Parisa Mapar: Vad fokuserar du på i dina doktorandstudier?
I min forskning fokuserar jag på att tillämpa maskininlärningstekniker på flytande biopsidata för att möjliggöra en tidig upptäckt av cancer och dess återkomst. Jag undersöker data från blodprov för att upptäcka biomarkörer som visar tecken på cancer. Mer specifikt uttryckt utvecklar jag algoritmer i syfte att analysera cirkulerande tumör-DNA, vilket är DNA från tumörer som syns i blodprov.
Målet är att identifiera förekomsten av cancer, fastställa dess typ och förutsäga dess återkomst. Detta angreppssätt är icke-invasivt och kostnadseffektivt, så det är en utmärkt metod för cancerscreening och cancerövervakning.
Vad fick dig att börja studera inom ditt område, och vad inspirerade dig att ansöka till doktorandstudier?
Min syster, som är sex år äldre än jag, studerade elektroteknik i Iran. Hennes passion för datavetenskap och elektroteknik påverkade i hög grad mitt beslut att avlägga kandidatexamen i datateknik.
Efter det fick min fascination över potentialen hos beräkningsmetoder för att lösa komplexa biologiska problem mitt intresse för bioinformatik att vakna. Jag blev mycket intresserad av bioinformatik under mina magisterstudier vid Aalto-universitetet.
För närvarande genomför jag en gemensam doktorsexamen, som jag inledde 2021 vid Helsingfors universitet och som jag år 2023 utvidgade att omfatta även Amsterdam UMC och Vrije Universiteit i Nederländerna. I Nederländerna har tiden för doktorsexamen fastställts till fyra år, så jag har tre år kvar. Jag har tur som har tre handledare från tre olika länder som handleder mig i min forskning: en vid University of Manchester, en vid Amsterdam UMC och en vid Institutet för molekylärmedicin i Finland (FIMM) i Helsingfors.
På vilket sätt är ditt arbete viktigt för samhället i stort?
Mitt arbete har betydande effekt på folkhälsan. Tidig upptäckt av cancer och dess återkomst kan avsevärt förbättra patienternas utfall, minska sjukvårdskostnaderna och minska cancerdödligheten. Detta är särskilt viktigt när det gäller befolkning med begränsad tillgång till traditionella diagnosmetoder.
Eftersom det är fråga om ett icke-invasivt angreppssätt kan flera blodprover tas över tid för att övervaka tumörtillväxt eller behandlingseffekter, vilket ger mer information om individanpassad cancerbehandling.
Vad har du för framtidsplaner? Var ser du dig själv efter att du har avlagt din doktorsexamen?
Efter att ha avlagt min doktorsexamen tror jag att jag kommer att fortsätta forska i biomedicin, antingen i en akademisk miljö eller inom bioteknikindustrin. Jag hoppas att en dag få leda ett eget team, eftersom mitt hjärta verkligen brinner för forskning.
Vilket råd skulle du ge någon som just påbörjat sina doktorandstudier?
Mitt första råd är att välja ett ämne som du hyser en äkta passion för. Doktorandstudier är krävande, och det är ditt intresse och din passion som kommer att hålla dig igång. Ta god tid på dig att försäkra dig om att du väljer rätt ämne innan du påbörjar dina doktorandstudier.
Dela också med dig av de svårigheter du möter under dina studier. Detta är hjälpsamt för såväl dig som andra som befinner sig i en motsvarande situation.
Sök mentorskap när det är möjligt och delta i träffar med doktorander för att få kamratråd och kamratstöd.
Något som verkligen öppnade mina ögon var att jag fick den unika möjligheten att delta i Global Young Scientists Summit i Singapore i januari 2024. Det var fantastiskt att personligen få träffa Nobelpristagare och andra framstående forskare! Det var mycket inspirerande att se hur de ser på vetenskap – som ett globalt samarbete snarare än en tävling.
Viktigast av allt, kom ihåg att hålla en balans mellan ditt arbete och personliga välbefinnande.