkaille kaupallisille mielille, - joilla on taianomainen kosketus tehdä ideasta elinkelpoinen rahanvalmistuskone. Tämä ei voi olla kauempana totuudesta!

Yrittäjyyden esteiden poistamiseksi esittelemme teille ylpeänä HELSEED työpajasarjan.

 

4.10. Kestävyys- ja vastuullisuusilta alumneille

Aika: 4.10.2022 klo 17–19
Paikka: Snellmaninkatu 12 (Svenska social- och kommunalhögskolanin juhlasali)

Tervetuloa Helsingin yliopiston alumneille suunnattuun kestävyys- ja vastuullisuusaiheiseen iltaan. 

Helsingin yliopisto linjaa tuoreessa strategiassaan haluavansa olla edelläkävijä kestävyyden ja vastuullisuuden edistämisessä. Kunnianhimoiset tavoitteet eivät kuitenkaan toteudu ilman konkreettisia toimia. Yliopiston uusi Kestävyys ja vastuullisuus -ohjelma kokoaa yhteen yliopiston kestävyys- ja vastuullisuustoimia ja -tavoitteita vuosille 2022–2024.

Erityisenä strategisena tavoitteena yliopisto on nostanut tavoitteekseen nivoa kestävyyden kaikkeen koulutustarjontaansa. Yli 160 asiantuntijan yhteistyönä on jo rakennettu yhteinen kestävyyskurssi, joka on tarjolla kaikille yliopiston opiskelijoille. Koulutusohjelmissa kehitetään lisäksi tieteenalakohtaisia jatkokursseja, joissa kestävyyskysymyksiin syvennytään monitieteisesti ja eri tieteenalojen näkökulmista. Kestävyysosaamisen vahvistaminen -projekti tukee koulutusohjelmia kestävyysopetuksen kehittämisessä ja tarjoaa yliopiston koko henkilöstölle koulutusta kestävyys- ja vastuullisuusosaamisen kehittämiseksi.

Tervetuloa kuulemaan yliopiston kestävyys ja vastuullisuustyöstä sekä kestävyysosaamisen kehittämiseen liittyvistä askeleista. Illan aikana keskustelemme millaisia osaamistarpeita alumnit näkevät työelämässä kestävyyteen ja vastuullisuuteen liittyen. Tarjoiluiden mitoittamiseksi pyydämme paikan päällä tapahtumaan osallistuvia ilmoittautumaan viimeistään torstaina 29.9.

Illan järjestävät yhteistyössä Helsinki Alumni -yhteisö sekä Helsingin yliopiston alumniyhdistys.

3.10. Helsinki Alumni Insight: Kestävä maailma - mission impossible?

Aika: 3.10.2022 klo 18–19
Paikka: Tiedekulma

Jokaista ei tarvita ilmastotalkoisiin: epäilijöiden vakuuttelua tehokkaampaa on keskittyä toimimaan

Heräisivätkö ilmastonmuutoksen epäilijät, jos informaatiota jaettaisiin äänekkäämmällä tavalla? Sitä on yritetty. Ilmaston lämpeneminen on muuttunut kuumenemiseksi ja ilmastonmuutos ilmastokatastrofiksi. Kauhukuvaviestintä kääntyy kuitenkin helposti itseään vastaan. Oikeampi kysymys onkin, miksi jokainen pitäisi käännyttää ilmastouskoon ja taisteluun ilmastonmuutosta vastaan. Muutoksen tekemiseen riittää, kun osa ihmisistä sitoutuu ilmastotoimiin. 

Tule kuulemaan aiheesta lisää tapahtumassa Helsinki Alumni Insight: Kestävä maailma - mission impossible?

Helsinki Alumni Insight on tapahtumasarja, jossa intohimoiset vaikuttajat jakavat osaamistaan, kokemuksiaan ja näkemyksiään. Ajatuksiaan, joilla muutetaan asenteita, ihmisiä ja yhteiskuntaa. Syksyn ensimmäisessä illassa meitä inspiroi ympäristömuutoksen professori Atte Korhola.

Voit tulla seuraamaan keskustelua paikan päälle Tiedekulmaan tai osallistua tapahtumaan myös verkon kautta etänä.

