Klädkod

Promotionsdeltagarnas klädkod regleras av det akademiska protokollet, vars uppgift är att säkerställa en festlig stämning. Det finns en egen klädkod för varje grupp som deltar – promovender, följeslagare och gäster – och du hittar dem i listan nedan.

Under varje rubrik finns två klädalternativ. Alla som deltar i promotionen har rätt att klä sig enligt det klädalternativ som känns rätt, men det är önskvärt att deltagarna klär sig konsekvent enligt det valda klädalternativet på alla av promotionens evenemang. Det valda klädalternativet kan inverka på gruppindelningen vid en del av evenemangen.

Närmare anvisningar om fracken och festklänningen samt de accessoarer som används tillsammans med dem hittar du nedan.

Vid aktövningen och rektorns mottagning är klädkoden den samma som vid svärdslipningsmiddagen eftersom det inte finns någon paus innan förflyttning till restaurangen. De som inte deltar i middagen utan endast närvarar vid övningen ska klä sig i mörk kostym.

Frack med vit väst.

ELLER

Hellång aftonklänning som inte får vara svart eller vit.  Klänningens brodyr eller mönster får vara i svart eller vitt. Klänningens urringning avgörs av bäraren själv. Festens vårliga tidpunkt kan om så önskas beaktas i valet av klädsel.

Frack med svart väst.

ELLER

En helsvart, hellång och heltäckande festklänning. Svarta handskar och svarta skor. En närmare beskrivning av klänningen och accessoarerna hittar du längre ner på sidan.

Frack med vit väst.

ELLER 

En hellång festklänning såsom under promotionsakten. Vanligen deltar promovenderna i middagen i samma kläder som under promotionsakten. Aftonklänningen ska vara diskret och inte för urringad. En vid urringning och en öppen rygg lämpar sig inte för en promotionsmiddag. Klänningen ska ha ärmar, men de behöver inte vara hellånga.

I balen kan du delta iklädd samma klänning som vid promotionsakten och middagen eller byta till en mindre diskret och balklänning som är vidare i fållen, men färgen måste fortfarande vara svart. Till balklänningen hör handskar, vars längd bestäms av ärmarnas längd. Det är tillåtet att använda en aftonväska, men den ska vara liten och ska inte bäras i danserna.

Frack med svart väst eller ämbetsdräkt. Inga handskar.

Gäster kan alternativt bära en svart kostym. Kostymen bärs med vit skjorta. Slipsen ska vara diskret och mörk, men inte svart.

ELLER

En svart, hellång och täckande festklänning likt doktorspromovendernas.

Gäster kan alternativt bära en svart klänning eller byxdräkt. Korta klänningar eller kortärmade dräkter lämpar sig inte. Klädseln ska vara värdig. Väskor får inte medföras till solennitetssalen eller kyrkan, utan måste lämnas i garderoben.

Frack med vit väst.

ELLER

En kulört aftonklänning, vars huvudsakliga färg är någon annan än svart eller vit. Det är önskvärt att gästerna inte klär sig i svart eller vitt.

Vid promotionsmiddagen ska aftonklänningen vara diskret och inte för urringad. En vid urringning eller en öppen rygg lämpar sig inte vid promotionsmiddagen. Klänningen ska ha ärmar, men de behöver inte vara hellånga.

I balen kan du delta iklädd samma klänning som vid promotionsakten och middagen eller byta till en mindre diskret balklänning som är vidare i fållen. Till balklänningen hör handskar, vars längd bestäms av ärmarnas längd. Det är tillåtet att använda en aftonväska, men den ska vara liten och ska inte bäras i danserna.

Vid balen får gästerna till skillnad från övriga deltagare bära större smycken, men det finns skäl att observera att största delen av deltagarna är diskret klädda.

Utflykten är promotionens mest informella del men även om klädkoden är fri, ska klädseln vara snygg och lämplig för vädret. Sportdräkter eller jeans lämpar sig inte. Studentmössa.

Närmare anvisningar för klädalternativen

Till fracken hör den svarta långa jackan, svarta byxor, frackskjorta, väst, vit rosett och vita handskar. Vid promotionsakten används en svart väst, vid de övriga av promotionens evenemang används en vit väst.

Frackskjortan ska ha stärkt ståndkrage och enkla manschetter. Veckade skjortor eller kråsskjortor hör inte till frack. Frackskjortans knappar är av pärlemor eller guldfärgade, svarta knappar används endast vid begravning.

Till frack används inget armbandsur. Om man använder fickur ska klockkedjan inte synas onödigt mycket.

Med fracken använder man svarta lackskor. Vid promotionsakten bärs svarta tunnsulade läderskor, som vid behov kan användas i stället för lackskorna också vid kvällsevenemangen. Även strumporna ska vara svarta.

Med frack passar en mörk rock eller kappa bäst. Om du använder en halsduk ska den vara vit.

Den hellånga festklänningen ska täcka vristen. Klänningen ska ha långa ärmar som når ända till handlederna och en enkel O-formad halsöppning (inte en båt- eller V-formad).

Klänningen ska vara enkel och stilren. Klänningen måste vara helsvart. Lämpliga material är till exempel yllemuslin, dupionsiden eller tjockt satin. Tyget får ha svart brodyr eller ha ett invävt mönster (till exempel damast). Materialet får inte vara genomskinligt eller ha brodyr av färgad eller metallisk tråd. Tyget får inte ha separata dekorationer såsom paljetter.

Klänningen ska vara sådan att promovenden kan gå i trappor och i kö med värdighet. Av den här orsaken rekommenderas det inte att bära en klänning eller ha ett släp som når ända ner till golvet.

För att bibehålla elegans och enkelhet ska klänningen vara snäv. Om klänningen för att underlätta användningen har en slits, ska den inte göras onödigt hög. Det rekommenderas att sy eller låta sy ett Dior-veck på klänningen.

En byxdräkt som uppfyller alla krav som ställs på festklänningen, såsom rätt färg och att den är högtidlig och täckande, är tillåten.

Med festklänningen bärs svarta handskar som ska täcka handleden och alla fingrar så att ingen bar hud syns. Lämpliga handskar är enkla och outsmyckade och täcker handryggen. Handskarna ska passa ihop med klänningen och inte ha någon annan färg. Spetshandskar är inte lämpliga.

Skor som bärs med festklänningen ska vara svarta. Skorna ska vara slutna i både tån och hälen. Sandaler eller sportskor är inte festliga nog för promotionsakten. Tillsammans med festklänningen kan ett litet halssmycke och diskreta örsmycken bäras. Vigselring får användas.

Till klänningen som bärs vid promotionsakten hör ingen väska. Nödvändiga små föremål kan gömmas i en lönnficka i klänningen eller förvaras i följeslagarens ficka.

Alla personer, förutom promovenderna, som är berättigade att bära ämbetsdräkt kan använda den vid alla av promotionens evenemang. Den enda ämbetsdräkt som promovenderna får bära är prästdräkt. Gästerna kan till exempel bära försvarsmaktens, polisens eller räddningsväsendets dräkter. Ämbetsdräkten ska användas i enlighet med givna anvisningar.

Folkdräkten är inte en akademisk festdräkt och lämpar sig därför inte vid promotionen.