21.9. Infotilaisuus UNITalent -ohjelmasta
25.9. Alumnien kampusretki Kumpulaan
26.9. Helsinki Alumni Insight: Emma Kari
26.9. - 24.10. Think Company HELSEED-työpajasarja
29.9. Yliopisto-lehti 70v keskustelutilaisuus: Priimuksesta pudokkaaksi?
4.10 HY+ digiaamu - Käytänteitä ja esimerkkejä kriittisen digiosaamisen tukemiseen opetuksessa
5.10 Helsinki Think Company: Miten Maailmaa Muutetaan -puhujatilaisuus
9.10. Muistoseminaari professori Matti Klingen (1936-2023) kunniaksi
9.10. Tiedekirjaklubi: Aurinko
10.10. London Alumni Club -tapaaminen
24.10. TÄYNNÄ Share & Learn - Polkuja tekoälyn etiikkaan
31.10. TÄYNNÄ Tutustumisilta: HY päärakennuksen uuden puolen vastaremontoidut tilat, design ja taide
14.11. Sweden Alumni Club -keskustelutilaisuus teemalla Venäjä, Ukraina ja Eurooppa
29.11. Think & Lead: Miksi sinun tulisi olla valmis rekrytoimaan kansainvälisiä osaajia
7.12. Helsinki Alumni Insight
Tilaisuudet järjestetään läsnä- ja etätilaisuuksina. Varmista ilmoittautuessasi, onko tapahtuma verkossa vai paikan päällä.
Katso alta lisätiedot ja ilmoittaudu mukaan! Ilmoittautuminen ohjelmiin alkaa yleensä noin kuukautta ennen tapahtumaa.
Monet tapahtumistamme täyttyvät nopeasti. Päivitä yhteystietosi, niin varmistat, että kuulet tapahtumista ensimmäisten joukossa. Helpoiten päivität yhteystietosi Helsinki Alumni Hubin profiilissasi. Kirjaudu Helsinki Alumni Hubiin.
Aika: torstai 21.9.2023 klo 14.00-15.00
Paikka: Online, Zoom (linkki lähetetään ilmoittautuneille)
Kieli: suomi
Etsimme vastuullisia ja avoimia kummiorganisaatioita UNITalent-ohjelmaan verkostoitumaan Helsingin yliopiston kansainvälisten opiskelijoiden ja väitöskirjatutkijoiden kanssa. Mukana ohjelmassa on englanninkielisiä ohjelmiamme 11 tiedekunnasta esimerkiksi tekoälyn, ilmastonmuutoksen, lääke- tai oikeustieteen, kieli- ja kulttuurialojen sekä kestävyyden ja datatieteen aloilta.
Tämä infotilaisuus UNITalent-ohjelmasta järjestetään kiinnostuneille työnantajaorganisaatioille.
UNITalent alkaa helmikuussa 2024 ja oman ryhmän kanssa on kolme tapaamista.
Aika: maanantai 25.9.2023 klo 16.30 - 20
Paikka: Kumpulan kampus
Tervetuloa alumnien kampusretkelle Kumpulan kampukselle maanantaina 25.9. klo 16.30-20.
Tapahtuma on toinen osa Helsinki Alumni -yhteisön ja Helsingin yliopiston alumniyhdistyksen yhdessä toteuttamaa kampusretkien sarjaa, jonka aikana alumnit pääsevät tutustumaan kunkin Helsingin yliopiston kampuksen toimintaan, tutkijoihin ja opiskelijoihin sekä kiinnostaviin kohteisiin kampuksella.
Kumpulan kampuksella toimii yli 5000 opiskelijan matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, minkä lisäksi Helsingin luonnontiedelukio on juuri muuttanut uusiin tiloihin kampuksen yhteyteen. Kampusretken teemana onkin Kumpulassa toteutuva polku koululaisesta luonnontiedealan akateemiseksi, ja tiedekunnan ja lukion lisäksi pääsemme tutustumaan kampuksella sijaiseviin koululaisille suunnattuihin LUMA-tiedeluokkiin. Kampusretki on avoin kaikille alumneille omasta koulutustaustasta riippumatta.
LUMA-tiedeluokkiin voidaan ottaa rajallinen määrä osallistujia, minkä vuoksi kampusretkelle mahtuu mukaan 80 nopeinta alumnia ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu mukaan viereisestä linkistä viimeistään 17.9. ja valitse ilmoittautumisen yhteydessä, mihin tiedeluokkaan haluat tutustua. Kampusretki alkaa ja päättyy yhteisellä osuudella Physicumin salissa D101 (Gustaf Hällströmin katu 2). Tervetuloa!
Aika: tiistai 26.9.2023 klo 18.00–19.00
Paikka: Stage, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4 ja striimi
Syksyn ensimmäisessä Helsinki Alumni Insightissa inspiraatiopuhujana on Emma Kari, joka käsittelee luontokadon teemaa. Luontokato on elämän kuihtumista planeetalta. Talouden arvoketjut alkavat luonnosta. Talouden perustan murentuessa kyse ei ole enää yksittäisten lajien suojelusta. Luontokato uhkaa taloutta ja koko ihmiskuntaa. Jos ymmärrämme näiden riskien vakavuuden, ymmärrämme, että niiden ohittaminen ei ole vaihtoehto.
Emma Kari on toiminut 15 vuoden ajan yhteiskunnallisen päätöksenteon huipulla ja vaikuttanut luonto- ja ilmastopolitiikan ytimessä usealla eri tasolla niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Nykyään Emma toimii Kari & Pantsar Co. yrityksessä.
Voit osallistua Helsinki Alumni Insightiin paikan päällä Tiedekulmassa tai verkon kautta etänä.
Helsinki Alumni Insight on tapahtumasarja, jossa intohimoiset vaikuttajat jakavat osaamistaan, kokemuksiaan ja näkemyksiään. Ajatuksiaan, joilla muutetaan asenteita, ihmisiä ja yhteiskuntaa. Maailman parhaaksi.
Aika: 26.9., 3.10., 10.10. ja 24.10. klo 16–18
Paikka: Kaikki tilaisuudet paikan päällä HY kampuksilla, Helsingissä
Kieli: englanti
Helsingin yliopiston ja Helsinki Think Companyn järjestämä HELSEED-työpajakokonaisuus on osa laajempaa HELSEED-opiskelijayrittäjyysohjelmaa.
HELSEED-yrittäjyysohjelma tukee alkuvaiheen yrittäjyyttä työpajoilla ja tarjoaa mahdollisuuden hakea HELSEED-sijoitusta liiketoiminnan alkutaipaleelle. Syksyn työpajat antavat välineitä liiketoimintasuunnitelman tekoon, rahoituksen hankintaan, yrityksen perustamisen konkreettisiin toimiin sekä vaikuttavan pitchin tekoon. Osallistua voi joko yksittäiseen tai vaikka kaikkiin työpajoihin, omasta tilanteesta ja tarpeista riippuen.
Aika: perjantai 29.9.2023 klo 17
Paikka: Stage, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4 ja striimi
Priimuksesta pudokkaaksi – Yliopisto-lehden 70-vuotisjuhlan keskustelu
Yliopisto-lehti järjestää 70-vuotisjuhliensa kunniaksi keskustelutilaisuuden, jossa ruoditaan Suomen koulutustason junnaamista.
Putoaako Suomi koulutuksen kelkasta? Suomalaisten koulutustaso junnaa — heikkeneekö Suomen maine koulutuksen ihmemaana? Miksi asialla on merkitystä? Mitä pitäisi tehdä?