21.9. Tiedekulma: Lasten tiedekysymykset live

Aika: 21.9.2022 klo 17
Paikka: Tiedekulma ja striimi

Hel­sin­gin Sa­no­mien suo­sik­ki­pals­ta Las­ten tie­de­ky­sy­myk­set saa­puu ylei­sön eteen Tie­de­kul­man la­val­le kes­ki­viik­ko­na 21.9. klo 17. Ky­sy­mys­ten ai­hee­na on ih­meel­li­nen ava­ruus. Kuin­ka mon­ta täh­teä ava­ruu­des­sa on? Voi­ko mus­ta auk­ko nie­lais­ta mei­dät? Mi­ten mi­nus­ta voi tul­la astro­naut­ti? Voi­ko Mar­sis­sa asua? Tule esit­tä­mään ki­pe­rim­mät ava­ruusai­hei­set ky­sy­myk­se­si asian­tun­ti­joil­le!  

Tiedekulmassa lasten kysymyksiin ovat vastaamassa astrofyysikko Sissi Enestam, tähtitieteilijä Mikael Granvik, avaruusfyysikko Minna Palmroth ja avaruusfilosofi Tuukka Perhoniemi. Tilaisuuden juontaa Jukka Ruukki Helsingin Sanomien tiedetoimituksesta. 

Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa livestriimiä tai katso tallenne! Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista.

21.9. Think & Lead: Hybridiuhat

Aika: 21.9.2022 klo 8.15–10
Paikka: Zoom

Think & Lead -aamussa pääsimme kuulemaan näkökulmia hybridiuhista sekä niiden vaikutuksista yhteiskuntaan ja erilaisiin toimijoihin. Lisäksi keskustelimme siitä, miten voi itse huomioida aihepiirin asiat omassa toimintaympäristössä ja työpaikoilla. Mikä on johtamisen rooli ja mitä asianmukainen varautuminen ja resilienssi vaativat?

Aamun alustajana ja kanssamme keskustelemassa Helsingin yliopiston alumni, VTM Markus Kokko, joka toimii viestintäjohtajana organisaatiossa The European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats (Hybrid CoE).

Think & Lead on ohjelma sinulle, Helsingin yliopiston alumni, joka haluat urallasi edetä asiantuntijasta johtajaksi, tai haluat kehittää valmiuksiasi toimia esihenkilönä. Ohjelman kautta pääset jakamaan omaa kokemustasi, opit ja saat tukea muilta alumneilta sekä saat uusia näkökulmia johtamiseen akateemisesta tutkimuksesta, yritysmaailmasta sekä kolmannen sektorin edustajilta.

20.9. Tiedekulma: Päiväni avaruustutkijana -työpajatapahtuma

Aika: 20.9.2022 klo 16–19
Paikka: Tiedekulma

Läh­tö­lau­kaus ava­ruu­teen! Täs­sä koko per­heen työ­pa­ja­ta­pah­tu­mas­sa pää­set hyp­pää­mään uni­ver­su­min pyör­tei­siin ava­ruus­tut­ki­ja­na ja ko­kei­le­maan, mi­ten ava­ruut­ta tutkitaan käy­tän­nös­sä. Työ­pa­ja­pis­teil­lä pää­set muun muas­sa ra­ken­ta­maan ves­sa­pa­pe­ris­ta au­rin­ko­kun­taa, tu­tus­tu­maan ih­ka­oi­kei­siin me­teo­riit­ti­näyt­tei­siin, kur­kis­ta­maan läm­pö­ka­me­raan sekä op­pi­maan mi­ten pil­vet syn­ty­vät.  

Tule Tie­de­kul­maan 20.9. klo 16 alkaen tutustumaan avaruuden ilmiöihin tut­ki­joi­den ja tie­de­kas­vat­ta­jien kanssa! Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista.

Tapahtuma on tarkoitettu kaikenikäisille, ja kokeilupisteet ovat avoinna klo 16–19. Tapahtumassa voi vierailla koska tahansa aukioloajan puitteissa. Tiedekulma tuottaa tapahtuman yhteistyössä Helsingin yliopiston tiedekasvatusverkoston ja Helsingin observatorion kanssa. 

