Bilagorna i magisterprogrammen i den gemensamma ansökan

På denna sida hittar du information om bilagor som krävs av sökande till magisterprogrammen. Läs anvisningarna noga så dina bilagor uppfyller kraven och lämnas in på rätt sätt.
Ansökan och bilagor som ska lämnas in

Ansökan till masterprogrammen och inlämning av bilagor sker via Studieinfo. Ansökan inkluderar ifylld elektronisk ansökningsblankett, ansökans obligatoriska bilagor samt programspecifika bilagor som anges i antagningsgrunderna för magisterprogrammen på Studieinfo.

Bekanta dig noggrant med ansökningsanvisningarna och antagningsgrunderna för magisterprogrammen på Studieinfo samt anvisningarna för ifyllandet av ansökningsblanketten innan du fyller i blanketten.

Bilagor som ska lämnas in

Ett examensbevis är ett dokument som läroanstalten ger en studerande som har genomfört alla studier som krävs för examen och som har utexaminerats.

Examensbeviset måste innehålla:

  • namnet på läroanstalten som beviljade examen
  • examensdatum
  • den utexaminerades namn
  • namnet på den beviljade examen.

Du kan lämna in ett tillfälligt examensbevis om du har utexaminerats men ditt slutliga examensbevis inte har kunnat utfärdas i samband med examen t.ex. på grund av tekniska eller administrativa orsaker. Också det tillfälliga examensbeviset måste innehålla samma uppgifter som det slutliga examensbeviset, se ovan. Ett dokument som endast anger att alla kurser har slutförts inte godkänns som tillfälligt examensbevis.

Om du ännu inte har utexaminerats behöver du inte lämna in ditt examensbevis under ansökningstiden. Namnet på den examen som ska avläggas måste dock anges i studieutdraget (se nedan). Om du blir antagen till magisterprogrammet är antagningsbeslutet villkorligt och du måste slutföra din examen och lämna in ditt examensbevis inom tidsfristen.

Du ska lämna in ett officiellt studieutdrag och vid behov ett examensbevis för alla de högskolestudier du vill att ska beaktas i din ansökan.

Ett studieutdrag visar vilka kurser/studieavsnitt du har genomfört vid läroanstalten. Studieutdraget måste innehålla följande uppgifter för alla de kurser du har genomfört:

  • namn
  • prestationsdatum
  • vitsord
  • omfattning.

Läroanstaltens bedömningsskala vid tidpunkten för dina studier måste också anges på studieutdraget. Om ditt studieutdrag inte innehåller alla uppgifter som listas ovan, godkänns dokumentet inte.

Ett Diploma Supplement (bilaga till examensbeviset) kan användas i stället för ett studieutdrag, om det innehåller samma uppgifter som krävs av studieutdraget. Ett diploma supplement endast är giltigt när det lämnas in tillsammans med ett examensbevis.

Om du ännu inte har utexaminerats måste av studieutdraget framgå namnet på den examen som du avlägger. Om examens namn inte framgår av studieutdraget måste du lämna in ett officiellt utlåtande från din läroanstalt där namnet på den examen du kommer att avlägga framgår.

Helhetsanteckningar

I vissa ansökningsmål måste de studier som ligger som grund för ansökan registreras i en studiehelhet. Det kan till exempel finnas ett krav på helhetsanteckning för grund- och ämnesstudierna. Då räcker det inte att du har genomfört alla de enskilda studieavsnitt (dvs. kurser) som hör till studiehelheten.

En helhetsanteckning är en skild anteckning på ditt studieutdrag som visar att du genomfört alla de studieavsnitt som hör till studiehelheten. Då får du på ditt studieutdrag en skild anteckning om studiehelheten, helhetens omfång (t.ex. 25 sp), prestationsdatum, vitsord och information om vilka studieavsnitt som hör till studiehelheten (t.ex. grundstudier i pedagogik, 25 sp, vitsord 3, 17.6.2021 och en list av de studieavsnitt som hör till helheten nedan). 

Du måste själv begära om att få dina studier registrerade som en helhet. Begär om att få en helhetsanteckning från den plats där studierna har genomförts.

Observera att vid vissa utbildningsinstitutioner görs det ingen helhetsanteckning för öppna universitetsstudier på studieutdraget, utan öppna universitetet utfärdar ett separat intyg över att studenten har genomfört studiehelheten. I sådana fall ska du utöver studieutdraget också lämna in ett intyg över att du har genomfört helheten.