Pysyykö yliopisto-opiskelu kaikkien saavutettavana mahdollisuutena vai tuleeko siitä eliitin herkkua, kuten aiemmilla vuosisadoilla? Miten pidämme huolen siitä, että nuoret uskovat mahdollisuuksiinsa ja jaksavat kilvoitella myös koulutuksen eri tasoilla? Entä mitä eväitä akateeminen koulutus on antanut omalle ajattelulle?
Keskusteluun osallistuvat SYL:n hallituksen jäsen Jenny Kasongo, Itä-Suomen yliopiston professori Sonja Kosunen, biokemian maisterivaiheen opiskelija Aatu Ruohonen, ulkoministeriön osastopäällikkö Jari Sinkari ja Helsingin yliopiston yliopistotutkija Johanna Vuorelma.
Keskustelun vetäjät tiedetoimittaja Mikko Pelttari ja Yliopisto-lehden toimituspäällikkö Arja Tuusvuori.
Tule paikan päälle Tiedekulmaan tai seuraa suorana verkossa.
Aika: keskiviikko 4.10.2023 klo 9.00-10.00
Paikka: Online, Zoom (linkki lähetetään ilmoittautuneille)
HY+ järjestää vuosien 2022–2023 aikana Opetushallituksen rahoittaman koulutushankkeen, jossa käsitellään kriittistä digitaalista lukutaitoa käytännönläheisesti niin, että jokainen osallistuja kehittää omaan opetukseensa sopivia menetelmiä tuetusti ja ohjatusti.
Webinaarissa kerromme koulutushankkeen aikana kehitetystä materiaalista ja jaamme esimerkkejä erilaisista eri luokka-asteilla toteutetuista opetuskokeiluista kriittisen digiosaamisen edistämiseksi. Aiheesta alustavat digipedagogiikan tutkijat ja hankkeen kouluttajat Liisa Ilomäki ja Minna Lakkala Helsingin yliopistosta.
Aika: torstai 5.10.2023 klo 17-19
Paikka: Tiedekulma, Stage (Yliopistonkatu 4, Helsinki)
Helsinki Think Company järjestää Helsingin Tiedekulmassa to 5.10. klo 17-19 yhdessä yhteistyökumppanien kanssa Miten Maailmaa Muutetaan -puhujatilaisuuden osana 10v-juhlasyksyä.
Tule kuulemaan mahtavia puheenvuoroja siitä, miten jokainen voi muuttaa maailmaa! Mukana upea joukko eri alojen innostavia suunnannäyttäjiä muistuttamaan meitä jokaista siitä, että kaiken ytimessä on inhimillinen ja ihmisen kokoinen toimijuus: jokainen voi muuttaa maailmaa omalla tavallaan.
Aika: maanantai 9.10.2023 klo 14-16
Paikka: Helsingin yliopiston juhlasali
Tässä Matti Klingen elämää ja monipuolista toimintaa valottavassa seminaarissa yhdeksän hänet eri tavoin tuntenutta vaikuttajaa tuovat
esiin muistoja ja tulkintoja tiedemiehestä ja verkostoituneesta ihmisestä.Helsingin yliopiston professori Klinge vaali yliopiston kulttuuriperintöä
ja välitti historiaa myös yliopiston ulkopuolella.
Seminaarin järjestävät hänen ystävistään ja oppilaistaan muodostettu muistokomitea yhteistyössä Helsingin yliopiston, Helsingin kaupungin, Suomen Tiedeseuran,
Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan, Ella ja Georg Ehrnroothin säätiön, Mannerheim-museon ja Niilo Helanderin säätiön kanssa.
Ennen seminaaria järjestetään kahvi- ja leivoshetki Helsingin yliopiston päärakennuksen uudella katetulla Agora-sisäpihalla.
Seminaarin jälkeen osallistujat ovat tervetulleita nauttimaan Helsingin kaupungin vieraanvaraisuudesta professori Matti Klingen kunniaksi.
Kaikki tilaisuudet ovat avoimia ja maksuttomia.
Kuva: Pekka Lähteenmäki
Aika: 9.10.2023 klo 16:00-18
Paikka: Exactum, Kumpulan kampus
Noin 150 miljoonan kilometrin päässä Maasta sijaitsee aktiivinen tähti, joka on inspiroinut taidemaalareita, saanut aikaan kiivaita väittelyitä tieteilijöiden kesken ja antanut kaikelle elolliselle elämän. Se pauhaa jättiläismäisen ydinvoimalan tavoin ja tarjoaa meille energiaa, valoa ja revontulia, mutta myös esimerkiksi geomagneettisia myrskyjä.
Helsingin yliopiston avaruusfysiikan professorien Emilia Kilpuan ja Hannu Koskisen uutuuskirja Aurinko – tuttu ja tuntematon tähtemme vie keskelle tähtipölystä syntynyttä hiukkasten tanssia, jonka huumaavassa kuumuudessa muodostuu elämäämme ylläpitävä säteily.
Teos matkaa uuden ajan alusta nykypäivään ja esittelee, miten ymmärryksemme Auringosta ja muista tähdistä on kertynyt samalla kun moderni fysiikka on ottanut kehitysaskeleitaan. Tähtien tutkimus on mullistanut ihmiskunnan maailmankuvaa.
Tiedekirjaklubissa kirjailija ja alumnit kohtaavat kiinnostavien tiedekirjojen parissa. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Gaudeamuksen kanssa.
Aika: 10.10.2023 klo 17.30-20
Paikka: Pitcher & Piano Cornhill, Lontoo
Lontoon Alumniklubi tapaa rennoissa merkeissä Lontoossa. Tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden verkostoitumiselle ja keskustelulle yhdessä muiden alumniverkostolaisten kesken.
Inspiraatiopuhujana professori Juhana Aunesluoma, joka vaikuttaa syyskaudella 2023 Oxfordissa vierailevana tutkijana.
Mukaan ilmoittautuessasi sinulle alumnina on mahdollisuus ilmoittaa myös seuralainen, jonka ei tarvitse olla HY alumni.
Mukaan ilmoittautuneille on luvassa pientä tarjoilua.
Aika: tiistaina 24.10. kello 17–19
Paikka: Päärakennus, F3017 (Unioninkatu 34, Helsinki)
Tekoäly herättää eksistentiaalisia ja eettisiä pohdintoja: Mitä vauhdilla yleistyvästä tekoälystä pitäisi ajatella? Voiko sitä hyödyntää eettisesti? Tarvitseeko sitä vain pelätä vai voiko se olla myös paremman tulevaisuuden palveluksessa?
Tässä tilaisuudessa saat tiiviin ja tutkimusperustaisen johdannon tekoälyn etiikan näkökulmiin - ymmärrettäviksi palasiksi pilkottuna. Pääset myös jäsentämään ajatuksiasi tekoälyyn liittyen eetikko Anna Seppäsen (TT) ohjaamana yhdessä muiden alumnien kanssa. Loputtomat periaatelistaukset eivät ole ainoa ratkaisu tekoälyn eettisiin kysymyksiin. Niiden sijaan Anna kertoo tekoälyteknologioita koskevaa eettistä keskustelua avittavista työkaluista, jotka inspiroivat pohtimaan laajemminkin, miten organisaatioissa ja yhteisöissä voidaan edistää uudenlaista eettistä keskustelua. Tapahtuma sopii jokaiselle, joka pohtii, millaisia muutoksia tekoäly tuo työelämään ja yhteiskuntaan. Tervetuloa mukaan!
