En lärare som antas som medlem i Lärarakademin
Medlemskap i Lärarakademin kan sökas av anställda på nivå 2–4 i fyrastegsmodellen för undervisnings- och forskningspersonal som under ansökningsåret står i anställningsförhållande till Helsingfors universitet (inkl. timlärare, docenter och visstidsanställda).
Ansökningstiden går ut 7.10.2024 klockan 13.00. Du kan ansöka om medlemskap i Lärarakademin vartannat år.
Ansökningsanvisningar hittar du på Flamma.
Vårt mål är att upprätthålla diskussionen samt idé- och informationsutbytet med studentföreningar, lärare, Centret för universitetspedagogik vid Helsingfors universitet (HYPE), universitetets ledning och förvaltningstjänster samt andra intressentgrupper och nätverk för undervisningen. Vårt mål är också att främja
Den teoretiska utgångspunkten är en universitetspedagogisk syn på vetenskapligt förhållningssätt till undervisningen (scholarship of teaching).
Sebastian Godenhjelm strävar efter att balansera teori och praktik i sin undervisning. Han vill att hans studenter ska förstå innebörden av det de lär sig. Universitetslektorn Sebastian Godenhjelm valdes in i Lärarakademin 2022. Titta på hans video för att se hur han beskriver sin undervisningsfilosofi.
Se även de andra videorna, där akademins medlemmar berättar om sitt sätt att undervisa.
Initiativet till att grunda Lärarakademin föddes våren 2011 i samband med rektorns campusdiskussioner och beredningen av strategiprocessen för perioden 2013–2016. Utgående från initiativet tillsatte universitetets utbildningsråd en arbetsgrupp med uppgift att sätta sig in i de internationella modellerna för och undersökningarna av olika belöningssystem samt de olika systemens effekter. Idén om en lärarakademi fick gensvar och akademin grundades 2012.
Den teoretiska utgångspunkten är universitetspedagogisk syn på vetenskapligt förhållningssätt till undervisning (scholarship of teaching). Målet är att systemet för belöning av utmärkt undervisning ska främja utvecklingen av undervisningen och lärandet vid universitetet. Grundtanken är inte enbart att belöna enskilda utmärkta lärare, utan att höja kvaliteten på undervisningen och studenternas lärande inom hela universitetssamfundet. Samtidigt vill vi poängtera att man kan lära sig att undervisa och att man kan utveckla målmedvetet sin pedagogiska skicklighet, precis som sin forskningskompetens, och dela med sig av den till sina kolleger.