Helsingfors universitet belönade meriterade lärare

Lärarakademin är ett mångvetenskapligt nätverk för meriterade lärare vid Helsingfors universitet. År 2025 har nätverket tio nya medlemmar som är innovativa utvecklare av undervisningen inom sina discipliner.

Vi frågade de nya medlemmarna om deras förväntningar och planer för att utveckla undervisningen. Bekanta dig med alla nya medlemmar i Lärarakademin (på finska). 

Universitetslektor Jaana-Maija Koivisto berättar att hon är glad och tagen över att ha blivit vald till Lärarakademin. Hon har för avsikt att fortsätta utveckla undervisningen inom ramen för ett projekt som redan har inletts.

– Vid Medicinska fakulteten pågår ett projekt som använder AI-baserade modellpatienter i undervisningen. Förhoppningen är att vi med hjälp av finansiering ska kunna utveckla detta som en inlärningsmetod och bedriva anknytande forskning, säger Koivisto.

Samarbete och internationalitet

Äldre universitetslektor Kaisa Hahl planerar ett längre besök vid ett annat universitet för att bekanta sig med utvecklingen av undervisningen. Av Lärarakademin förväntar hon sig särskilt tankeutbyte.

– Eftersom jag undervisar ämneslärarstudenter i främmande språk vid Pedagogiska fakulteten hoppas jag på att jag i nätverket ska få utbyta tankar och idéer särskilt om kulturell mångfald och internationalitet, berättar Hahl.

Professor Eeva Sippola är intresserad av samarbete i undervisningen. 

 – Jag skulle vilja höra tips på hur universitetsundervisningen kan dra nytta av samarbete med aktörer utanför universitetet.

Hon utvecklar för närvarande undervisningen inom ett projekt vars syfte är att forska om modersmålsundervisningen i somaliska och arabiska. 

Studieresor och läromedel

Lärarakademin är såväl ett nätverk som ett sätt att belöna meriterade lärare. Nya medlemmar i akademin väljs genom ett bedömningsförfarande där de sökandes undervisningsmeriter och undervisningserfarenhet bedöms.

Som erkänsla får de ett fyraårigt anslag för sina undervisningsmeriter som ska användas för att utvecklas som lärare. Utöver det personliga anslaget får också den nya medlemmens hemenhet ett separat fyraårigt anslag som ska användas för att utveckla undervisningen vid enheten.

 Många av de nya medlemmarna 2025 planerar till exempel att delta i konferenser inom sin egen disciplin och ordna studiebesök med hjälp av det personliga anslaget. Äldre universitetslektor Rani-Henrik Anderssons forskning anknyter till urfolken, och genom studiebesök vill han utöka sitt kunnande om urfolken både i Finland och längre bort. 

Både universitetslektor Johannes Pernaa och äldre klinisk lärare Maria Kareskoski planerar att förnya läromedel.

– Avsikten är att skaffa molekylära modeller och nya läroböcker som uppfyller dagens krav, berättar Pernaa, som undervisar i kemi. 

 – Vi tänker skaffa en ny simuleringsmodell för veterinärstuderandenas träningslaboratorium, berättar Kareskoski.

Nätverk för aktiva utvecklare av undervisningen

Nätverkets medlemmar delar idéer och utvecklar aktivt undervisningen vid universitetet. Arbetsgrupper tillsätts för att svara på aktuella frågor om undervisningen. Under Lärarakademin tillsattes till exempel våren 2023 en arbetsgrupp med uppgift att reflektera över användningen av artificiell intelligens i undervisningen. 

– Arbetsgruppens iakttagelser var värdefulla för universitetets arbete med att bereda riktlinjer för användningen av artificiell intelligens i undervisningen, berättade prorektor Kai Nordlund i sitt tal vid belöningsceremonin för de nya medlemmarna.

Läs mer