Tillgodoräknade studieprestationer och prestationer som genomförts vid andra läroanstalter

Om ditt studieutdrag innehåller tillgodoräknade studier så måste samma information anges för deras del som för dina övriga kurser. Om informationen för de tillgodoräknade studierna är bristfällig måste du lämna in ett separat studieutdrag för de tillgodoräknade studiernas del, av vilket ska framgå alla uppgifter som efterfrågas.

Top-up-ex­a­mi­na, di­rek­tan­tag­ning m.m.

Om din examen innehåller studier som genomförts vid flera olika högskolor, om den exempelvis är en s.k. top-up-examen där du har tidigare studier från en eller flera högskolor som du kompletterat till en examen vid en annan högskola, ska du lämna in officiellt styrkta kopior av dina utbildningsdokument för alla de studier som ingår i din examen. Om du har blivit direkt antagen till en högre examensnivå i din tidigare examen, ska du lämna in dokument också över de tidigare studier som låg till grund för antagningen.

Om dina utbildningsdokument inte är på finska, svenska eller engelska måste du också lämna in officiella översättningar till något av dessa språk. Förutom översättningar också måste du tillhandahålla kopior av originalspråksdokumenten.

Helsingfors universitet godkänner endast officiella översättningar. En officiell översättning gjorts av en auktoriserad translator eller av den utbildningsinstitution som utfärdat dokumentet. Officiella översättningar ska vara försedda med translatorns stämpel och underskrift på varje sida.

En översättning gjord av en auktoriserad translator

En auktoriserad översättning av vilket dokument som helst kan erhållas från en auktoriserad translator. I Finland är auktoriserade translatorer personer som enligt lagen 1231/2007 har rätt att vara verksamma som auktoriserade translatorer. I Utbildningsstyrelsens register kan du kontrollera vem som är auktoriserad translator i Finland. Om du inte befinner dig i Finland kan du beställa en auktoriserad översättning av en auktoriserad translator i ditt vistelseland.

En översättning gjord av den läroanstalt som har utfärdat dokumentet

Vi godtar översättningar som har gjorts av den läroanstalt som har utfärdat dokumentet. Om läroanstalten utfärdar dokumentet direkt på finska, svenska eller engelska, behövs ingen översättning.

Du måste visa dina kunskaper i finska eller svenska. Du kan inte visa dina språkkunskaper på andra sätt än de som Helsingfors universitet har fastställt i sina anvisningar.

Alla godtagbara sätt att visa dina språkkunskaper samt anvisningar för hur du ska göra finns på sidan Ansökningsbehörighet i magisterprogram i den gemensamma ansökan.

Vissa utbildningsprogram har krav på ytterligare bilagor. Läs mer om programspecifika bilagor i programmens antagningsgrunder på Studieinfo.

Inlämning av bilagor i ansökningsskedet

I ansökningsskedet räcker det att du lämnar in högkvalitativa kopior eller bilder av originaldokumenten till din ansökan. Lämna in alla sidor av originaldokumenten.

Om vi upptäcker brister i dina bilagor kontaktar vi dig per e-post och ber dig komplettera din ansökan. Vid kommunikation som gäller antagningen används den e-postadress som du angett i Studieinfo. Ansökningsservicen skickar inget separat meddelande om att bilagorna har tagits emot eller om behandlingen av dem. Ansökningsservicen kommenterar inte bilagors lämplighet eller ansökans status.

Tidtabell

Lämna in bilagor till Helsingfors universitets ansökningsservice i tid, senast 1.4.2025 kl. 15.00.

Om en obligatorisk bilaga saknas efter tidsfristen för att lämna in bilagor har passerat, kommer ansökan att avvisas som ofullständig. Du är själv ansvarig för att lämna in bilagorna på det krävda sättet inom tidsfristen.

