Det förändrade internationella läget har krävt allt noggrannare uppföljning av och reaktioner på forskningssäkerheten. Under de senaste månaderna har Helsingfors universitet ägnat allt större uppmärksamhet åt temat och vidtagit åtgärder för att förbättra forskningssäkerheten.
Detta viktiga tema togs också upp i Yles nyhet den 11 mars (på finska), enligt vilken finländska universitet har samarbetat med det kinesiska bolaget BGI Group. Enligt nyheten finns BGI Groups dotterbolag BGI Tech Solutions med på listan över aktörer som äventyrar den nationella säkerheten i USA. Även Helsingfors universitet har använt BGI Groups tjänster.
Samarbetet med BGI Group sätts på paus
Enskilda forskningsgrupper vid Helsingfors universitet har köpt genanalyser av BGI Group.
– Vi har iakttagit god vetenskaplig praxis i samarbetet och sett till att behöriga forskningstillstånd har sökts och beviljats. När det gäller forskningstillstånden har även forskningsetiska aspekter beaktats, berättar Anne Portaankorva, prorektor med ansvar för forskningen vid Helsingfors universitet.
De tjänster som köpts av BGI Group under de senaste åren har nästan enbart hänfört sig till växt- och försöksdjursforskning. Enligt vår nuvarande kunskap har analyser av prover av mänskligt ursprung inte beställts sedan 2023.
Enskilda forskare eller forskningsgrupper har kunnat skicka små mängder prover av mänskligt ursprung för analys. Det finns alltid vägande skäl till dessa undersökningar, till exempel att man letar efter orsaker till allvarliga sjukdomar för att kunna utveckla nya behandlingar. Analys av prover av mänskligt ursprung kräver alltid samtycke av personen som undersöks.
– Vid universitetet följs Finlands och EU-myndigheters författningar och anvisningar när det gäller såväl upphandlingen av tjänster som behandlingen av forskningsmaterial. Vi har inte haft någon grund för att förbjuda forskningsgrupper att köpa tjänster av BGI. I ljuset av de nya uppgifterna har vi nu beslutat att sätta upphandlingen från BGI Group på paus tills situationen har utretts grundligt, säger Anne Portaankorva.
Varje forskningsgrupp som skaffar utländska tjänster ska naturligtvis försäkra sig om ansvaret i den egna verksamheten. Eftersom det finns många tjänsteleverantörer är det svårt för en enskild forskare att bedöma en enskild tjänsteleverantörs tillförlitlighet. Genforskning kan också utföras tillsammans med finländska tjänsteleverantörer, men kapaciteten är en utmaning. Också produktionskostnaderna är betydligt högre i Finland.
– Vi för också en diskussion med Skyddspolisen om temat och den nationella säkerhetsöversikt som Skyddspolisen gav ut i mars 2025, säger Anne Portaankorva.
Unikt verktyg för riskbedömning för forskare
Universitetet har gradvis stärkt sina tjänster för säkerhet vid internationell verksamhet. Vid universitetet har det utvecklats ett unikt webbaserat verktyg för riskbedömning av internationell verksamhet. Verktyget pilottestades år 2024 och har presenterats brett både internationellt och i Finland. Verktyget togs i bruk i början av mars och rekommenderas särskilt för kritiska forskningsområden, såsom bioteknisk forskning.
– Vi funderar allvarligt på att göra verktyget obligatoriskt för nya forskningsprojekt. På så sätt svarar vi också på finansiärernas kommande krav att beakta den internationella säkerheten, konstaterar Portaankorva.
Som representant för Unifi har Anne Portaankorva deltagit i att skapa rekommendationer för ansvarsfull internationalisering. Arbetsgruppens resultat offentliggjordes tisdagen den 11 mars 2025.