Share & Learn- tilaisuuksissa alumnit jakavat osaamistaan ja kouluttavat kollegoita ajankohtaisista aiheista ja käytännön taidoista. Tilaisuudet antavat mahdollisuuden oppia, verkostoitua, vaihtaa ajatuksia ja kehittyä yhdessä muiden alumnien kanssa.
Aika: ti 31.10.2023 klo 17- 19.30
Paikka: Helsingin yliopiston päärakennus (Fabianinkatu 33)
Tapahtuma on täynnä, mutta voit ilmoittautua jonoon.
Yliopiston Päärakennuksen Fabianinkadun puoleisen, J.S. Sirénin suunnitteleman osan peruskorjaus on juuri valmistunut. Myös taideteoksia on konservoitu ja ripustuksia muutettu. Helsinki Alumni -yhteisön alumneilla on nyt mahdollisuus tutustua uudistettuihin tiloihin sekä niiden kalustukseen ja taiteeseen opastetulla kierroksella. Oppaina toimivat Tiedemuseo Liekin (entinen Helsingin yliopistomuseo) asiantuntijat.
Tule kuulemaan Päärakennuksen historiasta ja tutustumaan upeisiin tiloihin ja niiden aarteisiin.
Rakennuksen sisäänkäynti ja kierros ovat esteettömiä.
Ilmoittaudu 17.10.2023 mennessä.
Aika: 14.11.2023 (tarkempi ajankohta varmistetaan syys-lokakuussa)
Paikka: Finlandsinstitut, Snickarbacken 2, Tukholma
Kieli: ruotsi
Sweden Alumni Club kutsuu kaikki alumnit mielenkiintoiseen iltatilaisuuteen, jossa puhujamme käyvät keskustelua teemalla "Venäjä, Ukraina ja Eurooppa". Puhujina Suomen Pankin Venäjän asiantuntija ja alumnimme Laura Solanko, sekä Venäjän tutkija Uppsalan yliopistosta Anna-Mari Sätre ja Tukholman kauppakorkeakoulun tutkija Jesper Roine.
Lisätietoja päivitetään mutta merkitse päivämäärä jo kalenteriisi!
Aika: ke 29.11.2023 klo 8.15-10.00
Paikka: Online, Zoom (linkki lähetetään ilmoittautuneille)
Kieli: englanti
Miksi sinun tulisi olla valmis rekrytoimaan kansainvälisiä osaajia? Tämän aiheen parissa käymme keskustelua alumnialustajiemme sekä koko osallistujajoukon kanssa. Mukana kolme kansainvälistä HY alumnia. Regina Ainla Business Finlandista, joka kertoo oman organisaationsa tarjoamasta tuesta kansainvälisten osaajien rekrytoinnissa. Paulo de Tarso Fonseca Silva jakaa osallistujille omakohtaisen kokemuksen aiheesta ja Alexandra Shtromberg kertoo työnantajansa PwC:n lähestymistavasta työntekijöiden kielen oppimisen tukemisessa. Lämpimästi tervetuloa osallistumaan keskusteluun ajankohtaisesta aiheesta!
Tule mukaan vertaisverkostoon, keskustelemaan ajassa keskeisistä johtajuuskysymyksistä sekä saamaan käytännön vinkkejä teemaan liittyen. Paikkoja on rajoitetusti, jotta saamme toteutettua keskustelevan ja innostavan aamupäivän osallistujille.
Think & Lead on ohjelma sinulle, Helsingin yliopiston alumni, joka haluat urallasi edetä asiantuntijasta johtajaksi, tai haluat kehittää valmiuksiasi toimia esihenkilönä. Ohjelman kautta pääset jakamaan omaa kokemustasi, opit ja saat tukea muilta alumneilta sekä saat uusia näkökulmia johtamiseen akateemisesta tutkimuksesta, yritysmaailmasta sekä kolmannen sektorin edustajilta.
Aika: to 7.12.2023 klo 18–19
Paikka: Stage, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4 ja striimi
Syksyn toisen Helsinki Alumni Insightin puhuja julkaistaan piakkoin.
Voit osallistua Helsinki Alumni Insightiin paikan päällä Tiedekulmassa tai verkon kautta etänä.
Helsinki Alumni Insight on tapahtumasarja, jossa intohimoiset vaikuttajat jakavat osaamistaan, kokemuksiaan ja näkemyksiään. Ajatuksiaan, joilla muutetaan asenteita, ihmisiä ja yhteiskuntaa. Maailman parhaaksi.
Aika: torstai 21.9.2023 klo 8.00-10.00
Paikka: Online, Zoom (linkki lähetetään ilmoittautuneille)
Kieli: suomi
Viestinnän kohderyhmän määrittely on tuttua kaikessa työyhteisössä tapahtuvassa viestinnässä. Siitä huolimatta viestinnässämme kuitenkin usein loistaa viestijäkeskeisyys – tulemme helposti korostaneeksi asioita, jotka ovat tärkeitä meille tai organisaatiollemme ja unohdamme kysyä, mikä olisi vuorovaikutuskumppaneillemme kiinnostavaa ja hyödyllistä.
Tule Think & Lead -johtajuusaamuumme kuulemaan alumnimme, viestintätoimisto Kaiun toimitusjohtajan Pete Saarnivaaran kokemuksia ja näkemyksiä kiinnostavuusmuotoilusta. Pääset myös syventymään yhdessä muiden alumnien kanssa keskusteluun siitä, miten oma viestintäsi olisi vaikuttavampaa.
Tule mukaan vertaisverkostoon, keskustelemaan ajassa keskeisistä johtajuuskysymyksistä sekä saamaan käytännön vinkkejä teemaan liittyen. Paikkoja on rajoitetusti, jotta saamme toteutettua keskustelevan ja innostavan aamupäivän osallistujille.
Think & Lead on ohjelma sinulle, Helsingin yliopiston alumni, joka haluat urallasi edetä asiantuntijasta johtajaksi, tai haluat kehittää valmiuksiasi toimia esihenkilönä. Ohjelman kautta pääset jakamaan omaa kokemustasi, opit ja saat tukea muilta alumneilta sekä saat uusia näkökulmia johtamiseen akateemisesta tutkimuksesta, yritysmaailmasta sekä kolmannen sektorin edustajilta.
Aika: tiistai 19.9.2023 klo 15.00-17.00
Paikka: Tiedekulma, Think Lounge (hybriditoteutus)
Luvassa on kurkistus menneeseen ja katsaus tulevaan, kun Anne Remes ja Tom Böhling eli nykyinen ja edeltävä kestävyydestä ja vastuullisuudesta vastaava vararehtori käyvät dialogia edelläkävijyydestä. Lisäksi tarjolla on innostavia ja tiiviitä kestävyyden Pecha Kucha -esityksiä, jotka valottavat yliopiston ajankohtaista toimintaa kestävyyden ja vastuullisuuden saralla.
Tilaisuus rennosti kolmikielinen
Tervetuloa seuraamaan tilaisuutta!
Aika: torstai 14.9.2023 klo 17.00-18.30
Paikka: Tiedekulma, Stage + striimi
Asiantuntijan rooli ja asiantuntijuuden rajat ovat nousseet keskustelun kohteeksi. Tähän on monia syitä: toisaalta median muuttuminen nopeatempoisemmaksi ja sosiaalisen median nopeasti kasvanut merkitys, toisaalta viime vuosina toistaan seuranneet globaalit kriisit - ilmastonmuutos, koronapandemia ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan monine yhteiskunnallisine seurausilmiöineen. Asiantuntijuuden rajoja koetellaan erityisesti kriisitilanteissa, jotka liittyvät samanaikaisesti moneen eri tiedon ja tutkimuksen alueeseen.