Undantag från ovanstående tidsfristen är program för vilka bilagorna ska lämnas in senast 2.6.2025 kl. 15.00:

  • magisterprogrammet i logopedi 
  • magisterprogrammet i pedagogik, studieinriktningen för klasslärare (undervisning på finska)
  • magisterprogrammet i pedagogik, studieinriktningen för klasslärare (undervisning på svenska)
  • magisterprogrammet i pedagogik, studieinriktningen för lärare i huslig ekonomi
  • magisterprogrammet i pedagogik, studieinriktningen för slöjdlärare
  • magisterprogrammet i pedagogik, studieinriktningen för småbarnspedagogik
  • magisterprogrammet i pedagogik, studieinriktningen för allmän och vuxenpedagogik (undervisning på finska)
  • magisterprogrammet i pedagogik, studieinriktningen för allmän och vuxenpedagogik (undervisning på svenska)
  • magisterprogrammet i psykologi
Leveranssätt

Bilagorna skickas in genom att de bifogas till ansökningsblanketten i Studieinfo. Om du av någon anledning inte kan bifoga dina bilagor till ansökningsblanketten kan du också posta bilagorna eller lämna in dem till Ansökningsservicens postlåda. 

  1. Skanna bilagorna eller ta högkvalitativa bilder på dem. Se till att innehållet i dokumenten är läsligt.
  2. Sidor som hör till samma helhet ska sammanställas i en enda fil. Till exempel studieutdraget ska vara en fil som innehåller flera sidor.
  3. Namnge filen så att det framgår både ditt eget namn och vilket dokument som gäller, till exempel så här: efternamn-förnamn-studieutdrag.
  4. Ladda upp bilagorna i PDF-format på rätt ställe på blanketten och inom utsatt tid.
  1. Ta en utskrift av bilagorna. Se till att innehållet i dokumenten är läsligt.
  2. Skriv namnet på det magisterprogram du söker till på kuvertet, till exempel ”Magisterprogrammet i filosofi”.
  3. Skicka bilagorna per post, med kurirservice eller lämna in dem till ansökningsservicens postlåda. Se till att du använder rätt adress. Anvisningar för hur du skickar eller levererar bilagorna finns på avsnittet Adresser för inlämnande av bilagor i pappersform. Bilagor accepteras inte personligen.
  4. Försäkra dig om att du lämnar in bilagorna till Helsingfors universitets ansökningsservice inom utsatt tid. Om du skickar dina bilagor per post är det inte tillräckligt att brevet är poststämplat den dagen. Bilagorna måste ha lämnats in till ansökningsservicen inom utsatt tid.
Inlämning av bilagor om du blir villkorligt antagen

Om du blir antagen till ett utbildningsprogram vid Helsingfors universitet och du i ansökningsskedet har lämnat in vanliga kopior av bilagorna är antagningen villkorlig. I så fall måste du lämna in officiellt eller elektroniskt bestyrkta versioner av dina dokument senast 1.9.2025 kl. 15.00.

Observera att examen och studier som avlagts i vissa länder har landsspecifika krav. Vänligen följ alltid de landsspecifika kraven i första hand när du skickar in bilagor!

Inlämning av elektroniskt bestyrkta bilagor

Ett elektroniskt verifierat dokument kan delas via en elektronisk verifieringstjänst eller vara elektroniskt signerat eller verifierat. Elektroniskt signerade och verifierade dokument ska skickas per e-post till adressen magisterbilagor@helsinki.fi. Samma kontaktadress används vid delning av dokument via verifieringstjänsten. Om det verifierade elektroniska dokumentet inte är på engelska, finska eller svenska, måste du även lämna in en officiell översättning av dokumentet.

Om din utbildningsinstitution använder en elektronisk verifieringstjänst eller om det finns en nationell registertjänst genom vilken du kan skicka dina officiella utbildningsdokument, var vänlig och använd tjänsten för att skicka dina dokument direkt till Helsingfors universitet.

Välj Helsingfors universitet från tjänstens lista över registrerade mottagare, eller använda följande e-postadress som kontaktuppgift: magisterbilagor@helsinki.fi.

Kontakta din egen utbildningsinstitution om du behöver mera information om hur du använder den tjänst som används vid din utbildningsinstitution. Helsingfors universitet har inte möjlighet att hjälpa dig använda tjänsten.

Nedan finns en lista över några vanliga elektroniska tjänster som godkänns av Helsingfors universitets ansökningsservice:

Om din utbildningsinstitution använder någon annan tjänst än de som listas ovan, kontakta då oss för att utreda om det är möjligt att godkänna dina dokument också via denna tjänst. Observera att Helsingfors universitet förbehåller sig rätten att avgöra om en tjänst godkänns eller inte.

