”Företagsamhet tar sig också andra former än vinststrävan”

Stadsgeograf Milla Kallio och universitetsforskare Julian Honkasalo brinner för att lösa samhällsproblem. Företagsamhetsgemenskapen Helsinki Think Company gav dem verktygen och modet att konkret arbeta för förändring.

Stadsgeografen Milla Kallios väg till företagare började när hon år 2015 som student deltog i Helsinki Think Companys tvärvetenskapliga företagsamhetsprogram 4UNI. Tidigare hade företagandet känts avlägset men medan hon deltog i programmet förstod Kallio att det är ett sätt att påverka sådant som är viktigt för en själv.

– Eftersom ingen i min närmaste krets hade företagarbakgrund hjälpte verksamheten mig att se företagsamhet som ett alternativ. Det klarnade för mig att företagsamhet också tar sig andra former än vinststrävan; man kan förändra världen ett steg i taget med hjälp av sitt eget kunnande.

Inom programmet 4UNI tar deltagare som inte känner varandra fram en lösning på ett aktuellt samhällsproblem. Under programmet lär sig deltagarna grundfärdigheter inom företagsamhet, såsom kreativ problemlösning samt att testa och pitcha idéer. Kallio fick omsätta sitt akademiska kunnande i praktiken, vilket kändes betydelsefullt.

– Verkstäderna och avsnitten där vi samarbetade var mycket väl organiserade. Vid universitetet erbjöds det på den tiden inte så mycket som utgick från medskapande så det var verkligen inspirerande och tankeväckande att se den här sidan av lärande.

Akademiskt kunnande omsätts i praktiken

Helsinki Think Company ordnar tematiska veckoslutsutmaningar och idétävlingar där studenter och forskare utvecklar lösningar i gränsytan mellan företagande och vetenskap. Verksamheten kostar ingenting och alla som är intresserade av att omsätta sitt akademiska kunnande i praktiken kan ansöka om att delta. Under verkstäderna och evenemangen lär sig deltagarna att dra nytta av sina styrkor och får professionellt självförtroende samt mod att främja samhällsförändringar.

Kallio bekantade sig under programmet 4UNI med en annan student inom stadsgeografi, Efe Ogbeide, och med hjälp av lärdomarna de fått vid Helsinki Think Company grundade de företaget FEMMA Planning som specialiserat sig på inkluderande stadsutveckling.

Programmet innebar en omvälvande erfarenhet för dem båda. Det gav dem värdefulla lärdomar om företagsamhet och medskapande. Att uttryckligen planera någonting tillsammans och beakta olika människors behov är den viktigaste tanken bakom FEMMA Planning. Inom stadsutveckling fascineras båda av att arbetets resultat påverkar stadsmiljön till och med under hundratals år.

”Underbara människor som brann för att lösa samhällsproblem”

Möjligheten att ge forskningen större samhälleligt genomslag fick universitetsforskaren och docenten Julian Honkasalo att ansöka till företagsamhetsprogrammet SÄRÖ/FRACTURE. 

Honkasalo har bland annat forskat i näthat och yttrandefrihet samt rättigheterna för transsexuella och icke-binära personer. Han vill att den akademiska kunskapen inte stannar inom forskarkretsarna utan används för att förbättra människors vardag. Till företagsamhetsprogrammet sökte han med tanken att ingripa i hatretorik.

– Det har bedrivits en hel del högklassig forskning om näthat i Finland, men informationen bör nå dem som behöver den. Akademisk kunskap måste göras lättbegriplig och enkel att använda i praktiken. Här ser jag potential i företagsamhet.

Honkasalo berättar att han tidigare förhöll sig misstänksam och kritisk till företagsamhet. Det var något tvivelaktigt och rentav girigt över den. Programmet gav honom emellertid en varm och välkommande gemenskap som han länge hade saknat.

– Underbara människor som brinner för att lösa samhällsproblem. Det var fantastiskt att tillbringa två intensiva månader med människor som tror på att man kan förändra saker och ting genom sina egna idéer.

Företagsamhetsprogrammet utvidgade dubbeldoktorns tankevärld

Honkasalo upplever att det ofta råder en dyster och allvarlig sinnesstämning i den akademiska gemenskapen. Det är svårt att få finansiering, konkurrensen är hård, transparensen inom rekryteringen är svag och människor löper stor risk att bränna ut sig, räknar han upp. Den brutala akademiska världen kan till och med inskränka tankevärlden eftersom pressen är så stor. 

Företagsamhetsprogrammet utvidgade tankevärlden eftersom atmosfären var livsglad och ljus.

– Det rådde en barnslig entusiasm i att utföra något. En tro på att vi kan upptäcka och göra något helt galet. Det här är möjligt och jag vill genomföra det! Det handlar om tron, glöden och drivet – inte bara om att tjäna pengar, säger Honkasalo som doktorerat inom politisk forskning och genusforskning. 

För närvarande vidareutvecklar Honkasalo sin tjänst inom ramen för Helsinki Incubators program TREMOR. Programmet SÄRÖ/FRACTURE lutade sig mot kompetensen i Helsinki Think Company men ordnades under Helsinki Incubators 2023.

 

Läs om universitetsforskare Julian Honkasalos lärdomar om företagsamhet som är nyttiga för akademisk forskning samt om Milla Kallios tankar om företagsamhet (på finska).

Helsinki Think Company har främjat akademisk företagsamhet redan i mer än ett årtionde
  • Över 250 alumnföretag har fått sitt upphov i verksamheten och varit verksamma i gemenskapen.
  • Över 30 000 personer har deltagit i workshopparna och evenemangen.
  • Över 90 mångvetenskapliga program där studenter och forskare kan omsätta sina akademiska kunskaper i praktiken.
  • Över 750 evenemang och workshoppar i anslutning till företagsamhet och arbetslivsfärdigheter.
  • Erbjuder samarbetsutrymmen på varje campus, och över 80 företag arbetar i helsinki Think Companys enheter.