Tilaisuudessa pohditaan, millaista asiantuntijuutta tarvitaan globaalien kriisien maailmassa ja miten asiantuntijuutta voi hyödyntää kestävällä tavalla?
Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista.
Puhujat:
Hanna Wass, politiikan tutkija, Helsingin yliopisto
Jenni Karimäki, yliopistotutkija, Helsingin yliopisto
Sara Heinämaa, filosofian professori, Jyväskylän yliopisto
Keskustelun vetää Pekka Sauri.
Tervetuloa seuraamaan tilaisuutta striimattuna!
Aika: torstai 14.9.2023 klo 18.00-20.00 (UTC-4)
Paikka: Holiday Cocktail Lounge, 75 St Marks Pl, New York
Helsingin yliopiston alumniverkoston rento tapaaminen New Yorkissa tarjosi verkostoitumismahdollisuuden kollega-alumnien kanssa ja keskustelua siitä, millaisia alumniaktiviteetteja New Yorkin alueen Alumni & Friends -verkostolle haluaisit järjestettävän.
Mukana tapaamisessa myös yliopiston ilmastotutkijoiden edustus.
Aika: torstai 7.9. kello 17.00–19.30 (josta luento n. 45 min)
Paikka: B120 Exactum (Pietari Kalmin katu 5, Helsinki), josta siirrytään maastoon
Tilaisuus alkoi luennolla Kumpulassa Exactumin tiloissa, jossa kävimme läpi perustiedot villiyrttien keräämisestä, turvallisesta käytöstä sekä muutaman keskeisen kasvin esittelyn. Sen jälkeen siirryimme Alumni Anna Peltola-Vuoren opastuksella tutustumaan, millaisia yrttejä ja hyötykasveja Kumpulan laakson alueelta maastosta löytyi. Tällä kertaa keskityimme retkellä kasvien tunnistamiseen ja niiden hyötykäyttöön, emme keränneet kasveja mukaan otettaviksi.
Share & Learn- tilaisuuksissa alumnit jakavat osaamistaan ja kouluttavat kollegoita ajankohtaisista aiheista ja käytännön taidoista. Tilaisuudet antavat mahdollisuuden oppia, verkostoitua, vaihtaa ajatuksia ja kehittyä yhdessä muiden alumnien kanssa.
Aika: 29.8.2023 klo 9-10
Paikka: Online, Zoom (linkki lähetetään ilmoittautuneille)
HY+digiaamussa keskustelemme muuttuvasta, murroksessa olevasta maailmasta sekä työotteesta, tavoista ja malleista, jotka auttavat meitä toimimaan siinä. Ydinteemoinamme ovat coachaus ja coachaava ote. Pohdimme millainen olisi työelämä, jossa jokainen kohtaisi toisensa arvostaen ja hyväksyen, läsnäollen ja kuunnellen, coachaavalla otteella nostaen. Millainen olisi yhteiskunta, jossa kaikki toimisivat samoin? Entä maailma?
Aika: 7.6.2023 klo 17-18 (yhteistilaisuus) & afterit klo 18-20
Paikka: Ensin yhteinen tilaisuus Zoomissa ja afterit Thirsty Scholarissa
Helsinki Alumni juhlistaa lukuvuonna 2022-2023 valmistuneita ja valmistumassa olevien kv-tutkinto-opiskelijoitamme. Yhteisessä Zoom-tilaisuudessa alumnimme Roberto D'Abrosca inspiroi osallistujia ja vararehtori Kai Nordlund tuo Helsingin yliopisto terveiset ja onnittelun. Mukaan ovat lämpimästi tervetulleita myös esimerkiksi koulutusohjelmien ohjelmajohtajat ja koulutussuunnittelijat.
Zoom-tilaisuuden jälkeen juhlistamme kasvokkain Helsingin keskustassa valmistumisia. Myös tänne ovat tervetulleita kiinnostuneet alumnit ja kv-koulutusohjelmien parissa työskentelevät.
Aika: 7.6.2023 klo 9-10
Paikka: Online, Zoom (linkki lähetetään ilmoittautuneille)
Kestävyys on kaikkien huulilla. Mutta mitä se on johtamisen näkökulmasta? Voiko johtaminen olla kestävää? Tervetuloa kuulemaan aiheesta maksuttomaan HY+digiaamuun, jossa asiantuntijana alumnimme, FT Outi Ihanainen-Rokio.
HY+digiaamu tarkastelee kestävää johtamista muun muassa osaamisen, inhimillisyyden, hyvinvoinnin ja yhteistyön kulmista. Otamme kantaa myös teknis-taloudelliseen perspektiiviin sekä avaamme, mikä on kestävää johtamista arjessa.
Espan lavalla fiilisteltiin promootion historiaa ja kesän aloitusta promootiomusiikin, -muodin, ja -näytelmän merkeissä.
Tapahtuma oli osa Promootion riemuvuoden, Helsinki Alumni -yhteisön ja Helsingin yliopiston alumniyhdistyksen järjestämää kolmiosaista tapahtumasarjaa Promootion henki – Elävä perinne, riemu ja rituaalit.
Aika: 31.5.2023 klo 14 alkaen
Paikka: Helsingin yliopiston päärakennus (Unioninkatu 34) sekä Metsätalo (Unioninkatu 40), seurattavissa myös Unitube-striimin kautta
Helsingin yliopiston 30 uuden professorin luennot ovat yleistajuisia johdatuksia professorien omaan tieteenalaan ja ajankohtaisiin tutkimuskysymyksiin. Alla olevasta ohjelmasta löytyvät yksittäisten luentojen aloitusajat, luentosalit sekä luentojen aiheet. Juhlaluento pidetään sillä kielellä, jolla sen aihe on merkittynä ohjelmaan.
Juhlaluentojen jälkeen yliopiston juhlasalissa järjestettävän tervetuliaisjuhlan ohjelmassa on kansleri Kaarle Hämerin puhe, uusien professorien esittelyt, musiikkiesityksiä sekä lisäksi varhaiskasvatuksen professori Arniika Kuusisto pitää tilaisuudessa oman juhlaluentonsa.
Juhlaluennot ovat kaikille avoimia ja yleisö voi seurata luentoja ja tervetuliaisjuhlaa paikan päällä tai Unitube-striimin kautta.
Aika: 27.5.2023 klo 14 - 16.30 (UTC+8)
Paikka: MOI Restaurant, MOMA T4, No.1 Xiangheyuan Rd, Dongcheng District, Beijing
HY alumniverkoston rento tapaaminen Pekingissä. Verkostoitumista kollega-alumnien kanssa ja keskustelua China Alumni Clubin tulevaisuuden toiminnasta. Tapaamistilassa ympärillä inspiroivaa suomalaista designia.
Mukana tapaamisessa myös China Alumni Clubin uusi hallitus.
Aika: keskiviikko 24.5.2023 klo 17.00–19.30 (luento n. 30 min, maastoretki)
Paikka: Sali 2402, Biokeskus 3, Viikinkaari 1, josta siirryttiin maastoon
Tilaisuus alkoi luennolla Viikin Biokeskus 3:n tiloissa, jossa kävimme läpi perustiedot villiyrttien keräämisestä, turvallisesta käytöstä sekä muutaman keskeisen kasvin esittelyn. Sen jälkeen siirryimme alumni Anna Peltola-Vuoren opastuksella tutustumaan, millaisia yrttejä ja hyötykasveja Viikin maastosta löytyi.
