Helsingfors universitet fortsätter sitt arbete för Östersjön

Helsingfors universitet har förnyat sitt Östersjöåtagande. I åtagandet som gäller åren 2024–2028 betonas tvärvetenskaplig forskning, främjande av den biologiska mångfalden och satsningar på cirkulär ekonomi.

Helsingfors universitet har deltagit i Östersjöutmaningen sedan den fick sin början år 2007. Med det förnyade åtagandet främjar universitetet sitt engagemang i skyddet av vatten och hav. Dessutom stärks samarbetet mellan universitetet och Helsingfors stad ytterligare.  

– Helsingfors universitet vill vara en föregångare när det gäller hållbarhet och ansvar. Vi har förbundit oss att främja den biologiska mångfalden och utveckla lösningar inom cirkulär ekonomi som också stöder en friskare Östersjö, konstaterar Anne Portaankorva, prorektor med ansvar för hållbarhet och ansvar.  

Med det nya åtagandet stärker universitetet verksamhetsmodeller och praxis som visat sig fungera samt synliggör sina satsningar på tvärvetenskaplig forskning och hållbarhetslösningar som syftar till resultat med större genomslagskraft i skyddet av Östersjön. 

Tvärvetenskapligt samarbete stärker havsforskningen 

Helsingfors universitet stärker den tvärvetenskapliga forskningen till exempel genom projektet Resilient and Just Systems (RESET), där forskning om hållbara vattensystem spelar en central roll. Projektet kombinerar livs- och samhällsvetenskaper och erbjuder hållbara och rättvisa lösningar för att förbättra den systemiska återhämtningsförmågan.   

Universitetet satsar också på undervisning om marina ekosystem. Studiehelheten Hållbar användning, förvaltning och skyddande av havsmiljön betonar också sambandet mellan studier och praktik.  

– Som en del av studiehelheten ordnar vi tillsammans med företag och andra aktörer en projektkurs där studenterna löser praktiska frågor och utmaningar som våra samarbetspartner lyfter fram, berättar Kari Hyytiäinen, professor i Östersjöskyddets ekonomi.  

Tillsammans med Helsingfors stad fortsätter utvecklingen av innovationscentret på Campus Vik. Centrets tema, hållbar mat, länkas också till Östersjöforskningen. Dessutom fortsätter den gemensamma vetenskapskommunikationen och evenemangsproduktionen med Helsingfors stad.  

Universitetet deltar också fortfarande aktivt i den lokala Östersjöpanelens verksamhet. Östersjöpanelen är en mångprofessionell expertpanel som inrättats av Helsingfors och Åbo stad, och som lyfter fram aktuella frågor om Östersjön till offentlig diskussion, skapar kontakter mellan olika aktörer och uppmuntrar till åtgärder för att skydda Östersjön. 

Vi kan skydda Östersjön genom att utveckla vår verksamhet   

Skyddet av Östersjön främjas också i universitetets dagliga verksamhet. Universitetet har bland annat satsat på mer hållbart byggande, och möjligheterna till sopsortering har kontinuerligt utvecklats i universitetets fastigheter i syfte att minska miljöbelastningen. Genom vårt åtagande gällande förnybar energi försöker vi öka mängden självproducerad förnybar energi. Vidare betonar vi bevarandet och främjandet av den biologiska mångfalden i projekt som är kopplade till utvecklingen av campusområdena och som bereds för tillfället.