Utbildningen AKVA (Akademiska färdigheter) startade 2021 för att främja invandrares tillträde till högre utbildning och det finländska arbetslivet. Utbildningen finansieras av undervisnings- och kulturministeriet och har ordnats i samarbete mellan Helsingfors universitet och Helsingfors universitets utbildnings- och utvecklingstjänster HY+.
Målgruppen för utbildningen är invandrare som har fått högskoleutbildning eller högskolebehörighet utomlands som vill studera vid ett finskspråkigt examensprogram eller komplettera sin kunskap. En del av studenterna vill göra övergången till det finländska arbetslivet smidigare.
Färdigheterna i finska till en nivå som är tillräcklig för högskolestudier
I centrum för utbildningen ligger utveckling av det finska språket till nivån B2 enligt den europeiska referensramen för språk, vilket är utgångskravet för de flesta högskoleexamina.
Studierna i finska fokuserar på mångsidiga studier av akademiska texttyper, språk och arbetslivsterminologi. Målet med studierna är att studenterna ska få tillräckliga språkkunskaper för att vara framgångsrika i högskolestudierna och arbetslivet. Undervisning i finska erbjuds under hela läsåret., vilket är utgångskravet för de flesta högskoleexamina. Studierna i finska fokuserar på mångsidiga studier av akademiska texttyper, språk och arbetslivsterminologi.
Målet med studierna är att studenterna ska få tillräckliga språkkunskaper för att vara framgångsrika i högskolestudierna och arbetslivet. Undervisning i finska erbjuds under hela läsåret., vilket är utgångskravet för de flesta högskoleexamina. Studierna i finska fokuserar på mångsidiga studier av akademiska texttyper, språk och arbetslivsterminologi. Målet med studierna är att studenterna ska få tillräckliga språkkunskaper för att vara framgångsrika i högskolestudierna och arbetslivet. Undervisning i finska erbjuds under hela läsåret.
Utbildningen innehåller också it-studier, engelska, studiefärdigheter, samhällslära, utbildningshandledning och karriärvägledning. Studenterna kan även välja kurser inom sitt eget område för att konkret se hurdant det är att studera inom området i fråga vid universitetet. På kurserna lär sig studenterna också finskspråkiga termer inom sitt eget område, vilket stöder deras mål för framtiden.
God respons på nyttan
AKVA-utbildningen har fått god respons bland annat på nyttan, den vänskapliga studiemiljön, mängden av och kvaliteten på handledning samt på att utbildningen skapar jämlika möjligheter för invandrare. Över hälften av studenterna vid den förra utbildningen, AKVA 2, fick en studie- eller arbetsplats redan under utbildningen eller direkt efteråt.
För närvarande är målet att utveckla uppföljningen av AKVA-utbildningarnas genomslag även på längre sikt.
Som en del av sin högskolerådgivning för invandrare (SIMHE) har Helsingfors universitet velat främja tillgången till utbildning för högskoleutbildade invandrare. Ett långsiktigt mål är att inkludera förberedande utbildning i universitetets utbildningsansvar. Att annat viktigt mål för framtiden är att utveckla ett närmare samarbete med utbildningsprogrammen.
– För närvarande är det osäkert om AKVA-utbildningen kommer att fortsätta. Utvecklingen av de förberedande studierna har hittills finansierats med projektfinansiering. Det finns dock ett tydligt behov av denna utbildning bland invandrare som siktar på en studie- och arbetsmarknad som i synnerhet kräver språkkunskaper på hög nivå, säger Rebekka Nylund vid enheten Strategiskt stöd för undervisningen vid Helsingfors universitet.
Förberedande utbildning som AKVA är ett konkret sätt att integrera invandrare i det finländska samhället och arbetslivet. Utbildningen anknyter till en mer omfattande diskussion om förmågan att behålla arbetskraft, det vill säga hur högskoleutbildade invandrare smidigare kan få studieplats, få arbete inom sitt eget område och stanna i Finland.