Share & Learn- tilaisuuksissa alumnit jakavat osaamistaan ja kouluttavat kollegoita ajankohtaisista aiheista ja käytännön taidoista. Tilaisuudet antavat mahdollisuuden oppia, verkostoitua, vaihtaa ajatuksia ja kehittyä yhdessä muiden alumnien kanssa.
Aika: 20.5.2023 klo 18-20 (UTC+8)
Paikka: Årgang Kaffe, Building #2, No. 10 Baoqing Rd, Xuhui District, Shanghai
HY alumniverkoston rento tapaaminen Shanghaissa. Verkostoitumista kollega-alumnien kanssa ja keskustelua China Alumni Clubin tulevaisuuden toiminnasta. Tapaamistilassa ympärillä inspiroivaa suomalaista designia.
Mukana tapaamisessa myös China Alumni Clubin uusi hallitus. Kaikki alumnit tervetulleita.
Aika: keskiviikko 10.5.2023 klo 18–19
Paikka: Stage, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4 ja striimi
Kevään toisessa Helsinki Alumni Insightissa maailmankuulu aivokirurgi, Helsingin yliopiston emeritusprofessori Juha Hernesniemi kertoo alumneillemme elämäntyöstään sekä siitä, millainen merkitys kansainvälisellä yhteistyöllä on suomalaisen huippuosaamisen tunnetuksi tulemisessa globaalisti.
Voit osallistua Helsinki Alumni Insightiin paikan päällä Tiedekulmassa tai verkon kautta etänä.
Helsinki Alumni Insight on tapahtumasarja, jossa intohimoiset vaikuttajat jakavat osaamistaan, kokemuksiaan ja näkemyksiään. Ajatuksiaan, joilla muutetaan asenteita, ihmisiä ja yhteiskuntaa. Maailman parhaaksi.
Aika: 10.5.2023 klo 18-20.30 (UTC-4)
Paikka: The Winslow bar, 243 E 14th St, New York
HY alumniverkoston rento tapaaminen New Yorkissa tarjosi verkostoitumismahdollisuuden kollega-alumnien kanssa ja keskustelua siitä, millaisia alumniaktiviteetteja New Yorkin alueen Alumni & Friends -verkostolle haluaisit järjestettävän.
Mukana tapaamisessa myös yliopiston innovaatiojohtaja Santtu von Bruun ja kasvatustieteellisen tiedekunnan dekaani Johanna Mäkelä.
Aika: keskiviikko 4.5.2023 klo 17–18:30
Paikka: Lounge, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4
Harva henkilö Suomen historiassa elähdyttää, kiinnostaa, raivostuttaa ja ärsyttää yhtä paljon kuin Gustaf Mannerheim. Tämä mielikuvien myyttinen sotasankari, päälahtari, menneen ajan aristokraatti ja kosmopoliitti sekä seksualisoitu suurmies on nostettu jalustalle yhä uudestaan ja myös vedetty alas sieltä.
Historioitsija Tuomas Tepora perkaa Sankari ja antisankari -kirjassaan Mannerheimista luotuja mielikuvia ja syitä siihen, miksi hänen ympärilleen on rakentunut valtava henkilökultti.
Tiedekirjaklubissa kirjailija ja alumnit kohtaavat kiinnostavien tiedekirjojen parissa. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Gaudeamuksen kanssa.
Aika: torstai 4.5.2023 klo 9-10
Paikka: Online, webinaari
Ratkaisukeskeisyys ei tarkoita sitä, että luomme valmiin ratkaisun, jonka myymme muille. HY+digiaamussa pohditaan, miksi ratkaisukeskeisyys on tulevaisuuden tekijän metataito.
Asiantuntijana toimii VTM, ratkaisukeskeinen työnohjaaja, Solution Coach Marika Tammeaid. Hän toimii HY+:n Ratkaisukeskeinen valmentaja/coach -koulutuksen pääkouluttajana.
Ilmoittautuminen 2.5. mennessä.
Aika: 1.5.2023 klo 11
Paikka: Humlegården, Tukholma
Sweden Alumni Club kutsui kaikki alumnit seuralaisineen aurinkoiselle vappupiknikille Humlegårdiin. Mukaan tarvitsi vain piknikviltin ja ylioppilaslakin. Klubi tarjosi kuohuvan tervehdyksen ja pientä evästä.
Aika: 27.4.2023 klo 18-20
Paikka: The Ship & Shovell (1-3 Craven Passage), Lontoo
Lontoon Alumniklubi tapasi rennoissa merkeissä Lontoossa. Tapahtuma tarjosi mahdollisuuden verkostoitumiselle ja keskustelulle siitä, millaisia alumniaktiviteetteja Lontoon alueen Alumni & Friends -verkostolle haluaisit järjestettävän. Mukaan ilmoittautuneille pientä tarjoilua.
Aika: torstai 27.4.2023 klo 8.00-10.00
Paikka: Huone 531, Fabianinkatu 24, Helsinki
Kieli: suomi
Aamun alustajana ja kanssamme strategisen johtajuuden teemasta keskustelemassa oli Helsingin yliopiston alumni, Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntija Anmari Brink Pacius. Anmari on kokenut johtaja, yrittäjä, mentori ja hallituksen jäsen. Vastuullisuus, luottamus ja turvallisen ympäristön luominen ovat hänen tekemisissään kantava voima.
Aamun aikana pureuduimme strategisen johtamisen aiheen äärelle erityisesti sosiaalisen vastuun ja arvojen roolin näkökulmasta. Pääsimme yhdessä myös keskustelemaan strategisen johtamisen trendeistä Anmarin johdolla.
Rajoitettu paikkamäärä.
Think & Lead on ohjelma sinulle, Helsingin yliopiston alumni, joka haluat urallasi edetä asiantuntijasta johtajaksi, tai haluat kehittää valmiuksiasi toimia esihenkilönä. Ohjelman kautta pääset jakamaan omaa kokemustasi, opit ja saat tukea muilta alumneilta sekä saat uusia näkökulmia johtamiseen akateemisesta tutkimuksesta, yritysmaailmasta sekä kolmannen sektorin edustajilta.
Aika: tiistai 25.4. klo 16–19
Paikka: Tiedekulma, Yliopistonkatu 4
Miltä aivojen sisällä näyttää? Mitä jäädytetty vaahtokarkki kertoo terveydestämme? Tässä koko perheen työpajatapahtumassa pääset tutustumaan tutkijan ja lääkärin työhön erilaisilla kokeilupisteillä. Tule Tiedekulmaan tekemään pehmolelullesi terveystarkastus ja kokeilemaan tutkijoiden ja tiedekasvattajien kanssa, miten tiedettä tehdään käytännössä!
Tapahtuma on tarkoitettu kaikenikäisille, ja kokeilupisteet ovat avoinna Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4, Helsinki) koko tapahtuman ajan 25.4. klo 16–19.
Tiedekulma tuottaa tapahtuman yhteistyössä Helsingin yliopiston tiedekasvatusverkoston kanssa.
Tapahtuma on osa Helsingin yliopiston Tiedekulman Terveys nyt -tapahtumasarjaa, jossa puhutaan siitä, mitä tiedämme juuri nyt suomalaisia laajasti koskettavista terveyshaasteista: mielenterveydestä, ylipainosta ja suoliston hyvinvoinnista.
Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista.
Aika: torstai 20.4.2023 klo 17–18.30
Paikka: Tiedekulma ja striimi
Tieto suoliston yhteydestä moniin sairauksiin ja suolistomikrobien merkityksestä kehittyy huimaa vauhtia. Samalla tulehduksellisista suolistosairauksista uhkaa tulla uusi kansantautimme. Tule Tiedekulmaan kuulemaan, mitä viimeisin tutkimustieto kertoo suoliston hyvinvoinnista.
