I den gemensamma ansökan till högskolorna sökte 35 383 personer till Helsingfors universitet (2024: 31 273). Det finns 4 770 lediga studieplatser vid sammanlagt 62 kandidat- och magisterprogram.
Av de sökande hade 20 668 uppgett ett kandidat- eller magisterprogram vid Helsingfors universitet som sitt förstahandsval (2024: 18 158). Helsingfors universitet var Finlands populäraste universitet både sett till antalet förstahandssökande och det totala antalet sökande.
Utbildningsprogrammet för rättsnotarie (undervisning på finska i Helsingfors) var det populäraste kandidatprogrammet (5 898 sökande). På andra plats kom utbildningsprogrammet i medicin (4 181) och på tredje plats kandidatprogrammet i psykologi (3 733). Sammanlagt sökte 32 984 personer till kandidatprogrammen.
Antalet sökande ökade särskilt inom utbildningsprogrammet för rättsnotarie. Ökningen berodde delvis på en reform av urvalsproven, som gör det möjligt för den sökande att söka till flera ansökningsmål med ett och samma urvalsprov. Antalet sökande till det finska utbildningsprogrammet för rättsnotarie ökade med 45 procent jämfört med i fjol (sammanlagt 5 898 sökande).
Det fanns också en ökning i det svenskspråkiga ansökningsmålet Utbildningsprogrammet för rättsnotarie (undervisning i Helsingfors på svenska) (432 sökande, en ökning med 69 procent från år 2024) samt i ansökningsmålen Utbildningsprogrammet för rättsnotarie, undervisning i Vasa på svenska och finska (262 sökande, en ökning med 72 procent från 2024) och Utbildningsprogrammet för rättsnotarie, undervisning i Vasa på finska och svenska (2 958 sökande, en ökning med 30 procent från 2024).
Populärast bland magisterprogrammen var magisterprogrammet för utveckling av hälsovården (633). Det näst populäraste var magisterprogrammet i psykologi med 333 sökande och det tredje var utbildningsprogrammet för provisorexamen med 326 sökande. Det totala antalet sökande var 2 571.
Det kan bli små ändringar i antalet sökande i och med att de sökandes skyldighet att betala ansökningsavgift kontrolleras. Läs mer om ansökningsavgiften för medborgare i länder utanför EU, EES eller Schweiz i Studieinfo.
Alternativa studievägar
Det är möjligt att bli antagen till de flesta kandidatprogrammen via öppna universitetsleden, om den sökande har genomfört öppna universitetsstudier. Via öppna universitetsleden sökte 238 personer till Helsingfors universitet (2024: 228). Öppna universitetsleden var populärast hos dem som sökte till kandidatprogrammet i datavetenskap (47 sökande). Näst mest sökande hade kandidatprogrammet i sociala vetenskaper (38).
Utvecklingsdirektör Anu Haapala gläder sig åt den öppna universitetsledens jämna popularitet.
– Det är fint att märka att den öppna universitetsleden har ökat sin popularitet som antagningsled igen. De studenter som blivit antagna den vägen har redan lärt känna utbildningsprogrammet väl och kan på ett utmärkt sätt fortsätta sina studier fram till examina.
Inom det pedagogiska området ingår öppna leden i den gemensamma ansökan. Antalet sökande var där 177. Vid Pedagogiska fakulteten pågick för första gången en ansökan till flerformsutbildning för lärare inom småbarnspedagogik för sökande med behörighet som socionom inom småbarnspedagogik. Antalet sökande var 51.
Så här framskrider antagningen
Ungefär hälften av de sökande som antas till kandidatprogrammen väljs på basis av studentexamensbetyget. De får sitt antagningsbesked i tjänsten Studieinfo.fi senast 26.5.2025.
Universiteten ordnar i år för första gången nio nationella urvalsprov. Den sökande kan alltså söka till ett eller flera ansökningsmål och universitet med ett och samma urvalsprov. Urvalsproven ordnas under sex dagar under perioden 26.5–6.6.2025.
Syftet med reformen av urvalsproven är att minska den belastning som de sökande upplever och ge dem en verklig möjlighet att söka till flera utbildningsområden och universitet. Också mängden förhandsmaterial minskar betydligt, och materialet publiceras bara några dagar före urvalsprovet. De som blivit antagna på basis av urvalsprovet får sitt antagningsbesked senast 3.7.2025 i Studieinfo.fi.
Antagningen till magisterprogrammen baserar sig i regel på de ansökningsdokument som den sökande lämnar in. Alla resultat i magisterantagningen publiceras senast 3.7.2025.
Antalet sökande och nybörjarplatser enligt ansökningsmål publiceras på universitetets webbplats onsdag 26.3.2025 En mer ingående statistik över könsfördelningen, språkfördelningen, antalet förstagångssökande och antalet förstahandssökande inom de olika utbildningarna publiceras senare på samma webbsida.
I högskolornas andra gemensamma ansökan på våren kan du söka till högst sex olika ansökningsmål. Den sökande ställer ansökningsmålen i rangordning på ansökningsblanketten så att det första ansökningsmålet är det som hen helst skulle vilja bli antagen till. Den sökande blir erbjuden en studieplats endast inom den utbildning som hen har prioriterat högst på ansökningsblanketten och som hens framgång i antagningen räcker för.
Med förstahandssökande vid universitetet avses de sökande som har placerat ett ansökningsmål vid Helsingfors universitet högst i sin prioritetsordning.