Vi i StudOrg

Vi i StudOrg är en podcastserie som produceras av studerande vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet, i Soc&koms audiovisuella studio. I podden diskuteras studierelevanta teman, så som evenemang, styrelseverksamhet, arbete, utbyte och praktik. Podden erbjuder lyssnarna en inblick i studielivet på Soc&kom.

Vad är det bästa med att vara aktiv inom studielivet? StudOrgs styrelse 2024 är halvvägs genom sitt verksamhetshår och har redan hunnit med allt från möten och nattstädning till vappenevenemang!  
 
I detta avsnitt diskuterar Emelie Sandell, Lisa Rönnberg och Emma Ojala från styrelsen den gångna vårens evenemang, roligaste minnen och vad vi har att se framemot inför hösten!

Jubileumsåret till ära har StudOrg ordnat sin första ordentliga vappenvecka någonsin. Detta innebär sex evenemang på en veckas tid. I detta avsnitt blickar några styrelsemedlemmar tillbaka på vappenveckan och dess höjdpunkter. Men hur firar egentligen StudOrgare vappen?

Ida Slöör, Emilia Hanhirova, Alva Lindfors och Emelie Sandell har tagit reda på detta genom att intervjua en rad SturOrgare under veckans evenemang. I asvnittet hör vi glada studerande berätta om sina planer och förväntningar inför vappen och dela med sig av sina bästa vappenminnen!

Soc&kompodden är Vi i StudOrgs nya miniserie där chefredaktör Jenna Liljelund och redaktionessekreterare Vendla Fagerudd bjuder in några skribenter från det senaste numret av StudOrgs medlemstidning Soc&komposten för att diskutera dess innehåll.

Alec Edman har skrivit en recension på tv-spelet och serien The last of us. Ida Holappa har skrivit en artikel om hur man återvinner kläder. I avsnittet berättar de mera om skrivprocessen. I avsnittet diskuteras även övriga artiklar ur tidningen, med teman som riksdagsvalet, styrelsens horoskop, betydelsefulla kvinnor genom historien, modetips och mycket mera

Vad är den viktigaste egenskapen hos en vän? Hur visar man uppskattning för sina vänner?

Vändagen till ära gästar fyra gamyler studion för att diskutera vänskap. Viola Mickos, Anna Backström, Julia Rehn och Mirjam Ekelund berättar i avsnittet om sin vänskapsresa på Soc&kom. De diskuterar sina första intryck av varandra och hur de håller kontakten idag. De håller alla med varandra om att vänskaper som man får i vuxen ålder skiljer sig från de man får i yngre år.

Vi diskuterar för- och nackdelar med det anonyma chattforumet Jodel och delar med oss av våra favorit jodelkanaler för studerande. 

I avsnittet tar fyra StudOrgare upp några omtalade frågor från Soc&koms Jodelkanal; kan man skapa nära vänskapsrelationer via studielivet eller är det mest ytliga bekantskaper? Hur mycket fokuserar studierna egentligen på kommunikation inom huvudämnet Journalistik och kommunikation? Hur väljer man ett ämne för sin kandidatuppsats?

Avsnittet leds av Moa Aulanko och studion gästas av studerande Emilia Hanhirova, Lina Frostdahl och Victor Wahlroos.

In this episode of Vi i StudOrg three exchange students at the Swedish School of Social Science at the University of Helsinki discuss their experiences of being an exchange student in Finland. Finland is known for its good educational system, but what is it really like to study in Finland as an international student?

In the episode Arianna Rossi from Italy, Eleanor Hayadi from Indonesia and Lucia Goméz share their views on cultural and educational differences between countries, and disclose how they are dealing with the Finnish winter. This first international episode of Vi i StudOrg is hosted by StudOrg’s international tutor Ottilia Främling.

I det senaste avsnittet av Vi i StudOrg-podden blickar tre medlemmar av StudOrgs styrelse tillbaka på vet gångna verksamhetsåret.

Ida Slöör, Karen Lindholm och Anna Hedström berättar om vad det innebär att vara medlem i StudOrgs styrelse och hur de upplevt styrelsearbetet. De talar om vilka utmaningar året fört med sig och minns de finaste stunderna från styrelseåret. De berättar  att de spenderat nästan varje dag under det senaste året med varandra, och att de blivit lite som en familj. I avsnittet diskuterar de även höstmötet och varför det lönar sig att ställa upp i styrelsen.

Är det faktiskt smart att ta studielån? Hur får man ihop extrapengar vid sidan av studierna? 