Ohjelmassa:
Tapahtumaa voi seurata 20.4. klo 17–18.30 Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4, Helsinki) tai livestriimin välityksellä. Haastatteluista julkaistaan jälkikäteen videotallenteet.
Tapahtuma on osa Helsingin yliopiston Tiedekulman Terveys nyt -tapahtumasarjaa, jossa puhutaan siitä, mitä tiedämme juuri nyt suomalaisia laajasti koskettavista terveyshaasteista: mielenterveydestä, ylipainosta ja suoliston hyvinvoinnista.
Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista.
Aika: keskiviikko 19.4.2023 klo 17-19
Paikka: Kansallismuseo, Mannerheimintie 34
Vuonna 2023 Helsingin yliopistolla vietetään Promootion riemuvuotta järjestyksessä sadannen filosofisen tiedekunnan promootion kunniaksi. Riemuvuoden monipuoliseen ohjelmaan kuuluu mm. Kansalliskirjaston näyttely, promootion historiasta kertova tietokirja, podcastsarja, muistitietokeruu, juomalaulukilpailu sekä useita yleisötilaisuuksia. Tutustu ohjelmaan.
Osana monipuolista ohjelmaa Promootion riemuvuosihanke, Helsinki Alumni -yhteisö ja Helsingin yliopiston Alumniyhdistys järjestävät yhdessä kolmiosaisen tapahtumasarjan Promootion henki – Elävä perinne, riemu ja rituaalit, joka tarjoaa niin väläyksiä promootion historiasta, kriittistä pohdintaa promootion perinteistä kuin elävää promootiotaidetta.
Tapahtumasarjan toinen osa Elävä kulttuuriperintö: Promootio 1643–2023 on kriittinen paneelikeskustelu perinteen merkityksestä. Vastaako promootioperinne vielä 2000-luvulla yhteiskunnan muuttuviin tarpeisiin? Tapahtuman tarkempi ohjelma täsmentyy ja ilmoittautuminen avautuu myöhemmin.
Aika: tiistai 18.4.2023 klo 17–18.30
Paikka: Tiedekulma ja striimi
Suomalaisista työikäisistä suurin osa on ylipainoisia. Vaikka lihavuus ei ole kaikille terveysriski, useimmiten ylipaino altistaa sairauksille. Tieto lihomisen ja laihtumisen mekanismeista lisääntyy jatkuvasti, ja kyse on paljon muustakin kuin yksilön itsekurista. Lihavuusepidemia on myös yhteiskunnallinen ongelma.
Miten lihavuutta pitäisi hoitaa? Rosa Kettumäen johdolla aiheesta keskustelevat professorit Kirsi Pietiläinen ja Karri Silventoinen sekä työterveyshuollon erikoislääkäri Eira Roos.
Keskustelua voi seurata 18.4. klo 17–18.30 Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4, Helsinki) tai livestriimin välityksellä. Keskustelusta julkaistaan jälkikäteen myös videotallenne ja podcast-versio.
Tapahtuma on osa Helsingin yliopiston Tiedekulman Terveys nyt -tapahtumasarjaa, jossa puhutaan siitä, mitä tiedämme juuri nyt suomalaisia laajasti koskettavista terveyshaasteista: mielenterveydestä, ylipainosta ja suoliston hyvinvoinnista.
Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista.
Aika: torstai 13.4. klo 17
Paikka: Tiedekulma ja striimi
Maailman kriisit vetävät mielen matalaksi, eivätkä aivomme pysy tietoyhteiskunnan kiihtyvän tahdin perässä. Erityisesti nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet hälyttävää vauhtia. Tule Tiedekulmaan pohtimaan asiantuntijoiden johdolla, miten voisimme yksilöinä, yhteisöjen jäseninä ja yhteiskuntana huolehtia paremmin mielenterveydestä.
Tapahtumassa mielenterveyden professori Anna Keski-Rahkonen, psykiatrian professori Tiina Paunio sekä yliopistonlehtori Eino Partanen kertovat, miten mielestä pidetään huolta. Keskustelua vetää Alma Onali.
Keskustelua voi seurata 13.4. klo 17–18.30 Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4, Helsinki) tai livestriimin välityksellä. Keskustelusta julkaistaan jälkikäteen myös videotallenne ja podcast-versio.
Tapahtuma on osa Helsingin yliopiston Tiedekulman Terveys nyt -tapahtumasarjaa, jossa puhutaan siitä, mitä tiedämme juuri nyt suomalaisia laajasti koskettavista terveyshaasteista: mielenterveydestä, ylipainosta ja suoliston hyvinvoinnista.
Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista.
Aika: tiistai 4.4.2023 klo 16.00–17.30
Paikka: Sali 302, Athena-talo, Siltavuorenpenger 3 A
Millaista on itselle oma ja kestävä itsensä johtaminen? On tärkeää osata tunnistaa oman työn perustehtävä kaikesta arjen sälästä tänä monipaikkaisen työn aikana. Tunnistaa, miksi teen työtäni, ei vain miten teen sen. Itsensä johtamisen ytimessä ovat muun muassa itsensä tunteminen, tavoitteiden asettamisen taidot, omien ja ryhmän tarpeiden huomiointi, sisäiset palkkiot ja sisäisen puheen säätely.
Tilaisuudessa pohdittiin yhdessä, mikä on kullekin riittävää ja palkitsevaa työn arjessa. Näihin teemoihin ja niistä keskustelemaan meidät johdatti alumnimme FT Aura Nortomaa.
Share & Learn- tilaisuuksissa alumnit jakavat osaamistaan ja kouluttavat kollegoita ajankohtaisista aiheista ja käytännön taidoista. Tilaisuudet antavat mahdollisuuden oppia, verkostoitua, vaihtaa ajatuksia ja kehittyä yhdessä muiden alumnien kanssa.
Aika: torstai 30.3.2023 klo 17-19
Paikka: Stage, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4 ja striimi
Kevään 2023 Studia Generalia -luentosarja käsittelee tekoälyyn ja ihmismieleen liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä eri tieteenalojen näkökulmista.
OpenAI:n marraskuussa 2022 julkistamaa ChatGPT:tä on kutsuttu arvauskoneeksi, chattailevaksi tekoälyksi ja spleinausteknologiaksi. Mikä ChatGPT oikein on ja miten se toimii? Missä määrin ChatGPT:n kielitaito vastaa ihmisen kielitaitoa? Tietääkö se, mitä se sanoo, vai eikö se ymmärrä mitään? Ajatteleeko se vai tuottaako se vain merkityksetöntä hölynpölyä? Mitä ChatGPT:stä ylipäätään pitäisi ajatella ja miten siitä pitäisi puhua? Kognitiotieteen, filosofian, kieliteknologian ja tietojenkäsittelytieteen tutkijat keskustelivat ihmismielestä, kielestä ja tekoälystä.
Aika: keskiviikko 29.3.2023 klo 15.00-16.30 (online) + 17-19 after work verkostoitumistilaisuudet (läsnä)
Paikka: Onlinetilaisuus (linkki ilmoittautuneille) ja paikan päällä eri tilat Helsingissä, Turussa ja Vaasassa
Kieli: ruotsi
Alumnträffen 2023: Ett arbetsliv, flera generationer - när trampar vi varandra på tårna?
Helsingin yliopisto, Arcada, Hanken, Novia ja Åbo Akademi kutsuivat alumnit, yliopistojen henkilöstön, opiskelijat ja muut aiheesta kiinnostuneet seuraamaan yhteistä mielenkiintoista tilaisuutta teemalla "Yksi työelämä, monta sukupolvea - milloin astumme toistemme varpaille?" Tilaisuus ruotsinkielinen.