Vi godkänner dokument som har signerats elektroniskt med en giltig digital signatur (s.k. Adobe blue ribbon) av den utbildningsinstitution som utfärdat dem. Den giltiga digitala signaturen visar sig som ett blått band när dokumentet öppnas i Adobe Reader. 

Helsingfors universitet förbehåller sig rätten att bedöma varje elektroniskt signerat dokument från fall till fall och förkasta dokument som inte uppfyller kraven.

Vi godkänner utbildningsdokument som innehåller en verifikationskod som vi kan verifiera dokumentet och dess innehåll med i en elektronisk verifieringstjänst som används av den utfärdande utbildningsinstitutionen.

För att verifieringen ska godkännas måste den uppfylla följande villkor:

  • Verifieringstjänsten finns på den utfärdande utbildningsinstitutionens webbplats, ELLER, om det gäller en tredjepartstjänst finns det en länk på utbildningsinstitutionens webbplats till den externa verifieringstjänsten.
  • Dokumentets hela innehåll kan verifieras med hjälp av verifieringstjänsten, dvs. verifieringstjänsten måste visa exakt samma innehåll som det dokument du lämnat in.

Vi godkänner inte verifieringstjänster som: 

  • Verifieringstjänster som förutsätter nedladdning av specifik programvara.
  • Verifieringstjänster som tar ut en avgift för verifieringen.
  • Verifieringstjänster som kräver att mottagaren skickar ett e-postmeddelande till tjänsten eller till den utfärdande utbildningsinstitutionen.

Vi kan inte garantera att vi godkänner verifieringstjänster på andra språk än engelska, finska och svenska. Om tjänsten är tillgänglig endast på andra språk använder vi den efter bästa förmåga. Men om vi inte kan använda tjänsten för att den är på ett annat språk måste du skicka in dina dokument på något annat godtagbart sätt. Om det verifierade dokumentet inte finns tillgängligt på finska, svenska eller engelska måste du också lämna in en officiell (auktoriserad) översättning av originaldokumentet.

Helsingfors universitet förbehåller sig rätten att bedöma varje elektroniskt dokument och varje verifieringstjänst från fall till fall. Om vi inte kan verifiera de begärda uppgifterna måste du lämna in dokumentet på något annat godtagbart sätt.

Om din utbildningsinstitution inte använder en elektronisk verifieringstjänst (t.ex. Digitary, Parchment, MyEquals, CSSD/CHESICC, Truecopy) för att skicka officiella utbildningsdokument kan du be att de skickar dina elektroniska utbildningsdokument per e-post direkt till Helsingfors universitet på adressen magisterbilagor@helsinki.fi.

För att dokumentet ska godkännas måste det uppfylla följande villkor:

  • E-postmeddelandet ska skickas från den utfärdande utbildningsinstitutionens officiella e-postadress.
  • Avsändaradressen ska kunna verifieras på utbildningsinstitutionens offentliga webbplats.
  • Avsändaradressen ska tillhöra en person eller enhet som ansvarar för utfärdandet av officiella utbildningsdokument, t.ex. registratorskontoret, studiebyrån, studentservicen eller en motsvarande administrativ enhet.
  • Det bifogade dokumentet måste vara i PDF-format.
  • E-postmeddelandet måste innehålla ditt ansökningsnummer som referensnummer.

Dokument som skickas per e-post men inte uppfyller dessa krav godkänns inte. Vänligen förmedla dessa anvisningar till din utbildningsinstitution när du ber dem skicka dina dokument. 

Helsingfors universitet förbehåller sig rätten att bedöma varje e-postmeddelande och de bifogade dokumenten från fall till fall samt att avslå dokument som inte uppfyller kraven.

Inlämning av officiella bestyrkta kopior

Ett dokument är officiellt bestyrkts när den läroanstalt som utfärdat dokumentet eller en finländsk notarius publicus bestyrker kopian av dokumentet eller när kopian av dokumentet legaliseras.