14.9. Tiedekulma: Avaruus Oy

Aika: 14.9.2022 klo 17
Paikka: Tiedekulma ja striimi

Ava­ruus­ta­lous ja kau­pal­lis­ten sa­tel­liit­tien mää­rä kas­vaa hui­maa vauh­tia. Yri­tyk­set ovat yhä suu­rem­mas­sa roo­lis­sa ava­ruu­den val­loit­ta­mi­ses­sa, ja myös Suo­mi on ko­ko­aan suu­rem­pi ava­ruus­toi­mi­ja. Ava­ruu­des­ta on tul­lut vii­mei­nen erä­maa, jon­ka hyö­dyn­tä­mi­sel­le tar­vit­sem­me glo­baa­lit pe­li­sään­nöt.

Tässä tapahtumassa asiantuntijat keskustelevat avaruuden kiihtyvään hyödyntämiseen liittyvistä kysymyksistä. Millaista bisnestä avaruudessa tehdään ja miten avaruutta voidaan hyödyntää kestävästi? Mihin tarvitsemme avaruusoikeutta? Voidaanko avaruuden valloittamista verrata löytöretkiin?  

Keskustelemassa ovat avaruusteknologiayritys ICEYEn strategiajohtaja Pekka Laurila, avaruusfysiikan professori Minna Palmroth, väitöskirjatutkija Antti Tarvainen ja etänä työ- ja elinkeinoministeriön johtava asiantuntija Jenni Tapio. Keskustelun vetää Alma Onali.

Voit seurata illan keskustelua paikan päällä Tiedekulmassa tai striimin välityksellä Tiedekulman sivuilla. Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista.

13.9. Tiedekulma: Avaruus 10 minuutissa

Aika: 13.9.2022 klo 17
Paikka: Tiedekulma ja striimi

Ter­ve­tu­loa mat­kal­le ava­ruu­teen! Täs­sä ta­pah­tu­mas­sa kuu­let Hel­sin­gin yli­opis­ton tut­ki­joil­ta nel­jä ajan­koh­tais­ta nä­kö­kul­maa ava­ruu­teen.

Aloitamme lähiavaruuden ilmiöistä ja etenemme lopuksi syvemmälle maailmankaikkeuteen. Tule mukaan oppimaan, miksi avaruusromu on ongelma, ovatko asteroidit todellinen uhka planeetallemme, mitä vaikutuksia avaruusmyrskyillä on Maassa ja mitä nykytutkimus sanoo mustista aukoista. 

Mukana ovat avaruusfyysikko Markus Battarbee, tähtitieteilijä Mikael Granvik, teoreettinen astrofyysikko Peter Johansson ja avaruusfyysikko Emilia Kilpua. Tapahtuman juontaa Liisa Mayow

Voit seurata illan esityksiä paikan päällä Tiedekulmassa tai striimin välityksellä Tiedekulman sivuilla. Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista.

13.9. Alumni Talks: Päätöksenteon illuusiot

Aika: 13.9.2022 kello 17–18.30
Paikka: Zoom 

Joustava mieli ja kyky tunnustaa oma erehtyväisyys on rationaalisempaa kuin sokea usko omaan loogiseen ajatteluun. Emmehän useimmiten voi tietää ennakolta, mikä on oikea päätös, joten rationaalinen toiminta vaatii jatkuvaa luovimista ja uuden tiedon yhdistämistä päätöksiin.

Teemme jokaisen päivän aikana valtavan määrän valintoja melko vähäpätöisistä hieman suurempiin. Näistä hyvin harva on todellisuudessa rationaalisen ajatteluprosessin tulos, vaikka niin usein luulemme. Syksyn ensimmäisessä Alumni Talks -illassa murrettiin rationaalisen päätöksenteon illuusiot! Sait tilalle lisää ymmärrystä siitä, kuinka teet päätöksiä ja miten voit tarvittaessa harkita päätöksiäsi paremmin. 

Psykologi ja Helsingin yliopiston vieraileva tutkija Tuomas Leisti avasi illassa päätöksentekoon liittyvää tutkimusta niin psykologian, aivotutkimuksen, kognitiotieteen kuin filosofiankin suunnista. Tuomas Leisti on kirjoittanut aiheesta kirjan yhdessä PsM Hanna Poskiparran kanssa (Tuuma-kustannus, 2022)

Alumni Talks -illoissa asiantuntija-alumni kertoo itseään kiinnostavasta ja kaikille ajankohtaisesta aiheesta. Tule kuulemaan, millaisiksi timanteiksi ajatukset ovat tiivistyneet! Onko sinulla itselläsi osaamista, jonka haluat jakaa jossain tulevista Alumni talks -illoista? Kerro siitä meille.

1.9. Yliopistosta urapolulle