Tapahtuman aikana syvennyimme sukupolvien välisen yhteistyön aihepiiriin Mitä arvoja eri sukupolvilla on, ja miten voit johtaa eri-ikäisiä työntekijöitä parhaalla mahdollisella tavalla? Tilaisuudessa nostettiin esiin erilaisia näkökulmia sukupolvien yli työskentelystä sekä annetaan vinkkejä siihen, miten uskallat käydä vaikeita keskusteluja. Kuulimme myös alumnipaneelimme keskustelevan tästä aiheesta ja jatkoimme pohdintaa aiheesta muiden alumnien kanssa after work -tilaisuuksissamme eri paikkakunnilla.
Aika: tiistai 28.3.2023 klo 17-19
Paikka: Metsätalo, sali 1. Unioninkatu 40.
Alumnipäivä on alumniemme vuoden tärkein tapahtuma. Tapahtumassa on vuosittain vaihtuva teema, joka on tiukasti kiinni tässä hetkessä ja antaa näkökulmaa tulevaan. Tarjolla on terävän tiedesisällön lisäksi rentoa yhdessäoloa muiden alumnien kanssa.
Alumnipäivä 2023 järjestetään tiistaina 28.3.2023. Teemana on energia.
Energiamurros - uhka vai mahdollisuus?
Energiamurros vaikuttaa meihin kaikkiin. Alumnipäivässä pysähdymme pohtimaan, mitä tämä oikein tarkoittaa.
Alumnipäivä tuo alumnimme yhteen. Vastauksia etsitään Helsingin yliopiston Metsätalon suuressa salissa toimittaja, VTM Reetta Rädyn johdolla. Keskustelemassa ovat alumnimme professori Eva Heiskanen Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksesta ja Energiateollisuus ry:n energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa.
Alumni, päivitä tietosi maailmasta. Tervetuloa keskustelemaan energia-aiheesta tiistaina 28.3.2023 klo 17.00.
Aika: maanantai 20.3.2023 klo 17-19
Paikka: Yliopiston juhlasali, Aleksanterinkatu 5
Vuonna 2023 Helsingin yliopistolla vietetään Promootion riemuvuotta järjestyksessä sadannen filosofisen tiedekunnan promootion kunniaksi. Riemuvuoden monipuoliseen ohjelmaan kuuluu mm. Kansalliskirjaston näyttely, promootion historiasta kertova tietokirja, podcastsarja, muistitietokeruu, juomalaulukilpailu sekä useita yleisötilaisuuksia. Tutustu tarkempaan ohjelmaan.
Kaikille avoimen riemuvuoden juhlallisen avaustapahtuman ohjelmassa on muun muassa riemuvuoden kunniatohtoreiden esittely, Cecilia Damströmin säveltämän uuden promootiokantaatin Science Frictions kantaesitys sekä Tero Halosen kirjoittaman historiateoksen Promootio. Elävän yliopistoperinteen historiaa julkistaminen. Kaikkien promootion ystävien must-tapahtuma!
Aika: 9.3.2023 klo 17.00–18.00 (EET)
Paikka: Zoom (linkki lähetetään rekisteröityneille)
Kieli: Englanti
Helsinki Alumni tarjoasi kansainväliselle alumniverkostolle verkostoitumismahdollisuuksia verkkotapahtumien muodossa, ajankohtaisten aiheiden äärellä keskustellen. Tässä illassa inspiraatiopuhujanamme toimii alumnimme, Associate Director (Future Earth US Global Hub), Veera Mitzner.
Kävimme keskustelua kansainvälisen tiedeyhteisön ja tutkimuksen roolista kestävyysmurroksessa ja opimme lisää Future Earth -organisaation toiminnasta Veeran inspiroimana.
Aika: tiistai 7.3.2023 klo 17–18:30
Paikka: Lounge, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4
Kristiina Kalleisen Valtioaamun aika -teos monipuolistaa kuvaa autonomisen suuriruhtinaskunnan ensimmäisistä vuosikymmenistä sekä suomalaisten ja venäläisten suhteista. Sensuurista, virkabyrokratiasta ja santarmivalvonnasta huolimatta kehitys oli ripeää monilla yhteiskunnan aloilla. Teos on synteesi ajanjaksosta, jolloin versoi ajatus Suomen omasta valtiollisuudesta ja laskettiin perusta myöhemmin toteutetuille yhteiskunnallisille uudistuksille.
Tiedekirjaklubissa kirjailija ja alumnit kohtaavat kiinnostavien tiedekirjojen parissa. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Gaudeamuksen kanssa.
Aika: torstai 2.3.2023 klo 17-19
Paikka: Stage, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4 ja striimi
Kevään 2023 Studia Generalia -luentosarja käsittelee tekoälyyn ja ihmismieleen liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä eri tieteenalojen näkökulmista.
Miten digitalisaatio vaikuttaa kansalaisen turvallisuuteen ja luottamukseen julkishallintoa kohtaan? Mitä hankalakäyttöisistä tietojärjestelmistä seuraa? Miten digitaalisia työvälineitä korjataan ja kehitetään suuntaan, jossa ne auttavat rakentamaan hyvinvoivaa yhteiskuntaa?
Mm. näitä kysymyksiä tarkastellaan yhteiskunta- ja oikeustieteen näkökulmista keskittyen sosiaali- ja terveydenhuollon APOTTI-tieto- ja toiminnanohjausjärjestelmään.
Voit osallistua tapahtumaan paikan päällä Tiedekulmassa tai verkon kautta etänä.
Aika: keskiviikko 1.3.2023 klo 17.00-18.30
Paikka: Kaisa-sali (huone 7062), Fabianinkatu 30
Kieli: englanti
Miten rakentaa oman näköinen ura? Mitä ovat tärkeimmät palvelevan johtamisen piirteet?
Huomioithan, että tämä Think & Lead on suunnattu seuraavien kansainvälisten koulutusohjelmien opiskelijoille, tohtorialumneille sekä kiinnostuneille max. 5 vuotta sitten valmistuneille alumneillemme.
Rajoitettu paikkamäärä.
Think & Lead on ohjelma sinulle, Helsingin yliopiston alumni, joka haluat urallasi edetä asiantuntijasta johtajaksi, tai haluat kehittää valmiuksiasi toimia esihenkilönä. Ohjelman kautta pääset jakamaan omaa kokemustasi, opit ja saat tukea muilta alumneilta sekä saat uusia näkökulmia johtamiseen akateemisesta tutkimuksesta, yritysmaailmasta sekä kolmannen sektorin edustajilta.
Aika: tiistai 28.2.2023 klo 18–19
Paikka: Stage, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4 ja striimi
Suomalaisessa politiikassa arvoristiriidat ovat korostumassa. Arvoerot kytkeytyvät äänestäjienkin tasolla hyvin erilaisiin näkemyksiin siitä, mikä suunta ja millaisia päätöksiä nyt tarvittaisiin.
Totunnainen puhe suomalaisista arvoista piilottaa taakseen erisuuntaisuutta ja kehkeytyvää polarisoitumista. Moniarvoistuvassa yhteiskunnassa tarvittaisiin laajenevaa dialogista vuorovaikutusta, mutta tällä hetkellä monet toiminnan mekanismit vaikuttavat päinvastaisesti.
Kevään ensimmäisessä Helsinki Alumni Insightissa Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja ja väitöskirjatutkija Jaakko Kaartinen avaa arvotutkimuksen saloja ja kertoo, miten suomalainen arvomaailma näyttäytyy näin vaalikeväänä. Kuulemme myös, kuinka tieteellistä arvotutkimusta käytetään poliittisen päätöksenteon tukena.