 

I detta avsnitt träffar studerande Vendla Fagerudd, Ronja Huhtamäki och Carolina Savander ekonomirådgivaren Marina Nygård från Marthaförbundet, som tipsar om hur man lever en förmånlig vardag på studiebudget. Marina berättar att hon började intressera sig för privatekonomi då hon sparade till sin första bostad. Då förstod hon hur mycket man kan göra i sitt liv för att spara pengar om man så vill. I avsnittet betonar hon vikten av att lära sig budgetera. Mycket av den ångest och stress som man känner gällande pengar kan förebyggas genom budgetering.  I avsnittet öppnar studerande upp om sitt förhållande till pengar och delar med sig av sina bästa tips på aktiviteter som man kan göra i Helsingfors på studiebudget.

Soc&kom tar in drygt hundra nya studerande varje läsår. I det här avsnittet diskuterar StudOrgs två gulismamin, en tutor och en gulis vad som gör en lyckad första vecka vid universitetet. Vad är den viktigaste egenskapen hos en tutor? Hur ser man till att alla de nya gulisarna känner sig välkomna och har gulisfiilis? Och varför älskar egentligen StudOrgare Tjärholmen? I avsnittet medverkar Nathalie Koskinen, Lotta Sederholm, Mathias Kruse och Jenny Grangärd för att besvara frågor gällande introveckan.

”Som journalist så lär du dig inte ifall du inte gör det på riktigt” 

Smockaproduktionen har nyligen tagit slut för i år. Under Smocka har Nathalie Koskinen, Lina Nystrand, Amanda Mylläri och Alexander Beijar fått testa på olika roller i en nyhetsproduktion, som reportrar, radioproducenter, layoutare, veckochefer och chefredaktörer. I tre veckor har studenter från olika årskurser samarbetat för att skapa journalistiskt innehåll till olika plattformar. I avsnittet berättar de om vad som egentligen händer under Smockaproduktionen och hur det känns att vara tillbaka uppe på redaktionen i Soc&kom efter två år av distansstudier.

Vilka utmaningar finns det med att göra sin praktik utomlands? Hur förbereder praktiken den studerande inför framtiden? Som studerande på Soc&kom ingår en obligatorisk praktik i studieplanen. I avsnittet berättar två socialpsykologistuderande och en rättsvetenskapsstuderande om sina spännande praktikplatser, och varför de valt att göra sin praktik utomlands. Diskussionen leds av Alva Stenman.

Ina Mickos har gjort sin praktik för en EU-parlamentariker i Belgien, och berättar i avsnittet om hur hennes praktikplats kom att bli till en mer långvarig arbetsplats. Minerva Larjanko har just kommit hem från Portugal, där hon utförde ideellt kulturarbete för ett Portobaserat företag. I avsnittet berättar hon om hur de anställda blev som en liten familj och hur det känns att nu ha återvänt tillbaka till sina studier i Finland. Annika Karlsson har gjort sin praktik i Danmark sommaren 2021, där hon främst sysslat med rekrytering. I avsnittet berättar hon om hur det gick till när hon sökte praktikplats och svårigheterna med att hitta boende i Köpenhamn.

Hurdana framtidsdrömmar har Soc&koms gulisar och vilka huvudämnen tänker de välja? Vad är det bästa och det sämsta med att börja på Soc&kom?

I avsnittet diskuterar studerande Jenna Liljelund, Anna Louhisto, Ben Jokinen och Ottilia Främling om hur det var att börja studera vid Soc&kom hösten 2021. De är alla överens om att Soc&kom är ett bra sökmål för alla som är intresserade av individen och samhället och som vill studera på svenska.

Fyra StudOrgare har varit på utbyte på fyra olika kontinenter och delar i detta avsnitt med sig av sina unika utbyteshistorier. Här diskuteras allt från pinsamma middagar och nya vänskaper till reserestriktioner, nationella protester och censur.

Rebecca Häggblom har varit på utbyte i Bogotá i Colombia, Julia Rehn i Perth i Australien, Linn Svanberg i Hong Kong i Kina och Alva Stenman i Maastricht i Nederländerna.

Hur får man vänner på en ny studieort? Vilka studietips vill studerande och professorer på Soc&kom dela med sig av? Vilken är Unicafés bästa maträtt?

I avsnittet besvarar studerande Aili Lundin och Victoria Myntti och universitetslektor Jenny Stenberg-Sirén anonyma studierelaterade frågor från Soc&koms jodel. Avsnittet leds av Alexander Beijar.

Soc&koms studentorganisation StudOrg ordnade sin andra årsfest i undantagsförhållanden - i år ändå fysiskt! Hur ser arbetet bakom en årsfest ut?

Alva Stenman intervjuar Ronja Lindh och Lucas Hasselblatt - StudOrgs årsfestmarskalker 2021.