Vi i StudOrg
Vi i StudOrg är en podcastserie som produceras av studerande vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet, i Soc&koms audiovisuella studio. I podden diskuteras studierelevanta teman, så som evenemang, styrelseverksamhet, arbete, utbyte och praktik. Podden erbjuder lyssnarna en inblick i studielivet på Soc&kom.
Avsnitt 6: Bakom kulisserna på journalisternas Smockaproduktion

”Som journalist så lär du dig inte ifall du inte gör det på riktigt”

Smockaproduktionen har nyligen tagit slut för i år. Under Smocka har Nathalie Koskinen, Lina Nystrand, Amanda Mylläri och Alexander Beijar fått testa på olika roller i en nyhetsproduktion, som reportrar, radioproducenter, layoutare, veckochefer och chefredaktörer. I tre veckor har studenter från olika årskurser samarbetat för att skapa journalistiskt innehåll till olika plattformar. I avsnittet berättar de om vad som egentligen händer under Smockaproduktionen och hur det känns att vara tillbaka uppe på redaktionen i Soc&kom efter två år av distansstudier.

Transkribering under arbete.

Vilka utmaningar finns det med att göra sin praktik utomlands? Hur förbereder praktiken den studerande inför framtiden? Som studerande på Soc&kom ingår en obligatorisk praktik i studieplanen. I avsnittet berättar två socialpsykologistuderande och en rättsvetenskapsstuderande om sina spännande praktikplatser, och varför de valt att göra sin praktik utomlands. Diskussionen leds av Alva Stenman.

Ina Mickos har gjort sin praktik för en EU-parlamentariker i Belgien, och berättar i avsnittet om hur hennes praktikplats kom att bli till en mer långvarig arbetsplats. Minerva Larjanko har just kommit hem från Portugal, där hon utförde ideellt kulturarbete för ett Portobaserat företag. I avsnittet berättar hon om hur de anställda blev som en liten familj och hur det känns att nu ha återvänt tillbaka till sina studier i Finland. Annika Karlsson har gjort sin praktik i Danmark sommaren 2021, där hon främst sysslat med rekrytering. I avsnittet berättar hon om hur det gick till när hon sökte praktikplats och svårigheterna med att hitta boende i Köpenhamn.

Hurdana framtidsdrömmar har Soc&koms gulisar och vilka huvudämnen tänker de välja? Vad är det bästa och det sämsta med att börja på Soc&kom?

I avsnittet diskuterar studerande Jenna Liljelund, Anna Louhisto, Ben Jokinen och Ottilia Främling om hur det var att börja studera vid Soc&kom hösten 2021. De är alla överens om att Soc&kom är ett bra sökmål för alla som är intresserade av individen och samhället och som vill studera på svenska.

Fyra StudOrgare har varit på utbyte på fyra olika kontinenter och delar i detta avsnitt med sig av sina unika utbyteshistorier. Här diskuteras allt från pinsamma middagar och nya vänskaper till reserestirktioner, nationella protester och censur.

Rebecca Häggblom har varit på utbyte i Bogotá i Colombia, Julia Rehn i Perth i Australien, Linn Svanberg i Hong Kong i Kina och Alva Stenman i Maastricht i Nederländerna.

Hur får man vänner på en ny studieort? Vilka studietips vill studerande och professorer på Soc&kom dela med sig av? Vilken är Unicafés bästa maträtt?

I avsnittet besvarar studerande Aili Lundin och Victoria Myntti och universitetslektor Jenny Stenberg-Sirén anonyma studierelaterade frågor från Soc&koms jodel. Avsnittet leds av Alexander Beijar.

Soc&koms studentorganisation StudOrg ordnade sin andra årsfest i undantagsförhållanden - i år ändå fysiskt! Hur ser arbetet bakom en årsfest ut?

Alva Stenman intervjuar Ronja Lindh och Lucas Hasselblatt - StudOrgs årsfestmarskalker 2021.