Voit osallistua Helsinki Alumni Insightiin paikan päällä Tiedekulmassa tai verkon kautta etänä.
Helsinki Alumni Insight on tapahtumasarja, jossa intohimoiset vaikuttajat jakavat osaamistaan, kokemuksiaan ja näkemyksiään. Ajatuksiaan, joilla muutetaan asenteita, ihmisiä ja yhteiskuntaa. Maailman parhaaksi.
Aika: 7.-16.2.
Paikka: Think Lounge, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4
Tiedekulman Think Loungessa pääset kuulemaan helmikuussa puolueiden näkemyksiä siitä, mikä on tutkimuksen, koulutuksen ja tieteen asema seuraavalla hallituskaudella. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia eikä niihin ole ennakkoilmoittautumista.
Ti 7.2. klo 16–17 Vasemmistoliiton paneelikeskustelu
Ke 8.2. klo 9–10 Keskustan tilaisuus
Ma 13.2. klo 12–14 Yhdessä eteenpäin – RKP:n koulutus-, tutkimus- ja innovaatiopoliittiset tavoitteet
Ti 14.2. klo 12–14 Osaamispolku 2030: SDP:n haluaa nostaa Suomen koulutuksen kärkimaaksi
Ke 15.2. klo 11–12 Kokoomuksen tilaisuus
To 16.2. klo 9–10 Vihreät: Tutkimuksella ja osaamisella kestävää kasvua
To 16.2. klo 16–17 Kristillisdemokraatit esittelevät koulutuspoliittisia eduskuntavaalitavoitteitaan
Aika: keskiviikko 15.2.2023 kello 17–18.30
Paikka: Minerva-tori, Siltavuorenpenger 5a
Korona-aika sai monet opiskelijat tuntemaan yksinäisyyttä, jäämään jälkeen opinnoissaan ja jopa keskeyttämään ne. Opettajatkin olivat tutkimusten mukaan Korona-aikana erityisen raskaassa asemassa ja ovat vasta nyt saaneet osan työnimustaan takaisin. Nyt olemme siirtyneet takaisin lähi- ja hybridiopetukseen. Onko opiskelijoiden ohjausta ja tukea mahdollista lisätä, ilman että se kuormittaa opettajia entisestään? Voiko pedagogiseen tutkimukseen perustuvasta teknologiasta olla tässä hyötyä?
Tilaisuudessa kuultiin viimeisimmät tutkimustulokset muutoksista nuorten ja opettajien hyvinvoinnissa. Oppimisen, hyvinvoinnin ja siihen liittyvän teknologian kysymyksiin meille olivat vastaamassa alumnimme CPO Joonas Merikko Annie Advisorilta sekä väitöskirjatutkija Erika Maksniemi Minds Hub tutkimusryhmästä Helsingin yliopistolta.
Alumni Talks -illoissa asiantuntija-alumni kertoo itseään kiinnostavasta ja kaikille ajankohtaisesta aiheesta. Tule kuulemaan, millaisiksi timanteiksi ajatukset ovat tiivistyneet! Onko sinulla itselläsi osaamista, jonka haluat jakaa jossain tulevista Alumni talks -illoista? Kerro siitä meille.
Aika: perjantai 10.2.2023 klo 15-17
Paikka: Stage, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4 ja striimi
Mikä ihme on promootio? Mistä sen vaihtelevissa mutta ikiaikaisissa rituaaleissa on kyse? Oliko promootio elämäsi kohokohta vai provosoidutko sen päivitystä kaipaavista muodoista? Luuletko tietäväsi jo kaiken promootion historiasta?
Riippumatta siitä, oletko valmistuva tohtori tai maisteri ja pohdit promootioon osallistumista, tai töissä yliopistolla mutta epätietoinen sen omista seremonioista - tai vain kiinnostunut akateemisen kulttuurin ilmenemismuodoista, on tämä tapahtuma sinulle!
Promootion riemuvuoden ensimmäinen osallistava yleisötapahtuma tarjosi Tiedekulmassa viihdyttävää tietoa ja osallistu valistavaan leikkiin! Mukana keskustelussa olivat eri promootioroolien ja -tahojen edustajia. Useita lyhyitä ohjelmanumeroita, elävää kuvaa ja diagnostinen promootiovisa.
Tilaisuuden kieliä olivat suomi, ruotsi, englanti ja latina. Linkki tapahtuman striimiin.
Vuonna 2023 Helsingin yliopistolla vietetään Promootion riemuvuotta järjestyksessä sadannen filosofisen tiedekunnan promootion kunniaksi. Riemuvuoden monipuoliseen ohjelmaan kuuluu mm. Kansalliskirjaston näyttely, promootion historiasta kertova tietokirja, podcastsarja, muistitietokeruu, juomalaulukilpailu sekä useita yleisötilaisuuksia. Tutustu tarkempaan ohjelmaan.
Osana monipuolista ohjelmaa Promootion riemuvuosihanke, Helsinki Alumni -yhteisö ja Helsingin yliopiston Alumniyhdistys järjestävät yhdessä kolmiosaisen tapahtumasarjan Promootion henki – Elävä perinne, riemu ja rituaalit, joka tarjoaa niin väläyksiä promootion historiasta, kriittistä pohdintaa promootion perinteistä kuin elävää promootiotaidetta.
Aika: tiistai 7.2.2023 klo 17–18.30
Paikka: Keltainen sali, Unioninkatu 33
Onneksi olkoon vuoden 2023 aikana valmistunut maisteri! Aloita kevät hyvässä seurassa ja tule tapaamaan muita alumneja rennossa työelämäillan merkeissä tiistaina 7.2.2023.
Illan pääpuhujana on Helsingin yliopiston alumni Roberto D'Abrosca. Italiasta kotoisin ja yli 15 vuotta Suomessa asunut Roberto D’Abrosca on kokenut tiiminvetäjä sekä sertifioitu business- ja uravalmentaja. Hänen intohimonsa ovat (työ)elämän merkityksellisyyden löytäminen sekä yksilöiden ja tiimien kasvun tukeminen valmentavalla otteella.
Keskustelemme illan aikana itsetuntemukseen, uramahdollisuuksien kirkastamiseen, tavoitteiden asettamiseen ja työhyvinvointiin liittyvistä asioista. Illan aikana käydään myös vapaamuotoista keskustelua. Sinulla on mahdollisuus vaihtaa kokemuksia ja esittää sinua askarruttavia urasuunnitelmiin ja työelämään liittyviä kysymyksiä.
Tule inspiroitumaan, verkostoitumaan ja kohtamaan muita uran alkuvaiheessa olevia alumneja.
Järjestämme vastaavan tilaisuuden kaksi kertaa vuodessa uusille alumneille.
Aika: keskiviikko 6.2.2023 klo 9-10
Paikka: Online, webinaari
HY+digiaamussa pohdittiin, miten voimme onnistua yhdessä luomaan hyvää työelämää.
Aiheen alustajana toimi Kaisa Vuorinen, joka on positiivisen psykologian moniosaaja, yrittäjä, opettaja, kouluttaja ja Sitran Ratkaisu100-kilpailun voittajan, Huomaa hyvä! -idean, perustaja. Kaisa on tunnustettu vahvuuksien ja hyvän huomaamisen puolestapuhuja ja kysytty moniosaaja. Hän on myös vastuukouluttaja HY+:n uudessa Positiivisen psykologian verkovalmennuksessa.