Beakta dessa frågor vid bestyrkandet av dokument:

  • En kopia kan officiellt bestyrkas bara av den läroanstalt som utfärdat dokumentet eller en finländsk notarius publicus.
  • Officiellt bestyrkta kopior bör alltid göras utgående från originaldokumenten.
  • Officiellt bestyrkt kopia bör vara försedd med läroanstaltens officiella stämpel och vara undertecknad av en företrädare för läroanstalten och försedd med namnförtydligande och undertecknarens tjänstebeteckning. En stämpel där det bara står ”kopian bestyrks av” eller ”certified copy” är inte läroanstaltens officiella stämpel.
  • Alla sidor som ingår i originaldokumentet bör finnas med. Om kopian innehåller flera sidor bör varje sida ha en bestyrkande stämpel och underskrift, ifall inte sidorna är sammanfogade så att de inte kan lösgöras (till exempel med ett sigill). Om kopian har lösa sidor eller om de kan lösgöras från varandra, till exempel om de bara är ihopsatta med häftapparat, ska den som bestyrker dokumentet ha skrivit under och stämplat alla sidor. 
  • Officiellt bestyrkta kopior bör lämnas in till Ansökningsservicen i pappersform om inte annat anges i instruktionerna.

Observera att en läroanstalt inte heller kan bestyrka ett examensbevis som har utfärdats av en annan organisation eller en annan läroanstalt.

Om du inte kan få dina utbildningsdokument bestyrkta av läroanstalten som utfärdat dem kan du lämna in dina utbildningsdokument som legaliserade kopior. Legalisering av dokument kan göras på två olika: Apostille-intyg och tvåstegs legalisering

Dokument från land som har ratificerat Haagkonventionen från år 1961 legaliseras med ett apostille-intyg (stämpel eller pappersintyg). Se till att apostille-intyget är säkert och tydligt bifogat till alla dokument som det bestyrker.

Närmare information om Haagkonventionen samt en lista på länder som har ratificerat Haagkonventionen hittas via länken nedan (på engelska): Convention of 5 October 1961 Abolishing the Requirement of Legalisation for Foreign Public Documents (på engelska). Listan innehåller även information om vilka myndigheter som utfärdar apostille-intyg i olika länder.

Dokument från andra länder legaliseras i två steg: Först ska landets utrikesministerium legalisera dokumentet. Därefter ska en finsk ambassad eller ett finskt konsulat i landet legalisera dokumenten genom att intyga att ministeriet som legaliserade dokumentet har befogenhet för det.

Adresser för inlämnande av bilagor i pappersform

Du kan lämna bilagorna i postlådan på adressen Unionsgatan 40 C, i hörnet av Unionsgatan och Yrjö-Koskinens gata, i Helsingfors

Postlådan är tillgänglig dygnet runt, men observera att du måste lämna bilagorna i postlådan före klockan 15.00 för att de ska anses ha inkommit samma dag. Om du lämnar in bilagorna efter klockan 15.00 anses de ha inkommit följande vardag. Lämna inte bilagor som är avsedda till ansökningsservicen till vaktmästaren eller i någon annan postlåda än den ovan nämnda.

Kurirservice är ofta det snabbaste och säkraste sättet att skicka bilagor till ansökningsservicen. Om du skickar bilagor med kurirservice (UPS, DHL, FedEx el.dyl.) använd denna adress:

Helsingfors universitet
Ansökningsservicen
Unionsgatan 40
00170 Helsingfors 

Om kurirservicen vill ha ett telefonnummer kan du ange numret (+358) 2941 21601 (ingen kundtjänst, endast för kurirservice). Skicka inte bilagor som är avsedda till ansökningsservicen med kurirservice till någon annan adress än den ovan nämnda. 

Vi rekommenderar att du använder kurirservice så att du kan spåra din försändelse. Helsingfors universitet ansvarar inte för kurirservicens tjänster, inte heller för skador eller förseningar som orsakas av kurirservicen.

Om du skickar bilagor per vanlig post, använd adressen:

Ansökningsservicen
PB 24
00014 Helsingfors universitet

Skicka inte bilagor som är avsedda till ansökningsservicen per post till någon annan adress än den ovan nämnda.

Observera att om du skickar dina bilagor med vanlig post måste alla bilagor som skickas från ett land utanför EU/EES tullklareras. För att undvika det ska du inte ange något penningvärde för dina bilagor när du postar dem. Om dina bilagor tullklareras måste du deklarera dem i förväg med blanketten ”Private person’s declaration of goods imported from outside the customs and fiscal territory of the EU”. Om det krävs att du anger en summa på blanketten och det inte är tillåtet att välja ”0 €” kan du skriva ”0,01 €” (eller motsvarande summa i din egen valuta).