Av den som anställs som professor förutsätts doktorsexamen, vetenskaplig kompetens på hög nivå, erfarenhet av att leda vetenskaplig forskning, förmåga att meddela på forskning baserad undervisning på hög nivå och handleda examensarbeten samt bevis på internationellt samarbete inom det forskningsområde som hen företräder.
Helsingfors universitets karriärsystem (tenure track) lockar toppforskare från världens alla hörn. Universitetet är en attraktiv forsknings- och undervisningsmiljö med över 70 biträdande professorer.
Vid Helsingfors universitet är universitetslektorn en äldre forskare som arbetar självständigt inom sitt vetenskapsområde. Anställningen kan vara forskningsinriktad eller undervisningsinriktad. Universitetslektorer uppmuntras att ansöka till tenure track-anställningar för att främja sin karriär.
Läs mer on arbete som unversitetslektor och klinisk lerare vid Helsingfors universitet
Anställningen som universitetsforskare och äldre forskare kräver förmåga att leda en forskningsgrupp och skaffa extern forskningsfinansiering. Den som anställs som forskningskoordinator ska ha förmåga att administrera forskningsprojekt och deras ekonomi.
Efattningen är en post doc-anställning och man arbetar vanligen 3–5 år.
Av den som anställs krävs pedagogisk utbildning och förmåga att producera läromedel.
Helsingfors universitet har fyra forskarskolor och 32 doktorandprogram. Alla vetenskapsområden vid universitetet finns företrädda bland programmen. Alla doktorander vid universitetet är knutna till ett doktorandprogram. Avlönade doktorandanställningar erbjuds på viss tid (1–4 års heltidsarbete). Ytterligare information: Doktorsutbildning vid Helsingfors universitet.
En person som har avlagt doktorsexamen och har sådana särskilt framstående meriter och erfarenheter från arbetslivet utanför universitetsvärlden som kan vara till nytta i universitetets verksamhet kan anställas som arbetslivsprofessor (professor of practice).
Docent är en akademisk titel som beviljas som erkännande för vetenskapliga och pedagogiska meriter. Titeln docent kan på ansökan beviljas en person som har ingående kunskaper på sitt eget område, som genom publikationer eller på annat sätt visat sin förmåga till självständigt forskningsarbete och som har god undervisningsförmåga.
Helsingfors universitet tar gärna emot gästforskare och gästprofessorer.
Vid Helsingfors universitet går det att bedriva forskning med hjälp av ett personligt stipendium som forskaren har beviljats av en stiftelse eller annan organisation.
Som praktikant får du tillfälle att visa din kompetens, men framför allt lär du dig mer om arbetslivet och ditt yrke.